torsdag 29 december 2016
BONDBRÖDS-LIMPOR.
HEJSAN !
Idag känner jag för att baka bröd .
2 stycken , blir det på den här satsen.
HÄR ÄR RECEPTET :
35 g jäst,
1 msk grovt salt,
6 dl vatten,
ca dl vetemjöl,
1 msk olivolja,
SÅ HÄR GÖR DU:
VÄRM vattnet till fingertoppsvärme (37 grader),
slå lite av det över den smulade jästen och rör
tills jästen löst sig .
BLANDA i resten av degspadet och saltet och
därefter mjölet, lite i taget.
Arbeta i maskin 5 - 7 minuter.
DEGEN ska vara ganska lös, då blir brödet luftigt .
LÅT jäsa under duk, dragfritt och i rumstemperatur
i 2 timmar.
SMÖRJ en plåt med olivolja .
Förvärm ugnen till 250 grader .
SLÅ ut degen på mjölat bakbord, strö över lite mjöl
och dela i två delar med hjälp av degskrapan .
Forma till limpor och lägg på plåten.
Låt jäsa under duk i 30 minuter.
SÄTT in en skål med lite vatten i botten av ugnen
(för att bilda ånga).
GRÄDDA i 15 minuter bäst på näst nedersta falsen
tills bröden fått brun skorpa.
TA ut vattenskålen och sänk temperaturen till 180 grader.
Grädda ytterligare ca 30 minuter.
Låt svalna på galler UTAN bakduk .
LYCKA TILL !
VALNÖTSDRESSING . 4 PERS.
HEJSAN !
Den här dressingen passar till fågel-, svamp och
grönsakssallader .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 tsk rödvinsvinäger,
3 msk valnötsolja,
1 schalottenlök, finhackad
lite salt och nymalen vitpeppar.
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA först vinägern. schalottenlöken.
salt och peppar .
DROPPA i valnötsoljan under vispning .
LYCKA TILL !
KRONDILLSSOPPA MED HAVSKRÄFTSTJÄRTAR .
HEJSAN !
Den här soppan måste Ni smaka !
En god vän till mej, har en liten son på 4 år,
han hörde mamma prata om denna soppa flera gånger.
KRONDILLS-SOPPA .
Tiden gick , mamma frågade vad ska vi äta idag?
Då svarar sonen, - INTE KROKODILSOPPA !!
Gulligt eller hur ?
HÄR ÄR ECEPTET :
TA per person ca 3 dl musselbuljong ,
topparna av en dillkrona ,
3- 4 kokta skalade och varma havskräftstjärtar
och en klick smör.
KOKA upp buljongen (använder Du färska kräftstjärtar
så låt dem koka i musselbuljongen i 1, 5 minuter inte mer)
Ta upp kräftstjärtarna och mixa buljongen med
dillkronorna och smöret .
SMAKA av med salt och nymalen vitpeppar .
LÄGG de varma havskräftstjärtarna på värmda tallrikar,
slå den heta buljong-mixen över och servera genast.
LYCKA TILL !
onsdag 28 december 2016
LAXPUDDING 4 PERSONER.
HEJSAN !
LÅDOR med allt i ett tillhör mina favoriträtter.
Har Du inte rimmad lax kan du ta färskrökt.
Det blir lika gott .
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g rimmad lax ,
600 g kokt, kall potatis(6- 7 stycken)
2 gula lökar ,
4 ägg,
4 dl mjölk ,
1 krm vitpeppar ,
2 msk finhackad dill,
1 msk ströbröd ,
2 msk smör/margarin.
SÅ HÄR GÖR DU :
FINSTRIMLA Laxen.
Skala potatisen och löken och skär dem i tunna skivor.
Fräs löken i lite av smöret tills den blir mjuk, men
utan att den tar färg .
Sätt ugnen på 225 grader.
LÄGG potatis, lax, och lök varvvis i en smord
ugnssäker form.
VISPA upp äggen, tillsätt mjölk, vitpeppar och dill.
Häll äggblandningen i formen .
SIKTA över ströbrödet och klicka på lite smör.
GRÄDDA i ugn, 225 grader i ca 35 minuter.
SERVERA MED SMÄLT SMÖR och en Grönsallad,
EN fräsch Tomatsallad på tomater och lök och
vinägrett- sås passar fint .
SMAKLIG MÅLTID !
LAXKOTLETTER FÖR TVÅ .
HEJSAN !
Att bjuda på - på NYÅRS-AFTON
för 2 personer.
VARSÅGODA :
20 g ( 1/2 påse) mandelspån,
1 paket (250 g) fryst spenat,
2 msk smör/margarin,
salt å peppar,
2 laxkotletter (ca 175 g styck)
1/2 pressad citron,
2 msk vetemjöl,
salt, peppar,
1 dl vispgrädde ,
1/2 g saffran,
SÅ HÄR GÖR DU :
ROSTA mandelspånen lätt i en het stekpanna .
Smält hälften av matfettet i en kastrull och
lägg i den halvtinade spenaten.
Låt den fräsa lätt under omrörning ca 10 min.
Krydda .
Droppa citronsaft över kotletterna.
BLANDA lite salt och peppar i mjölet
och vänd kotletterna i det .
Smält resten av matfettet i en stekpanna
och stek Laxkotletterna 3- 4 minuter på
varje sida.
TA upp Laxen och håll den varm .
Häll grädden i pannan och smula i saffran.
Koka ett par minuter och smaka av med
salt och peppar .
LÄGG upp Laxkotletterna på varma tallrikar.
SERVERA spenaten med rostad mandel ,
saffranssås och eventuellt kokt ris till .
LYCKA TILL !
LAXRULLAR MED AVOKADOCRE'ME 4 PORT.
HEJSAN !
Prova detta !
mmm.... .
4 tunna skivor rökt lax,
2 väl mogna avokador,
1 dl CRE'ME Fraiche eller ädelfraiche ,
saft av1/2 pressad citron,
salt, peppar
ROSE'SALLAT.
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG laxskivorna på en skärbräda.
DELA avokadorna.
Ta ur kärnan och lyft bort skalet.
Mosa avokadoköttet och blanda med
CREME Fraiche och citronsaft.
Smaka av med salt och peppar .
FÖRDELA blandningen på laxskivorna
och rulla ihop dem.
Bjud dem som ENTRERÄTT med
ROSE'SALLAT och rostat bröd eller
brytbröd.
LYCKA TILL !
LAXFÄRSENTRE' MED ROMSÅS 4 PORT.
HEJSAN !
NYÅRS-AFTON , - NÅGOT GOTT ATT BJUDA PÅ !
VARSÅGODA :
500 g lax i bit ,
vatten, salt
1 dillkvist,
1 citronklyfta,
2 dl vispgrädde,
1/2 tsk salt,
1 krm peppar,
2 skivor (a' 35 g ) rökt lax,
dill,
ROMSÅS :
1 dl lätt CREME Fraiche,
1 burk (50 g) röd stenbitsrom.
SÅ HÄR GÖR DU :
SJUD laxen i lättsaltat vatten med dill och
citronklyfta , ca 15 minuter.
Låt laxen kallna i spadet.
SKÄR ut laxen i skinn- och benfria bitar .
Lägg dem i matberedare och mixa med
grädden till en slät massa. Krydda.
DELA de rökta laxskivorna mitt itu.
Lägg dem i små portionsformar eller koppar,
som först oljats lätt.
Fyll dem med Lax- färs och ställ dem kallt
ett par timmar .
STJÄLP upp dem på små tallrikar och garnera
med dill-kvist.
Rör samman CREME Fraiche och stenbitsrom
och lägg runt omkring.
SERVERA SOM ENTRE'RÄTT .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)