torsdag 30 mars 2017

SPÄTTABÖRSAR 4 PORT.



           HEJSAN !

LÖRDAGS - MIDDAG ,
Allt som oftast  äter vi den här  och  NJUTER,
mmm...underbart !

HÄR ÄR RECEPTET :
6  STORA  SPÄTTAFILEER ,
salt,
peppar ,
1 burk stuvade champinjoner ,
4 halvcentimetertjocka  skivor  GREVE'OST ,
vetemjöl ,
uppvispat  ägg ,
ströbröd ,
matolja ,
2 hackade  tomater ,
½ fiskbuljongtärning ,
1 dl vitt  vin eller matlagningsvin,

GARNERING :
Dillvippor .

SÅ HÄR GÖR DU :
SALTA  och peppra fisken .
Fördela  den kalla stuvningen  direkt från burken  på fisken
och  lägg en ostbit på varje .
VIK  ihop  till "börsar " och lägg dem i en ugnssäker  form .
Strö  lite vetemjöl över varje fiskbit så att det täcker .
Pensla  med uppvispat ägg, strö över ströbröd och häll lite
olja över .
Strö  tomathacket mellan fiskbitarna .
PUTTRA  ihop söndersmulad fiskbuljongtärning och vitt vin
i mikron tills drygt hälften återstår .
Slå  sedan försiktigt vätskan ovanpå tomaterna (inte på fiskens yta ) .
Sätt  in fatet  på 225  grader i vanliga ugnen i ca 10 minuter eller
tills fiskytan fått färg  och osten börjat smälta och fisken är fast och vit.
GARNERA MED :
Dill  och servera med pressad potatis och spenat .

SMAKLIG  MÅLTID !



KRYDDIG GRÖNSAKSGRYTA 4-5 PERS.



        HEJSAN !

Denna gillar jag - den är verkligen kryddstark,
smaka  Du  också !

HÄR  ÄR  RECEPTET:

3 morötter,  ca 400 g
2 squasher,  ca 400 g
1 aubergine, ca 400 g
lite matolja ,
2 msk riven kokos ,
1 tsk curry ,
1 tsk mald koriander,
½ tsk mald fänkål ,
1 kanelstång ,
5 dl grönsaksbuljong ,
3 dl kokta linser, gärna gröna
röda eller gula ,
salt , cayennepeppar ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  och  skiva  eller  tärna  morötterna .
Tärna  squash  och  aubergine .
Hetta  upp  oljan  i  en  gryta  och  fräs  kokosen
tillsammans  med  kryddorna  på  medelstark värme
några  minuter  tills  kokosen  är  gyllengul .
TILLSÄTT  grönsakerna  och  buljongen .
Sjud  under  lock  ca  20  minuter  tills  grönsakerna
mjuknat.  Lägg  i  linserna  och  smaksätt  med  salt
och  cayennepeppar .
Ett  surdegsbröd är gott till .

LYCKA TILL !

VARM BÖCKLINGRÖRA MED GRÄSLÖK OCH RÄDISOR 4 PERS, mmm...



              HEJSAN !

HÄR ÄR EN RIKTIG "SMALIS" mmm... himla  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
200  g  skinn- och  benfri  böckling ,
1 ½ dl kesella ,
½- 1 dl finhackad  gräslök ,
4  msk finhackad  schalottenlök
eller  gul  lök,
peppar ,
12 rädisor
sallad

SÅ HÄR GÖR DU :
MOSA  böcklingen eller kör i mixer matberedare
tillsammans  med  kesella, gräslök  och  lök.
Smaksätt med  nymalen  peppar.
Forma  till  bollar  och  servera med  rädisor  och
sallad  till nybakad  potatis.
300 kcal ,  7 g fett .

LYCKA TILL !

BRANTEVIKSSILL . mmm....


               HEJSAN !

Det här är den godaste av goda ,  - det finns ingen  SILL,  som är så vansinnigt god som den här.
Den  måste Du göra !
mmm... .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 KG SILLFILE'

LAG :
1 dl ättiksprit ,
2 msk salt ,
6 dl vatten ,

INLÄGGNING :
2 hackade gula lökar ,
2 hackade rödlökar ,
40 krossade vitpepparkorn ,
40 krossade kryddpepparkorn ,
1- 2 msk  citronpeppar ,
2 smulade lagerblad ,
5 dl socker ,
1 knippa dill, hackad

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  ättika, salt och vatten i en stor bunke .
Dra skinnet av SILLFILEERNA , lägg dem i ättik-
blandningen och ställ kallt  1 dygn .
Ta upp dem och låt rinna av väl .
BLANDA  samman lök, kryddor, socker och dill
och varva därefter ett lager av lökblandningen , ett
lager sill, ett lager lökblandning, ett lager sill osv.
SLUTA med ett lager lökblandning .
OBS !
Det ska inte vara någon vätska i den här inläggningen .
Låt dra i kylskåpet 3- 4 dygn före servering.

LYCKA TILL !

tisdag 28 mars 2017

TACKSAMHETSKAKA MED HALLON OCH BLÅBÄR 8 BITAR .



              HEJSAN !

DETTA  ÄR  EN  EFTERRÄTTSKAKA,
mmm...så himla god  - måste smakas !

HÄR ÄR RECEPTET :
300  smält  smör ,
4 dl  socker ,
4 ägg ,
1 tsk  vaniljsocker ,
4 dl  mjöl ,
1 dl  blandade hallon  och  blåbär ,
1 citron, skalet ,

YOGHURTSÅS :
5  dl  turkisk  yoghurt ,
½ tsk vaniljsocker ,
1 msk  torkade, stötta  rosenblad
½ citron  skalet ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  175  grader.
RÖR  ihop  alla  ingredienser  lite  slarvigt och
lägg  allt  i  en  form  med  låga  kanter .
FÖRDELA 1 ½  dl iskallt vatten jämnt över kakan
innan den gräddas i 25 - 30 minuter.

RÖR  ihop  alla  ingredienser till  yoghurtsåsen
i en  skål .
SERVERA  till  kakan .

LYCKA TILL !


måndag 27 mars 2017

SÖNDAGSFISK MED LYXKÄNSLA 4 PERS.



         HEJSAN !

KOKT FISK  med räkor och hummersås  är  en  söndagsmiddag
med  lyxkänsla .

HÄR  ÄR  RECEPTET :

800  G  FISKFILE',  GÄRNA  GÖS  ELLER TORSK .
1  MSK  VITVINSVINÄGER ,
1  BIT  PURJOLÖK ,
6  GROVT  KROSSADE  VITPEPPARKORN ,
SALT ,

TILL  SÅSEN :
2  DL  VÄTSKA  FRÅN  FISKEN ,
2  DL  GRÄDDE ,
1  MSK  KONC.  HUMMERFOND ,
SALT  OCH  CAYENNEPEPPAR ,
1 ½  MSK  MAJSSTÄRKELSE + 2 ½ MSK VATTEN ,

ATT  ÄTA  TILL :
RÄKOR,
KOKT  POTATIS,  BROCCOLI.

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA  upp  vattnet  smaksatt  med  vinäger, i bit purjolök,
krossad  vitpeppar  och  salt .
Sjud  vätskan  ett  par  minuter .
RULLA  FISKFILE'EN  med  det  som  varit  skinnsidan  inåt
och  lägg  rullarna  tätt  i  kastrull .
Sila  buljongen  över  och  sjud  fisken  ett  par  minuter  och
låt  den  dra  i  vätskan vid  sidan  av  spisen  ett  par  minuter  till .
SILA  av  2  dl  till  ny  kastrull, tillsätt  grädde, hummerfond och
en  lätt  redning  med  majsstärkelse .
Sjud  såsen  i  5  minuter .
Smaka  av  med  salt  och  cayennepeppar .
LÅT  FISKEN  mellanlanda  på  hushållspapper  så  att  vätskan
rinner  av .
LÄGG  upp  och  garnera  med  räkor, citron  och  lättkokta 
broccolibuketter .

SMAKLIG  MÅLTID !

                                     LYCKA  TILL !

söndag 26 mars 2017

GAMMALDAGS CHOKLADPUDDING 6 PERS.



           HEJSAN !

Det här var rena festen när farmor  hade gjort chokladpudding .

HÄR ÄR RECEPTET :
8 DL STANDARD MJÖLK ,
1 DL MAIZENA ,
½ DL SOCKER ,
1 DL KAKAO ,
2 MSK VANILJSOCKER ,
1 ÄGG ,
3 DL VISPGRÄDDE ,

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  mjölk, maizena, socker, kakao  och  ägg
i en kastrull och vispa det väl .
Låt krämen koka upp och sjud under kokpunkten  medan
Du vispar tills krämen tjocknar .
DRA  kastrullen av plattan och smaksätt med vaniljsocker.
HÄLL  upp  krämen i en vattensköljd (glas) skål eller i
portionsglas .
Strö  över  lite  socker,  annars kommer det lätt skinn på ytan.
LÅT puddingen svalna och ställ sedan i kylskåp 2- 3 tim.
SERVERA  den  kall  med spritsade toppar av vispgrädde
och  pudrad kakao på ytan och med vispgrädde till .

(farmor , hällde puddingen i en stor skål, med spritsade
  GRÄDDTOPPAR  över hela ytan ).

mmm...  LYCKA  TILL !