lördag 18 februari 2017

POTATISSALLAD MED BLEKSELLERI, 4 PORT.



            HEJSAN !

Ofta har man kokt potatis över från gårdagens middag.
Då kan man göra en riktigt smaklig sallad med strimlad
blekselleri och en skvätt vitt vin i såsen.
mmm.... .

HÄR ÄR RECEPTET :

8-10 kokta kalla potatisar,
4 stjälkar blekselleri,
½ dl matolja,
1 dl vitt vin,
2 krm svartpeppar ,
2 krm örtkryddor eller enbart dragon,
2 krm salt

GOTT att äta till ;
Kassler, rökt skinka, eller korv.
Eller rökt fisk.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKIVA potatisen.
SKÖLJ och ansa bleksellerin.
Skär den i tunna skivor.
VARVA potatis och selleri i en skål.
BLANDA olja, vin och kryddor.
HÄLL såsen över.
LÅT salladen stå och dra på kall plats
i minst 1 timme .

LYCKA TILL !

fredag 17 februari 2017

PAJ MED OKELBO-OST OCH SIKROM. 6-8 PERS.




              HEJSAN !

Smaka på denna Du !
Pajdegen kan förberedas någon dag i förväg
och förvaras i kylen .
Den färdiga pajen ska helst ätas samma dag.

HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör ,
2 dl vetemjöl,
1 dl grahamsmjöl,
2 msk vatten .
FYLLNING :
250 g riven lagrad Ockelbo GULDOST
eller lagrad Prästost ,
eller Västerbottenost ,
1 ½ dl mjölk,
1 ½ dl CREME Fraiche,
3 ägg ,
100 g sikrom,
½ tsk salt,
1 krm nymald svartpeppar,
TILLBEHÖR :
100 g sikrom,

SÅ HÄR GÖR DU :

HACKA ihop smör och mjöl, gärna i en matberedare.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut pajdegen i en form med löstagbar kant, ca
24 cm i diameter .
Låt pajskalet vila i kylskåpet ca 30 min.
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.

FÄST en remsa aluminiumfolie runt degkanten .
Nagga bottnen med en gaffel.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.

LÄGG osten i pajskalet .
Vispa ihop mjölk, CREME Fraiche och ägg.
Tillsätt sikrommen .
Krydda med salt och peppar.

HÄLL äggstanningen över osten och grädda pajen
mitt i ugnen ca 40 minuter, tills fyllningen har stannat
och fått fin färg.

SERVERA pajen, skuren i bitar, med sikrom.
ca 1 liten rågad msk.

LYCKA TILL !

torsdag 16 februari 2017

FÖR OSS SOM GILLAR RÅBIFF, 1 PERS.



            HEJSAN !

Å, det här är gott !

HÄR ÄR RECEPTET !

150 g skrapat eller dubbelmalet
innanlår av nöt,
1 gul lök,
1 knippa rädisor,
2 inlagda rödbetor,
2 äggulor i skal,
1 par skivor stark ost,
typ, Roquefort
1 msk kapris,
salt å peppar.

SÅ HÄR GÖR DU :

Finhacka lök, rädisor och rödbetor och lägg
upp dem i högar på en tallrik.
Forma köttfärsen till en biff och gör ett
rutmönster med en bordskniv.
Knäck äggen försiktigt så att gulor och skal
inte går sönder .
Sätt äggskalen med gulorna i små salthögar
på tallriken eller sätt dem i köttet.
Lägg på osten och kaprisen och servera
peppar från en kvarn till .

LYCKA TILL !

HERRGÅRDSLANDGÅNG, 4 PERS.



             HEJSAN !

Här är en verklig frestelse...mmm !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 SKIVA vitt formbröd  skuret på LÄNGDEN ,
smör /margarin,
senap , salvia,
1 paket BAYONESKINKA eller annan
lättrökt skinka (ca 100 g)
2 stora tomater,
150 g skivad Herrgårdsost,
GOTT ATT SERVERA TILL :
Te, öl, eller ett glas rödvin.

SÅ HÄR GÖR DU :
BRED smör på brödet .
Stryk senap ovanpå och krydda med salvia.
LÄGG på en rad med skinkskivor och där-
efter ovanpå, en rad med tomatskivor.
TÄCK med ostskivorna och sätt in
Landgången i varm ugn ca 10 minuter
eller tills osten har smält.
SKÄR Landgången i bitar till serveringen.

LYCKA TILL !

TIPS !
           Som omväxling,  byt ut skinkan mot bacon eller pröva
           med sardiner, böckling, tonfisk eller musslor, under
           osttäcket.

RISKRANS MED RÄKOR . 4 PERS.



               HEJSAN !
mmm...
Detta måste Ni bara smaka !
EN RISKRANS med smaktillsats av malda jordnötter
är en fin variant och majonnäsen och grädden ger form
och "hållfasthet" åt ris-kransen , som sedan fylls  med
räkor och sallad.
RÄTTEN ser trevlig ut och smakar LÄCKERT .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl långkornigt ris, vatten, salt,
1 dl vispgrädde,
1 dl majonnäs,
½ dl malda salta jordnötter,
vitpeppar och curry,

TILL FYLLNING :
400 g orensade räkor,
(200 g rensade)
1 salladshuvud,
GARNERING:
Citron,

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA riset i rikligt med saltat vatten.
Spola det kallt och låt det rinna av.
VISPA grädden och blanda den med
majonnäsen och nötterna.
Smaka av med kryddor efter behag.
RÖR ner riset och packa blandningen
i en kransform .
Ställ formen kallt minst 15 minuter.
STJÄLP upp kransen på ett serverings-
fat och fyll hålet i kransen med färska
räkor och grönsallad eller isbergssallad
i strimlor .
GARNERA med citron i skivor eller klyftor.

LYCKA TILL !

TORSKROM PÅ SALLADSFAT. 4PERS.



            HEJSAN !

Det här är väl en bortglömd produkt , -Torskrom på burk !
Men i min ungdomsdagar, åt vi det ofta .
Så varsågoda !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 burk torskrom (ca 400 g)
½ isbergssalladshuvud ,
3-4 hårdkokta ägg,
1 gul lök ,
1 dl majonnäs ,
3 msk tubkaviar efter smak ,
1 dl vispgrädde ,
1 burk svart kaviar (ca 100 g)
2-3 msk kapris ,

GOTT ATT SERVERA TILL :
Rostat bröd och smör.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ och STRIMLA  salladen fint .
Skär äggen i halvor och löken i fina ringar.
BLANDA  majonnäs, tubkaviar och
vispad grädde.
LÄGG upp torskrommen skedbladsvis på
ett fat och arrangera de övriga ingredienserna
smakfullt omkring.

SERVERA, med rostat bröd och smör.
Och något gott att dricka.

SMAKLIG MÅLTID !

söndag 12 februari 2017

BANANGLASS MED KOLARIPPEL....4 PORT



           HEJSAN !

..... och hackade pekannötter .

HÄR ÄR RECEPTET :

3 mogna bananer,
2 dl pekannötter,
½ dl mandelmjölk,
1 msk vaniljsocker,
1 dl kolasås,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skär bananen i skivor .
Frys in dem  minst 2 timmar .
Hacka nötterna .
Mixa  bananerna  i  matberedare  med
mandelmjölk och vaniljsocker.
Lyft över glassen till en bunke, ringla
över kolasåsen och vänd hastigt ihop
utan att det blandas .
SERVERA  genast och toppa med pekannötter.

LYCKA TILL !

jag måste bara få säga *

*1909 importerades den första BANANEN  till Sverige
och premiärlasten sägs ha varit svartfrusen och oätlig.
Det tog ett par vändor innan man lyckades få till
perfekta temperatur-förhållanden, men snart var
bananimporten i full gång.
BANANEN  blev snabbt populär eftersom den var
så praktiskt  förpackad, och mättade väl.

*IDAG
är BANANEN  fortfarande lika populär och enligt
Naturskyddsföreningen äter vi dryga 18 kilo BANANER
per person och år här i Sverige.
Tack !