tisdag 22 november 2016

SAFFRANSBULLAR 50 ST .


HEJSAN !

De här är vackra ,  forma dem som stjärnor !
Använd  pepparkaksmått .Himla goda , å så fina att bjuda på .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
5dl mjölk,
1 g saffran (blandas med lite konjak och socker och stötas ihop)
200 g rumsvarmt smör,
1 ägg ,
1 1/2 dl sirap ,
1 tsk salt,
75 g jäst för söta degar ,
ca 17 dl vetemjöl,

PENSLING & GARNERING :
1 äggula, uppvispad
russin

SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM  mjölken till 37 grader  och häll ner saffransblandningen .
Smula ner jästen .
Blanda i smör, ägg, sirap och salt.
TILLSÄTT mjölet, inte allt på en gång utan prova dig fram till
en lagom kladdig deg .
Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter .
TA upp degen på mjölat bakbord och arbeta den för hand.
Här har jag kavlat ut degen till en ca 1 1/2 cm tjock  rektangel
och sedan har stjärnor stansats ut med  pepparkaksmått .
Garnera eventuellt med  russin i eller på bullarna .
LÅT bull-stjärnorna jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
PENSLA stjärnorna med äggula .

GRÄDDA dem mitt i ugnen i ca 6 minuter.
Låt dem svalna under bakduk på galler .

LYCKA  TILL !



måndag 21 november 2016

FRUKT OCH NÖTBRÖD 20-25 BITAR



HEJSAN !

Detta  är  ett  kraftigt  bröd  som  bör  vila 
en  dag  innan  det  ska  ätas .
Men det är smakrikt  och jättegott .

HÄR ÄR RECEPTET :

6 dl filmjölk ,
2 tsk bikarbonat ,
1 tsk salt ,
1 dl sirap ,
4 dl vetemjöl ,
6 dl rågmjöl ,
3 msk hackade hasselnötter ,
3 msk hackade valnötter ,
3 msk torkade aprikoser ,
3 msk russin,

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Häll filmjölken i en bunke .
Rör ner bikarbonat, salt och sirap.
RÖR OM.
Blanda ner mjöl, nötter och frukt .
HÄLL degen i en smord  långpanna.
GRÄDDA  längst  ner  i  ugnen  ca  45  minuter .

Bra att göra ,när man har så mycket annat att göra
inför det som komma skall .
Vi har det till  ADVENTS-DOPPA , med smör och ost .

LYCKA  TILL !



fredag 18 november 2016

KORINTKAKOR , 25 ST .



HEJSAN !

Det här var roligt att baka , alla fick vara med att rulla
degen till en boll , lägga på plåten och trycka till med
en gaffel  så det blev ett mönster .

HÄR ÄR RECEPTET :

2  dl vetemjöl ,
1/2 dl potatismjöl,
1 msk socker ,
1/2 dl korinter ,
100 g smör/margarin ,

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  vetemjöl, potatismjöl, socker  och korinter .
Finfördela smöret i blandningen och arbeta ihop till en deg.
FORMA  till runda bollar  och lägg på plåt .
Platta till  med en gaffel, korsvis eller enkelt tryck .
GRÄDDA  i 175 GRADER ca 10 MINUTER .

mmm...
LYCKA  TILL !

INFÖR ADVENT , FARMOR ANNAS JULSTJÄRNOR , 100 ST .



HEJSAN !

Nu får vi börja att baka inför FÖRSTA ADVENT.
När jag var liten,  plockades det fram alla  kakburkar
stora och små, för att lägga de nybakade kakorna i
och  spara till julen .
Något av detta tog vi till FÖRSTA ADVENT .
Jag börjar med ;
FARMOR ANNAS  JULSTJÄRNOR , - Riktiga Finkakor .

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör ,
1 1/4 dl socker ,
2 äggulor ,
ca 5 dl vetemjöl,

GARNERING :
1 äggvita, lättvispad ,
pärlsocker ,
hackad sötmandel

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  smör och socker vitt med elvispens degkrokar .
Tillsätt gulorna en i sänder och blanda väl .
Arbeta sist in mjölet och forma en slät och smidig
deg för hand .
Lägg degen i kylen  1 timma.
DELA degen i bitar och  kavla ut en i sänder  medan
de andra ligger i kylen .
Kavla degen tunt på lätt mjölat underlag .
Ta ut stjärnor med  pepparkaksmått  och lägg på plåt
med bakplåtspapper .
PENSLA kakorna med äggvita och strö på pärlsocker
och mandel .
GRÄDDA  mitt i ugnen  ca 5 minuter i 200 grader
eller tills kakorna är svagt gula .
LÅT KAKORNA KALLNA PÅ PLÅTEN .

LYCKA  TILL !

CHOKLAD - & NÖTKAKOR 30 ST .


HEJSAN !

Smaka på de här !
Underbara helt enkelt .

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g rumsvarmt smör ,
1 dl råsocker ,
1 msk sirap ,
2 tsk vaniljsocker ,
2 1/2 dl  DINKELSIKT ,
1 tsk bakpulver ,
100 g hasselnötskärnor ,
100 g mörk  choklad ,

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  ihop  allt  utom  nötter och  choklad
till en jämn  deg .
FINHACKA  nötter  och  choklad  och knåda in
detta  i  degen .
Rulla  den  till  en  4  cm  tjock  rulle .
Plasta  in  rullen  och  lägg  den  kallt  i  minst  30  min.
SÄTT  UGNEN  på 175  grader .
Skär  rullen  i  1  cm  tjocka  skivor  .
Lägg  den  på  plåt  med  bakplåtspapper  och
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  i  ca  15  minuter .

(från tidningen HEMMBAKAT )
SÅ  himla  goda !

LYCKA TILL !

SNABBA MORGONLIMPOR 2 ST .



HEJSAN !

Ljuvligt mjuka  och  saftiga  limpor  som  går  lätt  att  skära
upp  i  tunna  skivor .

HÄR  ÄR  RECEPTET:

50 g jäst ,
6 dl ljummet  vatten ,
1 dl mörk sirap ,
3 msk rapsolja ,
2 tsk salt ,
8 dl vetemjöl ,
8 dl rågsikt ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMULA  JÄSTEN  i  en  bunke  och  lös  upp  den
i det  fingervarma  vattnet.
RÖR NER  sirap  olja  och  salt .
BLANDA  ner  vetemjöl  och  rågsikt  och  knåda
till  en  smidig  deg .
DELA  DEGEN  i  två  bitar  och  forma  dem  till  limpor .
Lägg  dem  bredvid  varandra  på  en  plåt  med  bakplåts-
papper .
Lägg även en bit bakplåtspapper  mellan  limporna .
SÄTT  IN  BRÖDEN  i  mitten i  en KALL ugn  och  sätt
temperaturen  på  200  grader .
Bröden jäser under tiden  ugnsvärmen  ökar .
LÅT BRÖDEN  STÅ  i  ugnen  i  ca  50  min.

LYCKA  TILL !



onsdag 16 november 2016

GARVARGÅRDENS VÖRTBRÖD 1 STORT BRÖD .


HEJSAN !

Så gott vörtbröd som det här kan Du inte köpa !

HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst ,
5 dl svagdricka ,
5 msk olja ,
1 dl mörk sirap ,
2 tsk salt ,
1 msk mald pomerans ,
1 tsk malda nejlikor ,
1 tsk mald ingefära ,
13- 14 dl rågsikt ,
1 1/2 dl russin ,

PENSLING :
Svagdricka .

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  jästen  i en bunke .
Rör ut med lite svagdricka .
VÄRM  resten av svagdrickan samt olja, sirap
och kryddor till  fingervarmt  ca 37 grader .
Tillsätt  russinen  om  du  vill  ha .
HÄLL  degspadet på den utrörda  jästen  och  rör  om.
Tillsätt  mjölet  lite  i  sänder,  spara ca  2  dl .
Arbeta  degen  slät  och  smidig  och  låt  den  jäsa
på  dragfritt  ställe  till  ungefär  dubbel  storlek .
TAG  UPP degen på bakbordet och arbeta den kraftigt .
Tillsätt resten av mjölet  ca 2 dl.
Rulla  den  fasta,  smidiga  degen  till  en  stor  härlig limpa .
LÄGG  limpan  på  smord  plåt .
Jäs  till  ungefär  dubbel  storlek .
GRÄDDA  på  galler  på  botten  av  ugnen .
Pensla  brödet  med  svagdricka  då det  är  färdig-gräddat.
Låt  svalna  under  bakduk .

mm..så himla gott !

LYCKA  TILL !