onsdag 8 mars 2017

PLOMMONBRÖD MED HASSELNÖTTER , 2 ST.



           HEJSAN !

DETTA  är ett mustigt bröd med katrinplommon
och  hasselnötter .
Lagrad ost är en perfekt kombination till de söta
plommonen .
Himla gott till frukost !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst,
5 dl ljummet vatten,
1 dl kallpressad  rapsolja,
2 tsk salt,
½ dl brödsirap,
250 g kesella, 10 %,
150 g grovhackade hasselnötter,
1 dl gula russin,
15 hackade katrinplommon,
16- 17 dl DINKELMJÖL fullkorn,

PENSLING  och  GARNERING
1 uppvispat ägg,
2 msk pumpafrön.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke och häll över varmt vatten.
Rör tills jästen löser sig.
TILLSÄTT olja, salt, nötter, sirap, kesella, russin och
katrinplommon .
RÖR  i det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen.
Arbeta  degen kraftigt tills  den  känns  smidig och
släpper bunkens kanter .
Jäs  under bakduk  ca 30 minuter.
KLÄ 2 avlånga brödformar  a' 1 ½ liter med bakplåts-
papper .
STJÄLP upp degen på mjölat bakbord .
Dela i två delar och forma till limpor som Du lägger
i formarna .
SÄTT UGNEN PÅ 250 GRADER.
Låt bröden jäsa under bakduk ca 20 minuter.
Pensla med ägg och strö över pumpafrön.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 10 minuter, SÄNK
till 175 grader  och grädda ytterligare ca 30 minuter.
Täck med folie om de blir mörka .
LÅT bröden svalna på galler under bakduk .

MYSIG  FRUKOST !    LYCKA TILL !

tisdag 7 mars 2017

ELIN-MARIAS ÄPPLEKAKA .




               HEJSAN !

Receptet till den här saftiga äpplekakan
är hämtat ur mormors receptbok  år  1943.
Varsågoda  !
2 ägg,
2 ½ dl strösocker,
125 g smör,
1 dl mjölk,
3 dl vetemjöl,
2 tsk  bakpulver,
2 äpplen, i klyftor,
strösocker,
malen kanel,
UGN :  175 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA  ägg och socker pösigt.
Smält  smöret och häll i mjölken .
Låt det koka upp .
HÄLL mjölkblandningen i äggsmeten
under kraftig vispning .
Rör  sedan i mjöl utblandat med bakpulver.
HÄLL smeten i en smord och bröad form
ca 24 cm i diameter.
TÄCK  kakan med äppleskivor och strö över
lite kanel och strösocker .
GRÄDDA  kakan i mitten av ugnen ca 20 min.

SERVERA med vispgrädde, gärna smaksatt med
lite kardemumma .

LYCKA TILL !

måndag 6 mars 2017

TIPS !



                HEJSAN !

Väck med blåbärsfläck !
Blåbärsfläckar är inte lätta
att bli av med .
Lägg plagget i FILMJÖLK
en stund och tvätta sedan
som vanligt.

Jag har provat, med fint resultat !
               
             TACK !

TACOKRYDDAD PASTAGRATÄNG . 4 PERS.



               HEJSAN !

Den här var smaskens, alla stora och små,
åt av hjärtans lust !
Prova Du också .

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g  pastaskruvar ,
1 gul lök ,
6 tomater,
400 g  köttfärs ,
2 tsk fajitaskrydda ,
2 msk sweet chilisås ,
1 burk CREME Fraiche, paprika & chili,
150 g riven ost .

SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER .
Koka pastan enligt anvisning på paketet.
Häll av vattnet och lägg pastan i  botten på
en ugnsform .
Hacka löken och stek i smör.
Tillsätt köttfärsen  och fräs några minuter
under omrörning .
Skär  4 tomater  i  bitar  och  blanda  ner  i 
pannan .
Krydda  med  fajitaskrydda  och  sweet chilisås.
Rör  i  CREME Fraiche .
Skär 2 tomater i bitar  och strö  över pastan.
Lägg  på  köttfärsen  och strö över osten .
Sätt  in  formen  mitt i  ugnen ca 20 minuter.

SERVERA  med sallad, tacochips, riven ost,
JALAPENO, gräddfil och  salsa.

SMAKLIG  MÅLTID !

söndag 5 mars 2017

FRÖKNÄCKE 2 BRÖDKAKOR.



               HEJSAN !

mm...  det säger allt !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl fiberhavregryn,
4 dl blandade KÄRNOR och FRÖN,
t ex melonkärnor, pumpakärnor och
linfrön,
3 dl vatten ,
½ dl neutral Rapsolja,
1 dl Rismjöl,
2 krm salt,
Neutral rapsolja (att pensla bakplåtspapper med)
1 tsk FLINGSALT.

SÅ HÄR GÖR DU :
Blanda fiberhavregryn, kärnor och frön i en bunke .
Tillsätt  vatten och olja, låt svälla i ca 1 timme.
Rör i rismjölet.
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
Dela degen i 2 bitar.
Pensla  två bakplåtspapper  lätt med olja .
Kavla ut en degbit mellan bakplåtspappren,
till en ca 20x 30 cm stor rektangel  eller så
tunt  som möjligt .
Dra bort det övre bakplåtspappret och lägg
över det undre pappret  med brödkakan på
en plåt .
Smula över hälften av FLINGSALTET.
Smörj ytterligare två bakplåtspapper och
upprepa  med samma  procedur den andra
degbiten .
Baka  brödkakorna i mitten av ugnen i ca
20 minuter tills de fått lite färg.
Låt  brödkakorna svalna  helt  på  plåten
och bryt i bitar .
Frasiga och  jättegoda med lite marmelad
eller bara smör,  mmm...!

LYCKA TILL !

lördag 4 mars 2017

HAVREKAKOR PÅ TVÅ SÄTT , 30 ST .



             HEJSAN !

De här är försvinnande  goda  mmm...!

HÄR ÄR  RECEPTET :
2dl havregryn,
2 dl vetemjöl,
1 dl strösocker,
1 tsk bakpulver,
1 tsk bikarbonat,
125 g rumsvarmt smör/margarin.

SMAKSÄTTNINGAR :
1tsk mald ingefära och finrivet skal av 1 citron,
ELLER  2 tsk malda pepparkakskryddor.

TOPPING :
Pumpakärnor  ELLER  100 g mörk choklad + 20 g mjölkchoklad

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Blanda  de  torra  ingredienserna  i  en  bunke .
Skär  smöret  i  små  bitar.
TILLSÄTT  en  av  smaksättningarna  och  arbeta
ihop  allt  till  en  deg  med  elvisp.
Forma  degen till  en  rulle  och  skär  den  i  ca  30 bitar.
Rulla  dem  till  bollar,  lägg  på  bakplåtspappersklädd
plåt  och  tryck  till  dem  lätt .
GARNERA  ingefärskakorna  med  pumpakärnor.

BAKA  mitt  i  ugnen  10- 13 min tills  de  har  fått
PYTTELITE  färg.
Låt  svalna .
Doppa  pepparkakorna  i  smält  choklad .
Låt  stelna  i  kyl och  spritsa  eventuellt  smält  
blockchoklad  över  dem .  Låt  stelna .
Himla goda till kaffet !

LYCKA TILL !

torsdag 2 mars 2017

MARGARETAS MUSLI 8-10 PORT.



            HEJSAN !

Egenhändigt gjorda flingor, så mycket godare än köpta
tycker jag !

HÄR ÄR RECEPTET :

2 dl havregryn,
2 dl RÅGFLINGOR,
2 dl cornflakes ,
3 msk krossade linfrö,
2 msk hackade nötter,
3 msk russin,
2 msk kokosflingor,
2 msk nyponsoppspulver,

SÅ HÄR GÖR  DU :

SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
Lägg alla ingredienserna  UTOM russin och  nyponsoppspulver
i en mindre långpanna eller ugnsfast form.
ROSTA  ca 5 minuter mitt i ugnen.
PASSA NOGA för det bränns lätt.
Låt svalna något och blanda sedan i russin och nyponsoppspulver.
Häll upp på tät burk.

LYCKA TILL !