måndag 6 februari 2017
BROWNIES MED KAKAO .
HEJSAN !
Smaka på dessa, så himla goda, och
går fort att göra - ifall någon bankar på dörren.
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör,
3/4 dl kakao ,
3 ägg ,
3 dl socker ,
2 ½ dl vetemjöl ,
½ tsk bakpulver,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret och blanda ner kakao.
Rör ner äggen .
Blanda mjöl med bakpulver och socker.
Rör ner i smeten .
BRED ut i långpanna och grädda i 175 grader
ca 20 minuter .
När kakan svalnat , skär i rutor .
EXTRA gott med vispad grädde och hallon till.
LYCKA TILL !
KYCKLINGGÖMMA 12 ST.
HEJSAN !
Bra att laga om man har kycklingkött över.
Lite chilisås , gärna SWEET CHILISÅS,
sätter smak på det hela.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 - 2 dl grillat eller stekt kycklingkött,
3 djupfrysta smördegsplattor ,
1 dl kokt ris ,
2 msk CREME fraiche,
1 finhackad vitlöksklyfta,
1 msk chilisås ,
1 ägg ,
TILLBEHÖR : sallad,
SÅ HÄR GÖR DU :
TINA smördegsplattorna i ca 15 min.
Kavla ut var och en till en kvadratisk
platta i ca dubbel storlek .
Dela varje platta i 4 lika stora delar .
BLANDA samman kyckling, ris, CREME fraiche,
vitlök och chilisås.
Fördela kycklingblandningen på varje smördegsplatta
och vik samman till trekantiga paket .
Tryck samman kanterna med en gaffel.
PENSLA med ett uppvispat ägg och grädda i 250 grader
i nedre delen av ugnen i 8 minuter .
SERVERA med en god sallad till .
LYCKA TILL !
söndag 5 februari 2017
KRYDDTOPPAD KASSLER . 4 PERS,
HEJSAN !
Jag tar ett recept till med Kassler och det här är riktigt, riktigt gott.
Då har jag POTATIS och SQUASHKLYFTOR till .
VARSÅGODA.
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g kassler i skivor ,
KRYDDTOPPING :
1 röd paprika,
1 schalottenlök.
2 skivor vitt bröd ,
1 dl finklippt persilja,
2 msk färsk klippt timjan,
1 vitlöksklyfta ,
2 msk smör/margarin,
TILL SERVERING :
Potatis- & Squashklyftor,
SÅ HÄR GÖR DU :
DELA och kärna ur paprikan .
Hacka löken grovt .
Kör detta och resten av ingredienserna till TOPPINGEN
i en matberedare .
PUTSA kasslern och skär i cm- tjocka skivor.
Lägg dem i en smord ugnssäker form .
Fördela TOPPINGEN på kasslern.
GRATINERA mitt i ugnen i 225 grader i ca 10 min.
SERVERA med potatis- & squashklyftor.
HÄR ÄR RECEPTET :
6- 8 potatisar ,
1 SQUASH ,
5 msk olivolja,
salt och peppar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
BORSTA potatisen och torka av den.
Skär den i klyftor .
Skär squashen i bitar.
LÄGG potatisen i en plastpåse och häll på oljan .
Knyt ihop påsen och vänd runt så att oljan för-
delar sig runt potatisklyftorna .
Stjälp upp potatisen i en liten långpanna .
STEK potatisen i ugnen ca 15 min .
Rör om då och då .
Ta ut pannan, tillsätt squashen och stek ytterligare
10 - 15 minuter.
Salta, peppra och rör om .
SERVERA till den KRYDDTOPPADE KASSLERN .
LYCKA TILL !
KASSLER MED TÄCKE.... 4 PERS.
HEJSAN !
Gillar Ni kassler ?
Ibland är det gott , som den här rätten .
HÄR ÄR RECEPTET :
6 skivor formfranska ,
1 tsk timjan eller 3 kvistar färsk,
1 knippe persilja ,
100 g vitlöksost,
1 äggula ,
600 g benfri kassler ,
1 msk ströbröd ,
SÅS :
1½ dl CREME Fraiche,
1 ½ dl färdig Bearnaisesås ,
1 tsk senap,
salt, citronpeppar,
SÅ HÄR GÖR DU :
KANTSKÄR brödet och smula ner det i en bunke,
tillsätt timjan och den fint hackade persiljan .
Fördela vitlöksosten i blandningen och rör till sist ner
äggulan .
PLACERA kasslern på ett ugnssäkert fat .
Bred kryddblandningen över kasslern och sikta över
ströbrödet så att det bildar ett täcke.
Stek i mitten av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter.
Täck eventuellt med folie så att kasslern inte får för
mycket färg .
BLANDA ingredienserna till såsen, smaka av med salt
och citronpeppar .
Skär kasslern i skivor, SERVERA med sås, lite fräscha
grönsaker och ris .
SMAKLIG MÅLTID !
SURDEGSBRÖD 2 ST, med stuns i smaken .
HEJSAN !
Ta genvägen med köpt surdeg på burk.
Efter några timmar kan Du mumsa på smakrikt hembakat.
Med lite vatten i ugnen under gräddningstiden får
brödet en knaprigare skorpa .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 burk surdeg, 150 g råg-färsk surdeg
25 g jäst,
5 dl vatten ,
1 msk honung,
1 msk olja,
4 dl grahamsmjöl av vårvete,
9-11 dl vetemjöl special ,
2 ½ tsk salt,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKAKA burken och häll surdegen i en degbunke,
helst i en assistenskål (degen bör helst arbetas i maskin)
tillsammans med smulad jäst och vatten.
Rör om tills jästen löst sig .
TILLSÄTT honung, olja och mjölet lite i taget under
bearbetning tills det blir en stabil och inte kletig deg.
Degen ska helst knådas i maskin i ca 10 minuter
eller för hand på bakbordet i ca 15 minuter.
Tillsätt saltet och eventuellt salladsmix
= solrosfrön, pumpafrön, pinjenötter, 50 g tillsammans.
Tillsätt blandningen i slutet av knådningen.
LÄGG degen i en mjölad stor degbunke, strö över mjöl,
jäs under plastfolie i minst 2 timmar .
STJÄLP upp degen försiktigt på mjölat bakbord och
arbeta den så lite som möjligt .
Dela degen i två bitar, med lätt hand formas 2 bröd,
som läggs på plåt .
Strö över mjöl och täck åter med plastfolie , jäs 1 tim.
SÄTT in bröden i 250 - 260 graders ugn och sätt
samtidigt in en form med hett vatten på bottnen av ugnen.
SÄNK GENAST TILL 225 GRADER.
GRÄDDA mitt i ugnen tills bröden fått fin färg efter 30 min.
Låt svalna på galler.
LYCKA TILL !
fredag 3 februari 2017
BIFF-PAJ MED KANTARELL & SPENAT , 4 PERS.
HEJSAN !
mm... Detta var underbart gott , prova att göra den DU också.
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG :
2 dl vetemjöl,
1 dl grahamsmjöl ,
125 g smör /margarin
1- 2 msk kallt vatten.
FYLLNING :
1 msk smör /margarin,
200 g lövbiff ,
4- 5 små schalottenlökar ,
ca 10 färska kantareller ,
½ röd paprika ,
100 g förvälld bladspenat eller fryst, tinad
lite nymalen svartpeppar ,
ca 1 tsk örtsalt,
½ tsk rosmarin , färsk eller torkad
2 dl CREME Fraiche ,
2 dl västerbottenost ,
SERVERING : grönsallad
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
Hacka ihop pajdegen och tryck ut den i en form ,
ca 25 cm i diameter .
Nagga botten .
Håll kanten på plats med en smal remsa av
aluminiumfolie .
Kyl gärna formen 15 min.
Förgrädda 8- 10 min.
HETTA upp smöret i en stor panna .
Strimla biff och lök och bryn lätt .
Tärna, blanda i och bryn svampen
och paprikan .
Krama ur och grov- hacka spenaten,
rör ner den i pannan .
SMAKA av med kryddor.
Rör I CREME Fraiche och ost och låt småkoka
ett par minuter under försiktig omrörning .
FYLL pajformen med biffröran .
GRATINERA i ugnen på 200 grader i 20 - 25 min.
TZATZIKI :
½ gurka
1burk matlagningsyoghurt
pressad vitlök efter smak salt och peppar
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och riv gurkan grovt.
Lägg den i sil, salta och låt vattnet rinna av.
BLANDA yoghurt med pressad vitlök, peppar
och gurka , smaka eventuellt av med mera salt.
LYCKA TILL !
onsdag 1 februari 2017
CITRONPUDDING MED BLÅBÄRSSÅS , 6 PORT.
HEJSAN !
Ljummen pudding med smak av hemgjord
LEMON CURD.
OBS ! Smöret måste vara rumsvarmt, annars
blir det svårt att vispa . - Jättegott kan jag lova.
HÄR ÄR RECEPTET :
30 g smör, rumsvarmt
2 ägg ,
½ dl + ½ dl strösocker
½ dl färskpressad citronjuice(1 citron)
1 msk vetemjöl,
1 dl mjölk ,
BLÅBÄRSSÅS :
1½ dl blåbär,
1 msk vatten ,
2 msk strösocker,
1 tsk vaniljsocker,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 120 grader.
Lägg smöret i en skål .
DELA äggulor och vitor i separata skålar.
VISPA smöret och ½ dl socker.
TILLSÄTT citronjuice, äggulor och mjöl .
Tillsätt mjölken i omgångar .
Smeten kan se lite skuren ut, men den smälter
ihop i ugnen .
VISPA äggvitorna styva med ½ dl socker,
vänd ner i citronkrämen med en slickepott.
FÖRDELA smeten i små ugnssäkra formar .
Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter,
(puddingarna ska vara krämiga inuti).
BLÅBÄRSSÅS :
Sjud alla ingredienser i en kastrull tills
blåbären mjuknat , 3 - 5 min.
Låt svalna något .
SERVERA , citronpuddingen ljummen med blåbärssåsen
om Du vill kan Du Garnera med lite citronskal- strimlor.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)