onsdag 21 december 2016

BONDKAKOR 60 ST.


            HEJSAN !

å ...mmm , " Gammal lättbakad favorit".

HÄR ÄR RECEPTET :

5,5 dl vetemjöl,
2 dl socker,
200 g smör,
1 tsk bikarbonat,
1 msk sirap,
1 msk vatten,
0, 75 dl  sötmandel.

SÅ HÄR GÖR DU :

LÄGG  mjölet i en hög på bakbordet.
Gör en fördjupning i mjölet och lägg i socker, smör/margarin,
bikarbonat, sirap, vatten och den hackade mandeln.
HACKA snabbt ihop allt till en deg.
Använd kniv  eller  fingertopparna.
Forma degen till två rullar , ca  4 - 5 cm tjocka.
Svep in dem i plastfolie och lägg dem i kylskåpet tills de är hårda.
SÄTT  ugnen på 200 grader.
Ta fram rullarna  och skär dem i skivor som är 0,5 cm tjocka.
GRÄDDA  i mitten av ugnen 6 - 8 minuter.

NI ångrar er inte om Ni bjuder på de här !

               GOD - JUL !


tisdag 20 december 2016

FARMORS - JANSSSONS FRESTELSE 4 PORT.



             HEJSAN !

Den här rätten, finns väl i många varianter -
men den här gör jag - efter Farmors recept.
Förkoka gärna fast potatis * i hälften grädde och
hälften mjölk + ansjovisspad .(*  inte så den blir mjuk)

HÄR ÄR RECEPTET :

10 potatisar,
2 gula lökar,
2-3 msk smör/margarin,
20 ANSJOVISFILE'ER med spad,
3 dl vispgrädde,
skorpmjöl,
salt å peppar.

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT  ugnen på  175 grader.
Skala och finstrimla potatisen.
Skala och skär löken i tunna skivor.
Fräs löken i en del av smöret/margarinet
några minuter utan att löken tar färg.
Dela ANSJOVISFILE'ERNA  på längden.

SMÖRJ en ugnssäker form med en del av
smöret/margarinet .
Varva potatis, lök och ANSJOVIS.
Börja och sluta med potatisen.

HÄLL på ANSJOVISSPAD och grädde, strö över lite skorpmjöl.
Klicka över resten av smör/margarinet.
GRÄDDA ca 45 minuter på nedersta falsen i ugnen .
När potatisen är mjuk och rätten fått färg är frestelsen klar.

TIPS !
           Nästan färdiggräddade formar med Janssons Frestelse
           kan frysas för att gräddas senare.
           Rester kan förstås också frysas och ätas vid senare tillfälle.
           Värm då i svag värme under aluminium folie.
                         BARNEN  kanske inte gillar Janssons ?
                         Tag då istället  köttfärs, krydda som vanligt,
                         och gör på samma sätt som till Janssons, det är så himla gott
                          kan jag intyga .

                          GOD  JUL !

måndag 19 december 2016

FARMOR ANNAS GODA KUMMINBRÖD , 8 -10 ST.


        HEJSAN !

KUMMINBRÖD, hör julen till -  tyckte min farmor .
Och de är verkligen jättegoda med smör och ost på.

HÄR ÄR RECEPTET :

50 g smör,
3 dl vatten,
25 g jäst,
1/2 tsk salt,
ca 9 dl vetemjöl,
GARNERING :
kumminfrö, grovt salt.

SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT smöret och tillsätt vattnet och värm det
till finger-varmt , 37 grader .
Rör ut jästen i en del av degspadet, tillsätt resten
av vätskan, salt, socker och så mycket vetemjöl
att degen blir smidig.
LÅT degen jäsa övertäckt till dubbel storlek ca 1 timma.

ARBETA  degen på bakbord och dela den  i
8- 10 lika delar .
FORMA runda eller ovala bullar som läggs på
plåt med bakplåtspapper.

GARNERA med kummin och grovt salt,
gör ett snitt i bullen och låt jäsa 15- 20 min.
GRÄDDA i 225 grader ca 15 minuter.

                       GOD  JUL !




TORBJÖRNS CIGARRER 60- 80 ST.


        HEJSAN !

Riktigt  goda och dekorativa , doppade i choklad !

HÄR ÄR RECEPTET :

150 g hasselnötter,
175 g smör/margarin,
1 dl socker,
3 dl vetemjöl,
2 msk  grädde,

GARNERING :
50 g blockchoklad, ljus eller mörk,
eller hälften av varje, eller varför inte strössel också !

SÅ HÄR GÖR DU :

MAL mandeln och blanda snabbt ihop alla ingredienserna
till en deg.
Rulla ut degen till knappt finger- tjocka  längder och lägg
dem bredvid varandra.
Skär alla längderna på en gång i 5 cm långa bitar ,
och lägg dem på smord plåt.

GRÄDDA i 175 grader  10 - 12 minuter.

SMÄLT blockchokladen i vattenbad  och pensla eller
doppa ena ändan av de kalla kakorna.
LÅT dem ligga på smörpapper tills chokladen stelnat
60 - 80 stycken.

                    GOD JUL !

söndag 18 december 2016

FARMORS , VALNÖTS-MAZARINER 15 ST.


HEJSAN !

Det här är en riktig JUL- KAKA,  mm... .

HÄR ÄR RECEPTET :

300 g mandelmassa,
2 ägg,
2 msk starkt kaffe,
1 påse valnötskärnor, 40 g,

SÅ HÄR GÖR DU :

RIV mandelmassan fint och blanda med
ägg och kaffe.
Fördela smeten i Aluminium-formar och
garnera varje kaka med  en valnötskärna.

GRÄDDA i mitten av ugnen i 200 grader
ca 10 minuter.

Ack, så god !

                        GOD  JUL !

STJÄRNKAKOR, CA 120 ST.



 HEJSAN !

SMAKA  på dessa  underbart goda  frasiga småkakor.

HÄR ÄR RECEPTET :

100 g sötmandel,
3 1/2 dl florsocker,
2 tsk kanel,
ca 10 dl vetemjöl,
250 g smör,
1 dl vatten.

SÅ HÄR GÖR DU :

MAL mandeln och blanda med florsocker,
kanel och vetemjöl.
Arbeta in smör och vatten och lägg degen
kallt 1 timme.
KAVLA ut degen till 1 cm tjock platta och
ta ut kakor med stjärn - mått .
Lägg dem på smorda plåtar  och grädda i
mitten av ugnen  i 175 grader ca 15 minuter.

            GOD  JUL !

KANELSTÄNGER 150 ST.



HEJSAN !

Dessa är ljuvligt goda , kan inte sluta när man väl börjat
att smaka på dem !
För mej ett måste ,  på kaffefatet under JULEN!

HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg,
4 dl strösocker,
200 g mjukt smör,
1 tsk vaniljsocker,
1 tsk bakpulver,
8 1/2 dl vetemjöl,

GARNERING :
2 msk strösocker,
2 msk kanel,

SÅ HÄR GÖR DU :

VISPA  ägg och socker .
Blanda ner smöret.
Blanda vaniljsocker och bakpulver i vetemjölet
och vänd ner det i smeten till en deg.
Täck med plast och ställ degen svalt en timme.
TRILLA degen till penn-smala stänger som
delas i 6-7 cm långa längder .
Rulla dem i en blandning av  socker och kanel.
Lägg dem glest på bakpappersklädd plåt .
KAKORNA  flyter ut under gräddningen .

GRÄDDA  mitt i ugnen i 200 grader 8- 10 min.

                    GOD  JUL !