torsdag 26 januari 2017

MAKENS, VANILJPANNKAKA I UGN 4-6 PORT.



                 HEJSAN !

Här är makens  favorit  när det gäller pannkaka .

HÄR ÄR RECEPTET :

3 dl vetemjöl ,
1/2  tsk  salt ,
½ - 1 msk VANILLA,
6 dl  mjölk ,
3 ägg ,.

HÄR ÄR RECEPTET :

MÄT upp vetemjöl, vaniljsocker och salt  i en bunke.
Rör om .
Häll i 2 - 3  dl av mjölken .
Vispa till en jämn smet .
Blanda sedan i resten av mjölken och äggen .
Vispa  tills   allt  är  väl  blandat.

HÄLL  i  en  långpanna (42x 29 cm).

UGN : 225- 280  grader,   25- 30 min.

ATT HA  TILL  :  Jordgubbssylt eller vad Ni gillar !

LYCKA  TILL !


FETAOSTBIFFAR MED BULJONGKOKTA ROTFRUKTER. 4 PORT.



    HEJSAN !

Smaka på detta ,  det gick hem hos alla ,  Jättegott !
Om Du inte vill ha alla rotfrukterna i bitar - gör mos  av dem.- Himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :

400 g nötfärs ,
75 g fetaost ,
1 tsk oregano ,
salt och peppar ,

4 potatisar ,
2 palsternackor ,
2 morötter ,
1 bit kålrot ,
2 rödlökar ,
4- 8 vitlöksklyftor ,
1 msk olja ,
2 dl grönsaksbuljong ,
2 msk hackad färsk timjan ,
2 msk hackad färsk oregano ,
salt å peppar ,

GARNERING :
Körsbärstomater , persilja.

SÅ HÄR GÖR DU  :

BLANDA samman färs, smulad fetaost  och kryddor .
Forma till biffar .
Grilla biffarna några minuter på varje sida .
Skala och skär potatis, palsternackor, morötter och
kålrot i grova bitar.
Skär rödlöken i klyftor .
FRÄS  alltsammans i olja .
Lägg ner vitlöksklyftorna  och  häll  över buljong.
Låt stå och puttra ca 15 minuter.
SMAKSÄTT  med färskt kryddgrönt, salt å peppar.

GARNERA  med  tomat  och  persilja .

SMAKLIG MÅLTID ,    LYCKA TILL !

PANERADE KYCKLINGFILEER MED CITRONSÅS 4 PORT.



          HEJSAN !

Det här receptet låg bland  några tidigare använda recept i mitt liv .
V i provar !

HÄR ÄR RECEPTET :

3/4 dl vetemjöl,
finrivet skal av 1 citron,
2 finhackade vitlöksklyftor ,
½ tsk salt ,
1-2 krm svartpeppar/ pepparmix ,
6 KYCKLINGFILEER ,
½ dl olja ,
1 kruka basilika, varav några blad till garnering ,
3 dl vatten + 1 hönsbuljongtärning ,
citronskivor och cocktailtomater till garnering
kokt ris till servering.

SÅS : 3 msk smör, 2 ½ -3 msk vetemjöl , 3 dl buljong från kyckling,
          saft av ½ citron, 2 dl vispgrädde, salt och peppar/pepparmix.

SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA vetemjöl med citronskal, vitlök och kryddor .
Vänd KYCKLINGFILEERNA i mjölet .
Hetta upp oljan och stek kycklingen gyllenbrun.
Lägg dem i en ugnssäker form .
STRÖ över hackad basilika, men spara några blad till garnering.
Häll på buljongen, täck formen med folie och stek i ugn i 200 grader i 25 min.
SMÄLT smöret till såsen och rör ner vetemjölet.
Späd med buljongen från kycklingen, citronsaft och grädde .
Låt såsen koka ihop några minuter.
Smaka av med salt och peppar.
LÄGG upp kokt ris och kyckling och häll såsen över .

GARNERA  med basilika, citronskivor och cocktailtomater.

SMAKLIG  MÅLTID ,   LYCKA  TILL !


onsdag 25 januari 2017

MOZZARELLA - OCH PESTOMACKA , 2 PERS.



            HEJSAN !

Det här var det godaste jag ätit på länge, vilka smaker ...mm.

HÄR ÄR RECEPTET :

2 grova bröd, t ex tekaka eller rågkaka ,
3 msk pesto,
6 tjocka skivor mozzarella,
1 tomat ,
salt och peppar ,
några färska blad basilika,
2 stora salladsblad ,
50 g pinjenötter ,

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 225 grader (grilleffekt).
Dela bröden och bred på pesto på alla delar.
Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.
Varva tomat och mozzarella på undersidorna.
Salta och peppra .
SÄTT in i mitten av ugnen tills kanterna är
krispiga och osten  är smält.
Lägg på sallad och strö över pinjenötter.
Riv basilikan lätt och toppa med den.
LÄGG på de krispiga locken och tryck ihop
mackan lite .
SERVERA  GENAST .

LYCKA TILL !

söndag 22 januari 2017

FETAOST MED HONUNG OCH VALNÖTTER. 6 PORT.



        HEJSAN !

Å , DETTA ÄR DÅ  HIMLA  GOTT !
Ställ  fram  hela  osten  och  låt  gästerna
karva  och  njuta .... .

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g  fetaost  ,
1 msk  flytande  honung ,
1/2 dl  valnötter ,

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG  hela  fetaosten  på  ett  fat  .
Ringla  över  honungen  och  toppa  med  valnötterna .

LYCKA  TILL !

PÄRON MED VALNÖTSKOLASÅS , 4 PORT.



    
             HEJSAN !

En  efterrätt  kanske ? mmm..... .
Överraska  med  ett  ståtligt  päron
toppat med  söthet  kolasås .

HÄR  ÄR  RECEPTET  :

3 dl  vatten  + 1 dl Rårörsocker,
4  STORA  päron ,
1 ½ dl  kolasås ,(färdigköpt),
1 dl  valnötter ,
1  tsk  riven  ingefära ,

TILL  SERVERING :
1 dl  mellangrädde  eller  ett  litet  paket  vaniljglass ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  upp  vatten  och  socker.
Rör  tills  sockret  är  upplöst  .
Ställ  åt  sidan .
SKALA  päronen,  men  låt  skaftet  sitta  kvar .
SJUD  päronen  mjuka  i  sockerlagen  15- 20 min,
vänd  dem  under  kokningen .

SERVERA , päronen  varma - eller  låt  dem  kallna  i  lagen.
VÄRM  kolasåsen,  grovhacka  nötterna  och  tillsätt  dem
och  ingefäran  till  såsen .

SERVERA ,  päronen  med  sås  och  grädde / glass .

LYCKA  TILL ! mmm....



RÖDBETSBRÖD MED TIMJAN 1 BRÖD 15 / SKIVOR .



             HEJSAN !

DETTA  brödet gillar jag, med, ett par skivor skalad avokado och gröna blad.
mmm...himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :

2 små rödbetor ,
25 g jäst ,
3 dl vatten ,
7 dl vetemjöl, SPECIAL
1 dl grahamsmjöl ,
+ extra till formen ,
2 tsk salt ,
2 tsk timjan ,
smör till formen .

SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA  och  riv  RÖDBETORNA.
RÖR ut jästen i kallt vatten .
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen med en slev  5 min.
SMÖRJ  och  mjöla  en  avlång  brödform  (ca 1 ½ l).
HÄLL  i  degen  och  låt  jäsa  1½ timme under  bakduk .
SÄTT  UGNEN  PÅ  250  GRADER.

SÄTT  IN  BRÖDET LÄNGST  NER I  UGNEN, SÄNK TILL 200 GRADER
GRÄDDA  1  TIMME .
Låt svalna  något .

LYCKA  TILL !