tisdag 3 januari 2017

RÖDBETSBIFFAR 4 - 6 PERS.



                      HEJSAN !

Säkert är de goda , jag ska prova idag.

HÄR ÄR RECEPTET :

1 kg rödbetor  utan  blast.
2 kokta  potatisar ,
1 gul  lök,
2 ägg ,
salt och peppar ,
250 g Keso , smaksatt med
riven pepparrot .

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  och  riv  rödbetorna  fint.
Riv potatisen  och  löken .
Blanda  alltsammans  med  äggen .
Smaksätt  med  salt  och  peppar  och 
stek  som  biffar  på  svag  värme  ca  10 min.
på varje sida .

SERVERA  med  keso  smaksatt med  pepparrot .

SMAKLIG  MÅLTID !

HAVREMUFFINS 12 ST.



                     HEJSAN !

HAVREMUFFINS är de nyttigaste av de nyttiga.
Och har blivit ett absolut  LIVSVILKOR  för många .

HÄR ÄR RECEPTET :

5 dl  Havrekli,
1/2 dl Russin,
2 tsk Bakpulver,
3 dl Havremjölk, (Lättmjölk)
1/2 dl Sirap,
1 msk Rapsolja,
2 Äggvitor ,
1 tsk Salt ,

SÅ HÄR GÖR DU :

VISPA  samman  Havremjölk , sirap  och  olja.
Blanda  ner  de  torra  ingredienserna.
Vispa äggvitorna  till  hårt  skum  och  vänd
ner  dem  i  smeten.
HÄLL  smeten  i 12  muffinsformar .

GRÄDDA  i  225  grader i  10- 15  minuter.
Jättegoda, prova själv !

                                      LYCKA  TILL !


MINUT- GLASS 3 - 4 PERSONER.



             HEJSAN !

Det här gillar alla , STORA  som  små !

VARSÅGODA :

*4 dl frysta bär , Du väljer själv,
2 dl mild yoghurt ,
2 msk florsocker,

SÅ HÄR GÖR DU :
MOSA bären i en matberedare och häll sedan ner
yoghurt  och  socker.
DE FRYSTA BÄREN GÖR ATT DET BLIR  GLASSKONSISTENS.

LÄGG upp glassen i portionsskålar och servera omedelbart.

* jag tog Svarta Vinbär, hallon, jordgubbar, blåbär.

                      LYCKA  TILL !

måndag 2 januari 2017

SPAGHETTIGOTT. 4 PERS.


               HEJSAN !

NYÅRSDAGENS  MIDDAG :

VARSÅGODA :
2 hg bandspaghetti,
2 hg lättrimmat  stekfläsk,
1 stor gul lök,
1 syrligt äpple,
1 tsk curry,
1/2  dl vatten eller torrt vitt vin.

SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA SPAGHETTIN  efter anvisningarna
på paketet .
SKÄR under tiden fläsket i små tärningar .
Hacka löken och äpplet .
LÅT fläsket långsamt värmas i stekpannan,
tills en del fett smälter ur.
KRYDDA  med curry och blanda i lök och äpple.
Späd med lite vatten eller torrt vitt vin och
låt alltsammans fräsa ett par minuter.
BRED ut bandspaghettin på varmt fat och
häll över fräset.

SERVERA  riven ost och en grönsallad till .

Alla åt med god aptit .

SMAKLIG  MÅLTID !



lördag 31 december 2016

FARMORS GODA TEKAKOR , 12 ST .



               HEJSAN !

 Detta är ett mjukt och  härligt bröd  som
 nästan smälter i munnen .
 Varför inte passa på, när resten av familjen
 fortfarande sover.

 HÄR ÄR RECEPTET :
 100 g smör ,
 4 dl mjölk,
 50 g jäst,
 1 tsk salt,
 2 msk strösocker(för jäsningen),
 ca  11 dl vetemjöl.

SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT SMÖRET  i en kastrull, häll i mjölken
och värm blandningen till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke  och häll på mjölkblandningen.
 TILLSÄTT SALT, socker och vetemjöl .
 Blanda till en smidig deg .
 HÄLL UPP lite varmt vatten i diskhon och ställ degbunken
 i vattnet .
 Låt degen jäsa  övertäckt  i 10 minuter.
SÄTT UGNEN  på 250 grader.
TA UPP DEGEN på mjölat bakbord och arbeta den smidig.
Dela degen i 12 delar och forma dem till tekakor eller ovala.
Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och nagga te-
kakorna med en gaffel.
LÅT BRÖDEN JÄSA under bakduk i 10 minuter.
GRÄDDA  dem i nedre delen av ugnen  i 6 - 8 min.

HA en trevlig morgon !
                                         LYCKA TILL !


DINKELBRÖD MED MANDEL OCH FRUKT. 1 LIMPA.



            HEJSAN !

För mig är detta bröd en smakupplevelse,
Du behöver inget pålägg ,  mmm...

HÄR ÄR RECEPTET .
4 dl  DINKELMJÖL , fullkorn
1 dl bovetemjöl ,
1 dl havregryn,
1/2 dl rågkross,
1/2 dl linfrö, hela
1 dl solrosfrö,
1 dl hackad mandel,
2 tsk bikarbonat,
2 tsk salt,
1 äpple,
1 dl torkade aprikoser,
2 msk honung,
4 1/2 dl  naturell  yoghurt,
1 msk blandade frön t ex pumpafrön
och  solrosfrön.

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
RIV äpplet grovt .
Skär aprikoserna i små bitar .
Rör  ner honung , yoghurt, äpple och aprikoser.
BLANDA smeten och lägg i en smord och mjölad
brödform .
Toppa med frön och havregryn .
GRÄDDA i nedersta delen av ugnen i ca 1 timme.
Ta ut brödet , stjälp upp det på ett galler och
låt det svalna under bakduk .

LYCKA TILL !

BÖNSALLAD MED SKINKA 4 PERS.



HEJSAN !

Bönor och Linser , mmm...himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 PAKET djupfrysta bondbönor eller färska (450 g)
4 msk olivolja,
1 rödlök, grovhackad
2 vitlöksklyftor , finhackade
100 g  Serranoskinka,  strimlad
1 msk färska timjanblad eller 1 tsk torkad timjan
saften från 1/2 citron,
havssalt,
nymald svartpeppar.

SÅ HÄR GÖR DU :
TINA  bondbönorna om de är frysta  och  spritsa dem
dvs, avlägsna ärtskidorna  och  ta vara på  bönorna .
HETTA  upp 2 msk olivolja i en stekpanna  och fräs
lök och vitlök på ganska svag värme 5 minuter.
TA pannan från plattan  och blanda i  bönor, skinka
och  timjan.
Droppa citronsaften och resten av oljan över.
Smaka  av med salt och peppar .
LÄGG bönsalladen i en skål och låt salladen stå  minst
en halvtimme, så att smakerna hinner mogna .

TIPS !
EN  smakupplevelse är också att servera dem som tillbehör
till en bit  kött.

                        LYCKA  TILL !