fredag 10 mars 2017
GROVT BRÖD MED MOROT OCH FRÖN 1 BRÖD.
HEJSAN !
Degen till detta goda frukostbröd rör Du enkelt
ihop KVÄLLEN INNAN.
Bara att grädda på morgonen.
Och ja, den lilla mängden jäst räcker !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl mjölk,
2 tsk FIBERHUSK ,
15 g jäst,
1 ½ dl kvarg ,
2 msk matolja ,
1 ½ tsk salt ,
1 finriven morot (1 ½ dl )
½ dl hela linfrön ,
½ dl FIBREX ,
2 dl glutenfri MUSLIBLANDNING,
ca 6 dl glutenfri mjölmix.
GARNERING :
SOLROSFRÖN.
SÅ HÄR GÖR DU :
Värm 2 dl av mjölken till fingervarm temperatur.
Mät upp FIBERHUSKEN i en bunke och häll
den ljumma mjölken över .
Rör om och låt blandningen svälla i ca 5 minuter.
Smula ner jästen i bunken .
Tillsätt resterande mjölk (kall) och kvarg.
Rör tills jästen löst sig .
Tillsätt resterande ingredienser och arbeta samman
till en blank men ganska lös deg .
I maskin behöver degen arbetas i ca 5 minuter,
för hand något längre .
Smörj en avlång 1 ½ liters bakform , klicka ner degen
och strö över solrosfrön.
Lägg en lätt fuktad bakduk över brödet .
Låt jäsa kylskåpskallt över natten eller 8- 10 timmar.
Nästa morgon sätts UGNEN PÅ 200 GRADER.
Ställ in brödet i nedre delen av ugnen och
grädda 45 - 50 minuter.
Stjälp det nygräddade brödet ur formen och
låt svalna på bakgaller.
Visst är det härligt att vakna till doften av nygräddat bröd !
LYCKA TILL !
SAFTIGT GROVBRÖD 2 ST.
HEJSAN !
Det här är ett jättegott bröd , som Du blir ombedd att baka gång på gång.
HÄR ÄR RECEPTET :
DAG 1:
2 ½ dl vatten ,
2 ½ dl rågkross ,
2 dl solroskärnor ,
½ dl linfrön ,
2 tsk salt,
DAG 2 :
2 ½ dl vatten ,
30 g jäst ,
1 ½ dl mörk sirap ,
3 dl grovt rågmjöl ,
3 dl fint rågmjöl ,
3 dl vetemjöl ,
SÅ HÄR GÖR DU :
Blanda ingredienserna under dag 1 i en bunke .
Låt stå över natten i kylskåp .
Ta ut bunken ur kylen och låt allt bli rumsvarmt.
Värm vattnet fingervarmt .
Rör ut jästen i vattnet i en bunke till en hushålls-
assistent .
Blanda ner resten av ingredienserna plus allt från
dag 1 .
Kör i hushållsassistenten i ca 10 minuter.
Fördela degen i två avlånga bakformar och platta
till med mjölade händer .
Låt jäsa under duk i minst 40 minuter.
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
Grädda bröden i ca 30 minuter.
Låt dem därefter svalna invirade i en ren handduk.
LYCKA TILL !
torsdag 9 mars 2017
BAKAD BLÅBÄRSGRÖT ? 6 PORT.
HEJSAN !
Har Ni provat att göra gröt i ugnen ? !
Prova den här goda blåbärsgröten !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl havregryn,
5 dl mandelmjölk, alt. vanlig mjölk
2 ägg,
1 krm salt,
1 tsk bakpulver,
1 krm äkta vaniljpulver,
1 msk rivet skal från ekologisk citron,
1 msk agavesirap,
alt. flytande honung,
1 ½ dl frysta blåbär,
TOPPING OCH SERVERING :
1 msk råsocker,
mandelmjölk eller vanlig mjölk,
eller naturell yoghurt,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
Vispa ihop havregryn med mandelmjölken,
äggen, och resten av ingredienserna utom
blåbären i en skål.
Häll det i en smord ugnsform som mäter ungefär
30 x 20 cm.
Fördela blåbären över .
Baka mitt i ugnen ca 25 minuter.
Strö på lite råsocker och servera med ditt val av
mjölk , eller med en klick yoghurt.
GOD FRUKOST , LYCKA TILL !
onsdag 8 mars 2017
PLOMMONBRÖD MED HASSELNÖTTER , 2 ST.
HEJSAN !
DETTA är ett mustigt bröd med katrinplommon
och hasselnötter .
Lagrad ost är en perfekt kombination till de söta
plommonen .
Himla gott till frukost !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst,
5 dl ljummet vatten,
1 dl kallpressad rapsolja,
2 tsk salt,
½ dl brödsirap,
250 g kesella, 10 %,
150 g grovhackade hasselnötter,
1 dl gula russin,
15 hackade katrinplommon,
16- 17 dl DINKELMJÖL fullkorn,
PENSLING och GARNERING
1 uppvispat ägg,
2 msk pumpafrön.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke och häll över varmt vatten.
Rör tills jästen löser sig.
TILLSÄTT olja, salt, nötter, sirap, kesella, russin och
katrinplommon .
RÖR i det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig och
släpper bunkens kanter .
Jäs under bakduk ca 30 minuter.
KLÄ 2 avlånga brödformar a' 1 ½ liter med bakplåts-
papper .
STJÄLP upp degen på mjölat bakbord .
Dela i två delar och forma till limpor som Du lägger
i formarna .
SÄTT UGNEN PÅ 250 GRADER.
Låt bröden jäsa under bakduk ca 20 minuter.
Pensla med ägg och strö över pumpafrön.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 10 minuter, SÄNK
till 175 grader och grädda ytterligare ca 30 minuter.
Täck med folie om de blir mörka .
LÅT bröden svalna på galler under bakduk .
MYSIG FRUKOST ! LYCKA TILL !
tisdag 7 mars 2017
ELIN-MARIAS ÄPPLEKAKA .
HEJSAN !
Receptet till den här saftiga äpplekakan
är hämtat ur mormors receptbok år 1943.
Varsågoda !
2 ägg,
2 ½ dl strösocker,
125 g smör,
1 dl mjölk,
3 dl vetemjöl,
2 tsk bakpulver,
2 äpplen, i klyftor,
strösocker,
malen kanel,
UGN : 175 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker pösigt.
Smält smöret och häll i mjölken .
Låt det koka upp .
HÄLL mjölkblandningen i äggsmeten
under kraftig vispning .
Rör sedan i mjöl utblandat med bakpulver.
HÄLL smeten i en smord och bröad form
ca 24 cm i diameter.
TÄCK kakan med äppleskivor och strö över
lite kanel och strösocker .
GRÄDDA kakan i mitten av ugnen ca 20 min.
SERVERA med vispgrädde, gärna smaksatt med
lite kardemumma .
LYCKA TILL !
måndag 6 mars 2017
TIPS !
HEJSAN !
Väck med blåbärsfläck !
Blåbärsfläckar är inte lätta
att bli av med .
Lägg plagget i FILMJÖLK
en stund och tvätta sedan
som vanligt.
Jag har provat, med fint resultat !
TACK !
TACOKRYDDAD PASTAGRATÄNG . 4 PERS.
HEJSAN !
Den här var smaskens, alla stora och små,
åt av hjärtans lust !
Prova Du också .
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g pastaskruvar ,
1 gul lök ,
6 tomater,
400 g köttfärs ,
2 tsk fajitaskrydda ,
2 msk sweet chilisås ,
1 burk CREME Fraiche, paprika & chili,
150 g riven ost .
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER .
Koka pastan enligt anvisning på paketet.
Häll av vattnet och lägg pastan i botten på
en ugnsform .
Hacka löken och stek i smör.
Tillsätt köttfärsen och fräs några minuter
under omrörning .
Skär 4 tomater i bitar och blanda ner i
pannan .
Krydda med fajitaskrydda och sweet chilisås.
Rör i CREME Fraiche .
Skär 2 tomater i bitar och strö över pastan.
Lägg på köttfärsen och strö över osten .
Sätt in formen mitt i ugnen ca 20 minuter.
SERVERA med sallad, tacochips, riven ost,
JALAPENO, gräddfil och salsa.
SMAKLIG MÅLTID !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)