söndag 5 februari 2017

KRYDDTOPPAD KASSLER . 4 PERS,




             HEJSAN !

Jag tar ett recept till med Kassler och det här är riktigt, riktigt gott.
Då har jag POTATIS  och  SQUASHKLYFTOR till .
VARSÅGODA.

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g kassler i skivor ,
KRYDDTOPPING :
1 röd paprika,
1 schalottenlök.
2 skivor vitt bröd ,
1 dl finklippt persilja,
2 msk färsk klippt timjan,
1 vitlöksklyfta ,
2 msk smör/margarin,

TILL SERVERING :
Potatis- & Squashklyftor,

SÅ HÄR GÖR DU :
DELA  och  kärna  ur  paprikan .
Hacka  löken  grovt .
Kör detta  och  resten  av  ingredienserna  till  TOPPINGEN
i  en  matberedare .
PUTSA  kasslern  och  skär  i  cm- tjocka  skivor.
Lägg  dem  i  en  smord  ugnssäker  form .
Fördela  TOPPINGEN  på  kasslern.
GRATINERA  mitt  i  ugnen  i  225  grader i  ca  10  min.

SERVERA  med  potatis- & squashklyftor.

HÄR ÄR RECEPTET :
6- 8 potatisar ,
1 SQUASH ,
5 msk olivolja,
salt  och  peppar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
BORSTA potatisen  och  torka  av  den.
Skär  den  i  klyftor .
Skär  squashen i  bitar.
LÄGG  potatisen i  en  plastpåse  och  häll  på  oljan .
Knyt  ihop  påsen  och  vänd  runt  så  att  oljan  för-
delar  sig  runt  potatisklyftorna .
Stjälp   upp  potatisen  i  en  liten långpanna .
STEK  potatisen  i  ugnen  ca  15  min .
Rör  om  då  och  då .
Ta  ut  pannan,  tillsätt  squashen  och  stek  ytterligare
10 - 15  minuter.
Salta, peppra  och  rör  om .

SERVERA till den KRYDDTOPPADE  KASSLERN .

LYCKA  TILL !


KASSLER MED TÄCKE.... 4 PERS.



            HEJSAN  !

Gillar  Ni  kassler ?
Ibland  är det gott ,  som den här rätten .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
6 skivor formfranska ,
1 tsk timjan  eller 3 kvistar färsk,
1 knippe persilja ,
100 g  vitlöksost,
1 äggula ,
600 g benfri kassler ,
1 msk ströbröd ,
SÅS :
1½ dl CREME Fraiche,
1 ½ dl färdig Bearnaisesås ,
1 tsk senap,
salt, citronpeppar,

SÅ HÄR GÖR DU :
KANTSKÄR  brödet  och  smula  ner  det  i  en  bunke,
tillsätt  timjan  och  den  fint  hackade  persiljan .
Fördela  vitlöksosten  i  blandningen och  rör till  sist  ner
äggulan .
PLACERA  kasslern  på  ett  ugnssäkert  fat .
Bred  kryddblandningen  över  kasslern  och  sikta  över
ströbrödet  så  att  det  bildar  ett  täcke.
Stek  i  mitten  av  ugnen  i  175  grader  i  ca  40  minuter.
Täck  eventuellt  med  folie  så  att  kasslern  inte  får  för
mycket  färg .
BLANDA  ingredienserna  till  såsen,  smaka  av  med  salt
och  citronpeppar .
Skär  kasslern  i  skivor,  SERVERA med  sås,  lite fräscha
grönsaker och  ris .

SMAKLIG  MÅLTID  !

SURDEGSBRÖD 2 ST, med stuns i smaken .



             HEJSAN !

Ta genvägen med köpt surdeg på burk.
Efter några timmar kan Du mumsa på smakrikt hembakat.
Med lite vatten i ugnen under gräddningstiden  får
brödet en knaprigare skorpa .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 burk surdeg,  150 g råg-färsk surdeg
25 g jäst,
5 dl vatten ,
1 msk honung,
1 msk olja,
4 dl grahamsmjöl av vårvete,
9-11 dl vetemjöl special ,
2 ½ tsk salt,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKAKA  burken  och  häll  surdegen i en degbunke,
helst  i  en  assistenskål (degen bör helst arbetas i maskin)
tillsammans  med  smulad  jäst  och  vatten.
Rör  om  tills  jästen  löst  sig  .
TILLSÄTT  honung, olja  och  mjölet  lite  i  taget  under
bearbetning  tills  det  blir  en  stabil  och inte kletig deg.
Degen  ska  helst  knådas  i  maskin  i  ca  10  minuter
eller  för  hand  på  bakbordet  i  ca  15  minuter.
Tillsätt  saltet  och  eventuellt salladsmix
= solrosfrön, pumpafrön, pinjenötter,  50 g tillsammans.
Tillsätt  blandningen  i  slutet  av  knådningen.
LÄGG  degen  i  en  mjölad  stor  degbunke, strö  över  mjöl,
jäs  under  plastfolie  i  minst  2  timmar .
STJÄLP  upp  degen  försiktigt  på  mjölat  bakbord  och
arbeta  den  så  lite  som  möjligt .
Dela  degen  i  två  bitar, med  lätt  hand  formas 2  bröd,
som  läggs  på  plåt .
Strö  över  mjöl  och  täck  åter  med  plastfolie , jäs 1 tim.
SÄTT  in  bröden  i  250 - 260  graders  ugn  och  sätt
samtidigt  in  en  form  med  hett  vatten  på  bottnen av ugnen.
SÄNK GENAST TILL  225  GRADER.
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  tills  bröden  fått  fin  färg  efter  30 min.
Låt svalna på galler.

LYCKA  TILL  !

fredag 3 februari 2017

BIFF-PAJ MED KANTARELL & SPENAT , 4 PERS.



             HEJSAN !

mm... Detta var underbart gott ,  prova att göra den DU också.

HÄR  ÄR  RECEPTET  :

PAJDEG :
2 dl vetemjöl,
1 dl grahamsmjöl ,
125 g smör /margarin
1- 2 msk kallt vatten.
FYLLNING :
1 msk smör /margarin,
200 g lövbiff ,
4- 5 små  schalottenlökar ,
ca 10 färska  kantareller ,
½ röd paprika ,
100 g förvälld  bladspenat eller fryst, tinad
lite nymalen svartpeppar ,
ca 1 tsk örtsalt,
½ tsk rosmarin , färsk eller torkad
2 dl CREME Fraiche ,
2 dl västerbottenost ,
SERVERING :  grönsallad

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  UGNEN  PÅ  200 GRADER.
Hacka  ihop  pajdegen  och  tryck  ut  den  i  en  form ,
ca  25  cm i diameter .
Nagga  botten .
Håll  kanten  på  plats  med  en  smal  remsa  av
aluminiumfolie .
Kyl  gärna  formen  15 min.
Förgrädda  8- 10 min.
HETTA  upp  smöret  i  en  stor  panna .
Strimla  biff  och  lök  och  bryn  lätt .
Tärna,  blanda  i  och  bryn  svampen 
och  paprikan .
Krama  ur  och  grov- hacka  spenaten,
rör  ner  den  i  pannan .
SMAKA av  med  kryddor.
Rör  I  CREME Fraiche  och  ost  och  låt  småkoka
ett  par  minuter  under  försiktig  omrörning .
FYLL  pajformen  med  biffröran .
GRATINERA  i  ugnen  på  200 grader i  20 - 25 min.

TZATZIKI :
½  gurka
1burk matlagningsyoghurt
pressad  vitlök  efter  smak salt och peppar
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och riv gurkan grovt.
Lägg den i sil, salta och låt vattnet  rinna av.
BLANDA  yoghurt med pressad  vitlök, peppar
och  gurka ,  smaka eventuellt av med mera salt.

LYCKA  TILL !

onsdag 1 februari 2017

CITRONPUDDING MED BLÅBÄRSSÅS , 6 PORT.




            HEJSAN !

Ljummen  pudding  med  smak  av  hemgjord
LEMON CURD.
OBS !  Smöret måste vara  rumsvarmt, annars
blir det svårt att vispa .  - Jättegott kan jag lova.

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
30 g smör, rumsvarmt
2 ägg ,
½ dl + ½ dl strösocker
½ dl färskpressad  citronjuice(1 citron)
1 msk vetemjöl,
1 dl mjölk ,

BLÅBÄRSSÅS :
1½ dl blåbär,
1 msk vatten ,
2 msk strösocker,
1 tsk vaniljsocker,

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen  på  120  grader.
Lägg  smöret  i  en  skål  .
DELA  äggulor  och  vitor  i  separata  skålar.
VISPA  smöret  och  ½  dl  socker.
TILLSÄTT  citronjuice,  äggulor  och  mjöl .
Tillsätt  mjölken i  omgångar .
Smeten kan  se  lite  skuren  ut,  men  den  smälter 
ihop  i  ugnen .
VISPA  äggvitorna  styva  med  ½  dl  socker,
vänd  ner  i  citronkrämen  med  en  slickepott.
FÖRDELA  smeten  i  små  ugnssäkra  formar .
Grädda  mitt  i  ugnen  ca  30  minuter,
(puddingarna ska vara krämiga inuti).
BLÅBÄRSSÅS :
Sjud  alla  ingredienser  i  en  kastrull  tills
blåbären  mjuknat ,  3 - 5 min.
Låt svalna något .
SERVERA ,  citronpuddingen  ljummen  med  blåbärssåsen
om  Du  vill kan Du  Garnera med lite citronskal- strimlor.

LYCKA  TILL !

PASTASALLAD MED FETAOSTMOUSSE 4-5 PORT.




              HEJSAN !

Detta  är  en  riktigt  SMAKRIK  SALLAD,  och
extra  hungriga  kan  lägga  till  lite  parmaskinka.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
280 g pasta, t ex CELLENTANI  eller  STROZZAPRETI,
4 STORA tomater ,
1 förpackning  kokta  gröna linser(380g)
1½ msk + ½ msk olivolja ,
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk flytande honung ,
2 tsk harissa ,
eller  4 tsk SAMBAL OELEK,
½ tsk salt + 2 krm nymalen svartpeppar,
1 dl basilika hackad,
1 dl mynta, hackad

FETAOSTMOUSSE :
150 g  fetaost,
1 ½ dl matyoghurt,

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA  pastan enligt anvisning på paketet .
SKÖLJ  och  tärna  tomaterna .
Häll  av och  skölj  linserna  i  kallt  vatten.
Blanda  tomater  och  linser  i  en  stor  skål.
BLANDA 1½  msk olja , vitlök, honung, harissa,
salt  och  peppar  till  en  dressing.
Häll  den  över  tomater  och  linser.
FETAOSTMOUSSE :
Mosa  osten och  blanda  med  yoghurten.
TILLSÄTT  pastan  till  tomat- och linsblandningen .
Plocka  bladen  från  basilikan  och  myntan ,
strimla  och  tillsätt  dem , ringla  över  ½ msk olja.

SERVERA :  Den  ljumma  salladen  med  fetaostmoussen .

SMAKLIG MÅLTID,   LYCKA TILL !

tisdag 31 januari 2017

LÄCKER TORSK MED PESTO 4 PERS.



              
              HEJSAN !

Det  här  är  Dagens  Middag ,  hemma hos oss !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 Torskblock, ca 600 g
6- 8 potatisar ,
smör/margarin, till form och pensling
salt , örtpeppar,
1 burk pesto, ca 100 g
SERVERING :
Skivade tomater,
sockerärter,
klippt persilja

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
Tina  torsken  något .
Skala  potatisen  och  skär  den  i  mycket  tunna  skivor.
DELA  torskblocket  i  4  delar  så  att FILEERNA
blir  så  hela  som  möjligt .
Lägg  dem  i  en  smord  eldfast  form .
Salta, peppra  och  fördela  peston  över.
Täck  med  potatisskivorna.
PENSLA  potatisen  med  smält  smör. salta å peppra.
Gratinera  fisken  tills  potatisen  känns  färdig ca 20 min.
SERVERA  med  skivade  tomater  och  lättkokta
sockerärter.
Garnera  med  klippt  persilja .

SMAKLIG  MÅLTID ,    LYCKA  TILL !