lördag 17 december 2016
FARMORS BRUNKÅL , 6 - 8 PORT.
HEJSAN !
Det här är det godaste på julbordet, tycker jag !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 kg vitkål,
3 msk farinsocker,
1 1/2 - 2 msk ingefära,
5 dl skinkspad ,
2- 3 msk smör,
2- 3 krm salt,
1 krm peppar.
SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM UGNEN till 175 grader.
Ansa vitkålshuvudet och dela det i 4 delar.
Skär bort stocken.
Skär kålen i 3 - 4 mm tunna strimlor.
LÄGG kålen i en smörad långpanna.
Blanda ner farinsocker och ingefära.
Häll på hälften av skinkspadet.
UGNSSTEK i 45 minuter.
Späd med lite skinkspad efter hand,
rör om då och då .
SMAKA av med salt och peppar .
Stek ytterligare ca 15 minuter.
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
GOD - JUL !
GE - BORT - KAKA .
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin,
2 dl strösocker,
3 ägg,
1 dl hasselnötskärnor,
3 1/2 dl vetemjöl,
1 tsk bakpulver,
3 dl russin,
rivet skal av 1/2 citron,
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker pösigt .
Tillsätt äggen ett i sänder.
Grovhacka nötterna och rör ner dem i smeten.
Blanda mjöl, bakpulver, russin och citronskal.
VÄND ner blandningen i smeten .
Häll smeten i en smord och strödd 1 1/2 liters form.
GRÄDDA på nedre falsen i 150 grader ca 1 1/4 tim.
Låt kakan svalna lite innan den stjälps upp på galler
och får kallna helt.
FRYS in kakan om den ska förvaras länge.
jag har fått denna jättegoda kaka och blev glatt överraskad !
GOD - JUL !
fredag 16 december 2016
GAMMALDAGS INGEFÄRS-PEPPARKAKOR.
HEJSAN !
De här är mm...så goda, men då måste Du gilla Färsk Ingefära.
HÄR ÄR RECEPTET :
175 kakor.
1 1/2 dl vispgrädde,
3 dl strösocker,
3 dl ljus sirap,
2-3 msk riven färsk ingefära, från hel rot,
25 droppar (1 krm) cedroolja,
1/2 msk bikarbonat,
ca 11 dl vetemjöl,
1-2 dl till utbakningen.
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA grädden till mjukt skum.
Rör ner socker, sirap, riven ingefära och cedroolja.
Blanda bikarbonaten med mjölet och arbeta in det
i smeten .
Täck degen med plastfolie och låt den stå till nästa dag.
DEGEN ska inte kavlas så tunt.
Det är viktigt att inte få in för mycketmjöl, men
kakorna ska hålla formen.
TA ut STORA runda kakor.
Pensla dem med kallt vatten före gräddningen.
GRÄDDA mitt i ugnen i 175 grader ungefär 8 min.
tills kakorna är ljusbruna.
De ska vara lite sega i mitten .
TIPS !
En veteskiva ska det vara i kakburken
för det seg- mjukas skull .
GOD - JUL !
torsdag 15 december 2016
PLOMMONBRÖD MED HASSELNÖTTER 2 ST BRÖD .
HEJSAN !
Det här är ett mustigt bröd med katrinplommon
och hasselnötter.
Lagrad ost är en perfekt kombination
till de söta plommonen .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst,
5 dl ljummet vatten , 37 grader
1 dl kallpressad rapsolja,
2 tsk salt,
1/2 dl brödsirap,
250 g Kesella, 10%
150 g mycket grovhackade hasselnötter,
1 dl gula russin,
15 hackade katrinplommon,
16 - 17 dl DINKEL Fullkorn ,
PENSLING OCH GARNERING :
1 uppvispat ägg,
2 msk pumpafrön,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke och häll över vattnet.
Rör tills det löser sig.
TILLSÄTT olja, salt, sirap, kesella, nötter, russin
och katrinplommon.
RÖR i det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig och
släpper bunkens kanter .
Jäs under bakduk, ca 30 minuter.
KLÄ två avlånga brödformar 1 1/2 liter med bakplåts-
papper.
STJÄLP upp degen på mjölat bakbord.
Dela i 2 delar och forma till limpor som Du lägger
i formarna.
SÄTT ugnen på 250 grader .
Låt bröden jäsa under bakduk ca 20 minuter .
PENSLA med ägg och strö över pumpafrön.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 10 minuter.
sänk värmen till 175 grader och grädda ytterligare
ca 30 minuter .
Täck med folie eller bakplåtspapper om de blir mörka.
LÅT bröden svalna på galler under bakduk .
TIPS !
Jättegott att rosta !
GOD JUL !
måndag 12 december 2016
KASSLER MED ÄDELOSTTÄCKE 4 PERS.
HEJSAN !
Passar detta till Middag tro ?
Det går snabbt att göra ,
å , jättegott !
HÄR ÄR RECEPTET :
KOKA 250 g broccoli-buketter någon minut.
Lägg dessa i botten på en smord form .
Lägg på 8 ganska tunna skivor av kassler
och skivor av 2 stora tomater .
Fördela 2 msk riven ädelost eller annan ost överst.
GRÄDDA ca 10 minuter i 250 graders varm ugn.
SERVERA med sallad och ris.
SMAKLIG MÅLTID !
söndag 11 december 2016
CAFE' BRASIL . 1 STOR KOPP.
HEJSAN !
Det här var gott - när det är kallt ute .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl STARKT hett kaffe,
1 dl mjölk,
1 msk kakao,
1 - 2 tsk råsocker,
1 krm vaniljsocker,
GARNERING:
marshmallows,
kakao.
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA samman kakaon, råsockret och
vaniljsockret och vispa ner blandningen
i mjölken.
Värm därefter upp blandningen.
HÄLL kaffet och mjölkblandningen
i en STOR kopp .
Lägg ner några marshmallows i koppen
och strö över lite kakao .
AVNJUT GENAST .
GOD - JUL !
MANDEL- MOCCAMUFFINS , 16 ST.
HEJSAN !
Riktiga Godingar !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g mandelmassa,
100 g smör /margarin,
1/2 dl socker,
2 ägg,
1 1/2 dl vetemjöl,
1 tsk bakpulver,
1/2 dl kallt STARKT kaffe,
GARNERING :
50 g mörk blockchoklad .
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader.
RIV mandelmassan i en bunke
och tillsätt matfettet och sockret.
Rör massan vit och porös.
TILLSÄTT äggen ett i taget och
rör smeten slät mellan varje.
Sikta ner vetemjölet och bakpulvret
i smeten.
Tillsätt sist kaffet och rör varsamt
smeten slät.
SKEDA upp smeten i muffinsformar
så att de blir fyllda till 3/4 .
GRÄDDA muffinsen i mitten av ugnen
i 12 - 14 minuter.
SMÄLT blockchokladen i varmt vatten-
bad eller i mikrovågsugnen.
Bre lite choklad på varje muffins och
ställ dem därefter att stelna .
GOD - JUL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)