tisdag 31 januari 2017
LÄCKER TORSK MED PESTO 4 PERS.
HEJSAN !
Det här är Dagens Middag , hemma hos oss !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 Torskblock, ca 600 g
6- 8 potatisar ,
smör/margarin, till form och pensling
salt , örtpeppar,
1 burk pesto, ca 100 g
SERVERING :
Skivade tomater,
sockerärter,
klippt persilja
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Tina torsken något .
Skala potatisen och skär den i mycket tunna skivor.
DELA torskblocket i 4 delar så att FILEERNA
blir så hela som möjligt .
Lägg dem i en smord eldfast form .
Salta, peppra och fördela peston över.
Täck med potatisskivorna.
PENSLA potatisen med smält smör. salta å peppra.
Gratinera fisken tills potatisen känns färdig ca 20 min.
SERVERA med skivade tomater och lättkokta
sockerärter.
Garnera med klippt persilja .
SMAKLIG MÅLTID , LYCKA TILL !
måndag 30 januari 2017
VINTERKAKA CA 40 ST .
HEJSAN !
Det här är en spännande konfektkaka med smak av vallmofrön,
mandel och apelsin ,
Njut den i små bitar, den är mäktig och underbart god.
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g smör/margarin,
rumsvarmt sådant,
4 ½ dl strösocker,
3 ägg ,
3 dl vetemjöl ,
1 tsk bakpulver,
1 citron , saft och skal
2 ½ dl blå vallmofrön ,
3 msk apelsinmarmelad ,
FYLLNING :
150 g smör/margarin,
2 dl socker,
1 dl Marsanpulver,
2 dl skållad mandel
GLASYR :
saft och skal från ½ lime
ca 3/4 dl florsocker ,
DEKORATION:
2- 3 Lime.
UGN: 175 grader.
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA matfett och socker poröst.
Vispa ner ett ägg i taget .
BLANDA vetemjölet med bakpulvret och rör ner det
i smeten tillsammans med skal och saft från citronen,
1 dl vallmofrön och apelsinmarmeladen .
FYLLNING :
SMÄLT matfettet .
Blanda i socker, marsanpulver och mandel .
SMÖRJ en liten långpanna , ca 25x 35 cm .
Strö ½ dl blå vallmofrön på ytan .
Bred ut hälften av smeten .
Klicka ut fyllningen och bred på resterande smet.
Strö över 1 dl blå vallmofrön.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 35 min.
Låt kakan kallna innan den skärs i bitar .
GLASYR : RÖR ihop glasyren och spritsa den på
rutorna.
DEKORERA : Med 1/4 lime-skiva på varje ruta.
LYCKA TILL !
söndag 29 januari 2017
OLIVPINNAR 16 ST .
HEJSAN !
Prova att göra de här , inte dumma alls , jättegoda till soppa !
HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst ,
2 dl vatten ,
½ dl olivolja ,
2 tsk strösocker ,
1 tsk salt ,
1 dl svarta grovhackade oliver ,
ca 5 dl vetemjöl special ,
sesamfrön ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke .
Värm vattnet finger- värme, 37 grader .
Rör ut jästen i vattnet .
Tillsätt olja, socker, salt, oliver och det mesta
av mjölet .
Arbeta till en smidig deg .
Låt jäsa under duk ca 40 min.
Sätt ugnen på 200 grader .
TA UPP och arbeta degen på mjölat bakbord .
Dela den i 16 bitar .
Rulla dem till finger-tjocka längder, ca 25 cm långa.
Vänd dem i sesamfrön och tryck till så fröna fastnar.
Lägg längderna på bakpappersklädda plåtar.
GRÄDDA i mitten av ugnen ca 15 min.
Låt svalna på galler .
LYCKA TILL !
lördag 28 januari 2017
FOCACCIA MED ROSMARIN, 1 BRÖD
HEJSAN !
Det här blir ett STORT, underbart gott bröd .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
7 dl vatten ,
2 tsk salt ,
½ dl olivolja ,
ca 14 dl vetemjöl special ,
2 msk olivolja ,
1 msk torkad rosmarin eller 2- 3 msk hackad färsk ,
gourmetsalt eller medelhavssalt ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke . Värm vattnet till
finger-värme, 37 grader .
Rör ut jästen i lite av vattnet .
Tillsätt resten av vatten, salt, ½ dl olivolja och mjöl.
ARBETA kraftigt till en smidig och lös deg .
Häll ut degen i en bakpappersklädd långpanna .
Tryck ut den med mjölad hand till en platta .
Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
SÄTT ugnen på 200 grader .
Ringla över olivolja, rosmarin och gourmetsalt
eller medelhavssalt .
GRÄDDA i mitten av ugnen ca 25 min.
SERVERA brödet nygräddat .
mmm... LYCKA TILL !
CHEESECAKE MED CHOKLAD OCH APELSIN, 8 BITAR.
HEJSAN !
Denna måste Ni smaka , till något firande, mmm....så himla god !
Det går inte att sluta äta !! Bara en liten bit till !
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJSKAL:
250 g Digestivekex,
100 g smält smör ,
FYLLNING :
400 g rumsvarm PHILADELPHIAOST,
1 ½ dl strösocker ,
2 ägg ,
½ dl färskpressad apelsin ,
1 msk rivet apelsinskal ,
50 g mörk choklad ,
3 dl CREME Fraiche ,
3 msk strösocker ,
mörk choklad till garnering .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA kexen i en matberedare . Blanda i smöret.
Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant , 24cm i diameter.
Låt den vila i kylen minst 30 minuter .
Sätt ugnen på 175 grader .
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 5-6 min .
VISPA ost, socker och ägg .
Blanda i apelsinsaft och skal .
Häll smeten i formen .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen 30- 35 min.
SMÄLT chokladen i vattenbad eller mikrovågsugn.
Blanda CREME Fraiche och socker .
Rör i den smälta chokladen .
BRED försiktigt smeten över kakan .
Grädda ytterligare 5- 6 min i nedre delen av ugnen.
Låt kakan svalna och ställ den i kylen med plast
över , gärna över natten .
HYVLA eller riv över mörk choklad vid servering .
LYCKA TILL !
torsdag 26 januari 2017
MAKENS, VANILJPANNKAKA I UGN 4-6 PORT.
HEJSAN !
Här är makens favorit när det gäller pannkaka .
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl ,
1/2 tsk salt ,
½ - 1 msk VANILLA,
6 dl mjölk ,
3 ägg ,.
HÄR ÄR RECEPTET :
MÄT upp vetemjöl, vaniljsocker och salt i en bunke.
Rör om .
Häll i 2 - 3 dl av mjölken .
Vispa till en jämn smet .
Blanda sedan i resten av mjölken och äggen .
Vispa tills allt är väl blandat.
HÄLL i en långpanna (42x 29 cm).
UGN : 225- 280 grader, 25- 30 min.
ATT HA TILL : Jordgubbssylt eller vad Ni gillar !
LYCKA TILL !
FETAOSTBIFFAR MED BULJONGKOKTA ROTFRUKTER. 4 PORT.
HEJSAN !
Smaka på detta , det gick hem hos alla , Jättegott !
Om Du inte vill ha alla rotfrukterna i bitar - gör mos av dem.- Himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g nötfärs ,
75 g fetaost ,
1 tsk oregano ,
salt och peppar ,
4 potatisar ,
2 palsternackor ,
2 morötter ,
1 bit kålrot ,
2 rödlökar ,
4- 8 vitlöksklyftor ,
1 msk olja ,
2 dl grönsaksbuljong ,
2 msk hackad färsk timjan ,
2 msk hackad färsk oregano ,
salt å peppar ,
GARNERING :
Körsbärstomater , persilja.
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA samman färs, smulad fetaost och kryddor .
Forma till biffar .
Grilla biffarna några minuter på varje sida .
Skala och skär potatis, palsternackor, morötter och
kålrot i grova bitar.
Skär rödlöken i klyftor .
FRÄS alltsammans i olja .
Lägg ner vitlöksklyftorna och häll över buljong.
Låt stå och puttra ca 15 minuter.
SMAKSÄTT med färskt kryddgrönt, salt å peppar.
GARNERA med tomat och persilja .
SMAKLIG MÅLTID , LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)