tisdag 14 mars 2017
SENAPSKYCKLING MED OST. 4 PERS,
HEJSAN !
DETTA BLIR DAGENS MIDDAG !
DET HÄR BEHÖVER DU :
4- 6 KYCKLINGFILE'ER ,
4- 6 SELLERISTJÄLKAR ,
2 MSK SMÖR / MARGARIN,
3/4 -1 LITER HÖNSBULJONGTÄRNING,
2- 3 TSK DIJONSENAP ,
3 DL GRÄDDE ELLER VATTEN & GRÄDDE BLANDAT,
1 ½ DL RIVEN OST , GÄRNA EMMENTALER ,
SERVERING :
BRÖD ELLER RIS.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR FILEERNA i mindre bitar , lite på snedden
så att de också blir tunnare.
Skala grova selleristjälkar .
Skär sellerin i bitar tvärs över.
SMÄLT SMÖRET och buljongtärning, lägg i kyckling-
bitarna och rör om några minuter .
Blanda i selleri och senap .
Rör om och häll på vätskan .
Sjud i 10 minuter .
Dra bort från värmen och rör i osten .
BLANDA och servera bums med bröd eller ris .
SMAKLIG MÅLTID !
söndag 12 mars 2017
FRUKTIG MOROTSSALLAD .
HEJSAN !
Varje dag äter vi en råriven sallad och kokta andra grönsaker
till middagen .
HÄR ÄR RECEPTET ; PÅ EN AV DE RÅRIVNA.
1 apelsin ,
2 msk tinade frysta hallon,
½ dl flytande honung,
½ dl olja ,
2 morötter,
½ msk svarta sesamfrön,
salt och peppar,
lite citronmeliss ,
SÅ HÄR GÖR DU :
PRESSA apelsinen och mixa den tillsammans med
hallon , honung, och olja till en dressing .
RIV morötterna, blanda ner sesamfrön och häll
dressingen över salladen .
SMAKA av med salt och peppar .
Strö över lite finhackad citronmeliss.
VARSÅGODA !
HAVREFRALLOR MED RUSSIN, 20 ST.
HEJSAN !
De här är goda och lätta att göra .
HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst ,
4 dl ljummet vatten (30 grader),
1 msk honung ,
4 ½ dl havremjöl ,
1 ½ dl bovetemjöl ,
4 msk PSYLLIUMHUSK,
1 msk hela linfrön ,
1 msk solroskärnor ,
1 tsk salt ,
½ tsk kanel ,
½ dl russin ,
pumpakärnor till TOPPING,
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ut jästen i vattnet , tillsätt honung.
BLANDA övriga torra ingredienser utom russinen
och rör ner vattnet med elvisp .
Vispa ett par minuter .
Tillsätt russinen allra sist .
LÅT degen svälla ca 5 min och klicka sedan ut på
bakplåtspapper .
(eller använd oljiga händer)
PENSLA med vatten och strö pumpakärnor på.
LÅT frallorna jäsa på plåten under bakduk i ca 75 min.
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
OCH grädda ca 25 min.
Låt svalna helt för att undvika klibbighet.
LYCKA TILL !
lördag 11 mars 2017
FINA FLARN MED NUTELLAFYLLNING.
HEJSAN !
Detta blir 30 enkla kakor eller 15 dubbla .
mmm...underbart goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl glutenfria havregryn,
75 g smör eller margarin,
1 dl socker ,
2 msk ljus sirap ,
2 msk vispgrädde,
FYLLNING :
1dl NUTELLA ,
hasselnötskräm.
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
MIXA 1 dl av havregrynen i en matberedare
till ett grovt mjöl .
SMÄLT matfettet i en kastrull.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt resten
av ingredienserna .
Rör till en slät smet .
KLICKA upp smeten på bakpappersklädd plåt.
Tänk på avståndet mellan kakorna, eftersom de
flyter ut under gräddningen .
Grädda i mitten av ugnen i 6 - 7 minuter eller
tills flarnen är gyllenbruna.
LÅT de nygräddade kakorna svalna på plåten
innan de lossas.
LÄGG samman de kalla flarnen med NÖT-
KRÄM emellan strax innan de ska serveras,
görs det för tidigt tappar de sin sprödhet.
LYCKA TILL !
fredag 10 mars 2017
GROVT BRÖD MED MOROT OCH FRÖN 1 BRÖD.
HEJSAN !
Degen till detta goda frukostbröd rör Du enkelt
ihop KVÄLLEN INNAN.
Bara att grädda på morgonen.
Och ja, den lilla mängden jäst räcker !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl mjölk,
2 tsk FIBERHUSK ,
15 g jäst,
1 ½ dl kvarg ,
2 msk matolja ,
1 ½ tsk salt ,
1 finriven morot (1 ½ dl )
½ dl hela linfrön ,
½ dl FIBREX ,
2 dl glutenfri MUSLIBLANDNING,
ca 6 dl glutenfri mjölmix.
GARNERING :
SOLROSFRÖN.
SÅ HÄR GÖR DU :
Värm 2 dl av mjölken till fingervarm temperatur.
Mät upp FIBERHUSKEN i en bunke och häll
den ljumma mjölken över .
Rör om och låt blandningen svälla i ca 5 minuter.
Smula ner jästen i bunken .
Tillsätt resterande mjölk (kall) och kvarg.
Rör tills jästen löst sig .
Tillsätt resterande ingredienser och arbeta samman
till en blank men ganska lös deg .
I maskin behöver degen arbetas i ca 5 minuter,
för hand något längre .
Smörj en avlång 1 ½ liters bakform , klicka ner degen
och strö över solrosfrön.
Lägg en lätt fuktad bakduk över brödet .
Låt jäsa kylskåpskallt över natten eller 8- 10 timmar.
Nästa morgon sätts UGNEN PÅ 200 GRADER.
Ställ in brödet i nedre delen av ugnen och
grädda 45 - 50 minuter.
Stjälp det nygräddade brödet ur formen och
låt svalna på bakgaller.
Visst är det härligt att vakna till doften av nygräddat bröd !
LYCKA TILL !
SAFTIGT GROVBRÖD 2 ST.
HEJSAN !
Det här är ett jättegott bröd , som Du blir ombedd att baka gång på gång.
HÄR ÄR RECEPTET :
DAG 1:
2 ½ dl vatten ,
2 ½ dl rågkross ,
2 dl solroskärnor ,
½ dl linfrön ,
2 tsk salt,
DAG 2 :
2 ½ dl vatten ,
30 g jäst ,
1 ½ dl mörk sirap ,
3 dl grovt rågmjöl ,
3 dl fint rågmjöl ,
3 dl vetemjöl ,
SÅ HÄR GÖR DU :
Blanda ingredienserna under dag 1 i en bunke .
Låt stå över natten i kylskåp .
Ta ut bunken ur kylen och låt allt bli rumsvarmt.
Värm vattnet fingervarmt .
Rör ut jästen i vattnet i en bunke till en hushålls-
assistent .
Blanda ner resten av ingredienserna plus allt från
dag 1 .
Kör i hushållsassistenten i ca 10 minuter.
Fördela degen i två avlånga bakformar och platta
till med mjölade händer .
Låt jäsa under duk i minst 40 minuter.
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
Grädda bröden i ca 30 minuter.
Låt dem därefter svalna invirade i en ren handduk.
LYCKA TILL !
torsdag 9 mars 2017
BAKAD BLÅBÄRSGRÖT ? 6 PORT.
HEJSAN !
Har Ni provat att göra gröt i ugnen ? !
Prova den här goda blåbärsgröten !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl havregryn,
5 dl mandelmjölk, alt. vanlig mjölk
2 ägg,
1 krm salt,
1 tsk bakpulver,
1 krm äkta vaniljpulver,
1 msk rivet skal från ekologisk citron,
1 msk agavesirap,
alt. flytande honung,
1 ½ dl frysta blåbär,
TOPPING OCH SERVERING :
1 msk råsocker,
mandelmjölk eller vanlig mjölk,
eller naturell yoghurt,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
Vispa ihop havregryn med mandelmjölken,
äggen, och resten av ingredienserna utom
blåbären i en skål.
Häll det i en smord ugnsform som mäter ungefär
30 x 20 cm.
Fördela blåbären över .
Baka mitt i ugnen ca 25 minuter.
Strö på lite råsocker och servera med ditt val av
mjölk , eller med en klick yoghurt.
GOD FRUKOST , LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)