lördag 28 januari 2017
FOCACCIA MED ROSMARIN, 1 BRÖD
HEJSAN !
Det här blir ett STORT, underbart gott bröd .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
7 dl vatten ,
2 tsk salt ,
½ dl olivolja ,
ca 14 dl vetemjöl special ,
2 msk olivolja ,
1 msk torkad rosmarin eller 2- 3 msk hackad färsk ,
gourmetsalt eller medelhavssalt ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke . Värm vattnet till
finger-värme, 37 grader .
Rör ut jästen i lite av vattnet .
Tillsätt resten av vatten, salt, ½ dl olivolja och mjöl.
ARBETA kraftigt till en smidig och lös deg .
Häll ut degen i en bakpappersklädd långpanna .
Tryck ut den med mjölad hand till en platta .
Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
SÄTT ugnen på 200 grader .
Ringla över olivolja, rosmarin och gourmetsalt
eller medelhavssalt .
GRÄDDA i mitten av ugnen ca 25 min.
SERVERA brödet nygräddat .
mmm... LYCKA TILL !
CHEESECAKE MED CHOKLAD OCH APELSIN, 8 BITAR.
HEJSAN !
Denna måste Ni smaka , till något firande, mmm....så himla god !
Det går inte att sluta äta !! Bara en liten bit till !
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJSKAL:
250 g Digestivekex,
100 g smält smör ,
FYLLNING :
400 g rumsvarm PHILADELPHIAOST,
1 ½ dl strösocker ,
2 ägg ,
½ dl färskpressad apelsin ,
1 msk rivet apelsinskal ,
50 g mörk choklad ,
3 dl CREME Fraiche ,
3 msk strösocker ,
mörk choklad till garnering .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA kexen i en matberedare . Blanda i smöret.
Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant , 24cm i diameter.
Låt den vila i kylen minst 30 minuter .
Sätt ugnen på 175 grader .
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 5-6 min .
VISPA ost, socker och ägg .
Blanda i apelsinsaft och skal .
Häll smeten i formen .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen 30- 35 min.
SMÄLT chokladen i vattenbad eller mikrovågsugn.
Blanda CREME Fraiche och socker .
Rör i den smälta chokladen .
BRED försiktigt smeten över kakan .
Grädda ytterligare 5- 6 min i nedre delen av ugnen.
Låt kakan svalna och ställ den i kylen med plast
över , gärna över natten .
HYVLA eller riv över mörk choklad vid servering .
LYCKA TILL !
torsdag 26 januari 2017
MAKENS, VANILJPANNKAKA I UGN 4-6 PORT.
HEJSAN !
Här är makens favorit när det gäller pannkaka .
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl ,
1/2 tsk salt ,
½ - 1 msk VANILLA,
6 dl mjölk ,
3 ägg ,.
HÄR ÄR RECEPTET :
MÄT upp vetemjöl, vaniljsocker och salt i en bunke.
Rör om .
Häll i 2 - 3 dl av mjölken .
Vispa till en jämn smet .
Blanda sedan i resten av mjölken och äggen .
Vispa tills allt är väl blandat.
HÄLL i en långpanna (42x 29 cm).
UGN : 225- 280 grader, 25- 30 min.
ATT HA TILL : Jordgubbssylt eller vad Ni gillar !
LYCKA TILL !
FETAOSTBIFFAR MED BULJONGKOKTA ROTFRUKTER. 4 PORT.
HEJSAN !
Smaka på detta , det gick hem hos alla , Jättegott !
Om Du inte vill ha alla rotfrukterna i bitar - gör mos av dem.- Himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g nötfärs ,
75 g fetaost ,
1 tsk oregano ,
salt och peppar ,
4 potatisar ,
2 palsternackor ,
2 morötter ,
1 bit kålrot ,
2 rödlökar ,
4- 8 vitlöksklyftor ,
1 msk olja ,
2 dl grönsaksbuljong ,
2 msk hackad färsk timjan ,
2 msk hackad färsk oregano ,
salt å peppar ,
GARNERING :
Körsbärstomater , persilja.
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA samman färs, smulad fetaost och kryddor .
Forma till biffar .
Grilla biffarna några minuter på varje sida .
Skala och skär potatis, palsternackor, morötter och
kålrot i grova bitar.
Skär rödlöken i klyftor .
FRÄS alltsammans i olja .
Lägg ner vitlöksklyftorna och häll över buljong.
Låt stå och puttra ca 15 minuter.
SMAKSÄTT med färskt kryddgrönt, salt å peppar.
GARNERA med tomat och persilja .
SMAKLIG MÅLTID , LYCKA TILL !
PANERADE KYCKLINGFILEER MED CITRONSÅS 4 PORT.
HEJSAN !
Det här receptet låg bland några tidigare använda recept i mitt liv .
V i provar !
HÄR ÄR RECEPTET :
3/4 dl vetemjöl,
finrivet skal av 1 citron,
2 finhackade vitlöksklyftor ,
½ tsk salt ,
1-2 krm svartpeppar/ pepparmix ,
6 KYCKLINGFILEER ,
½ dl olja ,
1 kruka basilika, varav några blad till garnering ,
3 dl vatten + 1 hönsbuljongtärning ,
citronskivor och cocktailtomater till garnering
kokt ris till servering.
SÅS : 3 msk smör, 2 ½ -3 msk vetemjöl , 3 dl buljong från kyckling,
saft av ½ citron, 2 dl vispgrädde, salt och peppar/pepparmix.
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA vetemjöl med citronskal, vitlök och kryddor .
Vänd KYCKLINGFILEERNA i mjölet .
Hetta upp oljan och stek kycklingen gyllenbrun.
Lägg dem i en ugnssäker form .
STRÖ över hackad basilika, men spara några blad till garnering.
Häll på buljongen, täck formen med folie och stek i ugn i 200 grader i 25 min.
SMÄLT smöret till såsen och rör ner vetemjölet.
Späd med buljongen från kycklingen, citronsaft och grädde .
Låt såsen koka ihop några minuter.
Smaka av med salt och peppar.
LÄGG upp kokt ris och kyckling och häll såsen över .
GARNERA med basilika, citronskivor och cocktailtomater.
SMAKLIG MÅLTID , LYCKA TILL !
onsdag 25 januari 2017
MOZZARELLA - OCH PESTOMACKA , 2 PERS.
HEJSAN !
Det här var det godaste jag ätit på länge, vilka smaker ...mm.
HÄR ÄR RECEPTET :
2 grova bröd, t ex tekaka eller rågkaka ,
3 msk pesto,
6 tjocka skivor mozzarella,
1 tomat ,
salt och peppar ,
några färska blad basilika,
2 stora salladsblad ,
50 g pinjenötter ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader (grilleffekt).
Dela bröden och bred på pesto på alla delar.
Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.
Varva tomat och mozzarella på undersidorna.
Salta och peppra .
SÄTT in i mitten av ugnen tills kanterna är
krispiga och osten är smält.
Lägg på sallad och strö över pinjenötter.
Riv basilikan lätt och toppa med den.
LÄGG på de krispiga locken och tryck ihop
mackan lite .
SERVERA GENAST .
LYCKA TILL !
söndag 22 januari 2017
FETAOST MED HONUNG OCH VALNÖTTER. 6 PORT.
HEJSAN !
Å , DETTA ÄR DÅ HIMLA GOTT !
Ställ fram hela osten och låt gästerna
karva och njuta .... .
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g fetaost ,
1 msk flytande honung ,
1/2 dl valnötter ,
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG hela fetaosten på ett fat .
Ringla över honungen och toppa med valnötterna .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)