tisdag 3 januari 2017
RÖDBETSBIFFAR 4 - 6 PERS.
HEJSAN !
Säkert är de goda , jag ska prova idag.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg rödbetor utan blast.
2 kokta potatisar ,
1 gul lök,
2 ägg ,
salt och peppar ,
250 g Keso , smaksatt med
riven pepparrot .
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och riv rödbetorna fint.
Riv potatisen och löken .
Blanda alltsammans med äggen .
Smaksätt med salt och peppar och
stek som biffar på svag värme ca 10 min.
på varje sida .
SERVERA med keso smaksatt med pepparrot .
SMAKLIG MÅLTID !
HAVREMUFFINS 12 ST.
HEJSAN !
HAVREMUFFINS är de nyttigaste av de nyttiga.
Och har blivit ett absolut LIVSVILKOR för många .
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl Havrekli,
1/2 dl Russin,
2 tsk Bakpulver,
3 dl Havremjölk, (Lättmjölk)
1/2 dl Sirap,
1 msk Rapsolja,
2 Äggvitor ,
1 tsk Salt ,
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA samman Havremjölk , sirap och olja.
Blanda ner de torra ingredienserna.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd
ner dem i smeten.
HÄLL smeten i 12 muffinsformar .
GRÄDDA i 225 grader i 10- 15 minuter.
Jättegoda, prova själv !
LYCKA TILL !
MINUT- GLASS 3 - 4 PERSONER.
HEJSAN !
Det här gillar alla , STORA som små !
VARSÅGODA :
*4 dl frysta bär , Du väljer själv,
2 dl mild yoghurt ,
2 msk florsocker,
SÅ HÄR GÖR DU :
MOSA bären i en matberedare och häll sedan ner
yoghurt och socker.
DE FRYSTA BÄREN GÖR ATT DET BLIR GLASSKONSISTENS.
LÄGG upp glassen i portionsskålar och servera omedelbart.
* jag tog Svarta Vinbär, hallon, jordgubbar, blåbär.
LYCKA TILL !
måndag 2 januari 2017
SPAGHETTIGOTT. 4 PERS.
HEJSAN !
NYÅRSDAGENS MIDDAG :
VARSÅGODA :
2 hg bandspaghetti,
2 hg lättrimmat stekfläsk,
1 stor gul lök,
1 syrligt äpple,
1 tsk curry,
1/2 dl vatten eller torrt vitt vin.
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA SPAGHETTIN efter anvisningarna
på paketet .
SKÄR under tiden fläsket i små tärningar .
Hacka löken och äpplet .
LÅT fläsket långsamt värmas i stekpannan,
tills en del fett smälter ur.
KRYDDA med curry och blanda i lök och äpple.
Späd med lite vatten eller torrt vitt vin och
låt alltsammans fräsa ett par minuter.
BRED ut bandspaghettin på varmt fat och
häll över fräset.
SERVERA riven ost och en grönsallad till .
Alla åt med god aptit .
SMAKLIG MÅLTID !
lördag 31 december 2016
FARMORS GODA TEKAKOR , 12 ST .
HEJSAN !
Detta är ett mjukt och härligt bröd som
nästan smälter i munnen .
Varför inte passa på, när resten av familjen
fortfarande sover.
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör ,
4 dl mjölk,
50 g jäst,
1 tsk salt,
2 msk strösocker(för jäsningen),
ca 11 dl vetemjöl.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT SMÖRET i en kastrull, häll i mjölken
och värm blandningen till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölkblandningen.
TILLSÄTT SALT, socker och vetemjöl .
Blanda till en smidig deg .
HÄLL UPP lite varmt vatten i diskhon och ställ degbunken
i vattnet .
Låt degen jäsa övertäckt i 10 minuter.
SÄTT UGNEN på 250 grader.
TA UPP DEGEN på mjölat bakbord och arbeta den smidig.
Dela degen i 12 delar och forma dem till tekakor eller ovala.
Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och nagga te-
kakorna med en gaffel.
LÅT BRÖDEN JÄSA under bakduk i 10 minuter.
GRÄDDA dem i nedre delen av ugnen i 6 - 8 min.
HA en trevlig morgon !
LYCKA TILL !
DINKELBRÖD MED MANDEL OCH FRUKT. 1 LIMPA.
HEJSAN !
För mig är detta bröd en smakupplevelse,
Du behöver inget pålägg , mmm...
HÄR ÄR RECEPTET .
4 dl DINKELMJÖL , fullkorn
1 dl bovetemjöl ,
1 dl havregryn,
1/2 dl rågkross,
1/2 dl linfrö, hela
1 dl solrosfrö,
1 dl hackad mandel,
2 tsk bikarbonat,
2 tsk salt,
1 äpple,
1 dl torkade aprikoser,
2 msk honung,
4 1/2 dl naturell yoghurt,
1 msk blandade frön t ex pumpafrön
och solrosfrön.
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
RIV äpplet grovt .
Skär aprikoserna i små bitar .
Rör ner honung , yoghurt, äpple och aprikoser.
BLANDA smeten och lägg i en smord och mjölad
brödform .
Toppa med frön och havregryn .
GRÄDDA i nedersta delen av ugnen i ca 1 timme.
Ta ut brödet , stjälp upp det på ett galler och
låt det svalna under bakduk .
LYCKA TILL !
BÖNSALLAD MED SKINKA 4 PERS.
HEJSAN !
Bönor och Linser , mmm...himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 PAKET djupfrysta bondbönor eller färska (450 g)
4 msk olivolja,
1 rödlök, grovhackad
2 vitlöksklyftor , finhackade
100 g Serranoskinka, strimlad
1 msk färska timjanblad eller 1 tsk torkad timjan
saften från 1/2 citron,
havssalt,
nymald svartpeppar.
SÅ HÄR GÖR DU :
TINA bondbönorna om de är frysta och spritsa dem
dvs, avlägsna ärtskidorna och ta vara på bönorna .
HETTA upp 2 msk olivolja i en stekpanna och fräs
lök och vitlök på ganska svag värme 5 minuter.
TA pannan från plattan och blanda i bönor, skinka
och timjan.
Droppa citronsaften och resten av oljan över.
Smaka av med salt och peppar .
LÄGG bönsalladen i en skål och låt salladen stå minst
en halvtimme, så att smakerna hinner mogna .
TIPS !
EN smakupplevelse är också att servera dem som tillbehör
till en bit kött.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)