torsdag 2 mars 2017

MARGARETAS MUSLI 8-10 PORT.



            HEJSAN !

Egenhändigt gjorda flingor, så mycket godare än köpta
tycker jag !

HÄR ÄR RECEPTET :

2 dl havregryn,
2 dl RÅGFLINGOR,
2 dl cornflakes ,
3 msk krossade linfrö,
2 msk hackade nötter,
3 msk russin,
2 msk kokosflingor,
2 msk nyponsoppspulver,

SÅ HÄR GÖR  DU :

SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
Lägg alla ingredienserna  UTOM russin och  nyponsoppspulver
i en mindre långpanna eller ugnsfast form.
ROSTA  ca 5 minuter mitt i ugnen.
PASSA NOGA för det bränns lätt.
Låt svalna något och blanda sedan i russin och nyponsoppspulver.
Häll upp på tät burk.

LYCKA TILL !

FREDAGS- SPETT MED MANGOSÅS, 4 PERS.



           HEJSAN !

Det här tycker jag är festligt att mumsa på en fredags-kväll !
Vad tycker Du ?

HÄR  ÄR RECEPTET :
ca 400 g nötfärs/blandfärs,
½ dl svarta oliver,
1 dl finhackad fetaost,
1 dl finhackad rucola-sallad,
1 ägg,
salt, peppar,
smör,
träspett.
MANGOSÅS :
3 mogna mangor,

SÅ HÄR GÖR DU :
Börja med såsen :  DELA  mangofrukterna på längden,
på båda sidor om kärnan .
Skär varje del i klyftor och skär loss  klyftorna från skalet.
Kör i mixer till slät sås .
BLANDA  köttfärs, oliver, fetaost, rucola och ägg.
Salta och peppra.
Forma  färsen till avlånga köttbullar och stek dem i smör.
TRÄ upp de färdigstekta  bullarna på spett.

SERVERA  med  mangosås och  sprödvärmt bröd .

TREVLIG  KVÄLL !

onsdag 1 mars 2017

PANNKAKS-TÅRTA MED JORDGUBBAR 8 BITAR.

           

           HEJSAN !

Detta är DÅ-TIDENS  fest - efterrätt !
Varsågoda att smaka !

HÄR ÄR RECEPTET :
6 dl mjölk,
3 dl vetemjöl,
3 ägg ,
1 ½ krm salt,
smör till stekning.
FYLLNING & GARNERING.
3 dl vispgrädde,
1 tsk vaniljsocker,
ca 1 liter jordgubbar,
ca 2 dl god jordgubbssylt,
lite socker,

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ihop mjölken och mjölet till en slät smet.
Vispa sedan ner äggen och saltet.
Grädda ca 8 pannkakor och lägg efter hand över
på  en plåt med bakplåtspapper.
VISPA  grädden med vaniljsockret.
Skölj och rensa jordgubbarna men spara en fin
med det gröna kvar.
Lägg ihop pannkakorna till en tårta
med ett lager av sylt,  ett lager med lite grädde,
ett  med skivade jordgubbar.
Fortsätt så  och lägg den finaste pannkakan överst.
KLICKA  resten av grädden på  tårtan.

GARNERA  med den finaste jordgubben i mitten
och rikligt med skivade jordgubbar runtom och
strö lite socker över .

LYCKA TILL !



tisdag 28 februari 2017

ROTFRUKTS-KAKA MED KIKÄRTSKRÄM. 4 PORT.



       HEJSAN !

Rotfrukter är bra i pris och sätter både färg och smak på maten.
Den här är GÖRGO' .   GLUTENFRI.

HÄR ÄR RECEPTET :

700-800 g rotfrukter, potatis, gärna morötter för färgens skull,
palsternacka, kålrot och selleri.
1 gul lök,
2 ägg,
1 dl mjölk,
timjan,
salt,
svartpeppar,
250 g kokta kikärter, (1 burk)
1-2 msk pesto,
1 msk olja,
salt,

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.
Skala rotfrukterna och skär dem i tunna skivor.
Skala och skär lök i skivor.
Rör ihop ägg, mjölk och kryddor.
Täck en brödform eller springform med bakplåtspapper.
LÄGG ner rotfrukterna, packa tätt, tryck gärna till dem
med handen .
Häll på äggsmeten .  BAKA i ugn ca 1 timme.
MIXA  kikärter med pesto.
Rör ut med olja.
Smaka av med salt.

SERVERA  rotfruktskakan ljummen eller varm
tillsammans med kikärtskrämen .

SMAKLIG  MÅLTID !
                                         LYCKA TILL !

ÖRTMARINERAD OXFILE , 4 PERS.

 

                         HEJSAN !
    
    Jag vet att vi inte ska äta rött kött, men hur ofta gör vi det ?
    Någon gång, vid speciella tillfällen, jämna år eller så.

    Härlig färg och smak får filen om Du låter den vila några
    timmar inbäddad i färska örtkryddor.
    Bjud kokt fänkål och pasta blandad med krasse och tomat till .

    HÄR ÄR RECEPTET :
    600 g OXFILE ,
    salt och peppar,
    2 dl finhackade färska örter, t ex timjan,
    persilja, oregano, basilika
    TILLBEHÖR :
    2 små stånd fänkål
    pasta, krasse och tomat.

    SÅ HÄR GÖR DU :
    SÄTT ugnen på 200 grader.
    Putsa OXFILEN och gnid in den med salt och peppar.
    Klappa in kryddörterna runt filen .
    Låt vila i kylen minst 4 timmar, GÄRNA ÖVER NATTEN,
    så den får riktigt god smak av örterna.
   TA  fram FILE'N 15 minuter innan Du ska laga till den .
   Lägg den på ugnsfast fat och ställ in mitt i ugnen ca 30 min,
   vänd den 2 gånger så den får färg runtom.
   SKÄR  fänkålen på längden i 1 cm tjocka skivor  och förväll
   i lättsaltat vatten .
   Koka pasta enligt anvisningar på förpackningen .
   SKÄR UPP FILE'N  i skivor och lägg på serveringsfat.
 

   SMAKLIG MÅLTID !

   Lägg den på ugnsfast fat och ställ in mitt i ugnen

söndag 26 februari 2017

SPETSAD NUDELSOPPA LAKTOSFRI, 4 PORT.



           HEJSAN !

Billigt och gott , - visst kan man väl ha en soppa-dag då och då !

HÄR ÄR RECEPTET:
1 liter buljong,
3 dl SOJAFÄRS,
1 msk olja.
1 msk SAMBAL OELEK,
2 morötter,
½ purjolök,
2 vitlöksklyftor,
1 msk olja,
3-4 cm färsk ingefära,
4 paket nudelsoppa,
eller motsvarande mängd andra nudlar,

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp buljongen.
Låt SOJAFÄRSEN koka med 3 min.
Sila av färsen, men släng inte buljongen.
Fräs färsen i olja och SAMBAL OELEK
tills den börjar bli knaprig. Ställ åt sidan.
SKÄR morötter i bitar , hacka purjolök
och vitlök. Fräs i olja.
RIV ingefäran och låt den fräsa med.
HÄLL i buljongen och låt koka upp.
Lägg i nudlarna och rör om.
Ta kastrullen från plattan om det är snabbnudlar
Koka annars den tid som står på förpackningen.
FÖRDELA SOPPAN I SKÅLAR,
    TOPPA MED SOJAFÄRS.

SMAKLIG  MÅLTID  !

lördag 25 februari 2017

RÖDBETSRISOTTO, laktosfri, glutenfri. 4 PORT.



         HEJSAN !

  Detta är lyxigt och gott,  som lagas med fördel till
  många !
  I det här receptet ingår inte ost, risotton blir krämig
  och fyllig i alla fall .

  HÄR ÄR RECEPTET :
  6 rödbetor,
  1 liter buljong,
  3 schalottenlökar,
  2 vitlöksklyftor,
  2 msk olivolja,
  3 dl risottoris ,
  1 dl vitt vin eller matlagningsvin,
  salt,
  100 g valnötter,

  SÅ HÄR GÖR DU :
  SKALA  rödbetorna .  Koka fyra av dem i en kastrull .
  KOKA  upp buljongen och låt kastrullen stå kvar på
  låg värme .
  FINHACKA  löken och fräs i olja, tillsätt riset, när
  löken börjar bli genomskinlig, fräs någon minut till.
  Häll på vinet och låt puttra ett par minuter under
  omrörning.
  Riv de två råa  rödbetorna och rör i .
  HÄLL i lite buljong i taget, rör om, låt koka in och häll
  på mer buljong .
  Det är viktigt att röra ofta, det är på det sättet risotton blir
  krämig.  Var uppmärksam så att den inte bränner fast i
  botten .
  BEROENDE på vilket ris Du använder är risotton klar
  efter 20 - 40 minuter.
  Riset ska vara mjukt med en fast kärna . Hacka nötterna
  grovt och strö över risotton .
 
  SERVERA  med de kokta rödbetorna som tillbehör .

  SMAKLIG MÅLTID !