onsdag 16 november 2016

GARVARGÅRDENS VÖRTBRÖD 1 STORT BRÖD .


HEJSAN !

Så gott vörtbröd som det här kan Du inte köpa !

HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst ,
5 dl svagdricka ,
5 msk olja ,
1 dl mörk sirap ,
2 tsk salt ,
1 msk mald pomerans ,
1 tsk malda nejlikor ,
1 tsk mald ingefära ,
13- 14 dl rågsikt ,
1 1/2 dl russin ,

PENSLING :
Svagdricka .

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  jästen  i en bunke .
Rör ut med lite svagdricka .
VÄRM  resten av svagdrickan samt olja, sirap
och kryddor till  fingervarmt  ca 37 grader .
Tillsätt  russinen  om  du  vill  ha .
HÄLL  degspadet på den utrörda  jästen  och  rör  om.
Tillsätt  mjölet  lite  i  sänder,  spara ca  2  dl .
Arbeta  degen  slät  och  smidig  och  låt  den  jäsa
på  dragfritt  ställe  till  ungefär  dubbel  storlek .
TAG  UPP degen på bakbordet och arbeta den kraftigt .
Tillsätt resten av mjölet  ca 2 dl.
Rulla  den  fasta,  smidiga  degen  till  en  stor  härlig limpa .
LÄGG  limpan  på  smord  plåt .
Jäs  till  ungefär  dubbel  storlek .
GRÄDDA  på  galler  på  botten  av  ugnen .
Pensla  brödet  med  svagdricka  då det  är  färdig-gräddat.
Låt  svalna  under  bakduk .

mm..så himla gott !

LYCKA  TILL !

måndag 14 november 2016

MOBACKAS KAFFEKAKA .


HEJSAN !

Många läckra bakverk, och annan god mat för resten,
har kommit till genom så kallade missöden .
Som den här läckerheten till exempel .
Det skulle bli en chokladkaka av fransk typ, men när
kakan stod i ugnen, hade man glömt chokladen, som
skulle varit i smeten !
Den fick gräddas färdig och ut kom en härligt saftig,
lite kompakt kaka (inget bakpulver i kakan ), med
finaste kaffesmak .
Och ännu godare blev den när den bortglömda
chokladen i stället ringlades över den kalla kakan.

HÄR ÄR RECEPTET :
175 g smör /margarin,
1 msk snabbkaffepulver ,
2 dl socker ,
3 ägg ,
100 g nötkärnor ,
3/4 dl vetemjöl ,

GLASYR :
ca 100 g mörk blockchoklad.

SÅ  HÄR GÖR DU :
SMÄLT  smöret i en kastrull, rör ner kaffet, sockret
och äggulorna en i taget .
HACKA  nötterna grovt.
Tillsätt nötter, mjöl och vänd sist ner de till hårt skum

STEK I MIKRO 4 PERSONER.



HEJSAN !

Om Du använder vanlig ugn ska Du steka "steken"
i  175 grader ca 50 min,  eller tills köttermometern
visar 70 grader.

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g blandfärs ,
1 /2  dl vetemjöl ,
1 ägg ,
1 dl vatten ,
1 msk vardera av curry,  ingefära, soja ,
1 tsk salt ,
1 liten burk ananasringar ,

ANANASSÅS :
2 dl vatten ,
1/2 buljongtärning ,
2 msk vetemjöl,
1/2 dl mellangrädde,
1 dl ananasspad
1/2 tsk av vardera curry och ingefära .

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  vetemjöl, ägg och vatten med
curry, ingefära och  soja .
Tillsätt färsen och salt ,  blanda väl.
Lägg färsen i mikro eller i ugnsform
DELA  ananasringarna på mitten och stick
ner dem i " steken ".
Spara några till såsen .
PENSLA  steken med  soja och ställ in i
mikron på högsta effekt  i ca 15 minuter .

GÖR  SÅSEN :
KOKA  upp vatten i en kastrull tillsammans
med buljongtärningen .
Blanda mjölet med grädden och ananasspadet
till redning .
Vispa ner redningen i buljongen och låt koka ca 3 min.
KRYDDA  såsen  och lägg i ananasskivor skurna i
småbitar .
SERVERA  steken med såsen, ris och gärna en vitkålssallad .

mm...gott kan Ni tro !

LYCKA TILL !

TORSDAGSPANNA 4 PERS.


HEJSAN !

Istället  för  ärtsoppa  på  torsdagar, prova att göra den här .
Plättar eller pannkaka kan Du ha efter  ändå !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g skinka ,
4 stora potatisar ,
2 dl grovriven smakrik ost ,
salt och peppar ,
2 ägg ,
2 dl mjölk ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  skinkan  i  strimlor  och  bred  ut  dem
i  en  låg, ugnssäker  form .
Grov-riv potatisen och blanda den med ost, salt och peppar.
BRED  blandningen i  ett  tunt  lager  ovanpå skink-
strimlorna .
Vispa samman ägg och mjölk och slå blandningen-
över ingredienserna i formen .
GRÄDDA  i 175 grader  under 30- 40 minuter
eller  tills kakan fått fin färg och potatisen är mjuk.
SERVERA  med en stor skål med blandad sallad med tomat.

LYCKA  TILL !

söndag 13 november 2016

Med JUL i degen . 2 BRÖD .


HEJSAN !

DADEL OCH FIKONBRÖD

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
5 dl mjölk , 37 grader ,
1 /2 dl matolja ,
2 tsk salt ,
13 dl matbrödsmjöl, 4 sädesslag ,
50 g torkade dadlar ,
50 g torkade fikon ,
50 g hasselnötter ,

SÅ HÄR GÖR DU :
BÖRJA  med att hacka frukt och nötter .
Lös upp jästen i den fingervarma mjölken .
Tillsätt olja och salt .
Blanda ner matbrödsmjölet  och  arbeta  degen smidig .
I slutet av knådningen arbetar Du in frukt och nöt - hack
i degen .
Låt därefter den färdigknådade  degen  vila i bunken
under bakduk i ca 45 minuter .
STJÄLP  upp degen på  bakbord och dela den i 2 lika
stora delar .
Forma  dessa  till avlånga släta  bröd och lägg dem i
smorda 1 1/2  - liters bakformar .
Ställ dem att jäsa  i ca 30 minuter .
SNITTA  de  färdigjästa bröden med en ytlig längsgående skåra.
GRÄDDA bröden i 200 grader varm ugn i ca 25 minuter.
Stjälp dem  nygräddade ur formarna  och låt dem svalna
under  bakduk .

Här behövs inget pålägg !

LYCKA TILL !


TANT FRIDAS PEPPARKAKA - TILL FARS DAG !


HEJSAN !

En gammaldags mjuk pepparkaka  med många kryddor
och lite lingonsylt - precis som förr .
Den håller sig saftig och är heller inte så dyr.

HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg ,
2 dl socker ,
1 1/2 dl filmjölk ,
1tsk ingefära,
1 tsk stött kardemumma ,
2 tsk malda nejlikor ,
1 tsk kanel ,
(original receptet är alla dessa kryddor,
men , jag tar 2 1/2 tsk pepparkakskrydda  istället )
+3 dl vetemjöl ,
1 tsk bikarbonat ,
50 g smält smör ,
1/2 - 1 dl lingonsylt ,

SÄTT UGNEN PÅ 175  GRADER .

Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt filen, kryddor
och mjölet blandat med bikarbonaten.
Rör sist ner det smälta smöret och lingonsylten .
Häll smeten i en smord och bröad eller mjölad form ,
ca 1 liter, och GRÄDDA i 175 grader ca 45 minuter
eller tills kakan känns torr .

LYCKA TILL !

så himla god !

lördag 12 november 2016

GLÖGG I MAT .


HEJSAN !

I dessa tider ska Du veta att glögg inte bara kan drickas
utan också användas som smaksättare .
Skala päron och dela dem i halvor .
Ta bort  skaft och kärnhus .
Lägg dem i en kastrull, riv skalet av 1 citron över
och tillsätt lite citronsaft .
Slå över vinglögg och koka tills päronen är mjuka.
Låt dem kallna i glöggspadet .
SERVERA med vispad grädde !

mmm...gott !

LYCKA TILL !