tisdag 28 mars 2017

TACKSAMHETSKAKA MED HALLON OCH BLÅBÄR 8 BITAR .



              HEJSAN !

DETTA  ÄR  EN  EFTERRÄTTSKAKA,
mmm...så himla god  - måste smakas !

HÄR ÄR RECEPTET :
300  smält  smör ,
4 dl  socker ,
4 ägg ,
1 tsk  vaniljsocker ,
4 dl  mjöl ,
1 dl  blandade hallon  och  blåbär ,
1 citron, skalet ,

YOGHURTSÅS :
5  dl  turkisk  yoghurt ,
½ tsk vaniljsocker ,
1 msk  torkade, stötta  rosenblad
½ citron  skalet ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  175  grader.
RÖR  ihop  alla  ingredienser  lite  slarvigt och
lägg  allt  i  en  form  med  låga  kanter .
FÖRDELA 1 ½  dl iskallt vatten jämnt över kakan
innan den gräddas i 25 - 30 minuter.

RÖR  ihop  alla  ingredienser till  yoghurtsåsen
i en  skål .
SERVERA  till  kakan .

LYCKA TILL !


måndag 27 mars 2017

SÖNDAGSFISK MED LYXKÄNSLA 4 PERS.



         HEJSAN !

KOKT FISK  med räkor och hummersås  är  en  söndagsmiddag
med  lyxkänsla .

HÄR  ÄR  RECEPTET :

800  G  FISKFILE',  GÄRNA  GÖS  ELLER TORSK .
1  MSK  VITVINSVINÄGER ,
1  BIT  PURJOLÖK ,
6  GROVT  KROSSADE  VITPEPPARKORN ,
SALT ,

TILL  SÅSEN :
2  DL  VÄTSKA  FRÅN  FISKEN ,
2  DL  GRÄDDE ,
1  MSK  KONC.  HUMMERFOND ,
SALT  OCH  CAYENNEPEPPAR ,
1 ½  MSK  MAJSSTÄRKELSE + 2 ½ MSK VATTEN ,

ATT  ÄTA  TILL :
RÄKOR,
KOKT  POTATIS,  BROCCOLI.

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA  upp  vattnet  smaksatt  med  vinäger, i bit purjolök,
krossad  vitpeppar  och  salt .
Sjud  vätskan  ett  par  minuter .
RULLA  FISKFILE'EN  med  det  som  varit  skinnsidan  inåt
och  lägg  rullarna  tätt  i  kastrull .
Sila  buljongen  över  och  sjud  fisken  ett  par  minuter  och
låt  den  dra  i  vätskan vid  sidan  av  spisen  ett  par  minuter  till .
SILA  av  2  dl  till  ny  kastrull, tillsätt  grädde, hummerfond och
en  lätt  redning  med  majsstärkelse .
Sjud  såsen  i  5  minuter .
Smaka  av  med  salt  och  cayennepeppar .
LÅT  FISKEN  mellanlanda  på  hushållspapper  så  att  vätskan
rinner  av .
LÄGG  upp  och  garnera  med  räkor, citron  och  lättkokta 
broccolibuketter .

SMAKLIG  MÅLTID !

                                     LYCKA  TILL !

söndag 26 mars 2017

GAMMALDAGS CHOKLADPUDDING 6 PERS.



           HEJSAN !

Det här var rena festen när farmor  hade gjort chokladpudding .

HÄR ÄR RECEPTET :
8 DL STANDARD MJÖLK ,
1 DL MAIZENA ,
½ DL SOCKER ,
1 DL KAKAO ,
2 MSK VANILJSOCKER ,
1 ÄGG ,
3 DL VISPGRÄDDE ,

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  mjölk, maizena, socker, kakao  och  ägg
i en kastrull och vispa det väl .
Låt krämen koka upp och sjud under kokpunkten  medan
Du vispar tills krämen tjocknar .
DRA  kastrullen av plattan och smaksätt med vaniljsocker.
HÄLL  upp  krämen i en vattensköljd (glas) skål eller i
portionsglas .
Strö  över  lite  socker,  annars kommer det lätt skinn på ytan.
LÅT puddingen svalna och ställ sedan i kylskåp 2- 3 tim.
SERVERA  den  kall  med spritsade toppar av vispgrädde
och  pudrad kakao på ytan och med vispgrädde till .

(farmor , hällde puddingen i en stor skål, med spritsade
  GRÄDDTOPPAR  över hela ytan ).

mmm...  LYCKA  TILL !

fredag 24 mars 2017

KRONANS KAKA 6 PERS.



           HEJSAN !

DEN HÄR KAKAN ÄR EN SVENSK  KLASSIKER
SOM STAMMAR FRÅN DET MILITÄRA.

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g sötmandel (ca 1 ½ dl)
eventuellt 1- 2 droppar mandelessens ,
2 kokta  kalla medelstora potatisar ,
75 g smör / margarin ,
2 ägg ,

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.
Mal mandeln med skal och riv potatisen  på rivjärnets  grova sida.
Rör det rumsvarma matfettet  mjukt  och luftigt med socker,
rör ner ett ägg i taget .
Blanda i mandel och mosad potatis .
MED  MATBEREDARE :
Hacka först mandeln och tillsätt sedan de övriga ingredienserna:
matfett, socker, potatis i bitar och äggen och kör några varv mellan
varje ingrediens .
Kör till en luftig smet .

GRÄDDA i nedre delen av ugnen 40- 50 min.
Låt kakan svalna innan  den vänds ut ur formen.
SERVERA  ljummen, gärna med grädde och bär
som efterrätt,
eller kall som kaka till kaffet.

Potatisen i kakan gör att den blir saftig.

LYCKA  TILL !

TROLLMOS 6 PERS.



               HEJSAN !

Hos min mormor, fick vi TROLLMOS när jag var liten tös !

HÄR ÄR RECEPTET :
6 STORA  matäpplen,
ca 8 msk socker ,
3 tsk rivet citronskal ,
3-4 msk citronsaft ,
3 äggvitor ,
sylt,  till garnering
och kanske ett rån .

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  och  kärna ur äpplena , skär dem i bitar .
Koka  klyftorna i en bottenskyla vatten tills de är
alldeles mjuka .
Mosa dem i en skål med socker, citronskal och
citronsaft.
HÄLL i äggvitorna och vispa moset med elvisp
(eller mixer )  till vitt skum .
Fördela  i 6 skålar och garnera med en klick sylt
och ett kex - rån på toppen.

JÄTTEGOTT !

LYCKA TILL !

SKALDJURSRULLE 16- 20 BITAR.



               HEJSAN !

FREDAGKVÄLL igen , 
varför inte smaka denna goda Skaldjursrulle.

HÄR ÄR RECEPTET :
1 påse Blå Band  THAISÅS ,
1 dl kokosmjölk ,
3/4 dl vatten ,
100 g finhackade CRABSTICKS ,
rivet skal av 1 lime ,
finklippt basilika från ett par stjälkar ,
2 tunnbröd ,
SERVERING  limeklyftor,

SÅ HÄR GÖR DU :
TILLAGA  THAISÅSEN  med kokosmjölken och vattnet.
Låt kallna .
Rör ner CRABSTICKS, limeskal och basilika i såsen .
LÄGG ut tunnbröden  och bred fyllningen över.
Rulla ihop tunnbröden och svep in varje rulle i plastfolie.
Låt ligga i frys före serveringen.
Skär upp i 2 - 3 cm tjocka bitar och bjud som  kvällsgodis
eller ENTRERÄTT .
Låt gärna var och en pressa lite lime över .

LYCKA TILL !

tisdag 21 mars 2017

KALKONFILE' LEMONE 4 PERS.



            HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET :

2 KALKONFILE'ER   ca  300 g ,
smör till stekning ,
vetemjöl ,
salt och peppar,
saft av en 1 liten saftig citron,
1 dl vatten ,
bladpersilja ,
50 g smör ,
SERVERING
blancherade  gurkskivor hyvlade på längden
citronskivor,

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG  FILE'ERNA  på en skärbräda .
Tryck med handflatan och dela med kniv
längs med i tunna SCHNITZLAR  .
Klappa skivorna lite tunnare .
HETTA upp några msk smör i en panna
som kan rymma skivorna i ett lager.
Vänd dem snabbt i mjöl, skaka av och
stek dem några minuter / sida .
Lyft upp, salta och peppra och lägg åt sidan.
SPÄD  i  pannan med citronsaft och vatten ,
skrapa noga , vispa runt och tillsätt grovskuren
bladpersilja .
Vispa i smöret , vänd ner de stekta kalkon -
skivorna i skyn och hetta upp.
HYVLA  en gurka på längden .
Koka gurkskivorna i lättsaltat vatten  någon min
och spola av i kallt vatten.
SERVERA  den blancherade gurkan till kalkonen .
Garnera med citronskivor .

LYCKA TILL !

SMAKLIG MÅLTID !