måndag 12 december 2016

KASSLER MED ÄDELOSTTÄCKE 4 PERS.



   HEJSAN !

Passar detta  till Middag  tro ?
Det går snabbt att göra ,
å , jättegott !

HÄR ÄR RECEPTET :

KOKA 250 g broccoli-buketter någon minut.
Lägg dessa i botten på en smord  form .
Lägg på 8 ganska tunna skivor av kassler
och skivor av 2 stora tomater .
Fördela 2 msk riven ädelost eller annan ost överst.
GRÄDDA  ca 10 minuter i 250 graders varm ugn.

SERVERA  med sallad och ris.

SMAKLIG  MÅLTID !

söndag 11 december 2016

CAFE' BRASIL . 1 STOR KOPP.


   HEJSAN !

 Det här var gott - när det är kallt ute .

 HÄR ÄR RECEPTET :

 1 dl STARKT hett  kaffe,
 1 dl mjölk,
 1 msk kakao,
 1 - 2 tsk råsocker,
 1 krm vaniljsocker,
 GARNERING:
 marshmallows,
 kakao.

 SÅ HÄR GÖR DU :

 BLANDA samman kakaon, råsockret och
vaniljsockret och vispa ner blandningen
i mjölken.
Värm därefter upp blandningen.
HÄLL kaffet och mjölkblandningen
i en STOR kopp .
Lägg ner några marshmallows i koppen
och strö över lite kakao .
 AVNJUT   GENAST  .

                       GOD - JUL !

MANDEL- MOCCAMUFFINS , 16 ST.



HEJSAN !

Riktiga  Godingar !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

150 g mandelmassa,
100 g smör /margarin,
1/2 dl socker,
2 ägg,
1 1/2 dl vetemjöl,
1 tsk bakpulver,
1/2 dl kallt STARKT kaffe,

GARNERING :
50 g mörk blockchoklad .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SÄTT  ugnen på 200 grader.
RIV mandelmassan i en bunke
och tillsätt matfettet och sockret.
Rör massan vit och porös.
TILLSÄTT äggen ett i taget och
rör smeten slät mellan varje.
Sikta ner vetemjölet och bakpulvret
i smeten.
Tillsätt sist kaffet och rör varsamt
smeten slät.
SKEDA upp smeten i muffinsformar
så att de blir fyllda till 3/4 .
GRÄDDA  muffinsen i  mitten av ugnen
i 12 - 14 minuter.
SMÄLT  blockchokladen i varmt vatten-
bad  eller i mikrovågsugnen.
Bre lite choklad på varje muffins och
ställ dem därefter att stelna .

                     GOD - JUL !














































































     





   

PLUMKAKA .



  HEJSAN !

Också en JUL-KAKA !
Som jag blev bjuden på hos en god vän !
Jag gillar den ,  vad tycker DU ?

HÄR ÄR RECEPTET :
250 g smör/margarin,
250 g socker,
4 ägg,
250 g mjöl,
1 tsk bakpulver,
50 g mandel, grovt hackad,
100 g russin,
3 msk madeira,                          
35 g pomeransskal,
50 g SUKAT,
50 g mörk choklad,

SÅ HÄR GÖR DU :

LÅT  russinen dra i Madeira över natten.
Rör socker och smör vitt och pösigt,
rör ner äggen ett åt gången.
TA ifrån  lite  mjöl  och  blanda det med
frukterna  .
RESTEN av mjölet  blandas med bakpulver
och rörs ner i degen.
TILL sist  rörs de  mjölade  frukterna ner
i degen  och  smeten  klickas i en välsmord
och bröad form .
SÄTT  kakan  i KALL  ugn , när temperaturen
når  160  grader ,  ska kakan  stå inne  ytterligare
1 1/2 timme.

GOD  -  JUL !

lördag 10 december 2016

JULGRANS- BULLE .



   HEJSAN !

 Titta  gärna  på  mitt  recept  på  JULGRANS- BULLE,
 det är inlagt  22 /11  - 2015 .
 Gå in på receptbloggen  som vanligt.

                              GOD- JUL !

JULENS GODA SAFFRANSBRÖD.


 HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst,
200 g smör,
5 dl mjölk,
2 påsar SAFFRAN,
eller 1 påse SAFFRAN och 1/2 - 1 msk kardemumma ,
2 dl socker ,
1/2 tsk salt,
1dl russin,
1 ägg,
1 1/2 liter vetemjöl .

SÅ HÄR GÖR DU ;

SMULA jästen i en bunke.
Smält smöret, häll i mjölken och låt blandningen
bli fingervarm  ca  37 grader.
HÄLL degspadet över jästen och rör tills den är löst .
Tillsätt stött SAFFRAN  socker, salt och russin.
Blanda i nästan allt mjölet och arbeta degen smidig .
Jäs den i bunken ca 30 minuter.
ARBETA degen på mjölat bakbord.
Dela degen i 4 delar och baka ut varje del antingen till
20 Lussekatter , 1 Fläta och 1 Julbröd- Gran eller Jul-kakan - ett Ljus i mitten.
Utbakning av JULTRÄD - GRAN  :
Lägg små runda bullar som en triangel .
Fyll den med flera små-bullar .
2 - 3 bullar som skaft - stam.
Jäs, pensla med ägg , strö på pärlsocker på varje bulle .
GRÄDDA : Lussekatter  250 grader,  6- 8 minuter.
Julträd-Gran :  200 grader,  20 - 25 minuter.
 Julkakan : 200 grader i 20 - 25 min.

NÄR BULLE- GRANEN ÄR KLAR I UGNEN , LÅT BULLEN SVALNA.
SERVERING :
SÄTTER DU I SMÅ  FÖDELSEDAGS - LJUS
I VARJE BULLE OCH BÄR FÖRSIKTIGT IN
GRANEN PÅ EN BRICKA -MED TÄNDA LJUS.

OBS !
LJUSEN MÅSTE SLÄCKAS INNAN NÅGON
FÅR TA EN BULLE FRÅN GRANEN .

 Bara att få se barnens tindrande ögon,
och alla andras också .
Är värt att göra denna bulle .

                       GOD - JUL !


BREDBAR MAKRILLMOUSSE .



   HEJSAN !

Den här är himla go'.
Det är en kallrörd snabblagad Mousse,
gjord på fisk med nyttiga naturliga fetter .
Mycket god att servera tillsammans med
Vörtbröd  och  Knäckebröd .

HÄR ÄR RECEPTET :

120 g rökt makrill, filead och med skinnet borttaget.
2 msk lättyoghurt naturell,
2 tsk lättmargarin,
1 tsk riven lök,
1 tsk rivet citronskal,
2 tsk hackad färsk gräslök eller persilja,
salt och nymald svartpeppar.

SÅ HÄR GÖR DU :

SE till att inga ben finns kvar ,
mosa med en gaffel.
RÖR  ner Yoghurt och lättmargarin
lite i taget tills blandningen har
en slät konsistens.
Krydda och blanda i lök, citronskal,
och gräslök eller persilja.

LÄGG upp i små skålar eller portions-
formar .
TÄCK med plastfolie och ställ in i kylen.

Den här satsen räcker till 2 port.

                        GOD - JUL !