fredag 25 november 2016
RÅG- LINGON- BRÄCK
HEJSAN !
Det här brödet bakas i långpanna och jäses en gång på plåten .
Bra eller hur ?
Var och en får bryta sin bit.
Inte alla , särskilt barnen , gillar inte vörtbröd då kan detta vara
en variant .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst,
50 g margarin,
8 dl vatten,
2 tsk salt,
5 dl RÅGFLINGOR,
1/2 dl rårörda lingon, eller lingonsylt,
16- 18 dl vetemjöl.
UGN : 225 GRADER.
HÄR ÄR RECEPTET:
SMÄLT margarinet i en kastrull, tillsätt vattnet och
låt degvätskan få ett uppkok.
MÄT upp RÅGFLINGORNA i en bunke.
Häll över det varma degspadet, tillsätt saltet
och rör om.
Låt blandningen stå och svalna tills den är
fingervarm.
(på detta sätt slipper Du koka RÅGFLINGORNA)
TILLSÄTT jästen i mindre bitar och rör om
tills den löst sig.
Arbeta därefter in vetemjölet, degen skall bli blank
och smidig i konsistensen .
KLÄ en långpanna med bakplåtspapper .
Skulle någon kant på långpannan bli synlig går det
bra att pensla på med lite olja,
HÄLL upp degen på långpannan och tryck ut den jämt
med hjälp av mjölade händer .
RITSA med hjälp av mjölad kniv 24 rutor (4x6).
Täck långpannan med handduk och låt jäsa till
dubbel storlek ca 30 minuter.
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER.
mmm...så goda !
LYCKA TILL !
torsdag 24 november 2016
GRÄDDIG KAFFEDESSERT. 4 PORT.
HEJSAN !
Detta var gott efter maten !
Chokladrån är ett gott tillbehör.
HÄR ÄR RECEPTET :
3 tsk snabbkaffe,
1 msk kokande vatten,
1 äggula,
3 msk florsocker,
2 dl vispgrädde,
TOPPING:
Röda cocktailbär.
SÅ HÄR GÖR DU :
LÖS kaffepulvret i det varma vattnet,
låt därefter kaffet kallna .
Vispa äggulan och florsockret
vitt och pösigt.
Vispa grädden .
Rör ner det kalla kaffet i äggröran
tillsammans med den vispade grädden.
HÄLL krämen i små kaffekoppar.
SERVERA, med ett rött cocktailbär.
LYCKA TILL !
OSTFYLLD ÖRTKYCKLING 4 PORT .
HEJSAN !
EN VÄLLAGRAD EMMENTALEROST GER EXTRA
FYLLIG SMAK ÅT KYCKLINGEN.
KRYDDA GÄRNA MED SALVIA. mmm...så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 KYCKLINGFILE'ER ca 500 g.
salt, peppar
färsk salvia, några blad
125 g Emmentalerost,
2 pkt bacon (140 g)
CIDERSÅS :
2 msk smör,
1 1/2 msk vetemjöl,
1 dl vatten,
2-3 msk kycklingfond,
1 1/2 dl vispgrädde,
1 1/2 dl cider,
färsk salvia, efter smak
salt, peppar
TILLBEHÖR :
VILDRIS,
cocktailtomater
UGN : 225 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR ett långt snitt längs med FILE'ERNAS
långsida, krydda med salt och peppar.
Hacka salvian grovt.
Skär osten i smala stavar.
Tryck sedan in ost och salvia i snitten.
TRYCK ihop FILE'ERNA och linda baconskivor
runt om.
Börja och sluta på undersidan .
Placera FILE'ERNA på en plåt med bakplåtspapper,
stek i mitten av ugnen ca 30 minuter.
KONTROLLERA ATT KÖTTSAFTEN ÄR KLAR.
CIDERSÅS :
SMÄLT smöret i en tjockbottnad kastrull, rör i mjölet.
Tillsätt vatten, fond, grädde och cider.
Låt såsen koka samman under omrörning, ca 5-10 min.
Smaka av med hackad salvia, salt och peppar.
SERVERA . med VILDRIS och cocktailtomater.
SMAKLIG MÅLTID , LYCKA TILL !
onsdag 23 november 2016
SAFFRANSKYCKLINGFILE 4 PORT .
HEJSAN !
Det här var jättegott, smaka Ni också !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g KYCKLINGFILE'
1 paket saffran , (0,5g )
1 dl hett vatten ,
1 tsk Mango Curry eller vanlig Curry ,
1 tsk peppar ,
1 tsk salt ,
pressad saft av 1 citron,
3 msk olivolja ,
SÅ HÄR GÄR DU :
RÖR ut saffran i hett vatten tills det har lösts sig.
Blanda de övriga ingredienserna och marinera
kycklingen i 30 minuter.
STEK kycklingen i grillpanna .
SERVERING :Strö över kycklingen Granatäppelkärnor
och några blad citronmeliss .
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
LYCKA TILL !
tisdag 22 november 2016
SAFFRANSBULLAR 50 ST .
HEJSAN !
De här är vackra , forma dem som stjärnor !
Använd pepparkaksmått .Himla goda , å så fina att bjuda på .
HÄR ÄR RECEPTET :
5dl mjölk,
1 g saffran (blandas med lite konjak och socker och stötas ihop)
200 g rumsvarmt smör,
1 ägg ,
1 1/2 dl sirap ,
1 tsk salt,
75 g jäst för söta degar ,
ca 17 dl vetemjöl,
PENSLING & GARNERING :
1 äggula, uppvispad
russin
SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM mjölken till 37 grader och häll ner saffransblandningen .
Smula ner jästen .
Blanda i smör, ägg, sirap och salt.
TILLSÄTT mjölet, inte allt på en gång utan prova dig fram till
en lagom kladdig deg .
Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter .
TA upp degen på mjölat bakbord och arbeta den för hand.
Här har jag kavlat ut degen till en ca 1 1/2 cm tjock rektangel
och sedan har stjärnor stansats ut med pepparkaksmått .
Garnera eventuellt med russin i eller på bullarna .
LÅT bull-stjärnorna jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
PENSLA stjärnorna med äggula .
GRÄDDA dem mitt i ugnen i ca 6 minuter.
Låt dem svalna under bakduk på galler .
LYCKA TILL !
måndag 21 november 2016
FRUKT OCH NÖTBRÖD 20-25 BITAR
HEJSAN !
Detta är ett kraftigt bröd som bör vila
en dag innan det ska ätas .
Men det är smakrikt och jättegott .
HÄR ÄR RECEPTET :
6 dl filmjölk ,
2 tsk bikarbonat ,
1 tsk salt ,
1 dl sirap ,
4 dl vetemjöl ,
6 dl rågmjöl ,
3 msk hackade hasselnötter ,
3 msk hackade valnötter ,
3 msk torkade aprikoser ,
3 msk russin,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Häll filmjölken i en bunke .
Rör ner bikarbonat, salt och sirap.
RÖR OM.
Blanda ner mjöl, nötter och frukt .
HÄLL degen i en smord långpanna.
GRÄDDA längst ner i ugnen ca 45 minuter .
Bra att göra ,när man har så mycket annat att göra
inför det som komma skall .
Vi har det till ADVENTS-DOPPA , med smör och ost .
LYCKA TILL !
fredag 18 november 2016
KORINTKAKOR , 25 ST .
HEJSAN !
Det här var roligt att baka , alla fick vara med att rulla
degen till en boll , lägga på plåten och trycka till med
en gaffel så det blev ett mönster .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl vetemjöl ,
1/2 dl potatismjöl,
1 msk socker ,
1/2 dl korinter ,
100 g smör/margarin ,
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA vetemjöl, potatismjöl, socker och korinter .
Finfördela smöret i blandningen och arbeta ihop till en deg.
FORMA till runda bollar och lägg på plåt .
Platta till med en gaffel, korsvis eller enkelt tryck .
GRÄDDA i 175 GRADER ca 10 MINUTER .
mmm...
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)