onsdag 30 november 2016

GRANBRÖD 1 STORT I LÅNGPANNA.




     HEJSAN !

 Det  här  brödet är både  gott att äta och  vackert att titta på.

 HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl  grynblandning (AXA)
4 dl  vatten,
1/2 dl olja ,
1/2 dl ljus sirap,
1 dl lingonsylt,
2 tsk salt,
50 g jäst ,
4 dl vatten ,
ca 1, 25 kg vetemjöl (1,9 -2,1 liter)

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  grynblandningen, vatten, olja,  sirap ,
lingonsylt  och  salt  i  en kastrull.
LÅT  alltsammans  koka  under  omrörning.
Dra  kastrullen  åt  sidan  och  lägg  på  ett  lock.
Låt  blandningen  stå  och  svälla  tills  temperaturen
är  ca  37  grader .
SMULA  ner  jästen  i en  degbunke .
Värm  vattnet  till  37  grader och  lös  upp  jästen
med  detta .
Tillsätt  grötblandningen  och  arbeta  ner  vetemjölet, 
lite  i  taget,  till  en  smidig  men  ganska  lös  deg.
LÅT  degen  jäsa  under  bakduk  till  nästan  dubbel
storlek .
ARBETA  ihop  degen  och  kavla  eller  tryck  ut  den
i  en  smord  långpanna.
Nagga  den.
Spara  en  liten  bit  till  garnering .
LÅT  degen  jäsa  övertäckt  tills  den  reser  sig  igen
efter  ett  lätt  tryck  .
Rulla  resterande  deg  till  en  längd, forma  den  till
siluetten  av  en  gran  och  lägg  den  på  brödet.
GRÄDDA  brödet  i  200 grader  15- 20  minuter.
Låt  det  svalna  och  skär  det  i  rutor.

Det  blir  så  vackert
och  det är riktigt gott !

LYCKA  TILL  !

LJUST BRÖD MED RÅG, 1 BRÖD.

  


       HEJSAN !

Ibland kan det vara gott att äta ljust bröd, detta är ju dessutom nyttigt.
Himla  gott  ska jag säga !

Kallt vatten och lite längre jästid ger luftigt och fint bröd .

HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst,
5 dl  kallt vatten,
1 msk olja,
1/2 msk salt,
4 dl  RÅGSIKT,
8- 9 dl vetemjöl special ,
UGN :225 GRADER + 200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  jästen i en skål.
Tillsätt lite vatten  och  vispa  ut  jästen .
Häll   i  resten  av  vattnet  tillsammans  med  övriga  ingredienser
men spara  lite  vetemjöl  till  utbakningen.
ARBETA  degen  smidig  med  elvispens  degkrokar.
Låt  jäsa  under  duk  ca  1 1/2 timma.
KNÅDA  igenom  degen  på  mjölat  bakbord.
Forma  ett  stort  bröd  på  en  plåt  med  bakplåtspapper
och  låt  jäsa  under  duk  ca  45  minuter .
SNITTA  brödet  med  en  riktigt  vass  kniv  eller  rakblad
och  sätt  in  plåten   i  nedre  delen  av  ugnen  .
SÄNK ugnsvärmen  till  200 grader  och  grädda  ca  40 min.

LYCKA  TILL !

tisdag 29 november 2016

KOKOSSNITTAR 30 ST .




HEJSAN !

DESSA brukar gå åt först bland barnen !

HÄR ÄR RECEPTET :

MÖRDEG :
150 g smör /margarin,
1 msk socker,
1 ägg,
1 tsk bakpulver,
4 dl vetemjöl,

KOKOSSMET :
1 msk mjukt smör,
1 dl socker,
1 ägg,
3 dl  kokosflingor,

4- 5 msk  fast  röd  sylt

GLASYR :
1 1/2 dl florsocker,
1- 1 1/2 msk vatten.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  snabbt  samman  mördegen i en  matberedare
eller  för  hand.
Dela den i tre bitar och rulla  till  längder  ca  40  cm  långa .
Lägg dem  på  en  bakpappersklädd  plåt  och  platta till dem.
BLANDA samman  ingredienserna  till  kokossmeten.
Lägg  den  i  en  rand  mitt  på  längderna  och  fördela
sylten  över ,

GRÄDDA  i 225 grader ,  8- 10 minuter.

BLANDA  samman  ingredienserna  till  glasyren ,  ringla
den  över  de  varma  längderna och  skär  dem  på  snedden
i  ca  2  cm  breda  bitar .

KLART !

LYCKA  TILL  !

KARINS KORVRISOTTO. 4 -6 PORT.




HEJSAN !

En bekväm middag  med " allt-i -ett "  att bjuda  den  mest  kräsne på.

HÄR ÄR RECEPTET :
1 stor finhackad gul lök,
200 g skivade champinjoner,
1 röd paprika,
1 grön paprika,
2 msk olja,
ca 350 g chorizo eller  annan stark korv,
1- 2 hackade vitlöksklyftor,
2 dl ris,
6 dl hönsbuljong (tärning)
1 tsk salt,
1- 2 hackade tomater,
finstrimlad purjolök,
persilja.

SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS  lök, svamp  och  paprikan  skuren  i  tärningar  i  olja.
SKIVA  korven  och  blanda  ner  den  tillsammans  med
vitlök  och  ris.
Fräs  på  svag  värme  några  minuter .
HÄLL  på  buljongen  och  salta.
Sjud  under  lock  i  ca  10  minuter.
TA  kastrullen  från  värmen  och  låt  den  stå  med  lock
på  i  ca  20  minuter  tills  vätskan  sugits  upp .
BLANDA  ner  tomaterna  och  strö  över  purjolök  och  persilja .

SMAKLIG  MÅLTID !

LYCKA  TILL !

GRÖNKÅLSPAJ MED VALNÖTTER 6 PORT.




HEJSAN !

Tillhör Ni dem , precis som jag, som inte riktigt  är
hemma, med det här som  heter  GRÖNKÅL ?
Nu har jag fått ett recept i min hand, som skall
vara så gott , så vi provar väl ?

HÄR ÄR RECEPTET :

PAJDEG :
3 dl vetemjöl,
125 g smör/margarin,
2 msk vatten ,

FYLLNING :
ca 250 g  förvälld  grönkål,
3 skivade  rödlökar ,
2 msk smör /margarin,
1 tsk salt,
1 krm vitpeppar,
1-2 dl grovhackade valnötter ,
2 dl riven lagrad ost,
3 ägg ,
2 dl mjölk,
UGN :200 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  fettet i mjölet .
Tillsätt  vatten  och  arbeta  samman  degen.
Låt  den  vila  kallt  en  stund .
KAVLA  ut  degen  och  klä  en  pajform ,
ca  24  cm  i  diameter , med  degplattan.
Degen  kan  också  " tummas " ut  i  formen ,
utan  KAVLING.
Nagga  och  förgrädda  i  ca  10  minuter .
HACKA  den  avrunna  grönkålen  och  fräs
den  i  fett  tillsammans  med  löken.
Salta  och  peppra .
Lägg  det  i  pajformen  tillsammans  med  ost
och  nötter.
VISPA  ihop  ägg  och  mjölk  och  häll  detta
över  fyllningen .

GRÄDDA  i  nedre  delen av  ugnen  tills
äggstanningen  stelnat, i  ca  35- 40 minuter.

Det luktar i alla fall ljuvligt !
Jag ska ha lax till , men sen får det bli  julskinka  !

LYCKA  TILL !

FARMOR ANNAS, SILLÅDA MED CURRY OCH ANSJOVIS 4 PERS.



HEJSAN  !

DETTA ÄR ETT MÅSTE PÅ JUL-BORDET ,  FÖR OSS .

Ansjovisfyllda  strömmingsrullader i en gräddig sås
med curry och  äpple.

HÄR ÄR RECEPTET  :
600 g sill- eller strömmings-FILE'ER ,
1 syrligt äpple,
smör till formen,
1 liten burk ansjovis FILE'ER ,
salt,
2 msk tomat PURE'
1 msk curry ,
2 1/2 dl mellangrädde,
1 dl hackad gräslök,
ströbröd.

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader.
Klipp bort ryggfenan  på  SILLFILE'ERNA .
Skala, kärna ur  och  hacka  äpplet.
SMÖRA  en  ugnssäker  form .
Rulla ihop SILLFILE'ERNA med  en  bit  ansjovis
i varje , med skinnsidan  utåt .
Lägg  dem  i  formen  .
Häll  över  ansjovisspadet  .
Salta  en aning  ovanpå  rullarna .
BLANDA  tomat-PURE'N , curryn, äppel-hacket,
grädden  och gräslöken .
Fördela  blandningen  över  sillen  och  strö  på
lite  ströbröd.
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  i ca  25  minuter.

himla gott !

LYCKA  TILL !

måndag 28 november 2016

CHOKLAD- GLÖGGKAKA 12 BITAR.



HEJSAN  !

JULHELGENS  KLADDKAKA,
men vi smakade den till LUCIA .
Kakan är smaksatt med GLÖGG .
mmm...till LÄTT Vinglögg , så underbart gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör,
200 g mörk choklad, 70 % kakao
4 ägg,
2 1/2 dl strösocker,
2 dl vetemjöl,
3 msk LÄTT Vinglögg,

TILL SERVERING :
Lättvispad  grädde .

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
Smält smöret i en kastrull .
Bryt ner chokladen och rör tills den smälter.

VISPA ägg och socker pösigt .
Rör ner smörblandningen, mjölet och glöggen .
Häll smeten i en smord och bröad form med
löstagbar kant  24 cm i diameter .
GRÄDDA kakan i nedre delen av ugnen 25- 30 min.
Den ska fortfarande vara lös i mitten. Låt kallna.

VID SERVERING :
PUDRA över florsocker, gärna i form av ett hjärta
med hjälp av en mall .
SERVERA  KAKAN MED  LÄTTVISPAD  GRÄDDE.

LYCKA  TILL !