måndag 2 januari 2017

SPAGHETTIGOTT. 4 PERS.


               HEJSAN !

NYÅRSDAGENS  MIDDAG :

VARSÅGODA :
2 hg bandspaghetti,
2 hg lättrimmat  stekfläsk,
1 stor gul lök,
1 syrligt äpple,
1 tsk curry,
1/2  dl vatten eller torrt vitt vin.

SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA SPAGHETTIN  efter anvisningarna
på paketet .
SKÄR under tiden fläsket i små tärningar .
Hacka löken och äpplet .
LÅT fläsket långsamt värmas i stekpannan,
tills en del fett smälter ur.
KRYDDA  med curry och blanda i lök och äpple.
Späd med lite vatten eller torrt vitt vin och
låt alltsammans fräsa ett par minuter.
BRED ut bandspaghettin på varmt fat och
häll över fräset.

SERVERA  riven ost och en grönsallad till .

Alla åt med god aptit .

SMAKLIG  MÅLTID !



lördag 31 december 2016

FARMORS GODA TEKAKOR , 12 ST .



               HEJSAN !

 Detta är ett mjukt och  härligt bröd  som
 nästan smälter i munnen .
 Varför inte passa på, när resten av familjen
 fortfarande sover.

 HÄR ÄR RECEPTET :
 100 g smör ,
 4 dl mjölk,
 50 g jäst,
 1 tsk salt,
 2 msk strösocker(för jäsningen),
 ca  11 dl vetemjöl.

SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT SMÖRET  i en kastrull, häll i mjölken
och värm blandningen till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke  och häll på mjölkblandningen.
 TILLSÄTT SALT, socker och vetemjöl .
 Blanda till en smidig deg .
 HÄLL UPP lite varmt vatten i diskhon och ställ degbunken
 i vattnet .
 Låt degen jäsa  övertäckt  i 10 minuter.
SÄTT UGNEN  på 250 grader.
TA UPP DEGEN på mjölat bakbord och arbeta den smidig.
Dela degen i 12 delar och forma dem till tekakor eller ovala.
Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och nagga te-
kakorna med en gaffel.
LÅT BRÖDEN JÄSA under bakduk i 10 minuter.
GRÄDDA  dem i nedre delen av ugnen  i 6 - 8 min.

HA en trevlig morgon !
                                         LYCKA TILL !


DINKELBRÖD MED MANDEL OCH FRUKT. 1 LIMPA.



            HEJSAN !

För mig är detta bröd en smakupplevelse,
Du behöver inget pålägg ,  mmm...

HÄR ÄR RECEPTET .
4 dl  DINKELMJÖL , fullkorn
1 dl bovetemjöl ,
1 dl havregryn,
1/2 dl rågkross,
1/2 dl linfrö, hela
1 dl solrosfrö,
1 dl hackad mandel,
2 tsk bikarbonat,
2 tsk salt,
1 äpple,
1 dl torkade aprikoser,
2 msk honung,
4 1/2 dl  naturell  yoghurt,
1 msk blandade frön t ex pumpafrön
och  solrosfrön.

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
RIV äpplet grovt .
Skär aprikoserna i små bitar .
Rör  ner honung , yoghurt, äpple och aprikoser.
BLANDA smeten och lägg i en smord och mjölad
brödform .
Toppa med frön och havregryn .
GRÄDDA i nedersta delen av ugnen i ca 1 timme.
Ta ut brödet , stjälp upp det på ett galler och
låt det svalna under bakduk .

LYCKA TILL !

BÖNSALLAD MED SKINKA 4 PERS.



HEJSAN !

Bönor och Linser , mmm...himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 PAKET djupfrysta bondbönor eller färska (450 g)
4 msk olivolja,
1 rödlök, grovhackad
2 vitlöksklyftor , finhackade
100 g  Serranoskinka,  strimlad
1 msk färska timjanblad eller 1 tsk torkad timjan
saften från 1/2 citron,
havssalt,
nymald svartpeppar.

SÅ HÄR GÖR DU :
TINA  bondbönorna om de är frysta  och  spritsa dem
dvs, avlägsna ärtskidorna  och  ta vara på  bönorna .
HETTA  upp 2 msk olivolja i en stekpanna  och fräs
lök och vitlök på ganska svag värme 5 minuter.
TA pannan från plattan  och blanda i  bönor, skinka
och  timjan.
Droppa citronsaften och resten av oljan över.
Smaka  av med salt och peppar .
LÄGG bönsalladen i en skål och låt salladen stå  minst
en halvtimme, så att smakerna hinner mogna .

TIPS !
EN  smakupplevelse är också att servera dem som tillbehör
till en bit  kött.

                        LYCKA  TILL !

fredag 30 december 2016

NYÅRS AFTON , RÄKFAT MED OSTBRÖD 4 PERS.



         HEJSAN !

 Det skulle bara vara Vi ,  plötsligt är Vi flera !
 Ett  berg  av  Räkor  i  en  vacker  skål, citronvatten i sköljkoppar för fingrarna
 och rejäla servetter att torka av sig på - mer behövs faktiskt inte för en RÄKFEST.

 Om Du så vill , så serverar Du ett gratinerat  Ost-bröd till Räkorna ,
 och  ställer  en  fruktkorg  i  bakgrunden.
 FRUKTEN läskar så gott efter de salta  Räkorna .

 HÄR ÄR RECEPTET  :
 15 min i ugn 250 grader.

 1 PAIN RICHE ,  långfranska ,  eller vitt formbröd,
 3 msk smör /margarin,
 1 1/2 msk TOMATPURE ,
1 1/2 msk senap ,
salt å peppar
150 - 200 g ost i skivor .

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR brödet i tjocka skivor men inte helt igenom.
Det måste hänga ihop i botten.
BLANDA  matfettet med Tomat-pure, senapen
och kryddorna och bred det på brödskivorna.
STICK ner  ostskivorna  så att en bit fortfarande
skjuter ut  utanför brödet.
GRATINERA ostbrödet ca 15 min.  i 250 grader
och  det frasigt nygräddat  till  räkorna .

 En riktigt lyckad  NYÅRS AFTON !

LYCKA TILL !


CLEMENTIN- MARMELAD i MIKRON ..



  HEJSAN !

Det här är gott kan Ni tro !
Det blir en liten sats på , ca 2 dl .

HÄR ÄR RECEPTET :

4 clementiner,
1 dl socker,
3 msk vatten,

SÅ HÄR GÖR DU :
TVÄTTA  frukten  i  ljummet  vatten  och  torka.
Skala  tre  av  clementinerna  och  skär  klyftorna 
i  mindre  bitar .
Skär  den  återstående  clementinen  i  tunna  skivor
och  dela  dem  i  mindre  bitar.
LÄGG  fruktbitarna  i  en  skål  med lock  avsedd
för  mikro.
Blanda  i socker  och  vatten.
Kör  på  full  effekt  MED  lock  i 6  minuter.
Rör  om .
Kör  ytterligare  8  min. på  full effekt  UTAN lock.
Rör  om.
KÖR  ca  3  min.  på  halv  effekt  UTAN  lock
HÄLL  UPP  i  ren  varm  burk  eller  låt  svalna något
och  servera   på  rostat  bröd .

mmm....gott !

LYCKA  TILL !


NYÅRS- GOTT , 4 PERS.

   

    HEJSAN !

Bjud vännerna  på lite  FF-FEST !
"FITNESS  FOOD"
Kalasmat med smala förtecken !

HÄR ÄR RECEPTET :

KRABBA,  MED  SMAL  SÅS  ....

4 KRABBOR  med  skal (färdig kokta)

KRABBSÅS :
1/2 dl lättfil ,
1/2 dl kesella  lätt,
1- 2 msk senap,
1 msk honung,
2 tsk pressad citron,
4 msk hackad dill
salt  å  peppar ,

TILLBEHÖR :
Tomatsallad  = 2 tomater, 1 klyfta vitlök, pressad,  1/2 - 1 msk flytande honung
Rostat vitt bröd,

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  ihop  ingredienserna  till  såsen  och  smaksätt
den  med  salt  och  peppar .
SERVERA  KRABBAN  naturell  med  såsen,
Tomatsallad, och   rostat  bröd.

TIPS !

 TOMATSALLADEN  ,  kan Du ha till  kött,
ugnsrätter  med korv å makaroner,
och  att lägga på smörgås som pålägg.

  LYCKA  TILL !