tisdag 17 januari 2017
SONEN, HÅKANS ÄPPLEKAKA .
HEJSAN !
Den här gillade sonen, när han var liten kille.
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl ,
1½ tsk bakpulver ,
1 1/4 dl socker ,
75 g smör ,
1 ½ dl mjölk ,
3 äpplen ,
BLANDA alla torra ingredienser, arbeta in smöret
och tillsätt mjölken .
Rör ihop.
SMÖRA och mjöla en kakform utan hål i mitten.
Häll i smeten i formen.
TA ur kärnhuset , och skala och skiva äpplena .
Lägg dem som en solfjäder över smeten .
Strö över lite kanel och smörklickar .
SÄTT in i ugn 225 grader 20 - 30 minuter.
Låt svalna i formen med en tallrik över efter en stund.
TREVLIG FIKASTUND !
RÖDBETS- OCH POTATISSALLAD MED PEPPARROTSSÅS . 2 PERS.
HEJSAN !
Det här är gott, smaka på det !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl kokta rödbetor ,
3 dl kokt potatis ,
SÅS :
2½ dl mjölk ,
1 ½ msk vetemjöl ,
2 msk olja ,
½ tsk kryddsalt ,
½ tsk havssalt ,
1 - 2 msk pepparrot ,
2 msk olja,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR rödbetor och potatis i tärningar eller strimlor.
KOKA SÅSEN :
Koka upp mjölken .
Gör en redning av olja och vetemjöl och red av mjölken.
SMAKSÄTT med kryddor och pepparrot .
Låt såsen kallna och blanka av den med oljan .
Blanda ner rödbetor och potatis .
LYCKA TILL !
FRISK SOJABÖNSSALLAD MED ÄPPLE . 4 PORT.
HEJSAN !
Det här är en snäll och söt - syrlig sallad
som mättar till kallskuret.
HÄR ÄR RECEPTET :
3/4 dl rostade solroskärnor ,
6 dl kokta sojabönor ,
3 syrliga äpplen ,
18 cm purjolök ,
SENAPSDRESSING :
1 ½ tsk timjan ,
1 ½ msk skånsk senap ,
1 ½ tsk flytande honung,
1 ½ msk äppelcidervinäger ,
½ dl rapsolja ,
3 msk vatten ,
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA samman alla ingredienser till dressingen.
Skala och tärna äpplena.
Skölj och finstrimla purjolöken .
BLANDA alla ingredienser med dressingen.
Låt stå och samla smak.
LYCKA TILL !
FRUKTPYTT 4 PORT.
HEJSAN !
Det här är himla gott !
Gör detta !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 äpple ,
1 päron ,
1 papaya ,
1 mango ,
1/2 kg kärnfria blå druvor ,
2 bananer ,
3 msk citronjuice ,
3 msk socker ,
3 dl vispgrädde ,
1 msk socker,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA frukten och ta bort alla frön och kärnor.
Skär den i små kuber .
Lägg fruktbitarna i en skål och tillsätt citronjuice
och socker .
Citronjuicen förhindrar att frukten blir missfärgad .
Vispa grädden med 1/2 msk socker .
Lägg en STOR klick vispgrädde i mitten av varje fat
och skeda upp frukten runt omkring .
mm,,, LYCKA TILL !
måndag 16 januari 2017
FESTLIGT FYLLDA KOTLETTER 4 PERS.
HEJSAN !
Denna mustiga fyllning av lök, paprika och champinjoner
ger FLÄSKKOTLETTERNA det där lilla extra
som är så trevligt när man har gäster.
Bakade potatisar smakar gott till .
VARSÅGODA !
4 Fläskkotletter (600 g),
100 g färska champinjoner ,
1 gul lök ,
1/2 röd paprika eller grön,
30 g smör/margarin ,
salt å peppar .
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR en ficka i varje kotlett - från fettranden
och in mot mitten .
Gnid in med salt och peppar, även inuti fickan .
RENSA och hacka champinjonerna .
Hacka löken fint och skär paprikan i tärningar .
Den som vill ha mera sting på blandningen
kan byta ut den röda paprikan mot en grön.
Champinjoner, lök och paprika bryns lätt i
hälften av smöret .
Avsmaka och fyll kotletterna med blandningen.
Håll ihop med tandpetare .
KOTLETTERNA steks i resten av smöret, någon
minut på varje sida .
Sedan får de steka färdigt under lock i 10 - 15 minuter.
VÄND dem någon gång .
Smaklig Måltid , LYCKA TILL !
EXOTISK FRUKTSALLAD MED MANDELKRÄM, 4 PERS.
HEJSAN !
Efter en riktigt god middag tycker jag att Du ska smaka denna!
Du ångrar Dig inte .
Fikonen och Kiwifrukten ger den här desserten exotisk smak,
och Mandelkrämen står också lite över den vanliga vaniljsåsen.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 burk Fikon ,
3 Kiwifrukter ,
2 bananer ,
1 burk päron ,
3 apelsiner ,
1 klase blå druvor ,
kanderade violer (kan ersättas med strössel)
lite pistagemandel.
MANDELKRÄM :
1dl skållad mandel ,
4 dl vatten ,
100 g smör/margarin ,
1 vaniljstång ,
4 tsk citronsaft ,
4 tsk honung ,
1 tsk GELEPULVER (enligt anvisning på paketet )
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR frukterna i bitar och lägg i portionsglas .
Finfördela mandeln i mixer tillsammans med vattnet .
Mandelmjölken, smöret och honungen kokas upp.
GELEPULVRET tillsätts enligt anvisningen på
förpackningen .
Ta kastrullen av värmen och rör i citronsaften och
vaniljfröna som petas ur stången .
Får svalna under omrörning .
MANDELKRÄMEN hälls antingen över fruktsalladen
eller SERVERAS till .
Och anrättningen dekoreras med t ex kanderade violer
och hackad pistagemandel .
LYCKA TILL !
söndag 15 januari 2017
VEGETARISK CURRYRÄTT, 4 PORT.
HEJSAN !
Den här är riktigt god , - smaka Du också .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 msk olivolja ,
1 gul lök ,
1 vitlöksklyfta, hackad
2 msk currypasta. medelstark
1 1/2 kg ansade grönsaker som
t ex zucchini, paprika, squash,
gröna bönor och svamp ,
200 g krossade tomater, burk
400 g kokosmjölk, lägsta fetthalten
2 msk hackade korianderblad.
SÅ HÄR GÖR DU :
HETTA upp oljan i en rymlig kastrull
tillsätt lök och vitlök och fräs i 2 minuter.
Red ned currypastan och fräs ytterligare 1 min.
LÄGG i grönsakerna och stek 2- 3 min.
rör om då och då, tillsätt därefter tomaterna
och kokosmjölken.
Rör om ordentligt och låt alltsammans puttra
på svag värme i 12 - 15 min. tills grönsakerna
är genomkokta .
Rör ned koriandern och
SERVERA med 25 g basmatiris och
50 g linser, kokt enligt paketets anvisning,
+ en portion spenat som smaksatts med
lite citronsaft och muskot .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)