söndag 29 januari 2017

OLIVPINNAR 16 ST .



       HEJSAN !

Prova  att  göra de här ,  inte  dumma alls ,  jättegoda till soppa !

HÄR ÄR RECEPTET :

25 g  jäst ,
2 dl  vatten ,
½  dl olivolja ,
2 tsk strösocker ,
1 tsk salt ,
1 dl svarta  grovhackade  oliver ,
ca  5  dl  vetemjöl  special ,
sesamfrön ,

SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA  jästen  i  en  bunke .
Värm  vattnet  finger- värme, 37 grader .
Rör  ut  jästen  i  vattnet .
Tillsätt  olja, socker, salt, oliver  och  det  mesta
av  mjölet .
Arbeta  till  en  smidig  deg .
Låt  jäsa  under  duk  ca  40  min.
Sätt  ugnen  på  200  grader .
TA  UPP  och  arbeta  degen  på  mjölat  bakbord .
Dela  den  i  16  bitar  .
Rulla  dem  till  finger-tjocka längder, ca 25 cm  långa.
Vänd  dem  i  sesamfrön  och  tryck  till  så  fröna fastnar.
Lägg  längderna  på  bakpappersklädda  plåtar.

GRÄDDA  i  mitten  av  ugnen  ca  15  min.
Låt  svalna  på  galler .

LYCKA  TILL !

lördag 28 januari 2017

FOCACCIA MED ROSMARIN, 1 BRÖD



           HEJSAN !

Det här blir ett STORT, underbart  gott  bröd .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50 g jäst ,
7 dl vatten ,
2 tsk salt ,
½ dl olivolja ,
ca 14 dl vetemjöl special ,
2 msk olivolja ,
1 msk torkad rosmarin eller 2- 3 msk hackad färsk ,
gourmetsalt eller medelhavssalt ,

SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA  jästen  i  en  bunke .  Värm  vattnet  till 
finger-värme, 37 grader .
Rör  ut  jästen  i  lite  av  vattnet .
Tillsätt  resten  av  vatten,  salt, ½ dl  olivolja och  mjöl.
ARBETA  kraftigt  till  en  smidig  och  lös  deg .
Häll  ut  degen  i en  bakpappersklädd  långpanna .
Tryck  ut  den  med  mjölad  hand  till  en  platta .
Låt  jäsa  under  duk  ca  30  minuter.
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
Ringla  över  olivolja, rosmarin  och  gourmetsalt
eller  medelhavssalt .

GRÄDDA i mitten av ugnen ca 25 min.
SERVERA  brödet  nygräddat .

mmm...     LYCKA  TILL !

CHEESECAKE MED CHOKLAD OCH APELSIN, 8 BITAR.



         HEJSAN !

Denna  måste  Ni  smaka , till  något firande, mmm....så himla god !
Det går  inte att sluta äta !!  Bara en liten bit till !

HÄR ÄR RECEPTET :

PAJSKAL:
250 g Digestivekex,
100 g smält smör ,

FYLLNING :
400 g rumsvarm  PHILADELPHIAOST,
1 ½ dl  strösocker ,
2 ägg ,
½ dl färskpressad  apelsin ,
1 msk rivet apelsinskal ,
50 g mörk choklad ,
3 dl  CREME Fraiche ,
3 msk strösocker ,
mörk choklad till garnering .

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  kexen i en matberedare .  Blanda i smöret.
Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant , 24cm i diameter.
Låt den vila i kylen  minst 30 minuter .
Sätt  ugnen på  175 grader .
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 5-6 min .

VISPA  ost, socker och ägg .
Blanda i apelsinsaft och skal .
Häll smeten i formen .
GRÄDDA  i nedre delen av ugnen  30- 35 min.

SMÄLT chokladen i vattenbad  eller  mikrovågsugn.
Blanda CREME Fraiche och  socker .
Rör i den smälta chokladen .
BRED  försiktigt  smeten  över  kakan .
Grädda  ytterligare  5- 6 min i nedre  delen av ugnen.
Låt  kakan  svalna  och  ställ  den  i  kylen  med  plast 
över ,  gärna  över  natten .

HYVLA  eller  riv  över  mörk choklad vid  servering .

LYCKA  TILL !

torsdag 26 januari 2017

MAKENS, VANILJPANNKAKA I UGN 4-6 PORT.



                 HEJSAN !

Här är makens  favorit  när det gäller pannkaka .

HÄR ÄR RECEPTET :

3 dl vetemjöl ,
1/2  tsk  salt ,
½ - 1 msk VANILLA,
6 dl  mjölk ,
3 ägg ,.

HÄR ÄR RECEPTET :

MÄT upp vetemjöl, vaniljsocker och salt  i en bunke.
Rör om .
Häll i 2 - 3  dl av mjölken .
Vispa till en jämn smet .
Blanda sedan i resten av mjölken och äggen .
Vispa  tills   allt  är  väl  blandat.

HÄLL  i  en  långpanna (42x 29 cm).

UGN : 225- 280  grader,   25- 30 min.

ATT HA  TILL  :  Jordgubbssylt eller vad Ni gillar !

LYCKA  TILL !


FETAOSTBIFFAR MED BULJONGKOKTA ROTFRUKTER. 4 PORT.



    HEJSAN !

Smaka på detta ,  det gick hem hos alla ,  Jättegott !
Om Du inte vill ha alla rotfrukterna i bitar - gör mos  av dem.- Himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :

400 g nötfärs ,
75 g fetaost ,
1 tsk oregano ,
salt och peppar ,

4 potatisar ,
2 palsternackor ,
2 morötter ,
1 bit kålrot ,
2 rödlökar ,
4- 8 vitlöksklyftor ,
1 msk olja ,
2 dl grönsaksbuljong ,
2 msk hackad färsk timjan ,
2 msk hackad färsk oregano ,
salt å peppar ,

GARNERING :
Körsbärstomater , persilja.

SÅ HÄR GÖR DU  :

BLANDA samman färs, smulad fetaost  och kryddor .
Forma till biffar .
Grilla biffarna några minuter på varje sida .
Skala och skär potatis, palsternackor, morötter och
kålrot i grova bitar.
Skär rödlöken i klyftor .
FRÄS  alltsammans i olja .
Lägg ner vitlöksklyftorna  och  häll  över buljong.
Låt stå och puttra ca 15 minuter.
SMAKSÄTT  med färskt kryddgrönt, salt å peppar.

GARNERA  med  tomat  och  persilja .

SMAKLIG MÅLTID ,    LYCKA TILL !

PANERADE KYCKLINGFILEER MED CITRONSÅS 4 PORT.



          HEJSAN !

Det här receptet låg bland  några tidigare använda recept i mitt liv .
V i provar !

HÄR ÄR RECEPTET :

3/4 dl vetemjöl,
finrivet skal av 1 citron,
2 finhackade vitlöksklyftor ,
½ tsk salt ,
1-2 krm svartpeppar/ pepparmix ,
6 KYCKLINGFILEER ,
½ dl olja ,
1 kruka basilika, varav några blad till garnering ,
3 dl vatten + 1 hönsbuljongtärning ,
citronskivor och cocktailtomater till garnering
kokt ris till servering.

SÅS : 3 msk smör, 2 ½ -3 msk vetemjöl , 3 dl buljong från kyckling,
          saft av ½ citron, 2 dl vispgrädde, salt och peppar/pepparmix.

SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA vetemjöl med citronskal, vitlök och kryddor .
Vänd KYCKLINGFILEERNA i mjölet .
Hetta upp oljan och stek kycklingen gyllenbrun.
Lägg dem i en ugnssäker form .
STRÖ över hackad basilika, men spara några blad till garnering.
Häll på buljongen, täck formen med folie och stek i ugn i 200 grader i 25 min.
SMÄLT smöret till såsen och rör ner vetemjölet.
Späd med buljongen från kycklingen, citronsaft och grädde .
Låt såsen koka ihop några minuter.
Smaka av med salt och peppar.
LÄGG upp kokt ris och kyckling och häll såsen över .

GARNERA  med basilika, citronskivor och cocktailtomater.

SMAKLIG  MÅLTID ,   LYCKA  TILL !


onsdag 25 januari 2017

MOZZARELLA - OCH PESTOMACKA , 2 PERS.



            HEJSAN !

Det här var det godaste jag ätit på länge, vilka smaker ...mm.

HÄR ÄR RECEPTET :

2 grova bröd, t ex tekaka eller rågkaka ,
3 msk pesto,
6 tjocka skivor mozzarella,
1 tomat ,
salt och peppar ,
några färska blad basilika,
2 stora salladsblad ,
50 g pinjenötter ,

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 225 grader (grilleffekt).
Dela bröden och bred på pesto på alla delar.
Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.
Varva tomat och mozzarella på undersidorna.
Salta och peppra .
SÄTT in i mitten av ugnen tills kanterna är
krispiga och osten  är smält.
Lägg på sallad och strö över pinjenötter.
Riv basilikan lätt och toppa med den.
LÄGG på de krispiga locken och tryck ihop
mackan lite .
SERVERA  GENAST .

LYCKA TILL !