torsdag 23 februari 2017

RIS MED OSTKRÄM , 3-4 PERS.


       HEJSAN !

 Det här var gott kan Ni tro, så enkelt,
 Du kan bjuda på vad Du känner för,
 eller bara så här !

HÄR ÄR RECEPTET :

3 dl långkornigt ris,
1 msk smör,
6 dl grönsaksbuljongtärning,
2 ägg ,
1 /4 liter FÄRSKRIVEN
mager ost,
1 dl hackad persilja,
några msk färsk timjan,

SÅ HÄR GÖR DU :
Smält smöret, rör i riset och låt det bli glansigt.
Späd med buljongen och koka under lock i 20 min.
Vispa upp äggen i en rostfri vid panna och blanda
med ost, persilja och timjan .
Häll över det heta riset och blanda på svag värme
någon minut.
Servera med sallad .

mmm...himla gott !

LYCKA TILL !

RÖDBETSSOPPA 4 PERS.



              HEJSAN !

Här går det undan och gott är det också !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter grönsaksbuljong,
2 dl grovt rivna rödbetor,
2 dl fint hackad blomkål,
2 dl fint hackad potatis,
2 dl fint hackad purjolök,
1 msk fint hackad dill,
1 tsk vegetabilisk olja,

SÅ HÄR GÖR DU :
SMAKSÄTT med vegetabilisk buljong
om så önskas.
Låt alltsammans koka 2 minuter utom oljan
och dillen, som tillsätts när soppan är färdig.

Någon minut till kan Du koka om Du tycker
att det är för lite med 2 min.

SMAKLIG MÅLTID !

RIVEN ÄPPLEKAKA till kaffet !



               HEJSAN !

 Här kan barnen hjälpa till att riva äpplena !

UGN: 225 GRADER i 25 MINUTER.

 HÄR ÄR RECEPTET :
 150 g smör eller mjölkfritt margarin,
 3 dl vetemjöl,
 1 krm salt,
 FYLLNING :
 100 g smör eller mjölkfritt margarin,
 2 ½ dl socker,
 2 ägg,
 5 grovrivna äpplen,
 rivet skal av 1 citron,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKIVA smör och blanda det med mjöl, salt och vatten.
Arbeta snabbt ihop till en deg, lägg den att vila i kylen 1 tim.
SÄTT ugnen på 225 grader.
Kavla degen tunt och klä en SOCKERKAKSFORM  med
löstagbar botten med deg.
Låt gärna degen gå över kanterna .
Nagga botten och ställ formen i kylen en stund.
RÖR under tiden smör och socker pösigt, tillsätt äggen ett i
taget och vispa ordentligt .
Vänd till sist ner äpplen och citronskal .
HÄLL smeten i pajskalet och grädda pajen i ca 25 minuter.

TREVLIG FIKASTUND !


onsdag 22 februari 2017

CITRONKYSSAR MED KRÄMIG FYLLNING , CA 25 ST.



              HEJSAN !

  DESSA  FÅR NI INTE MISSA !

  HÄR ÄR RECEPTET :
  200 g smör,
  5 ½ dl vetemjöl,
  1 dl socker,
  1½ tsk vaniljsocker,
  1 äggula,

  PENSLING OCH GARNERING:
  1 äggvita,
  pärlsocker,
  FYLLNING :
  50 g rumsvarmt smör,
  3/4 dl LEMON CURD.

  SÅ HÄR GÖR DU :
  HACKA snabbt samman alla ingredienserna
  till degen och låt den vila kallt i minst 1 tim.
  SÄTT  ugnen på 200 grader .
  Kavla på mjölat bakbord ut den kalla degen
  till en tunn platta .
  Ta först ut rundlar, ca 5½ cm i diameter.
  Ta därefter ut samma antal rundlar, men
  med krusig kant .
  I  dem tas dessutom ut ett litet hål i mitten.
  Lägg alla kakrundlarna på bakpappersklädd
  plåt.
  PENSLA rundlarna med krusig kant med lätt
  uppvispad äggvita och strö över pärlsocker.
  GRÄDDA  kakorna i mitten av ugnen i 8- 10
  minuter.
  RÖR  matfettet till fyllningen smidigt.
  Klicka ner CURDEN lite i taget och rör krämen
  slät mellan varje tillsats.
  LÄGG samman kakorna två och två med kräm
  emellan .
 
   CITRONKYSSAR  med krämig fyllning och saftig citronkaka.

    LYCKA TILL !

tisdag 21 februari 2017

BOVETEBRÖD MED APRIKOSER.



             HEJSAN !

Kul att göra -och jättegoda !

HÄR ÄR RECEPTET :
6 dl vatten ,
7 dl bovetemjöl (helt bovete mixas)
4 dl finhackade aprikoser,
25 g jäst,

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ut jästen i vatten.
Mixa helt bovete till mjöl och blanda
i en bunke med de övriga ingredienserna.
Arbeta samman degen väl och låt den
jäsa i 30 minuter.
KLICKA  ut degen på en smord plåt
med en matsked .
Doppa en stekspade i vatten  och
platta till bullarna .
GRÄDDA  i 225 - 250 graders varm
ugn i 10 minuter.

LYCKA TILL !

APRIKOS-DRICKA .



                HEJSAN !

Det här är en naturligt god dricka och mos ?

HÄR ÄR RECEPTET :

LÄGG 10 stycken aprikoser i blöt i 4 dl vatten
över natten.  Silas.
Aprikoserna kan Du mixa till ett fint mos -
till frukostmålet.

Du dricker aprikosvattnet och mixar aprikoserna.

Mörka aprikoser finns i hälsokostaffären.

LYCKA TILL !

söndag 19 februari 2017

SYRLIGT RÅGBRÖD 2 ST.

 

              HEJSAN !

HIMLA  gott rågbröd.
Potatisen drygar ut och gör dessutom brödet saftigt .

HÄR ÄR RECEPTET :

UGNSVÄRME :  175 GRADER.
50 g jäst,
6 dl svagdricka,
4 dl filmjölk,
2 kokta,  pressade potatisar,
1 msk salt,
½ dl sirap,
1 ½ liter fint rågmjöl (750g)
ca 1 liter vetemjöl (600g),
smör/margarin till plåten.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA sönder jästen i en degbunke.
Värm svagdricka och filmjölk så att
blandningen blir fingervarm - 37 grader.
HÄLL  lite  av den ljumma vätskan över
jästen och rör om så  att den löser sig.
TILLSÄTT resten av vätskan , potatisarna,
saltet , sirapen  och  rågmjölet .
Arbeta ihop det hela till en deg.
TILLSÄTT vetemjöl, lite i sänder.
Spara lite mjöl till utbakningen .
Arbeta degen smidig.
LÅT jäsa på varm, dragfri plats ca 45min.
TAG upp degen på mjölat bakbord och
arbeta den smidig .
DELA degen i två delar .
Rulla dem till längder.
LÄGG längderna på smord plåt och låt
jäsa till nästan dubbel storlek, ca 30 min.
GRÄDDA  bröden i ugn vid 175 grader
ca 45 minuter.
Låt dem sedan svalna på galler under bakduk.

Hoppas att Ni gillar dem !

LYCKA TILL !