onsdag 30 november 2016
GRANBRÖD 1 STORT I LÅNGPANNA.
HEJSAN !
Det här brödet är både gott att äta och vackert att titta på.
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl grynblandning (AXA)
4 dl vatten,
1/2 dl olja ,
1/2 dl ljus sirap,
1 dl lingonsylt,
2 tsk salt,
50 g jäst ,
4 dl vatten ,
ca 1, 25 kg vetemjöl (1,9 -2,1 liter)
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA grynblandningen, vatten, olja, sirap ,
lingonsylt och salt i en kastrull.
LÅT alltsammans koka under omrörning.
Dra kastrullen åt sidan och lägg på ett lock.
Låt blandningen stå och svälla tills temperaturen
är ca 37 grader .
SMULA ner jästen i en degbunke .
Värm vattnet till 37 grader och lös upp jästen
med detta .
Tillsätt grötblandningen och arbeta ner vetemjölet,
lite i taget, till en smidig men ganska lös deg.
LÅT degen jäsa under bakduk till nästan dubbel
storlek .
ARBETA ihop degen och kavla eller tryck ut den
i en smord långpanna.
Nagga den.
Spara en liten bit till garnering .
LÅT degen jäsa övertäckt tills den reser sig igen
efter ett lätt tryck .
Rulla resterande deg till en längd, forma den till
siluetten av en gran och lägg den på brödet.
GRÄDDA brödet i 200 grader 15- 20 minuter.
Låt det svalna och skär det i rutor.
Det blir så vackert
och det är riktigt gott !
LYCKA TILL !
LJUST BRÖD MED RÅG, 1 BRÖD.
HEJSAN !
Ibland kan det vara gott att äta ljust bröd, detta är ju dessutom nyttigt.
Himla gott ska jag säga !
Kallt vatten och lite längre jästid ger luftigt och fint bröd .
HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst,
5 dl kallt vatten,
1 msk olja,
1/2 msk salt,
4 dl RÅGSIKT,
8- 9 dl vetemjöl special ,
UGN :225 GRADER + 200 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en skål.
Tillsätt lite vatten och vispa ut jästen .
Häll i resten av vattnet tillsammans med övriga ingredienser
men spara lite vetemjöl till utbakningen.
ARBETA degen smidig med elvispens degkrokar.
Låt jäsa under duk ca 1 1/2 timma.
KNÅDA igenom degen på mjölat bakbord.
Forma ett stort bröd på en plåt med bakplåtspapper
och låt jäsa under duk ca 45 minuter .
SNITTA brödet med en riktigt vass kniv eller rakblad
och sätt in plåten i nedre delen av ugnen .
SÄNK ugnsvärmen till 200 grader och grädda ca 40 min.
LYCKA TILL !
tisdag 29 november 2016
KOKOSSNITTAR 30 ST .
HEJSAN !
DESSA brukar gå åt först bland barnen !
HÄR ÄR RECEPTET :
MÖRDEG :
150 g smör /margarin,
1 msk socker,
1 ägg,
1 tsk bakpulver,
4 dl vetemjöl,
KOKOSSMET :
1 msk mjukt smör,
1 dl socker,
1 ägg,
3 dl kokosflingor,
4- 5 msk fast röd sylt
GLASYR :
1 1/2 dl florsocker,
1- 1 1/2 msk vatten.
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA snabbt samman mördegen i en matberedare
eller för hand.
Dela den i tre bitar och rulla till längder ca 40 cm långa .
Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och platta till dem.
BLANDA samman ingredienserna till kokossmeten.
Lägg den i en rand mitt på längderna och fördela
sylten över ,
GRÄDDA i 225 grader , 8- 10 minuter.
BLANDA samman ingredienserna till glasyren , ringla
den över de varma längderna och skär dem på snedden
i ca 2 cm breda bitar .
KLART !
LYCKA TILL !
KARINS KORVRISOTTO. 4 -6 PORT.
HEJSAN !
En bekväm middag med " allt-i -ett " att bjuda den mest kräsne på.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 stor finhackad gul lök,
200 g skivade champinjoner,
1 röd paprika,
1 grön paprika,
2 msk olja,
ca 350 g chorizo eller annan stark korv,
1- 2 hackade vitlöksklyftor,
2 dl ris,
6 dl hönsbuljong (tärning)
1 tsk salt,
1- 2 hackade tomater,
finstrimlad purjolök,
persilja.
SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS lök, svamp och paprikan skuren i tärningar i olja.
SKIVA korven och blanda ner den tillsammans med
vitlök och ris.
Fräs på svag värme några minuter .
HÄLL på buljongen och salta.
Sjud under lock i ca 10 minuter.
TA kastrullen från värmen och låt den stå med lock
på i ca 20 minuter tills vätskan sugits upp .
BLANDA ner tomaterna och strö över purjolök och persilja .
SMAKLIG MÅLTID !
LYCKA TILL !
GRÖNKÅLSPAJ MED VALNÖTTER 6 PORT.
HEJSAN !
Tillhör Ni dem , precis som jag, som inte riktigt är
hemma, med det här som heter GRÖNKÅL ?
Nu har jag fått ett recept i min hand, som skall
vara så gott , så vi provar väl ?
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG :
3 dl vetemjöl,
125 g smör/margarin,
2 msk vatten ,
FYLLNING :
ca 250 g förvälld grönkål,
3 skivade rödlökar ,
2 msk smör /margarin,
1 tsk salt,
1 krm vitpeppar,
1-2 dl grovhackade valnötter ,
2 dl riven lagrad ost,
3 ägg ,
2 dl mjölk,
UGN :200 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA fettet i mjölet .
Tillsätt vatten och arbeta samman degen.
Låt den vila kallt en stund .
KAVLA ut degen och klä en pajform ,
ca 24 cm i diameter , med degplattan.
Degen kan också " tummas " ut i formen ,
utan KAVLING.
Nagga och förgrädda i ca 10 minuter .
HACKA den avrunna grönkålen och fräs
den i fett tillsammans med löken.
Salta och peppra .
Lägg det i pajformen tillsammans med ost
och nötter.
VISPA ihop ägg och mjölk och häll detta
över fyllningen .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen tills
äggstanningen stelnat, i ca 35- 40 minuter.
Det luktar i alla fall ljuvligt !
Jag ska ha lax till , men sen får det bli julskinka !
LYCKA TILL !
FARMOR ANNAS, SILLÅDA MED CURRY OCH ANSJOVIS 4 PERS.
HEJSAN !
DETTA ÄR ETT MÅSTE PÅ JUL-BORDET , FÖR OSS .
Ansjovisfyllda strömmingsrullader i en gräddig sås
med curry och äpple.
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g sill- eller strömmings-FILE'ER ,
1 syrligt äpple,
smör till formen,
1 liten burk ansjovis FILE'ER ,
salt,
2 msk tomat PURE'
1 msk curry ,
2 1/2 dl mellangrädde,
1 dl hackad gräslök,
ströbröd.
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader.
Klipp bort ryggfenan på SILLFILE'ERNA .
Skala, kärna ur och hacka äpplet.
SMÖRA en ugnssäker form .
Rulla ihop SILLFILE'ERNA med en bit ansjovis
i varje , med skinnsidan utåt .
Lägg dem i formen .
Häll över ansjovisspadet .
Salta en aning ovanpå rullarna .
BLANDA tomat-PURE'N , curryn, äppel-hacket,
grädden och gräslöken .
Fördela blandningen över sillen och strö på
lite ströbröd.
GRÄDDA mitt i ugnen i ca 25 minuter.
himla gott !
LYCKA TILL !
måndag 28 november 2016
CHOKLAD- GLÖGGKAKA 12 BITAR.
HEJSAN !
JULHELGENS KLADDKAKA,
men vi smakade den till LUCIA .
Kakan är smaksatt med GLÖGG .
mmm...till LÄTT Vinglögg , så underbart gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör,
200 g mörk choklad, 70 % kakao
4 ägg,
2 1/2 dl strösocker,
2 dl vetemjöl,
3 msk LÄTT Vinglögg,
TILL SERVERING :
Lättvispad grädde .
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
Smält smöret i en kastrull .
Bryt ner chokladen och rör tills den smälter.
VISPA ägg och socker pösigt .
Rör ner smörblandningen, mjölet och glöggen .
Häll smeten i en smord och bröad form med
löstagbar kant 24 cm i diameter .
GRÄDDA kakan i nedre delen av ugnen 25- 30 min.
Den ska fortfarande vara lös i mitten. Låt kallna.
VID SERVERING :
PUDRA över florsocker, gärna i form av ett hjärta
med hjälp av en mall .
SERVERA KAKAN MED LÄTTVISPAD GRÄDDE.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)