tisdag 28 februari 2017

ROTFRUKTS-KAKA MED KIKÄRTSKRÄM. 4 PORT.



       HEJSAN !

Rotfrukter är bra i pris och sätter både färg och smak på maten.
Den här är GÖRGO' .   GLUTENFRI.

HÄR ÄR RECEPTET :

700-800 g rotfrukter, potatis, gärna morötter för färgens skull,
palsternacka, kålrot och selleri.
1 gul lök,
2 ägg,
1 dl mjölk,
timjan,
salt,
svartpeppar,
250 g kokta kikärter, (1 burk)
1-2 msk pesto,
1 msk olja,
salt,

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.
Skala rotfrukterna och skär dem i tunna skivor.
Skala och skär lök i skivor.
Rör ihop ägg, mjölk och kryddor.
Täck en brödform eller springform med bakplåtspapper.
LÄGG ner rotfrukterna, packa tätt, tryck gärna till dem
med handen .
Häll på äggsmeten .  BAKA i ugn ca 1 timme.
MIXA  kikärter med pesto.
Rör ut med olja.
Smaka av med salt.

SERVERA  rotfruktskakan ljummen eller varm
tillsammans med kikärtskrämen .

SMAKLIG  MÅLTID !
                                         LYCKA TILL !

ÖRTMARINERAD OXFILE , 4 PERS.

 

                         HEJSAN !
    
    Jag vet att vi inte ska äta rött kött, men hur ofta gör vi det ?
    Någon gång, vid speciella tillfällen, jämna år eller så.

    Härlig färg och smak får filen om Du låter den vila några
    timmar inbäddad i färska örtkryddor.
    Bjud kokt fänkål och pasta blandad med krasse och tomat till .

    HÄR ÄR RECEPTET :
    600 g OXFILE ,
    salt och peppar,
    2 dl finhackade färska örter, t ex timjan,
    persilja, oregano, basilika
    TILLBEHÖR :
    2 små stånd fänkål
    pasta, krasse och tomat.

    SÅ HÄR GÖR DU :
    SÄTT ugnen på 200 grader.
    Putsa OXFILEN och gnid in den med salt och peppar.
    Klappa in kryddörterna runt filen .
    Låt vila i kylen minst 4 timmar, GÄRNA ÖVER NATTEN,
    så den får riktigt god smak av örterna.
   TA  fram FILE'N 15 minuter innan Du ska laga till den .
   Lägg den på ugnsfast fat och ställ in mitt i ugnen ca 30 min,
   vänd den 2 gånger så den får färg runtom.
   SKÄR  fänkålen på längden i 1 cm tjocka skivor  och förväll
   i lättsaltat vatten .
   Koka pasta enligt anvisningar på förpackningen .
   SKÄR UPP FILE'N  i skivor och lägg på serveringsfat.
 

   SMAKLIG MÅLTID !

   Lägg den på ugnsfast fat och ställ in mitt i ugnen

söndag 26 februari 2017

SPETSAD NUDELSOPPA LAKTOSFRI, 4 PORT.



           HEJSAN !

Billigt och gott , - visst kan man väl ha en soppa-dag då och då !

HÄR ÄR RECEPTET:
1 liter buljong,
3 dl SOJAFÄRS,
1 msk olja.
1 msk SAMBAL OELEK,
2 morötter,
½ purjolök,
2 vitlöksklyftor,
1 msk olja,
3-4 cm färsk ingefära,
4 paket nudelsoppa,
eller motsvarande mängd andra nudlar,

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp buljongen.
Låt SOJAFÄRSEN koka med 3 min.
Sila av färsen, men släng inte buljongen.
Fräs färsen i olja och SAMBAL OELEK
tills den börjar bli knaprig. Ställ åt sidan.
SKÄR morötter i bitar , hacka purjolök
och vitlök. Fräs i olja.
RIV ingefäran och låt den fräsa med.
HÄLL i buljongen och låt koka upp.
Lägg i nudlarna och rör om.
Ta kastrullen från plattan om det är snabbnudlar
Koka annars den tid som står på förpackningen.
FÖRDELA SOPPAN I SKÅLAR,
    TOPPA MED SOJAFÄRS.

SMAKLIG  MÅLTID  !

lördag 25 februari 2017

RÖDBETSRISOTTO, laktosfri, glutenfri. 4 PORT.



         HEJSAN !

  Detta är lyxigt och gott,  som lagas med fördel till
  många !
  I det här receptet ingår inte ost, risotton blir krämig
  och fyllig i alla fall .

  HÄR ÄR RECEPTET :
  6 rödbetor,
  1 liter buljong,
  3 schalottenlökar,
  2 vitlöksklyftor,
  2 msk olivolja,
  3 dl risottoris ,
  1 dl vitt vin eller matlagningsvin,
  salt,
  100 g valnötter,

  SÅ HÄR GÖR DU :
  SKALA  rödbetorna .  Koka fyra av dem i en kastrull .
  KOKA  upp buljongen och låt kastrullen stå kvar på
  låg värme .
  FINHACKA  löken och fräs i olja, tillsätt riset, när
  löken börjar bli genomskinlig, fräs någon minut till.
  Häll på vinet och låt puttra ett par minuter under
  omrörning.
  Riv de två råa  rödbetorna och rör i .
  HÄLL i lite buljong i taget, rör om, låt koka in och häll
  på mer buljong .
  Det är viktigt att röra ofta, det är på det sättet risotton blir
  krämig.  Var uppmärksam så att den inte bränner fast i
  botten .
  BEROENDE på vilket ris Du använder är risotton klar
  efter 20 - 40 minuter.
  Riset ska vara mjukt med en fast kärna . Hacka nötterna
  grovt och strö över risotton .
 
  SERVERA  med de kokta rödbetorna som tillbehör .

  SMAKLIG MÅLTID !
 

fredag 24 februari 2017

BROCCOLISOPPA MED KYCKLING 4 PERS.



          HEJSAN !

   mmm...,den här gillar jag !

HÄR ÄR RECEPTET :

3-4 KYCKLINGFILEER,
8 dl grönsaksbuljong,
2 krm rosmarin,
2 schalottenlökar,
1 msk matolja,
300 g broccoli,
1 dl CREME FRAICHE,
1 msk pressad apelsin,
salt och peppar,
apelsinklyftor  utan  hinnor.

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA kycklingen i buljongen tillsammans med
rosmarin 20- 25 minuter.
FINHACKA och mjukfräs löken i olja i en gryta.
Sila av buljongen ner i grytan och lägg i broccoli-
buketterna .  Koka 5-6 minuter.
Ta upp några broccoli buketter för garnering.
MIXA soppan slät i mixer eller matberedare.
Tillsätt CREME FRAICHE och apelsinsaft, smaka
av med salt och peppar .  Hetta upp igen.
SKÄR kycklingen i mindre bitar och lägg broccoli -
buketterna och apelsinklyftorna i soppan .
SMAKLIG MÅLTID .

         LYCKA TILL !

torsdag 23 februari 2017

RIS MED OSTKRÄM , 3-4 PERS.


       HEJSAN !

 Det här var gott kan Ni tro, så enkelt,
 Du kan bjuda på vad Du känner för,
 eller bara så här !

HÄR ÄR RECEPTET :

3 dl långkornigt ris,
1 msk smör,
6 dl grönsaksbuljongtärning,
2 ägg ,
1 /4 liter FÄRSKRIVEN
mager ost,
1 dl hackad persilja,
några msk färsk timjan,

SÅ HÄR GÖR DU :
Smält smöret, rör i riset och låt det bli glansigt.
Späd med buljongen och koka under lock i 20 min.
Vispa upp äggen i en rostfri vid panna och blanda
med ost, persilja och timjan .
Häll över det heta riset och blanda på svag värme
någon minut.
Servera med sallad .

mmm...himla gott !

LYCKA TILL !

RÖDBETSSOPPA 4 PERS.



              HEJSAN !

Här går det undan och gott är det också !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter grönsaksbuljong,
2 dl grovt rivna rödbetor,
2 dl fint hackad blomkål,
2 dl fint hackad potatis,
2 dl fint hackad purjolök,
1 msk fint hackad dill,
1 tsk vegetabilisk olja,

SÅ HÄR GÖR DU :
SMAKSÄTT med vegetabilisk buljong
om så önskas.
Låt alltsammans koka 2 minuter utom oljan
och dillen, som tillsätts när soppan är färdig.

Någon minut till kan Du koka om Du tycker
att det är för lite med 2 min.

SMAKLIG MÅLTID !