torsdag 23 februari 2017
RIS MED OSTKRÄM , 3-4 PERS.
HEJSAN !
Det här var gott kan Ni tro, så enkelt,
Du kan bjuda på vad Du känner för,
eller bara så här !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl långkornigt ris,
1 msk smör,
6 dl grönsaksbuljongtärning,
2 ägg ,
1 /4 liter FÄRSKRIVEN
mager ost,
1 dl hackad persilja,
några msk färsk timjan,
SÅ HÄR GÖR DU :
Smält smöret, rör i riset och låt det bli glansigt.
Späd med buljongen och koka under lock i 20 min.
Vispa upp äggen i en rostfri vid panna och blanda
med ost, persilja och timjan .
Häll över det heta riset och blanda på svag värme
någon minut.
Servera med sallad .
mmm...himla gott !
LYCKA TILL !
RÖDBETSSOPPA 4 PERS.
HEJSAN !
Här går det undan och gott är det också !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter grönsaksbuljong,
2 dl grovt rivna rödbetor,
2 dl fint hackad blomkål,
2 dl fint hackad potatis,
2 dl fint hackad purjolök,
1 msk fint hackad dill,
1 tsk vegetabilisk olja,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMAKSÄTT med vegetabilisk buljong
om så önskas.
Låt alltsammans koka 2 minuter utom oljan
och dillen, som tillsätts när soppan är färdig.
Någon minut till kan Du koka om Du tycker
att det är för lite med 2 min.
SMAKLIG MÅLTID !
RIVEN ÄPPLEKAKA till kaffet !
HEJSAN !
Här kan barnen hjälpa till att riva äpplena !
UGN: 225 GRADER i 25 MINUTER.
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör eller mjölkfritt margarin,
3 dl vetemjöl,
1 krm salt,
FYLLNING :
100 g smör eller mjölkfritt margarin,
2 ½ dl socker,
2 ägg,
5 grovrivna äpplen,
rivet skal av 1 citron,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKIVA smör och blanda det med mjöl, salt och vatten.
Arbeta snabbt ihop till en deg, lägg den att vila i kylen 1 tim.
SÄTT ugnen på 225 grader.
Kavla degen tunt och klä en SOCKERKAKSFORM med
löstagbar botten med deg.
Låt gärna degen gå över kanterna .
Nagga botten och ställ formen i kylen en stund.
RÖR under tiden smör och socker pösigt, tillsätt äggen ett i
taget och vispa ordentligt .
Vänd till sist ner äpplen och citronskal .
HÄLL smeten i pajskalet och grädda pajen i ca 25 minuter.
TREVLIG FIKASTUND !
onsdag 22 februari 2017
CITRONKYSSAR MED KRÄMIG FYLLNING , CA 25 ST.
HEJSAN !
DESSA FÅR NI INTE MISSA !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör,
5 ½ dl vetemjöl,
1 dl socker,
1½ tsk vaniljsocker,
1 äggula,
PENSLING OCH GARNERING:
1 äggvita,
pärlsocker,
FYLLNING :
50 g rumsvarmt smör,
3/4 dl LEMON CURD.
SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA snabbt samman alla ingredienserna
till degen och låt den vila kallt i minst 1 tim.
SÄTT ugnen på 200 grader .
Kavla på mjölat bakbord ut den kalla degen
till en tunn platta .
Ta först ut rundlar, ca 5½ cm i diameter.
Ta därefter ut samma antal rundlar, men
med krusig kant .
I dem tas dessutom ut ett litet hål i mitten.
Lägg alla kakrundlarna på bakpappersklädd
plåt.
PENSLA rundlarna med krusig kant med lätt
uppvispad äggvita och strö över pärlsocker.
GRÄDDA kakorna i mitten av ugnen i 8- 10
minuter.
RÖR matfettet till fyllningen smidigt.
Klicka ner CURDEN lite i taget och rör krämen
slät mellan varje tillsats.
LÄGG samman kakorna två och två med kräm
emellan .
CITRONKYSSAR med krämig fyllning och saftig citronkaka.
LYCKA TILL !
tisdag 21 februari 2017
BOVETEBRÖD MED APRIKOSER.
HEJSAN !
Kul att göra -och jättegoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
6 dl vatten ,
7 dl bovetemjöl (helt bovete mixas)
4 dl finhackade aprikoser,
25 g jäst,
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ut jästen i vatten.
Mixa helt bovete till mjöl och blanda
i en bunke med de övriga ingredienserna.
Arbeta samman degen väl och låt den
jäsa i 30 minuter.
KLICKA ut degen på en smord plåt
med en matsked .
Doppa en stekspade i vatten och
platta till bullarna .
GRÄDDA i 225 - 250 graders varm
ugn i 10 minuter.
LYCKA TILL !
APRIKOS-DRICKA .
HEJSAN !
Det här är en naturligt god dricka och mos ?
HÄR ÄR RECEPTET :
LÄGG 10 stycken aprikoser i blöt i 4 dl vatten
över natten. Silas.
Aprikoserna kan Du mixa till ett fint mos -
till frukostmålet.
Du dricker aprikosvattnet och mixar aprikoserna.
Mörka aprikoser finns i hälsokostaffären.
LYCKA TILL !
söndag 19 februari 2017
SYRLIGT RÅGBRÖD 2 ST.
HEJSAN !
HIMLA gott rågbröd.
Potatisen drygar ut och gör dessutom brödet saftigt .
HÄR ÄR RECEPTET :
UGNSVÄRME : 175 GRADER.
50 g jäst,
6 dl svagdricka,
4 dl filmjölk,
2 kokta, pressade potatisar,
1 msk salt,
½ dl sirap,
1 ½ liter fint rågmjöl (750g)
ca 1 liter vetemjöl (600g),
smör/margarin till plåten.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA sönder jästen i en degbunke.
Värm svagdricka och filmjölk så att
blandningen blir fingervarm - 37 grader.
HÄLL lite av den ljumma vätskan över
jästen och rör om så att den löser sig.
TILLSÄTT resten av vätskan , potatisarna,
saltet , sirapen och rågmjölet .
Arbeta ihop det hela till en deg.
TILLSÄTT vetemjöl, lite i sänder.
Spara lite mjöl till utbakningen .
Arbeta degen smidig.
LÅT jäsa på varm, dragfri plats ca 45min.
TAG upp degen på mjölat bakbord och
arbeta den smidig .
DELA degen i två delar .
Rulla dem till längder.
LÄGG längderna på smord plåt och låt
jäsa till nästan dubbel storlek, ca 30 min.
GRÄDDA bröden i ugn vid 175 grader
ca 45 minuter.
Låt dem sedan svalna på galler under bakduk.
Hoppas att Ni gillar dem !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)