torsdag 29 december 2016

BONDBRÖDS-LIMPOR.


HEJSAN !

Idag  känner  jag  för  att  baka  bröd .
2  stycken , blir det på den här satsen.

HÄR ÄR RECEPTET :

35 g jäst,
1 msk grovt salt,
6 dl vatten,
ca dl vetemjöl,
1 msk olivolja,

SÅ HÄR GÖR DU:

VÄRM vattnet  till  fingertoppsvärme  (37 grader),
slå  lite  av  det  över  den  smulade  jästen  och  rör
tills  jästen  löst  sig .
BLANDA  i  resten  av  degspadet  och  saltet  och
därefter  mjölet,  lite  i  taget.
Arbeta  i  maskin  5 - 7  minuter.
DEGEN  ska  vara  ganska  lös,  då  blir  brödet luftigt .
LÅT  jäsa  under  duk,  dragfritt  och  i  rumstemperatur
i  2  timmar.
SMÖRJ  en  plåt  med  olivolja . 
Förvärm  ugnen  till  250  grader .
SLÅ  ut  degen  på  mjölat  bakbord,  strö  över lite mjöl
och  dela  i  två  delar  med  hjälp  av  degskrapan .
Forma  till  limpor  och  lägg  på  plåten.
Låt  jäsa  under  duk  i  30  minuter.
SÄTT  in  en  skål  med  lite  vatten i  botten  av  ugnen
(för att bilda ånga).
GRÄDDA i  15  minuter  bäst  på  näst nedersta falsen
tills  bröden  fått brun  skorpa.
TA  ut  vattenskålen  och  sänk temperaturen  till 180  grader.
Grädda  ytterligare  ca  30  minuter.
Låt  svalna  på  galler  UTAN  bakduk .

LYCKA  TILL !


VALNÖTSDRESSING . 4 PERS.



HEJSAN !

Den här dressingen passar  till  fågel-, svamp  och
grönsakssallader .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 tsk rödvinsvinäger,
3 msk valnötsolja,
1 schalottenlök, finhackad
lite salt  och  nymalen  vitpeppar.

SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA  först  vinägern. schalottenlöken.
salt  och  peppar .
DROPPA  i  valnötsoljan  under  vispning .

LYCKA  TILL !

KRONDILLSSOPPA MED HAVSKRÄFTSTJÄRTAR .



  HEJSAN !

Den här soppan måste Ni smaka !
En god vän till mej, har en  liten son  på 4 år,
han hörde mamma prata om denna soppa flera gånger.
KRONDILLS-SOPPA .
Tiden gick , mamma frågade vad ska vi äta idag?
Då svarar  sonen,  - INTE  KROKODILSOPPA !!
Gulligt eller hur ?

HÄR ÄR ECEPTET :

TA per person  ca  3  dl  musselbuljong ,
topparna  av  en  dillkrona , 
3- 4 kokta skalade  och  varma  havskräftstjärtar
och en klick smör.
KOKA  upp  buljongen (använder Du färska kräftstjärtar
så låt dem koka i musselbuljongen i 1, 5 minuter inte mer)
Ta  upp  kräftstjärtarna  och  mixa  buljongen  med
dillkronorna  och smöret .
SMAKA  av  med  salt  och  nymalen  vitpeppar .

LÄGG  de  varma  havskräftstjärtarna  på  värmda  tallrikar,
slå  den  heta  buljong-mixen  över  och  servera  genast.

LYCKA TILL !

onsdag 28 december 2016

LAXPUDDING 4 PERSONER.



        HEJSAN !

LÅDOR  med allt i ett  tillhör mina favoriträtter.
Har Du inte rimmad lax  kan  du  ta  färskrökt.
Det blir lika gott .

HÄR ÄR RECEPTET :
300 g rimmad lax ,
600 g kokt, kall potatis(6- 7 stycken)
2 gula lökar ,
4 ägg,
4 dl mjölk ,
1 krm  vitpeppar ,
2 msk finhackad dill,
1 msk ströbröd ,
2 msk smör/margarin.

SÅ HÄR GÖR DU :

FINSTRIMLA  Laxen.
Skala potatisen och löken och skär dem i tunna skivor.
Fräs löken i lite av smöret tills den blir mjuk, men
utan att den tar färg .
Sätt  ugnen  på  225  grader.
LÄGG  potatis, lax,  och  lök  varvvis i  en  smord 
ugnssäker  form.
VISPA  upp  äggen,  tillsätt  mjölk, vitpeppar och dill.
Häll  äggblandningen  i  formen .
SIKTA  över  ströbrödet  och  klicka på  lite  smör.
GRÄDDA  i  ugn,  225 grader  i  ca  35  minuter.

SERVERA  MED  SMÄLT SMÖR   och    en  Grönsallad,
EN  fräsch  Tomatsallad på tomater och  lök och
vinägrett- sås  passar  fint .

SMAKLIG MÅLTID !

LAXKOTLETTER FÖR TVÅ .



  HEJSAN !

Att bjuda på - på NYÅRS-AFTON
för  2 personer.

VARSÅGODA :

20 g ( 1/2 påse) mandelspån,
1 paket  (250 g) fryst spenat,
2 msk  smör/margarin,
salt å peppar,
2 laxkotletter  (ca 175 g styck)
1/2 pressad citron,
2 msk vetemjöl,
salt, peppar,
1 dl vispgrädde ,
1/2 g saffran,

SÅ HÄR GÖR DU :

ROSTA  mandelspånen lätt i en het stekpanna .
Smält hälften  av  matfettet  i  en  kastrull  och
lägg  i  den  halvtinade  spenaten.
Låt  den  fräsa  lätt  under  omrörning  ca 10 min.
Krydda .
Droppa citronsaft  över  kotletterna.
BLANDA lite salt  och peppar i mjölet
och  vänd  kotletterna i  det .
Smält  resten  av  matfettet  i  en  stekpanna
och  stek  Laxkotletterna  3- 4 minuter på
varje  sida.
TA upp Laxen  och  håll  den  varm .
Häll  grädden i  pannan och  smula i saffran.
Koka  ett  par  minuter  och  smaka  av  med
salt  och  peppar .
LÄGG upp Laxkotletterna  på  varma  tallrikar.
SERVERA  spenaten  med  rostad  mandel ,
saffranssås och eventuellt  kokt ris till .

                LYCKA TILL !



LAXRULLAR MED AVOKADOCRE'ME 4 PORT.


 HEJSAN !

Prova detta !

mmm.... .

4 tunna skivor rökt lax,
2 väl mogna avokador,
1 dl CRE'ME Fraiche eller ädelfraiche ,
saft av1/2 pressad citron,
salt, peppar
ROSE'SALLAT.

SÅ HÄR GÖR DU :

LÄGG laxskivorna på en skärbräda.
DELA avokadorna.
Ta ur kärnan och lyft bort skalet.
Mosa avokadoköttet och blanda med
CREME Fraiche och citronsaft.
Smaka av med salt och peppar .
FÖRDELA blandningen på laxskivorna
och rulla ihop dem.
Bjud dem som  ENTRERÄTT  med
ROSE'SALLAT  och rostat bröd eller
brytbröd.

            LYCKA TILL !


LAXFÄRSENTRE' MED ROMSÅS 4 PORT.



  HEJSAN !

NYÅRS-AFTON , - NÅGOT GOTT ATT BJUDA PÅ  !

VARSÅGODA :

500 g lax i bit ,
vatten, salt
1 dillkvist,
1 citronklyfta,
2 dl vispgrädde,
1/2 tsk salt,
1 krm peppar,
2 skivor (a' 35 g ) rökt lax,
dill,

ROMSÅS :
1 dl lätt CREME Fraiche,
1 burk  (50 g)  röd stenbitsrom.

SÅ HÄR GÖR DU :
SJUD  laxen i lättsaltat vatten med dill  och
citronklyfta , ca 15 minuter.
Låt  laxen kallna i spadet.
SKÄR ut  laxen i skinn- och benfria bitar .
Lägg dem  i matberedare och mixa med
grädden till en slät massa.  Krydda.
DELA de rökta laxskivorna mitt itu.
Lägg dem i små portionsformar eller koppar,
som först oljats lätt.
Fyll dem med Lax- färs och ställ dem kallt
ett par timmar .
STJÄLP upp dem på små tallrikar och garnera
med dill-kvist.
Rör samman CREME Fraiche och stenbitsrom
och lägg  runt omkring.
          
     SERVERA SOM ENTRE'RÄTT .

                   LYCKA TILL !