onsdag 7 december 2016

POTATISSALLAD MED SOJABÖNOR . 4 PERS.



  HEJSAN !

mm...det här är jättegott !
SMAKA !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1/2 liter potatis , lätt kokt,
2     tomater ,
1-2 dl sojabönor ,
1 lök eller  gräslök ,
1/2 dl olja,
2 msk citron,
1/2 tsk  sellerisalt ,
hackad  dill .

SÅ HÄR  GÖR DU :
SKÄR  potatisen  och  tomaterna  i  små-tärningar .
Hacka  löken  och  blanda  med  de  kokta 
sojabönorna .
BLANDA  ingredienserna  till  såsen  och  häll över.

              GOD  - JUL !


GRÖNKÅLSSALLAD MED ÄPPLE . 4 PERS.



   HEJSAN !

Detta  är  min  favorit !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

4 dl  grönkål ,
1 dl  äpple,
1 dl  russin ,
1/2 dl  citronsaft ,
1 tsk  honung .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
HACKA  kålen .
Skär  äpplet  i  tärningar  och  skölj  russinen .
Smält  honungen  och  blanda  med  citronsaften .
RÖR  samman  allt .
(Du kan ta rödkål om Du tycker det )

      GOD  -  JUL !

BLANDAD KÅLSALLAD 4 PERS.


  HEJSAN !

Det är alltid gott med en fräsch sallad till allt som
bjuds under  Julen, kanske maten inte känns så tung,
som det lätt kan bli.

HÄR ÄR RECEPTET :
2  dl  vitkål,
2 dl  rödkål,
2 dl  grönkål,

SÅS :
3/4  dl  olja ,
3  msk  citronsaft ,
1/2 tsk  sellerisalt ,
2  msk  riven lök ,

SÅ HÄR GÖR DU :

RIV  eller  hacka  de  olika  kålsorterna var  för  sig.
Lägg  upp  dem  i  rader  på  ett  stort  fat .
Blanda  ihop  såsen  och  häll  den  över .
Jättegott !

GOD  -  JUL !

RÖDKÅLSSALLAD med ANANAS 4-6 PERS.



   HEJSAN !

Smaka  på  denna  friska  sallad...  mm !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
6 dl  rödkål,
1 burk  krossad  ananas,
2 dl  Turkisk  Yoghurt ,
1 citron ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SILA  spadet  från  ananasen .
Riv  kålen  grovt  .
Blanda  Turkisk Yoghurt,  med  citronsaft
och  blanda  ingredienserna .

GARNERA  med  ananas - bitar och  hackat  grönt .

HOPPAS  ATT  DET  SMAKAR  !

GOD - JUL  !

tisdag 6 december 2016

ANNORLUNDA FULLKORNSBRÖD UTAN VETEMJÖL 6 ST, BRÖDKAKOR.



   HEJSAN  !

Det här brödet måste Ni smaka ,  det är  inget  vetemjöl i  brödet.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50 g jäst ,
1 /2 liter  mjölk ,
1 /2 liter vatten,
1 1/2 msk salt ,
13 dl grovt rågmjöl ,
9 - 12 dl grahamsmjöl.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  jästen  i  en  bunke  .
Ljumma  mjölk  och  vatten  till  37  grader 
Häll  vätskan  över  jästen  och  rör  om
tills  jästen  har  löst  sig.
Tillsätt  salt  allt  rågmjöl  och  9  dl 
grahamsmjöl.
Mät  mjölet  genom  att  hälla  det  direkt
från  påsen  i  ett  litermått .
ARBETA  degen  tillsätt  mer  grahamsmjöl
så  att  degen  blir  ganska  fast.
Degen  blir  inte  så  smidig  eftersom  den
inte  innehåller  något  vetemjöl.
LÅT  jäsa  under  duk  45  minuter.
Mjöla  bakbord  och  händer  väl  med
grahamsmjöl,  ta  upp  degen  och  arbeta 
den  smidig .
Dela  degen  i  8  delar.
Forma  dem  till  runda  bullar  och  kavla 
ut  dem  till  runda  kakor  ca  25  cm i  diameter.
KAVLA   ut  direkt  på  mjölat  bakplåtspapper .
Nagga  lätt  och  ta  ut  hål  i  mitten   med  mått
eller  glas.
Låt  brödkakorna  jäsa  väl  30 - 60 min.  övertäckta.

GRÄDDA  i  omgångar  i  250  grader  i  12  min.
Placera  gärna  den  plåt  som  ska  in  i  ugnen ,
en  stund  på  extra  varm  plats  innan , t. ex
ovanpå  spisen .
LÅT  svalna  på  galler  utan  duk.
Förvara i tättslutande  plastpåse  i  rumstemperatur
eller  frys .

Himla  goda  med  smör  och  ost  på !

LYCKA  TILL !
                                GOD - JUL !

måndag 5 december 2016

SAFTIGT MAJSBRÖD, 2 BRÖD



   HEJSAN  !

Det var saftigt och gott !

HÄR ÄR RECEPTET :

50 g  jäst,
7 dl  ljummet  vatten,
1/2 dl  olivolja,
1  dl  konserverade  majskorn,
1 msk  salt,
7  dl  vetemjöl,
6  dl  majsmjöl,
UGN :  225  GRADER .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMULA  jästen  i  en  bunke  och  häll i  vattnet.
RÖR  tills  jästen  har  löst  sig .
TILLSÄTT  olja, majs, salt  och  allt  mjöl.
ARBETA  samman  till  en  deg  för  hand  eller
kör  5  minuter  med  elvispens  degkrokar .
LÅT  jäsa  30  minuter.
FÖRDELA  degen  i  två  smorda  avlånga
bakformar  och  låt  jäsa  ytterligare  30  min.

GRÄDDA  mitt  i  ugnen  tills  bröden  känns
torra  inuti , ca  30  minuter .

LYCKA  TILL  !
                              GOD - JUL !

lördag 3 december 2016

PLATT- BRÖD 6 KAKOR.



   HEJSAN !

SPRÖDA  BRÖDKAKOR ,med  kraftig  RÅGSMAK.
Degen  är  lättast  att  arbeta  ihop  i  maskin
med  degkrok  eller  spade  för  pajdegar.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4  dl  extra  grovt  rågmjöl,
4  dl  rågsikt ,
1  tsk  salt ,
1  tsk  kummin ,
2  dl  kall  mjölk ,
100  g  kallt  smör .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BEREDNING :
Blanda  mjöl -sorterna,  salt  och  kummin .
BLANDA  ner  mjölken  och  hacka  sist
i  smöret .
Dela  degen  i  6  delar .
Kavla  med  KRUSKAVEL  ut  till  tunna  rundlar.

GRÄDDA  brödkakorna  på  plåt  med  bakplåtspapper
i  200  grader  10 - 12  minuter .

mmm... vad de  är  goda !

LYCKA  TILL !
och
GOD - JUL !