torsdag 24 november 2016

GRÄDDIG KAFFEDESSERT. 4 PORT.




HEJSAN !

Detta var gott efter maten !

Chokladrån är ett gott tillbehör.

HÄR ÄR RECEPTET :
3 tsk snabbkaffe,
1 msk kokande vatten,
1 äggula,
3 msk florsocker,
2 dl vispgrädde,
TOPPING:
Röda cocktailbär.

SÅ HÄR GÖR DU :
LÖS kaffepulvret i det varma vattnet,
låt därefter kaffet kallna .
Vispa äggulan och florsockret
vitt och pösigt.
Vispa grädden .
Rör ner det kalla kaffet i äggröran
tillsammans med den vispade grädden.

HÄLL krämen i små  kaffekoppar.

SERVERA, med ett rött cocktailbär.

LYCKA TILL !

OSTFYLLD ÖRTKYCKLING 4 PORT .



  HEJSAN !

EN VÄLLAGRAD  EMMENTALEROST GER EXTRA
FYLLIG SMAK ÅT KYCKLINGEN.
KRYDDA GÄRNA MED SALVIA.  mmm...så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 KYCKLINGFILE'ER  ca 500 g.
salt, peppar
färsk salvia,  några blad
125 g Emmentalerost,
2 pkt bacon (140 g)

CIDERSÅS :
2 msk smör,
1 1/2 msk vetemjöl,
1 dl vatten,
2-3 msk kycklingfond,
1 1/2 dl vispgrädde,
1 1/2 dl cider,
färsk salvia, efter smak
salt, peppar

TILLBEHÖR :
VILDRIS,
cocktailtomater

UGN : 225 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  ett långt snitt längs med FILE'ERNAS
långsida, krydda med salt och peppar.
Hacka salvian grovt.
Skär osten i smala stavar.
Tryck sedan in ost och salvia i snitten.

TRYCK ihop FILE'ERNA och linda baconskivor
runt om.
Börja och sluta på undersidan .
Placera FILE'ERNA  på en plåt med bakplåtspapper,
stek i mitten av ugnen ca 30 minuter.
KONTROLLERA ATT KÖTTSAFTEN ÄR KLAR.

CIDERSÅS :
SMÄLT smöret i en tjockbottnad kastrull, rör i mjölet.
Tillsätt vatten, fond, grädde och cider.
Låt såsen koka samman under omrörning, ca 5-10 min.
Smaka av med hackad salvia, salt och peppar.

SERVERA . med VILDRIS och cocktailtomater.

SMAKLIG MÅLTID ,   LYCKA  TILL !

onsdag 23 november 2016

SAFFRANSKYCKLINGFILE 4 PORT .


 
HEJSAN !

Det här var jättegott, smaka Ni också !

HÄR ÄR RECEPTET :

500 g KYCKLINGFILE'
1 paket saffran , (0,5g )
1 dl hett vatten ,
1 tsk Mango Curry eller vanlig Curry ,
1 tsk peppar ,
1 tsk salt ,
pressad saft av 1 citron,
3 msk olivolja ,

SÅ HÄR GÄR DU :
RÖR ut saffran i hett vatten tills det har lösts sig.
Blanda de övriga ingredienserna och marinera
kycklingen i 30 minuter.
STEK kycklingen i grillpanna .

SERVERING :Strö över kycklingen Granatäppelkärnor
och några blad citronmeliss .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

LYCKA  TILL !

tisdag 22 november 2016

SAFFRANSBULLAR 50 ST .


HEJSAN !

De här är vackra ,  forma dem som stjärnor !
Använd  pepparkaksmått .Himla goda , å så fina att bjuda på .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
5dl mjölk,
1 g saffran (blandas med lite konjak och socker och stötas ihop)
200 g rumsvarmt smör,
1 ägg ,
1 1/2 dl sirap ,
1 tsk salt,
75 g jäst för söta degar ,
ca 17 dl vetemjöl,

PENSLING & GARNERING :
1 äggula, uppvispad
russin

SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM  mjölken till 37 grader  och häll ner saffransblandningen .
Smula ner jästen .
Blanda i smör, ägg, sirap och salt.
TILLSÄTT mjölet, inte allt på en gång utan prova dig fram till
en lagom kladdig deg .
Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter .
TA upp degen på mjölat bakbord och arbeta den för hand.
Här har jag kavlat ut degen till en ca 1 1/2 cm tjock  rektangel
och sedan har stjärnor stansats ut med  pepparkaksmått .
Garnera eventuellt med  russin i eller på bullarna .
LÅT bull-stjärnorna jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
PENSLA stjärnorna med äggula .

GRÄDDA dem mitt i ugnen i ca 6 minuter.
Låt dem svalna under bakduk på galler .

LYCKA  TILL !



måndag 21 november 2016

FRUKT OCH NÖTBRÖD 20-25 BITAR



HEJSAN !

Detta  är  ett  kraftigt  bröd  som  bör  vila 
en  dag  innan  det  ska  ätas .
Men det är smakrikt  och jättegott .

HÄR ÄR RECEPTET :

6 dl filmjölk ,
2 tsk bikarbonat ,
1 tsk salt ,
1 dl sirap ,
4 dl vetemjöl ,
6 dl rågmjöl ,
3 msk hackade hasselnötter ,
3 msk hackade valnötter ,
3 msk torkade aprikoser ,
3 msk russin,

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Häll filmjölken i en bunke .
Rör ner bikarbonat, salt och sirap.
RÖR OM.
Blanda ner mjöl, nötter och frukt .
HÄLL degen i en smord  långpanna.
GRÄDDA  längst  ner  i  ugnen  ca  45  minuter .

Bra att göra ,när man har så mycket annat att göra
inför det som komma skall .
Vi har det till  ADVENTS-DOPPA , med smör och ost .

LYCKA  TILL !



fredag 18 november 2016

KORINTKAKOR , 25 ST .



HEJSAN !

Det här var roligt att baka , alla fick vara med att rulla
degen till en boll , lägga på plåten och trycka till med
en gaffel  så det blev ett mönster .

HÄR ÄR RECEPTET :

2  dl vetemjöl ,
1/2 dl potatismjöl,
1 msk socker ,
1/2 dl korinter ,
100 g smör/margarin ,

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  vetemjöl, potatismjöl, socker  och korinter .
Finfördela smöret i blandningen och arbeta ihop till en deg.
FORMA  till runda bollar  och lägg på plåt .
Platta till  med en gaffel, korsvis eller enkelt tryck .
GRÄDDA  i 175 GRADER ca 10 MINUTER .

mmm...
LYCKA  TILL !

INFÖR ADVENT , FARMOR ANNAS JULSTJÄRNOR , 100 ST .



HEJSAN !

Nu får vi börja att baka inför FÖRSTA ADVENT.
När jag var liten,  plockades det fram alla  kakburkar
stora och små, för att lägga de nybakade kakorna i
och  spara till julen .
Något av detta tog vi till FÖRSTA ADVENT .
Jag börjar med ;
FARMOR ANNAS  JULSTJÄRNOR , - Riktiga Finkakor .

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör ,
1 1/4 dl socker ,
2 äggulor ,
ca 5 dl vetemjöl,

GARNERING :
1 äggvita, lättvispad ,
pärlsocker ,
hackad sötmandel

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  smör och socker vitt med elvispens degkrokar .
Tillsätt gulorna en i sänder och blanda väl .
Arbeta sist in mjölet och forma en slät och smidig
deg för hand .
Lägg degen i kylen  1 timma.
DELA degen i bitar och  kavla ut en i sänder  medan
de andra ligger i kylen .
Kavla degen tunt på lätt mjölat underlag .
Ta ut stjärnor med  pepparkaksmått  och lägg på plåt
med bakplåtspapper .
PENSLA kakorna med äggvita och strö på pärlsocker
och mandel .
GRÄDDA  mitt i ugnen  ca 5 minuter i 200 grader
eller tills kakorna är svagt gula .
LÅT KAKORNA KALLNA PÅ PLÅTEN .

LYCKA  TILL !