söndag 26 mars 2017

GAMMALDAGS CHOKLADPUDDING 6 PERS.



           HEJSAN !

Det här var rena festen när farmor  hade gjort chokladpudding .

HÄR ÄR RECEPTET :
8 DL STANDARD MJÖLK ,
1 DL MAIZENA ,
½ DL SOCKER ,
1 DL KAKAO ,
2 MSK VANILJSOCKER ,
1 ÄGG ,
3 DL VISPGRÄDDE ,

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  mjölk, maizena, socker, kakao  och  ägg
i en kastrull och vispa det väl .
Låt krämen koka upp och sjud under kokpunkten  medan
Du vispar tills krämen tjocknar .
DRA  kastrullen av plattan och smaksätt med vaniljsocker.
HÄLL  upp  krämen i en vattensköljd (glas) skål eller i
portionsglas .
Strö  över  lite  socker,  annars kommer det lätt skinn på ytan.
LÅT puddingen svalna och ställ sedan i kylskåp 2- 3 tim.
SERVERA  den  kall  med spritsade toppar av vispgrädde
och  pudrad kakao på ytan och med vispgrädde till .

(farmor , hällde puddingen i en stor skål, med spritsade
  GRÄDDTOPPAR  över hela ytan ).

mmm...  LYCKA  TILL !

fredag 24 mars 2017

KRONANS KAKA 6 PERS.



           HEJSAN !

DEN HÄR KAKAN ÄR EN SVENSK  KLASSIKER
SOM STAMMAR FRÅN DET MILITÄRA.

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g sötmandel (ca 1 ½ dl)
eventuellt 1- 2 droppar mandelessens ,
2 kokta  kalla medelstora potatisar ,
75 g smör / margarin ,
2 ägg ,

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.
Mal mandeln med skal och riv potatisen  på rivjärnets  grova sida.
Rör det rumsvarma matfettet  mjukt  och luftigt med socker,
rör ner ett ägg i taget .
Blanda i mandel och mosad potatis .
MED  MATBEREDARE :
Hacka först mandeln och tillsätt sedan de övriga ingredienserna:
matfett, socker, potatis i bitar och äggen och kör några varv mellan
varje ingrediens .
Kör till en luftig smet .

GRÄDDA i nedre delen av ugnen 40- 50 min.
Låt kakan svalna innan  den vänds ut ur formen.
SERVERA  ljummen, gärna med grädde och bär
som efterrätt,
eller kall som kaka till kaffet.

Potatisen i kakan gör att den blir saftig.

LYCKA  TILL !

TROLLMOS 6 PERS.



               HEJSAN !

Hos min mormor, fick vi TROLLMOS när jag var liten tös !

HÄR ÄR RECEPTET :
6 STORA  matäpplen,
ca 8 msk socker ,
3 tsk rivet citronskal ,
3-4 msk citronsaft ,
3 äggvitor ,
sylt,  till garnering
och kanske ett rån .

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  och  kärna ur äpplena , skär dem i bitar .
Koka  klyftorna i en bottenskyla vatten tills de är
alldeles mjuka .
Mosa dem i en skål med socker, citronskal och
citronsaft.
HÄLL i äggvitorna och vispa moset med elvisp
(eller mixer )  till vitt skum .
Fördela  i 6 skålar och garnera med en klick sylt
och ett kex - rån på toppen.

JÄTTEGOTT !

LYCKA TILL !

SKALDJURSRULLE 16- 20 BITAR.



               HEJSAN !

FREDAGKVÄLL igen , 
varför inte smaka denna goda Skaldjursrulle.

HÄR ÄR RECEPTET :
1 påse Blå Band  THAISÅS ,
1 dl kokosmjölk ,
3/4 dl vatten ,
100 g finhackade CRABSTICKS ,
rivet skal av 1 lime ,
finklippt basilika från ett par stjälkar ,
2 tunnbröd ,
SERVERING  limeklyftor,

SÅ HÄR GÖR DU :
TILLAGA  THAISÅSEN  med kokosmjölken och vattnet.
Låt kallna .
Rör ner CRABSTICKS, limeskal och basilika i såsen .
LÄGG ut tunnbröden  och bred fyllningen över.
Rulla ihop tunnbröden och svep in varje rulle i plastfolie.
Låt ligga i frys före serveringen.
Skär upp i 2 - 3 cm tjocka bitar och bjud som  kvällsgodis
eller ENTRERÄTT .
Låt gärna var och en pressa lite lime över .

LYCKA TILL !

tisdag 21 mars 2017

KALKONFILE' LEMONE 4 PERS.



            HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET :

2 KALKONFILE'ER   ca  300 g ,
smör till stekning ,
vetemjöl ,
salt och peppar,
saft av en 1 liten saftig citron,
1 dl vatten ,
bladpersilja ,
50 g smör ,
SERVERING
blancherade  gurkskivor hyvlade på längden
citronskivor,

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG  FILE'ERNA  på en skärbräda .
Tryck med handflatan och dela med kniv
längs med i tunna SCHNITZLAR  .
Klappa skivorna lite tunnare .
HETTA upp några msk smör i en panna
som kan rymma skivorna i ett lager.
Vänd dem snabbt i mjöl, skaka av och
stek dem några minuter / sida .
Lyft upp, salta och peppra och lägg åt sidan.
SPÄD  i  pannan med citronsaft och vatten ,
skrapa noga , vispa runt och tillsätt grovskuren
bladpersilja .
Vispa i smöret , vänd ner de stekta kalkon -
skivorna i skyn och hetta upp.
HYVLA  en gurka på längden .
Koka gurkskivorna i lättsaltat vatten  någon min
och spola av i kallt vatten.
SERVERA  den blancherade gurkan till kalkonen .
Garnera med citronskivor .

LYCKA TILL !

SMAKLIG MÅLTID !

LAMMSTEK MED VARM SQUASHSALLAD 4-6 PERS.



              HEJSAN !

Du som gillar lamm , - kanske kan detta vara något ?

HÄR ÄR RECEPTET :

1 lammstek,  ca 2 kg
salt och peppar ,
50 g smör,
1 msk kryddörter, t ex franska örter,
eller en blandning av timjan, rosmarin,
salvia och oregano.
VARM SQUASHSALLAD :
1 squash ,
vatten ,
salt ,
VINÄGERDRESSING :
2 msk olivolja ,
1 msk vinäger ,
samma kryddor som till lammsteken ,
eventuellt färsk basilika .

SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA  lammsteken, skär bort synligt fett .
Salta och peppra .
Blanda smöret med övriga kryddor .
Bred smöret på steken .
Vira in i folie .
STEK  i 175- 200 graders varm ugn och
beräkna 1 timma/ kg .
Låt folien vara öppen de sista 30 min.
Steken som användes , vägde 2 kg  och
stektes i folie i 1 timma och 30 min 
och 30 min med öppen folie .
DELA  squashen på längden och skär i
½ cm tjocka skivor .
Koka upp vatten och salt .
Lägg i skivorna och koka 4 min.
Låt rinna av .
BLANDA  de varma skivorna direkt  ner
i en vinägerdressing med samma kryddor
som till lammsteken , gärna också färsk basilika .

LYCKA TILL !

SMAKLIG  MÅLTID !

söndag 19 mars 2017

RÖRA MED SARDIN OCH PURJOLÖK , 8 PERS.



         HEJSAN !

Det här  jättegott på bröd  eller  som dipp.

HÄR ÄR RECEPTET :
120  g sardiner i tomatsås eller i olja, väl avrunnen
125 g kesella ,
125 g kesella , lätt
½ dl hackad dill ,
1 dl finhackad purjolök,
1-2 tsk pressad citronsaft ,
salt, svartpeppar efter smak,

SÅ HÄR GÖR DU :
TA BORT eventuellt skinn och ryggrad på sardinerna.
Mosa dem med en gaffel eller kör i matberedare.
Blanda med kesella, dill och purjolök.
SMAKSÄTT med citron, salt och peppar .
Ha extra purjolök vid sidan om för den som vill ha
lite mera .

1 portion 70 kcal,  4 g fett .

LYCKA TILL !