torsdag 24 november 2016
GRÄDDIG KAFFEDESSERT. 4 PORT.
HEJSAN !
Detta var gott efter maten !
Chokladrån är ett gott tillbehör.
HÄR ÄR RECEPTET :
3 tsk snabbkaffe,
1 msk kokande vatten,
1 äggula,
3 msk florsocker,
2 dl vispgrädde,
TOPPING:
Röda cocktailbär.
SÅ HÄR GÖR DU :
LÖS kaffepulvret i det varma vattnet,
låt därefter kaffet kallna .
Vispa äggulan och florsockret
vitt och pösigt.
Vispa grädden .
Rör ner det kalla kaffet i äggröran
tillsammans med den vispade grädden.
HÄLL krämen i små kaffekoppar.
SERVERA, med ett rött cocktailbär.
LYCKA TILL !
OSTFYLLD ÖRTKYCKLING 4 PORT .
HEJSAN !
EN VÄLLAGRAD EMMENTALEROST GER EXTRA
FYLLIG SMAK ÅT KYCKLINGEN.
KRYDDA GÄRNA MED SALVIA. mmm...så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 KYCKLINGFILE'ER ca 500 g.
salt, peppar
färsk salvia, några blad
125 g Emmentalerost,
2 pkt bacon (140 g)
CIDERSÅS :
2 msk smör,
1 1/2 msk vetemjöl,
1 dl vatten,
2-3 msk kycklingfond,
1 1/2 dl vispgrädde,
1 1/2 dl cider,
färsk salvia, efter smak
salt, peppar
TILLBEHÖR :
VILDRIS,
cocktailtomater
UGN : 225 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR ett långt snitt längs med FILE'ERNAS
långsida, krydda med salt och peppar.
Hacka salvian grovt.
Skär osten i smala stavar.
Tryck sedan in ost och salvia i snitten.
TRYCK ihop FILE'ERNA och linda baconskivor
runt om.
Börja och sluta på undersidan .
Placera FILE'ERNA på en plåt med bakplåtspapper,
stek i mitten av ugnen ca 30 minuter.
KONTROLLERA ATT KÖTTSAFTEN ÄR KLAR.
CIDERSÅS :
SMÄLT smöret i en tjockbottnad kastrull, rör i mjölet.
Tillsätt vatten, fond, grädde och cider.
Låt såsen koka samman under omrörning, ca 5-10 min.
Smaka av med hackad salvia, salt och peppar.
SERVERA . med VILDRIS och cocktailtomater.
SMAKLIG MÅLTID , LYCKA TILL !
onsdag 23 november 2016
SAFFRANSKYCKLINGFILE 4 PORT .
HEJSAN !
Det här var jättegott, smaka Ni också !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g KYCKLINGFILE'
1 paket saffran , (0,5g )
1 dl hett vatten ,
1 tsk Mango Curry eller vanlig Curry ,
1 tsk peppar ,
1 tsk salt ,
pressad saft av 1 citron,
3 msk olivolja ,
SÅ HÄR GÄR DU :
RÖR ut saffran i hett vatten tills det har lösts sig.
Blanda de övriga ingredienserna och marinera
kycklingen i 30 minuter.
STEK kycklingen i grillpanna .
SERVERING :Strö över kycklingen Granatäppelkärnor
och några blad citronmeliss .
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
LYCKA TILL !
tisdag 22 november 2016
SAFFRANSBULLAR 50 ST .
HEJSAN !
De här är vackra , forma dem som stjärnor !
Använd pepparkaksmått .Himla goda , å så fina att bjuda på .
HÄR ÄR RECEPTET :
5dl mjölk,
1 g saffran (blandas med lite konjak och socker och stötas ihop)
200 g rumsvarmt smör,
1 ägg ,
1 1/2 dl sirap ,
1 tsk salt,
75 g jäst för söta degar ,
ca 17 dl vetemjöl,
PENSLING & GARNERING :
1 äggula, uppvispad
russin
SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM mjölken till 37 grader och häll ner saffransblandningen .
Smula ner jästen .
Blanda i smör, ägg, sirap och salt.
TILLSÄTT mjölet, inte allt på en gång utan prova dig fram till
en lagom kladdig deg .
Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter .
TA upp degen på mjölat bakbord och arbeta den för hand.
Här har jag kavlat ut degen till en ca 1 1/2 cm tjock rektangel
och sedan har stjärnor stansats ut med pepparkaksmått .
Garnera eventuellt med russin i eller på bullarna .
LÅT bull-stjärnorna jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
PENSLA stjärnorna med äggula .
GRÄDDA dem mitt i ugnen i ca 6 minuter.
Låt dem svalna under bakduk på galler .
LYCKA TILL !
måndag 21 november 2016
FRUKT OCH NÖTBRÖD 20-25 BITAR
HEJSAN !
Detta är ett kraftigt bröd som bör vila
en dag innan det ska ätas .
Men det är smakrikt och jättegott .
HÄR ÄR RECEPTET :
6 dl filmjölk ,
2 tsk bikarbonat ,
1 tsk salt ,
1 dl sirap ,
4 dl vetemjöl ,
6 dl rågmjöl ,
3 msk hackade hasselnötter ,
3 msk hackade valnötter ,
3 msk torkade aprikoser ,
3 msk russin,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Häll filmjölken i en bunke .
Rör ner bikarbonat, salt och sirap.
RÖR OM.
Blanda ner mjöl, nötter och frukt .
HÄLL degen i en smord långpanna.
GRÄDDA längst ner i ugnen ca 45 minuter .
Bra att göra ,när man har så mycket annat att göra
inför det som komma skall .
Vi har det till ADVENTS-DOPPA , med smör och ost .
LYCKA TILL !
fredag 18 november 2016
KORINTKAKOR , 25 ST .
HEJSAN !
Det här var roligt att baka , alla fick vara med att rulla
degen till en boll , lägga på plåten och trycka till med
en gaffel så det blev ett mönster .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl vetemjöl ,
1/2 dl potatismjöl,
1 msk socker ,
1/2 dl korinter ,
100 g smör/margarin ,
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA vetemjöl, potatismjöl, socker och korinter .
Finfördela smöret i blandningen och arbeta ihop till en deg.
FORMA till runda bollar och lägg på plåt .
Platta till med en gaffel, korsvis eller enkelt tryck .
GRÄDDA i 175 GRADER ca 10 MINUTER .
mmm...
LYCKA TILL !
INFÖR ADVENT , FARMOR ANNAS JULSTJÄRNOR , 100 ST .
HEJSAN !
Nu får vi börja att baka inför FÖRSTA ADVENT.
När jag var liten, plockades det fram alla kakburkar
stora och små, för att lägga de nybakade kakorna i
och spara till julen .
Något av detta tog vi till FÖRSTA ADVENT .
Jag börjar med ;
FARMOR ANNAS JULSTJÄRNOR , - Riktiga Finkakor .
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör ,
1 1/4 dl socker ,
2 äggulor ,
ca 5 dl vetemjöl,
GARNERING :
1 äggvita, lättvispad ,
pärlsocker ,
hackad sötmandel
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker vitt med elvispens degkrokar .
Tillsätt gulorna en i sänder och blanda väl .
Arbeta sist in mjölet och forma en slät och smidig
deg för hand .
Lägg degen i kylen 1 timma.
DELA degen i bitar och kavla ut en i sänder medan
de andra ligger i kylen .
Kavla degen tunt på lätt mjölat underlag .
Ta ut stjärnor med pepparkaksmått och lägg på plåt
med bakplåtspapper .
PENSLA kakorna med äggvita och strö på pärlsocker
och mandel .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 5 minuter i 200 grader
eller tills kakorna är svagt gula .
LÅT KAKORNA KALLNA PÅ PLÅTEN .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)