måndag 28 november 2016

CHOKLAD- GLÖGGKAKA 12 BITAR.



HEJSAN  !

JULHELGENS  KLADDKAKA,
men vi smakade den till LUCIA .
Kakan är smaksatt med GLÖGG .
mmm...till LÄTT Vinglögg , så underbart gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör,
200 g mörk choklad, 70 % kakao
4 ägg,
2 1/2 dl strösocker,
2 dl vetemjöl,
3 msk LÄTT Vinglögg,

TILL SERVERING :
Lättvispad  grädde .

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
Smält smöret i en kastrull .
Bryt ner chokladen och rör tills den smälter.

VISPA ägg och socker pösigt .
Rör ner smörblandningen, mjölet och glöggen .
Häll smeten i en smord och bröad form med
löstagbar kant  24 cm i diameter .
GRÄDDA kakan i nedre delen av ugnen 25- 30 min.
Den ska fortfarande vara lös i mitten. Låt kallna.

VID SERVERING :
PUDRA över florsocker, gärna i form av ett hjärta
med hjälp av en mall .
SERVERA  KAKAN MED  LÄTTVISPAD  GRÄDDE.

LYCKA  TILL !

söndag 27 november 2016

BROCCOLIGRATÄNG MED OST OCH SMÅTOMATER 4-6 PORT.



HEJSAN  !

FÄRGGLAD  och  MÄTTANDE  MIDDAG  SOM ALLA GILLAR .

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
125 g Körsbärstomater,
3 ägg,
250 g kesella kvarg,
2 dl lätt CREME Fraiche,
4 dl cheddar riven,
1/2 msk hackad timjan,
1 tsk salt,
2 krm svartpeppar,
250 g kokta broccolibuketter,

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Dela tomaterna .
Vispa ihop ägg, CREME Fraiche, ost, timjan, salt och peppar.
Häll smeten i en ugnssäker form  ca 20x 30 cm .
FÖRDELA  broccolin och tomaterna i formen.

GRÄDDA i mitten av ugnen ca 25 minuter.

SERVERA  med  råkostsallad  och  ett  gott  bröd .

OM DU serverar  kött  till räcker gratängen  till 6 pers.
Eller matlåda nästa dag.

LYCKA  TILL !

fredag 25 november 2016

RÅG- LINGON- BRÄCK





HEJSAN !

Det här brödet bakas i långpanna och jäses en gång på plåten .
Bra eller hur ?
Var och en får bryta sin bit.
Inte alla , särskilt barnen , gillar inte vörtbröd då kan detta vara
en variant .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst,
50 g margarin,
8 dl vatten,
2 tsk salt,
5 dl  RÅGFLINGOR,
1/2 dl rårörda lingon, eller lingonsylt,
16- 18 dl vetemjöl.

UGN : 225 GRADER.

HÄR ÄR RECEPTET:
SMÄLT margarinet i en kastrull, tillsätt vattnet och
låt degvätskan få ett uppkok.
MÄT upp RÅGFLINGORNA i en bunke.
Häll över det varma degspadet, tillsätt saltet
och rör om.
Låt blandningen stå och svalna tills den är
fingervarm.
(på detta sätt slipper Du koka RÅGFLINGORNA)
TILLSÄTT jästen i mindre bitar och rör om
tills den löst sig.
Arbeta därefter in vetemjölet, degen skall bli blank
och smidig i konsistensen .
KLÄ en långpanna med bakplåtspapper .
Skulle någon kant på långpannan bli synlig går det
bra att pensla på  med lite olja,
HÄLL upp degen på långpannan och tryck ut den jämt
med hjälp av mjölade händer .
RITSA med hjälp av mjölad kniv 24 rutor (4x6).
Täck långpannan med handduk och låt jäsa till
dubbel storlek ca 30 minuter.
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER.

mmm...så goda !

LYCKA  TILL !

torsdag 24 november 2016

GRÄDDIG KAFFEDESSERT. 4 PORT.




HEJSAN !

Detta var gott efter maten !

Chokladrån är ett gott tillbehör.

HÄR ÄR RECEPTET :
3 tsk snabbkaffe,
1 msk kokande vatten,
1 äggula,
3 msk florsocker,
2 dl vispgrädde,
TOPPING:
Röda cocktailbär.

SÅ HÄR GÖR DU :
LÖS kaffepulvret i det varma vattnet,
låt därefter kaffet kallna .
Vispa äggulan och florsockret
vitt och pösigt.
Vispa grädden .
Rör ner det kalla kaffet i äggröran
tillsammans med den vispade grädden.

HÄLL krämen i små  kaffekoppar.

SERVERA, med ett rött cocktailbär.

LYCKA TILL !

OSTFYLLD ÖRTKYCKLING 4 PORT .



  HEJSAN !

EN VÄLLAGRAD  EMMENTALEROST GER EXTRA
FYLLIG SMAK ÅT KYCKLINGEN.
KRYDDA GÄRNA MED SALVIA.  mmm...så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 KYCKLINGFILE'ER  ca 500 g.
salt, peppar
färsk salvia,  några blad
125 g Emmentalerost,
2 pkt bacon (140 g)

CIDERSÅS :
2 msk smör,
1 1/2 msk vetemjöl,
1 dl vatten,
2-3 msk kycklingfond,
1 1/2 dl vispgrädde,
1 1/2 dl cider,
färsk salvia, efter smak
salt, peppar

TILLBEHÖR :
VILDRIS,
cocktailtomater

UGN : 225 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  ett långt snitt längs med FILE'ERNAS
långsida, krydda med salt och peppar.
Hacka salvian grovt.
Skär osten i smala stavar.
Tryck sedan in ost och salvia i snitten.

TRYCK ihop FILE'ERNA och linda baconskivor
runt om.
Börja och sluta på undersidan .
Placera FILE'ERNA  på en plåt med bakplåtspapper,
stek i mitten av ugnen ca 30 minuter.
KONTROLLERA ATT KÖTTSAFTEN ÄR KLAR.

CIDERSÅS :
SMÄLT smöret i en tjockbottnad kastrull, rör i mjölet.
Tillsätt vatten, fond, grädde och cider.
Låt såsen koka samman under omrörning, ca 5-10 min.
Smaka av med hackad salvia, salt och peppar.

SERVERA . med VILDRIS och cocktailtomater.

SMAKLIG MÅLTID ,   LYCKA  TILL !

onsdag 23 november 2016

SAFFRANSKYCKLINGFILE 4 PORT .


 
HEJSAN !

Det här var jättegott, smaka Ni också !

HÄR ÄR RECEPTET :

500 g KYCKLINGFILE'
1 paket saffran , (0,5g )
1 dl hett vatten ,
1 tsk Mango Curry eller vanlig Curry ,
1 tsk peppar ,
1 tsk salt ,
pressad saft av 1 citron,
3 msk olivolja ,

SÅ HÄR GÄR DU :
RÖR ut saffran i hett vatten tills det har lösts sig.
Blanda de övriga ingredienserna och marinera
kycklingen i 30 minuter.
STEK kycklingen i grillpanna .

SERVERING :Strö över kycklingen Granatäppelkärnor
och några blad citronmeliss .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

LYCKA  TILL !

tisdag 22 november 2016

SAFFRANSBULLAR 50 ST .


HEJSAN !

De här är vackra ,  forma dem som stjärnor !
Använd  pepparkaksmått .Himla goda , å så fina att bjuda på .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
5dl mjölk,
1 g saffran (blandas med lite konjak och socker och stötas ihop)
200 g rumsvarmt smör,
1 ägg ,
1 1/2 dl sirap ,
1 tsk salt,
75 g jäst för söta degar ,
ca 17 dl vetemjöl,

PENSLING & GARNERING :
1 äggula, uppvispad
russin

SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM  mjölken till 37 grader  och häll ner saffransblandningen .
Smula ner jästen .
Blanda i smör, ägg, sirap och salt.
TILLSÄTT mjölet, inte allt på en gång utan prova dig fram till
en lagom kladdig deg .
Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter .
TA upp degen på mjölat bakbord och arbeta den för hand.
Här har jag kavlat ut degen till en ca 1 1/2 cm tjock  rektangel
och sedan har stjärnor stansats ut med  pepparkaksmått .
Garnera eventuellt med  russin i eller på bullarna .
LÅT bull-stjärnorna jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
PENSLA stjärnorna med äggula .

GRÄDDA dem mitt i ugnen i ca 6 minuter.
Låt dem svalna under bakduk på galler .

LYCKA  TILL !