tisdag 14 mars 2017

SENAPSKYCKLING MED OST. 4 PERS,



              HEJSAN !

 DETTA  BLIR  DAGENS  MIDDAG !
DET  HÄR  BEHÖVER DU :

4- 6 KYCKLINGFILE'ER ,
4- 6 SELLERISTJÄLKAR ,
2 MSK SMÖR / MARGARIN,
3/4 -1 LITER  HÖNSBULJONGTÄRNING,
2- 3 TSK DIJONSENAP ,
3 DL GRÄDDE ELLER  VATTEN & GRÄDDE BLANDAT,
1 ½ DL RIVEN OST , GÄRNA EMMENTALER ,

SERVERING :
BRÖD ELLER RIS.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  FILEERNA   i  mindre bitar , lite på snedden
så att de också blir  tunnare.
Skala grova selleristjälkar .
Skär sellerin i bitar tvärs  över.
SMÄLT SMÖRET  och buljongtärning, lägg  i  kyckling-
bitarna och rör om några minuter .
Blanda i selleri och senap .
Rör om och häll på vätskan .
Sjud i 10 minuter .
Dra bort från värmen och rör i osten .
BLANDA  och  servera  bums med bröd eller ris .

SMAKLIG MÅLTID  !

söndag 12 mars 2017

FRUKTIG MOROTSSALLAD .



            HEJSAN !

Varje dag äter vi en råriven sallad och kokta andra grönsaker
till middagen .

HÄR ÄR RECEPTET ; PÅ EN  AV DE RÅRIVNA.

1 apelsin ,
2 msk tinade frysta hallon,
½ dl flytande honung,
½ dl olja ,
2 morötter,
½ msk svarta sesamfrön,
salt och peppar,
lite citronmeliss ,

SÅ HÄR GÖR DU :
PRESSA  apelsinen och mixa den tillsammans med
hallon , honung, och olja till en dressing .
RIV  morötterna, blanda ner sesamfrön och häll
dressingen över salladen .
SMAKA  av med salt och peppar .
Strö över lite finhackad citronmeliss.

VARSÅGODA !

HAVREFRALLOR MED RUSSIN, 20 ST.



                     HEJSAN !

De här är goda och lätta att göra .

HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst ,
4 dl ljummet vatten (30 grader),
1 msk honung ,
4 ½ dl havremjöl ,
1 ½ dl bovetemjöl ,
4 msk PSYLLIUMHUSK,
1 msk hela linfrön ,
1 msk solroskärnor ,
1 tsk salt ,
½ tsk kanel ,
½ dl russin ,
pumpakärnor till TOPPING,

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ut jästen i vattnet , tillsätt honung.
BLANDA övriga torra ingredienser utom russinen
och rör ner vattnet med elvisp .
Vispa ett par minuter .
Tillsätt russinen allra sist .
LÅT degen svälla ca 5 min och klicka sedan ut på
bakplåtspapper .
(eller använd oljiga händer)
PENSLA  med vatten och strö pumpakärnor på.
LÅT frallorna jäsa på plåten under bakduk i ca 75 min.
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
OCH grädda ca 25 min.
Låt svalna helt  för att undvika klibbighet.

LYCKA TILL !

lördag 11 mars 2017

FINA FLARN MED NUTELLAFYLLNING.



      HEJSAN !

Detta blir  30 enkla kakor eller 15 dubbla .

mmm...underbart goda !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl glutenfria havregryn,
75 g smör eller margarin,
1 dl socker ,
2 msk ljus sirap ,
2 msk vispgrädde,
FYLLNING :
1dl NUTELLA ,
hasselnötskräm.

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT UGNEN PÅ  200  GRADER .
MIXA 1 dl av havregrynen i en matberedare
till ett grovt mjöl .
SMÄLT  matfettet i en kastrull.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt resten
av ingredienserna .
Rör till en slät smet .
KLICKA  upp smeten på bakpappersklädd plåt.
Tänk på avståndet mellan kakorna, eftersom de
flyter ut under gräddningen .
Grädda i mitten av ugnen i 6 - 7 minuter eller
tills flarnen är gyllenbruna.
LÅT de nygräddade kakorna svalna på plåten
innan de lossas.
LÄGG  samman de kalla flarnen med NÖT-
KRÄM  emellan strax innan de ska serveras,
görs det för tidigt tappar de sin sprödhet.

LYCKA   TILL !

fredag 10 mars 2017

GROVT BRÖD MED MOROT OCH FRÖN 1 BRÖD.



              HEJSAN !

Degen till detta goda frukostbröd  rör Du enkelt
ihop KVÄLLEN INNAN.
Bara att grädda på morgonen.
Och ja, den lilla mängden jäst räcker !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl mjölk,
2 tsk FIBERHUSK ,
15 g jäst,
1 ½ dl kvarg ,
2 msk  matolja ,
1 ½ tsk salt ,
1 finriven morot (1 ½ dl )
½ dl  hela linfrön ,
½ dl  FIBREX ,
2 dl glutenfri  MUSLIBLANDNING,
ca 6 dl glutenfri mjölmix.
GARNERING :
SOLROSFRÖN.

SÅ HÄR GÖR DU :
Värm 2 dl av mjölken till fingervarm temperatur.
Mät upp FIBERHUSKEN i en bunke och häll
den ljumma mjölken över .
Rör om och låt blandningen  svälla i ca 5 minuter.
Smula ner jästen i bunken .
Tillsätt resterande mjölk (kall) och kvarg.
Rör tills jästen löst sig .
Tillsätt resterande ingredienser och arbeta samman
till en blank men ganska lös deg .
I maskin behöver degen arbetas i ca 5 minuter,
för hand något längre .
Smörj en avlång 1 ½ liters bakform , klicka ner degen
och strö över solrosfrön.
Lägg en lätt fuktad bakduk över brödet .
Låt jäsa kylskåpskallt över natten eller 8- 10 timmar.
Nästa morgon sätts UGNEN PÅ 200 GRADER.
Ställ in brödet i nedre delen av ugnen  och
grädda 45 - 50 minuter.
Stjälp  det nygräddade brödet ur formen och
låt svalna på  bakgaller.

Visst är det härligt att vakna till doften av nygräddat bröd !

LYCKA  TILL !

SAFTIGT GROVBRÖD 2 ST.




                HEJSAN !

Det här är ett jättegott bröd ,  som Du blir ombedd att baka gång på gång.

HÄR ÄR RECEPTET :
DAG 1:
2 ½ dl vatten ,
2 ½ dl rågkross ,
2 dl solroskärnor ,
½ dl linfrön ,
2 tsk salt,
DAG  2 :
2 ½ dl vatten ,
30 g  jäst ,
1 ½ dl mörk sirap ,
3 dl grovt rågmjöl ,
3 dl fint rågmjöl ,
3 dl vetemjöl ,

SÅ HÄR GÖR DU :
Blanda ingredienserna under dag 1 i en bunke .
Låt  stå över natten  i kylskåp .
Ta ut bunken ur kylen och låt allt bli  rumsvarmt.
Värm vattnet  fingervarmt .
Rör ut jästen i vattnet i en bunke till en hushålls-
assistent .
Blanda ner resten av ingredienserna  plus allt från
dag 1 .
Kör i hushållsassistenten i ca 10 minuter.
Fördela degen i två avlånga bakformar  och platta
till  med  mjölade händer .
Låt jäsa under duk i minst 40 minuter.
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
Grädda bröden i ca 30 minuter.
Låt dem därefter svalna invirade i en ren handduk.

LYCKA  TILL !

torsdag 9 mars 2017

BAKAD BLÅBÄRSGRÖT ? 6 PORT.




               HEJSAN !

Har Ni provat att göra gröt i ugnen ? !
Prova den här goda blåbärsgröten !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl havregryn,
5 dl mandelmjölk, alt. vanlig mjölk
2 ägg,
1 krm salt,
1 tsk bakpulver,
1 krm äkta vaniljpulver,
1 msk rivet skal från ekologisk citron,
1 msk agavesirap,
alt. flytande honung,
1 ½ dl frysta blåbär,
TOPPING  OCH  SERVERING :
1 msk råsocker,
mandelmjölk eller vanlig mjölk,
eller naturell yoghurt,

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
Vispa ihop havregryn  med  mandelmjölken,
äggen, och resten  av  ingredienserna  utom
blåbären i  en  skål.
Häll det i en smord ugnsform som mäter ungefär
30 x 20 cm.
Fördela blåbären över .
Baka mitt i ugnen ca 25 minuter.
Strö på lite råsocker och servera med ditt val av
mjölk , eller med en klick yoghurt.

GOD  FRUKOST ,     LYCKA  TILL !