fredag 6 januari 2017
OXFILE´ i MADEIRASÅS 2 PERS.
HEJSAN !
LYXIGT GOTT !
HÄR ÄR RECEPTET :
fin färsk OXFILE' , ca 200 g
smör /margarin
örtsalt och lite peppar,
1 dl torr MADEIRA,
ca 2 tsk TOMATPURE' ,
4 - 6 små lökar ,
4- 6 fina champinjoner,
1 tsk soja.
TILL SERVERING :
Sockerärter, och broccoli.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och förväll - koka lökarna knappt mjuka
i lite saltat vatten.
Fräs sedan upp lökarna tillsammans med champinjonerna
i smör i kastrullen och droppa över soja .
SKÄR köttet i 4 skivor och platta ut något .
Bryn hastigt i het panna och krydda .
Ta upp köttet .
FRÄS ur pannan med vin och TOMATPURE
och lägg i kött och lök och svamp, ös med skyn.
SERVERA GENAST .
LYCKA TILL !
FiSKPATE' MED LAX OCH BROCCOLI. 6-8 PERS.
HEJSAN !
Den här är underbart god , smaka själva !
Och lätt att göra .
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g LAXFILE',
250 g djupfryst broccoli,
FÄRS :
400 g FISKFILE' ,
KOLJA eller GÄDDA,
1 tsk salt,
1 äggvita ,
3 dl vispgrädde,
1 krm peppar,
1/2 tsk dragon.
SÅS :
1/2 dl hackad dill ,
1/2 dl hackad persilja ,
2 dl CREME Fraiche ,
1 dl majonnäs ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR den skinn- och benfria laxen i små kuber, ca 1 1/2 x 1 1/2 cm.
Dela broccolin i mindre bitar .
Skär bort den grövsta biten av stjälken.
Koka broccolin enligt anvisning på förpackningen .
Låt den rinna av väl .
HACKA fiskköttet i en matberedare .
Tillsätt salt, äggvita och grädde , lite i taget .
Krydda .
VÄND ner laxbitar och broccoli i färsen .
Fyll den i en avlång form (1 1/2 liter) som
först penslats med olja .
Skaka formen så att färsen packar sig .
Släta till ytan .
TÄCK formen med aluminiumfolie.
GRÄDDA PATE'N i 175 grader mitt i ugnen
ca 1 timme .
Låt den svalna och stjälp upp den ur formen.
Skär den i skivor .
BLANDA alla ingredienserna till såsen.
SERVERA SALLAD OCH BRÖD TILL .
LYCKA TILL !
onsdag 4 januari 2017
BANANKAKA MED APELSINSÅS , 4 PORT.
HEJSAN !
Detta är för mig ett barndomsminne , men smaka Ni också !
Vi åt det som efterrätt, när vi ätit fisk eller soppa ,
till middag.
HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg,
3 dl socker,
50 g smör/margarin,
3 dl vetemjöl,
1 tsk bakpulver,
2 dl havregryn,
2 mosade bananer,
1 dl mjölk eller 1 dl Havremjölk,
APELSINSÅS :
1 äggula,
1/2 dl socker,
1 tsk rivet apelsinskal,
1 1/2 msk pressad apelsinsaft,
1 1/2 dl vispgrädde,
1 äggvita,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT matfettet och låt det svalna.
Mosa bananerna .
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl, havregryn och bakpulver.
RÖR ner blandningen i äggsmeten.
Tillsätt bananerna, matfettet och mjölken.
Rör om tills allt blandat sig.
GRÄDDA smeten i en smord och bröad
form i 175 grader varm ugn ca 40 minuter.
APELSINSÅS :
VISPA äggula och socker pösigt.
Smaksätt med rivet apelsinskal och apelsinsaft.
Vänd försiktigt ned den vispade grädden och
den hårt vispade äggvitan .
SERVERA såsen till banankakan .
mmm... ! LYCKA TILL !
CURRYRÄKOR i RISRAND, 4 PORT.
HEJSAN !
HIMLA GOTT, det enda jag kan säga ,smaka själva !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g räkor med skal,
eller
200 g rensade,
1 msk smör /margarin,
2 tsk curry,
2 msk vetemjöl,
1/2 färsk gurka,
4 dl fiskbuljong(tärning+ vatten),
1/2 tsk salt,
5 portioner ris.
SÅ HÄR GÖR DU ;
SKALA räkorna om inte skalade används.
SMÄLT matfettet i en gryta .
Tillsätt curryn och låt det fräsa några minuter.
Pudra över mjölet.
SKÖLJ och skär gurkan i STORA tärningar.
Tillsätt dem i grytan .
SPÄD under omrörning med buljongen .
Koka några minuter.
Tillsätt räkorna.
Salta och peppra eventuellt.
KOKA ris enligt paketets anvisning.
Packa sedan riset i en kransform.
Låt stå en stund , innan Du stjälper upp
den på ett fat .
HÄLL den kryddstarka RÄKRÖRAN
i mitten av risranden och servera gärna
skivade bananer till .
+ 1 glas öl och PAIN RICH .
mm... ! LYCKA TILL !
ÖRTBRÖD 1 RUNT BRÖD + 9 SMÅBULLAR.
HEJSAN !
Prov att göra detta vackra , goda bröd !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 1/2 dl vatten,
1 dl filmjölk ,
25 g jäst ,
2 msk olja,
1 1/2 tsk salt,
8 - 10 msk hackade, färska örter
som oregano, basilika, mynta och timjan.
150 g grahamsmjöl,
ca 400 g vetemjöl,
1 ägg till pensling,(om Ni inte tål ägg, ta smält smör )
solrosfrö,
SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM vattnet till fingervarmt .
Rör ihop vatten, filmjölk och jäst.
Tillsätt olja, salt, örter, grahamsmjöl och
det mesta av vetemjölet .
KNÅDA in resten av vetemjölet, lite i taget.
Arbeta degen tills den är blank och smidig .
Låt den jäsa övertäckt i rumstemperatur
ca 1 timme.
KNÅDA degen lätt .
Ta ca, hälften av degen och forma den till
en STOR, tillplattad bulle.
Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
SKÄR resten av degen i 8-9 lika stora bitar
och rulla till bullar .
Lägg dem runt den stora bullen, men inte för
tätt eftersom degen jäser .
Låt brödet jäsa ca 20 minuter.
PENSLA med uppvispat ägg och strö solrosfrö
över den stora bullen .
GRÄDDA brödet på nedersta falsen i 200 grader
ca 30 - 35 minuter .
Låt svalna på galler .
Fint att ställa direkt på bordet , på eventuellt
en fin duk, när det är lagom att äta !
LYCKA TILL !
tisdag 3 januari 2017
RÖDBETSBIFFAR 4 - 6 PERS.
HEJSAN !
Säkert är de goda , jag ska prova idag.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg rödbetor utan blast.
2 kokta potatisar ,
1 gul lök,
2 ägg ,
salt och peppar ,
250 g Keso , smaksatt med
riven pepparrot .
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och riv rödbetorna fint.
Riv potatisen och löken .
Blanda alltsammans med äggen .
Smaksätt med salt och peppar och
stek som biffar på svag värme ca 10 min.
på varje sida .
SERVERA med keso smaksatt med pepparrot .
SMAKLIG MÅLTID !
HAVREMUFFINS 12 ST.
HEJSAN !
HAVREMUFFINS är de nyttigaste av de nyttiga.
Och har blivit ett absolut LIVSVILKOR för många .
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl Havrekli,
1/2 dl Russin,
2 tsk Bakpulver,
3 dl Havremjölk, (Lättmjölk)
1/2 dl Sirap,
1 msk Rapsolja,
2 Äggvitor ,
1 tsk Salt ,
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA samman Havremjölk , sirap och olja.
Blanda ner de torra ingredienserna.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd
ner dem i smeten.
HÄLL smeten i 12 muffinsformar .
GRÄDDA i 225 grader i 10- 15 minuter.
Jättegoda, prova själv !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)