onsdag 11 januari 2017

SOJAGLASERAD TONFISKKOTLETT MED SÖTPOTATISSALLAD 1 PERS.



    HEJSAN !

Det här var gott, men  sötpotatissalladen ...nja ,
men Du  kanske  gillar  den !

HÄR ÄR RECEPTET :
175 g sötpotatis,
120 g tonfiskkotlett ,
1 msk soja,  1/2 vitlöksklyfta,
1 msk honung ,
200 g bok CHOY,
200 g babyspenat,
1/2 rödlök,
20 g fetaost,
Vinäger,
1 salladslök,
1 tsk sesamfrön,

SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA och koka sötpotatisen i 5 minuter.
Skär dem i skivor och stek dem i en grillpanna
i ca 5 minuter på varje sida.
Vänd tonfisken i soja blandad med pressad vitlök
och honung.
STEK tonfisken i 5 minuter i ugnen i 220 grader.
Koka bok CHOY i lättsaltat vatten i 4 minuter.
Blanda den grillade sötpotatisen med spenat, rödlök
i skivor, smulad fetaost och lite Vinäger med honung.
LÄGG upp tonfisken med sötpotatis ,
bok CHOY med lite skivad salladslök och strö
eventuellt lite sesamfrön över rätten .

LYCKA TILL !

Tips !
          Istället för bok CHOY kan Du använda savojkål.

FÄRSBIFF MED RÖDBETOR OCH SVAMP 1 PERS.



       HEJSAN  !

 Vill  Du  smaka på detta, Du  ångrar  Dig inte .
 Så  himla  gott .

 HÄR  ÄR  RECEPTET  :
 150 g rödbetor,
 50  g  potatis,
 1  tsk  olja,
 1  äpple,
 1 /4  tsk  senap,
 1  msk  äppelvinäger,
 20  g  sallad,
 50  g  svamp,
 1 /2  schalottenlök,
 1  tsk  smör,
 salt,
 peppar ,
 100 g  ärter,
 125 g  mager  nötfärs,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

KOKA Rödbetorna  i  60  minuter, skala  dem  och  skär  dem  i  klyftor.
Koktiden  kan  förkortas  om  Du  först  skalar  och  delar  dem.
Koka  potatis  och  dela  dem.
VÄND  potatisarna  och  rödbetor  i  olja  i  en  varm  panna i  30  sekunder.
Skär  äpplena  i  klyftor  och  vänd  ner  dem.
Tillsätt  grov  senap  och  vinäger och  lägg  upp  blandningen  på  salladsblad.
STEK  svamp  med  hackad  lök  i  smör.
När  svampen  är  klar  saltar  och  pepprar  Du  och  stänger  av  plattan.
Vänd  blandningen  med  tinade  ärter .
FORMA  salta  och  stek  färsbiffarna  i  grillpanna  i  6 - 8  minuter  på  varje  sida.

SERVERA,  den  varma  potatis-  och  rödbetssalladen   samt  svamp - och
ärtblandningen  till  färsbiffen.

SMAKLIG  MÅLTID !


söndag 8 januari 2017

KROKODILL 1 SMÖRGÅS.



               HEJSAN  !

        Gör  en  KROKODILL och  bjud  till  teet  på  kvällen  eller
        som  lunchsmörgås  med  en  len  soppa  på  rotfrukter  till .

        HÄR  ÄR  RECEPTET  :
        2  skivor  vitt  formbröd ,
        2  msk  pepparrotsost ,
        2  skivor  kallrökt  lax ,
        3  dillkvistar ,
        nymald  svartpeppar ,

         SÅ HÄR GÖR  DU :
         BRED  ost  på  en  av  brödskivorna  och  lägg  på  lax och  dill.
         Peppra  och  lägg  den  andra  brödskivan  ovanpå.
         TRYCK  ihop  och  grilla  i  smörgås-  eller  våffeljärn  ett par
         minuter  tills  brödet  fått  färg .

          SMAKLIG  MÅLTID !
       

lördag 7 januari 2017

RYSK RÖDBETSSOPPA 4 PERS.


            HEJSAN !

Den  här  soppan  är  mustig  och  härlig.

HÄR ÄR RECEPTET:
1  kg  rödbetor ,
200  g  vitkål ,
1  morot ,
1  gul  lök ,
1/2  palsternacka ,
50  g  rotselleri  ,
1  syrligt  äpple ,
1  msk  smör ,
1 1/4  liter  vatten ,
2  buljongtärningar ,
1  lagerblad ,
1 1/2 tsk  örtsalt ,
1  krm   svartpeppar ,

TILL  SERVERING :
GRÄDDFIL ,
DILL , PERSILJA .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKÖLJ, ANSA  och  SKÄR  grönsakerna   i  fina  strimlor .
Spara  ett  par  rödbetor .
Fräs  grönsaksstrimlorna  i  smöret  ca  5  minuter .
Tillsätt  därefter  buljongen  och  låt  småputtra  ca  20  min.
SKÄR  äpplet  i  fina  strimlor  och  tillsätt .
Krydda .
RIV  de  sparade  rödbetorna  och  häll   i  soppan .
Låt  soppan  koka  ytterligare  10  minuter.
STRÖ  över  finhackad  dill  och  persilja .

SERVERA  soppan  med  gräddfil  i  separat  skål .

mm....  gott när  man  kommer  in ,  å  det är  kallt  ute .
Du kan frysa det som blir över  .
                                   LYCKA  TILL !

fredag 6 januari 2017

OXFILE´ i MADEIRASÅS 2 PERS.

 


               HEJSAN !

LYXIGT GOTT !

HÄR ÄR RECEPTET :
fin  färsk  OXFILE' ,  ca 200 g
smör /margarin
örtsalt och lite peppar,
1 dl  torr  MADEIRA,
ca  2 tsk TOMATPURE' ,
4 - 6  små  lökar ,
4- 6 fina  champinjoner,
1 tsk soja.

TILL SERVERING :
Sockerärter, och  broccoli.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  och  förväll - koka  lökarna  knappt  mjuka
i  lite  saltat  vatten.
Fräs  sedan  upp  lökarna  tillsammans  med  champinjonerna
i  smör  i  kastrullen  och  droppa  över  soja .
SKÄR  köttet  i  4  skivor  och  platta  ut  något .
Bryn  hastigt  i  het  panna  och  krydda .
Ta  upp  köttet  .
FRÄS  ur  pannan med  vin  och  TOMATPURE
och  lägg  i  kött  och  lök  och  svamp,  ös med skyn.

SERVERA  GENAST .

LYCKA  TILL !

FiSKPATE' MED LAX OCH BROCCOLI. 6-8 PERS.



            HEJSAN !

Den här är underbart god , smaka  själva !
Och  lätt  att  göra .

HÄR ÄR RECEPTET :

400  g  LAXFILE',
250 g  djupfryst  broccoli,

FÄRS :
400 g FISKFILE' ,
KOLJA  eller  GÄDDA,
1 tsk salt,
1 äggvita ,
3 dl  vispgrädde,
1 krm peppar,
1/2 tsk  dragon.

SÅS :
1/2  dl  hackad  dill ,
1/2  dl  hackad  persilja ,
2   dl CREME Fraiche ,
1 dl majonnäs ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SKÄR  den  skinn-  och  benfria  laxen  i  små  kuber, ca  1 1/2 x 1 1/2 cm.
Dela  broccolin  i  mindre  bitar .
Skär  bort  den  grövsta  biten  av  stjälken.
Koka  broccolin  enligt  anvisning  på  förpackningen .
Låt  den  rinna  av  väl .

HACKA  fiskköttet  i  en  matberedare .
Tillsätt  salt, äggvita  och  grädde ,  lite  i  taget .
Krydda .
VÄND  ner  laxbitar  och  broccoli  i  färsen .
Fyll  den  i  en  avlång  form  (1 1/2  liter) som
först  penslats  med  olja .
Skaka  formen  så  att  färsen  packar  sig .
Släta  till  ytan .
TÄCK  formen  med  aluminiumfolie.

GRÄDDA  PATE'N  i 175 grader  mitt  i  ugnen
ca  1  timme .
Låt  den  svalna  och  stjälp  upp  den  ur  formen.
Skär  den  i  skivor .
BLANDA  alla  ingredienserna  till  såsen.

SERVERA  SALLAD  OCH BRÖD  TILL .

                                 LYCKA  TILL !

onsdag 4 januari 2017

BANANKAKA MED APELSINSÅS , 4 PORT.



            HEJSAN !
Detta är för mig ett barndomsminne , men smaka Ni också !
Vi åt det som efterrätt,  när vi ätit fisk eller soppa ,
till middag.

HÄR ÄR RECEPTET :

3 ägg,
3 dl socker,
50 g smör/margarin,
3 dl vetemjöl,
1 tsk bakpulver,
2 dl havregryn,
2 mosade bananer,
1 dl mjölk eller 1 dl Havremjölk,

APELSINSÅS :

1 äggula,
1/2 dl socker,
1 tsk rivet apelsinskal,
1 1/2 msk pressad apelsinsaft,
1 1/2 dl vispgrädde,
1 äggvita,

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT  matfettet och låt det svalna.
Mosa bananerna .
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl, havregryn och bakpulver.
RÖR ner blandningen i äggsmeten.
Tillsätt bananerna, matfettet och mjölken.
Rör om tills allt blandat sig.
GRÄDDA  smeten i en smord och bröad
form i 175 grader varm ugn ca 40 minuter.

APELSINSÅS :

VISPA äggula och socker pösigt.
Smaksätt med rivet apelsinskal och apelsinsaft.
Vänd försiktigt ned den vispade grädden  och
den hårt vispade äggvitan .

SERVERA såsen till banankakan .

mmm... !          LYCKA TILL !