lördag 10 december 2016
JULGRANS- BULLE .
HEJSAN !
Titta gärna på mitt recept på JULGRANS- BULLE,
det är inlagt 22 /11 - 2015 .
Gå in på receptbloggen som vanligt.
GOD- JUL !
JULENS GODA SAFFRANSBRÖD.
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst,
200 g smör,
5 dl mjölk,
2 påsar SAFFRAN,
eller 1 påse SAFFRAN och 1/2 - 1 msk kardemumma ,
2 dl socker ,
1/2 tsk salt,
1dl russin,
1 ägg,
1 1/2 liter vetemjöl .
SÅ HÄR GÖR DU ;
SMULA jästen i en bunke.
Smält smöret, häll i mjölken och låt blandningen
bli fingervarm ca 37 grader.
HÄLL degspadet över jästen och rör tills den är löst .
Tillsätt stött SAFFRAN socker, salt och russin.
Blanda i nästan allt mjölet och arbeta degen smidig .
Jäs den i bunken ca 30 minuter.
ARBETA degen på mjölat bakbord.
Dela degen i 4 delar och baka ut varje del antingen till
20 Lussekatter , 1 Fläta och 1 Julbröd- Gran eller Jul-kakan - ett Ljus i mitten.
Utbakning av JULTRÄD - GRAN :
Lägg små runda bullar som en triangel .
Fyll den med flera små-bullar .
2 - 3 bullar som skaft - stam.
Jäs, pensla med ägg , strö på pärlsocker på varje bulle .
GRÄDDA : Lussekatter 250 grader, 6- 8 minuter.
Julträd-Gran : 200 grader, 20 - 25 minuter.
Julkakan : 200 grader i 20 - 25 min.
NÄR BULLE- GRANEN ÄR KLAR I UGNEN , LÅT BULLEN SVALNA.
SERVERING :
SÄTTER DU I SMÅ FÖDELSEDAGS - LJUS
I VARJE BULLE OCH BÄR FÖRSIKTIGT IN
GRANEN PÅ EN BRICKA -MED TÄNDA LJUS.
OBS !
LJUSEN MÅSTE SLÄCKAS INNAN NÅGON
FÅR TA EN BULLE FRÅN GRANEN .
Bara att få se barnens tindrande ögon,
och alla andras också .
Är värt att göra denna bulle .
GOD - JUL !
BREDBAR MAKRILLMOUSSE .
HEJSAN !
Den här är himla go'.
Det är en kallrörd snabblagad Mousse,
gjord på fisk med nyttiga naturliga fetter .
Mycket god att servera tillsammans med
Vörtbröd och Knäckebröd .
HÄR ÄR RECEPTET :
120 g rökt makrill, filead och med skinnet borttaget.
2 msk lättyoghurt naturell,
2 tsk lättmargarin,
1 tsk riven lök,
1 tsk rivet citronskal,
2 tsk hackad färsk gräslök eller persilja,
salt och nymald svartpeppar.
SÅ HÄR GÖR DU :
SE till att inga ben finns kvar ,
mosa med en gaffel.
RÖR ner Yoghurt och lättmargarin
lite i taget tills blandningen har
en slät konsistens.
Krydda och blanda i lök, citronskal,
och gräslök eller persilja.
LÄGG upp i små skålar eller portions-
formar .
TÄCK med plastfolie och ställ in i kylen.
Den här satsen räcker till 2 port.
GOD - JUL !
fredag 9 december 2016
KRYDDIG RÖDKÅL MED ÄPPLE , 6 PORT.
HEJSAN !
Det här var himla gott - det måste Ni smaka !
ca 500 g rödkål,
1 stort äpple (ca 250 g)
6 hela nejlikor,
1 tunt skivad lök,
6 dl vatten,
2 lagerblad,
2 kanelstänger,
1 tsk spiskummin,
2 tsk malen koriander,
1/4 tsk cayennepeppar, (om Du vill)
2 msk ÄPPEL- eller vitvinsvinäger,
1 msk farinsocker,
1 msk smör/margarin,
salt och nymald svartpeppar.
SÅ HÄR GÖR DU :
DELA rödkålshuvudet i 4 delar, skär bort stocken
och strimla kålen fint .
Dela äpplet i 4 delar och ta bort kärnhuset .
Stick in kryddnejlikorna i den ena fjärdedelen .
Hacka de övriga .
LÄGG kål, äpple (och klyftan med kryddnejlikor), lök,
vatten, lagerblad, kryddor, vinäger, socker, salt och
peppar i en stor kastrull .
LÅT koka upp och sedan sjuda i 25 minuter under
omrörning då och då tills kålen mjuknat.
TA AV locket och höj värmen .
Låt det koka kraftigt i 5 minuter tills all vätska
har kokat in .
TA bort äppelklyftan med kryddnejlikor, lagerblad
och kanelstänger .
SMAKA AV om det behövs mer salt och peppar
och blanda ner smör/margarinet.
Den här rätten blir bara bättre av att lagas i förväg
och få tillfälle att utveckla sina smaker .
GOD - JUL !
torsdag 8 december 2016
FIKONKAKA .
HEJSAN !
Smaka på den här - det är en riktig JUL-KAKA .
VARSÅGODA !
4 dl siktat grahamsmjöl ,
60 g smör/margarin ,
2 hg Fikon ,
2 dl mjölk ,
15 g jäst ,
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG mjölet i en bunke .
Finfördela det kalla smöret med fingertopparna
till en grynig massa .
TVÄTTA Fikonen och skär dem i små tärningar.
(känns de torra, lägg dem i ljummet vatten en stund , så mjuknar de snart)
Blanda ner dem i degen .
Rör ut jästen i den ljumma mjölken och blanda
till sist ner detta .
SMÖRJ och bröa en kakform.
Lägg i degen och låt den jäsa i 30 - 40 min.
GRÄDDA i 200 graders värme i 25 - 30 min.
GOD - JUL !
VITKÅLS- OCH APELSINSALLAD 4 PERS.
HEJSAN !
Så himla gott ! Friskt, sött och saftigt .
Passar riktigt bra till JULBORDET .
HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl vitkål ,
1 gul lök ,
2 apelsiner ,
2 msk finhackad persilja ,
1 / 2 dl olja.
SÅ HÄR GÖR DU :
RIV kål och lök grovt .
Skär apelsinerna i små bitar .
Blanda allt med persilja och olja .
GOD - JUL !
FARMORS SOCKERRINGAR 45 KAKOR.
HEJSAN !
Dessa kakor har gamla anor - underbart goda,
kan inte sluta äta när man väl börjat .
De bakades alltid till JULEN !
VARSÅGODA ,
150 g kallt smör /margarin,
5 dl vetemjöl ,
25 g jäst , (1/2 paket)
1 1/2 dl kaffegrädde ,
GARNERING :
1 äggvita,
pärlsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA smöret i mjölet till en grynig massa.
Rör ut jästen i grädden .
Tillsätt grädden och arbeta fort ihop till en deg.
KNÅDA DEN INTE !
KAVLA ut till en 1/2 cm tjock kaka och
ta ut kakor med ringmått, ca 5 cm i diameter.
Pensla med hopvispad äggvita och strö över
med pärlsocker .
LÄGG på bakpappersklädd plåt och låt jäsa
långsamt ca 30 minuter.
GRÄDDA MITT i UGNEN i 250 GRADER ,
tills de fått lite färg.
Låt kallna på galler .
GOD - JUL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)