tisdag 31 januari 2017

LÄCKER TORSK MED PESTO 4 PERS.



              
              HEJSAN !

Det  här  är  Dagens  Middag ,  hemma hos oss !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 Torskblock, ca 600 g
6- 8 potatisar ,
smör/margarin, till form och pensling
salt , örtpeppar,
1 burk pesto, ca 100 g
SERVERING :
Skivade tomater,
sockerärter,
klippt persilja

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
Tina  torsken  något .
Skala  potatisen  och  skär  den  i  mycket  tunna  skivor.
DELA  torskblocket  i  4  delar  så  att FILEERNA
blir  så  hela  som  möjligt .
Lägg  dem  i  en  smord  eldfast  form .
Salta, peppra  och  fördela  peston  över.
Täck  med  potatisskivorna.
PENSLA  potatisen  med  smält  smör. salta å peppra.
Gratinera  fisken  tills  potatisen  känns  färdig ca 20 min.
SERVERA  med  skivade  tomater  och  lättkokta
sockerärter.
Garnera  med  klippt  persilja .

SMAKLIG  MÅLTID ,    LYCKA  TILL !

måndag 30 januari 2017

VINTERKAKA CA 40 ST .



           HEJSAN !

Det här är en spännande konfektkaka med smak av  vallmofrön,
mandel  och  apelsin ,
Njut  den  i  små  bitar, den är mäktig och underbart god.

HÄR ÄR RECEPTET :
250 g smör/margarin,
rumsvarmt sådant,
4 ½ dl strösocker,
3 ägg ,
3 dl vetemjöl ,
1 tsk bakpulver,
1 citron ,  saft och skal
2 ½ dl blå  vallmofrön ,
3 msk apelsinmarmelad ,

FYLLNING :
150 g smör/margarin,
2 dl socker,
1 dl Marsanpulver,
2 dl skållad  mandel

GLASYR :
saft och skal från ½ lime
ca 3/4 dl florsocker ,

DEKORATION:
2- 3 Lime.

UGN: 175 grader.

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA  matfett  och  socker poröst.
Vispa ner ett ägg i taget .
BLANDA  vetemjölet med bakpulvret och rör ner det
i smeten tillsammans  med skal och saft från citronen,
1 dl vallmofrön och  apelsinmarmeladen .
FYLLNING :
SMÄLT  matfettet .
Blanda  i  socker, marsanpulver  och mandel .
SMÖRJ en liten långpanna , ca 25x 35 cm .
Strö ½ dl blå vallmofrön på ytan .
Bred ut hälften av smeten .
Klicka ut fyllningen  och  bred  på resterande smet.
Strö över 1 dl blå vallmofrön.

GRÄDDA  i nedre  delen av ugnen ca 35 min.
Låt kakan kallna innan den skärs i bitar .

GLASYR :  RÖR ihop glasyren och spritsa den på
rutorna.
DEKORERA :  Med 1/4  lime-skiva på varje ruta.

LYCKA TILL !

söndag 29 januari 2017

OLIVPINNAR 16 ST .



       HEJSAN !

Prova  att  göra de här ,  inte  dumma alls ,  jättegoda till soppa !

HÄR ÄR RECEPTET :

25 g  jäst ,
2 dl  vatten ,
½  dl olivolja ,
2 tsk strösocker ,
1 tsk salt ,
1 dl svarta  grovhackade  oliver ,
ca  5  dl  vetemjöl  special ,
sesamfrön ,

SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA  jästen  i  en  bunke .
Värm  vattnet  finger- värme, 37 grader .
Rör  ut  jästen  i  vattnet .
Tillsätt  olja, socker, salt, oliver  och  det  mesta
av  mjölet .
Arbeta  till  en  smidig  deg .
Låt  jäsa  under  duk  ca  40  min.
Sätt  ugnen  på  200  grader .
TA  UPP  och  arbeta  degen  på  mjölat  bakbord .
Dela  den  i  16  bitar  .
Rulla  dem  till  finger-tjocka längder, ca 25 cm  långa.
Vänd  dem  i  sesamfrön  och  tryck  till  så  fröna fastnar.
Lägg  längderna  på  bakpappersklädda  plåtar.

GRÄDDA  i  mitten  av  ugnen  ca  15  min.
Låt  svalna  på  galler .

LYCKA  TILL !

lördag 28 januari 2017

FOCACCIA MED ROSMARIN, 1 BRÖD



           HEJSAN !

Det här blir ett STORT, underbart  gott  bröd .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50 g jäst ,
7 dl vatten ,
2 tsk salt ,
½ dl olivolja ,
ca 14 dl vetemjöl special ,
2 msk olivolja ,
1 msk torkad rosmarin eller 2- 3 msk hackad färsk ,
gourmetsalt eller medelhavssalt ,

SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA  jästen  i  en  bunke .  Värm  vattnet  till 
finger-värme, 37 grader .
Rör  ut  jästen  i  lite  av  vattnet .
Tillsätt  resten  av  vatten,  salt, ½ dl  olivolja och  mjöl.
ARBETA  kraftigt  till  en  smidig  och  lös  deg .
Häll  ut  degen  i en  bakpappersklädd  långpanna .
Tryck  ut  den  med  mjölad  hand  till  en  platta .
Låt  jäsa  under  duk  ca  30  minuter.
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
Ringla  över  olivolja, rosmarin  och  gourmetsalt
eller  medelhavssalt .

GRÄDDA i mitten av ugnen ca 25 min.
SERVERA  brödet  nygräddat .

mmm...     LYCKA  TILL !

CHEESECAKE MED CHOKLAD OCH APELSIN, 8 BITAR.



         HEJSAN !

Denna  måste  Ni  smaka , till  något firande, mmm....så himla god !
Det går  inte att sluta äta !!  Bara en liten bit till !

HÄR ÄR RECEPTET :

PAJSKAL:
250 g Digestivekex,
100 g smält smör ,

FYLLNING :
400 g rumsvarm  PHILADELPHIAOST,
1 ½ dl  strösocker ,
2 ägg ,
½ dl färskpressad  apelsin ,
1 msk rivet apelsinskal ,
50 g mörk choklad ,
3 dl  CREME Fraiche ,
3 msk strösocker ,
mörk choklad till garnering .

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  kexen i en matberedare .  Blanda i smöret.
Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant , 24cm i diameter.
Låt den vila i kylen  minst 30 minuter .
Sätt  ugnen på  175 grader .
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 5-6 min .

VISPA  ost, socker och ägg .
Blanda i apelsinsaft och skal .
Häll smeten i formen .
GRÄDDA  i nedre delen av ugnen  30- 35 min.

SMÄLT chokladen i vattenbad  eller  mikrovågsugn.
Blanda CREME Fraiche och  socker .
Rör i den smälta chokladen .
BRED  försiktigt  smeten  över  kakan .
Grädda  ytterligare  5- 6 min i nedre  delen av ugnen.
Låt  kakan  svalna  och  ställ  den  i  kylen  med  plast 
över ,  gärna  över  natten .

HYVLA  eller  riv  över  mörk choklad vid  servering .

LYCKA  TILL !

torsdag 26 januari 2017

MAKENS, VANILJPANNKAKA I UGN 4-6 PORT.



                 HEJSAN !

Här är makens  favorit  när det gäller pannkaka .

HÄR ÄR RECEPTET :

3 dl vetemjöl ,
1/2  tsk  salt ,
½ - 1 msk VANILLA,
6 dl  mjölk ,
3 ägg ,.

HÄR ÄR RECEPTET :

MÄT upp vetemjöl, vaniljsocker och salt  i en bunke.
Rör om .
Häll i 2 - 3  dl av mjölken .
Vispa till en jämn smet .
Blanda sedan i resten av mjölken och äggen .
Vispa  tills   allt  är  väl  blandat.

HÄLL  i  en  långpanna (42x 29 cm).

UGN : 225- 280  grader,   25- 30 min.

ATT HA  TILL  :  Jordgubbssylt eller vad Ni gillar !

LYCKA  TILL !


FETAOSTBIFFAR MED BULJONGKOKTA ROTFRUKTER. 4 PORT.



    HEJSAN !

Smaka på detta ,  det gick hem hos alla ,  Jättegott !
Om Du inte vill ha alla rotfrukterna i bitar - gör mos  av dem.- Himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :

400 g nötfärs ,
75 g fetaost ,
1 tsk oregano ,
salt och peppar ,

4 potatisar ,
2 palsternackor ,
2 morötter ,
1 bit kålrot ,
2 rödlökar ,
4- 8 vitlöksklyftor ,
1 msk olja ,
2 dl grönsaksbuljong ,
2 msk hackad färsk timjan ,
2 msk hackad färsk oregano ,
salt å peppar ,

GARNERING :
Körsbärstomater , persilja.

SÅ HÄR GÖR DU  :

BLANDA samman färs, smulad fetaost  och kryddor .
Forma till biffar .
Grilla biffarna några minuter på varje sida .
Skala och skär potatis, palsternackor, morötter och
kålrot i grova bitar.
Skär rödlöken i klyftor .
FRÄS  alltsammans i olja .
Lägg ner vitlöksklyftorna  och  häll  över buljong.
Låt stå och puttra ca 15 minuter.
SMAKSÄTT  med färskt kryddgrönt, salt å peppar.

GARNERA  med  tomat  och  persilja .

SMAKLIG MÅLTID ,    LYCKA TILL !