måndag 3 april 2017
BLOMKÅLS-KAKA MED YOGHURT- GRÄDDE.
HEJSAN !
Här hade jag ett halvt blomkålshuvud, ca 175 g i kylen .
Kan jag göra något annat än att koka ?
Jajamensan, då hittade jag ett recept på Blomkålskaka ,
så nu gör jag den !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg,
2 dl strösocker (rörsocker fick det bli, fanns inget annat)
50 g smör ,
1 1/4 dl mjölk ,
1 citron , finrivet skal
3 dl vetemjöl ,
1 ½ tsk bakpulver ,
ca 175 g blomkål (råriven)
YOGHURTGRÄDDE :
2 ½ dl vispad grädde ,
4 msk grekisk yoghurt ,
3 msk flytande honung.
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.
Smörj och bröa en form.
VISPA ägg och socker pösigt .
Smält smöret och häll i mjölken .
Tillsätt blandningen till de vispade äggen och sockret .
Riv citronskalet fint och tillsätt .
Blanda mjölet med bakpulvret och tillsätt , slutligen
den rivna blomkålen .
Rör om .
HÄLL smeten i formen och grädda i nedre delen
av ugnen ca 35 - 40 minuter.
Känn med en sticka att det inte är kladdigt .
VISPA grädden och rör ner grekisk yoghurt och
smaksätt med honung .
SERVERA kakan ljum med ringlad honung och
yoghurtgrädde bredvid .
LYCKA TILL !
söndag 2 april 2017
SOJAMARINERAD LAX 4 PERS.
HEJSAN !
SMAKA PÅ DETTA !
30 minuters marinering
och 15 minuter i ugnen .
HÄR ÄR RECEPTET :
400 - 500 g LAXFILE' ,
1 msk kinesisk soja ,
2 morötter ,
200 g blomkål ,
1 liten purjolök ,
8 rädisor ,
200 g sockerärter ,
2 msk matolja ,
1 tsk ingefära ,
½ tsk salt ,
½ krm peppar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR laxen i 4 skivor .
Pensla skivorna med soja .
Låt dem ligga i 30 min.
Stek i 200 grader i 10- 15 min, stektiden beror på tjockleken .
SKÄR morötterna i tunna skivor, bryt blomkålen i små buketter,
skär purjolöken och rädisorna i skivor och sockerärterna i bitar.
Fräs morötter och blomkål i oljan på svag värme, ca 5 min.
LÄGG i övriga grönsaker och låt dem fräsa med ett par minuter.
Smaksätt med ingefära, salt och peppar .
Himla gott !
SMAKLIG MÅLTID ,
och LYCKA TILL !
ROSTBIFFSSTRUTAR 4 PERS.
HEJSAN !
DET HÄR ÄR GOTT TILL LUNCH ELLER SOM KVÄLLSRÄTT !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 Tortillas ,
4 dl blandad sallad ,
4 kokta potatisar ,
12 skivor rostbiff ,
2 tomater ,
4 msk rostad lök ,
remouladsås ,
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG en hög med sallad på varje övre hälft
av tortillan, därpå potatis skuren i klyftor,
några skivor rostbiff, skivad tomat och en
nypa rostad lök .
VIK upp nedre delen av tortillan till 1/3 och
därefter höger och vänster sida in mot mitten .
HÄLL remouladsås över fyllningen och strö
över lite mer lök .
SMAKLIG MÅLTID !
FÄRGGLAD ÄGGRÖRA 4 PERS.
HEJSAN !
DET HÄR ÄR GOTT !
HAR DU NÅGRA ÄGG I KYLEN ÄR DU ALDRIG UTAN MAT.
HÄR ÄR EN FÄRGGLAD ÄGGRÖRA MED BLANDADE FÄRSKA KRYDDOR.
HÄR ÄR RECEPTET :
6 ägg ,
2 dl vispgrädde ,
2 dl hackat kryddgrönt , t ex persilja och dill ,
salt och peppar ,
2 msk smör / margarin ,
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA samman äggen lätt och häll i grädden .
Blanda i det kryddgröna salta och peppra .
SMÄLT matfettet i en stekpanna och häll i äggsmeten .
Rör hela tiden med en träslev tills en grynig massa bildas.
LÄGG upp på portionstallrikar och servera med rökt skinka
och några röda småtomater .
mmm..... LYCKA TILL !
lördag 1 april 2017
MANDELMOCCAMUFFINS 16 ST .
HEJSAN !
De här muffinsen är underbart goda ,
hoppas att Du provar att göra dem ...mmm !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g mandelmassa ,
100 g smör / margarin ,
½ dl socker ,
2 ägg ,
1 ½ dl vetemjöl ,
1 tsk bakpulver ,
½ dl kallt starkt kaffe
GARNERING :
50 g mörk blockchoklad
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Riv mandelmassan i en bunke och tillsätt
matfettet och sockret .
Rör massan vit och porös .
TILLSÄTT äggen ett i taget och rör smeten
slät mellan varje .
Sikta ner vetemjölet och bakpulvret i smeten .
Tillsätt sist kaffet och rör varsamt smeten slät.
SKEDA upp smeten i muffinsformar så att de
blir fyllda till 3/4 .
GRÄDDA muffinsen i mitten av ugnen i
12 - 14 minuter .
SMÄLT blockchokladen i varmt vattenbad eller
i mikrovågsugn .
Bre lite choklad på varje muffins och ställ dem
därefter att stelna .
LYCKA TILL !
torsdag 30 mars 2017
SPÄTTABÖRSAR 4 PORT.
HEJSAN !
LÖRDAGS - MIDDAG ,
Allt som oftast äter vi den här och NJUTER,
mmm...underbart !
HÄR ÄR RECEPTET :
6 STORA SPÄTTAFILEER ,
salt,
peppar ,
1 burk stuvade champinjoner ,
4 halvcentimetertjocka skivor GREVE'OST ,
vetemjöl ,
uppvispat ägg ,
ströbröd ,
matolja ,
2 hackade tomater ,
½ fiskbuljongtärning ,
1 dl vitt vin eller matlagningsvin,
GARNERING :
Dillvippor .
SÅ HÄR GÖR DU :
SALTA och peppra fisken .
Fördela den kalla stuvningen direkt från burken på fisken
och lägg en ostbit på varje .
VIK ihop till "börsar " och lägg dem i en ugnssäker form .
Strö lite vetemjöl över varje fiskbit så att det täcker .
Pensla med uppvispat ägg, strö över ströbröd och häll lite
olja över .
Strö tomathacket mellan fiskbitarna .
PUTTRA ihop söndersmulad fiskbuljongtärning och vitt vin
i mikron tills drygt hälften återstår .
Slå sedan försiktigt vätskan ovanpå tomaterna (inte på fiskens yta ) .
Sätt in fatet på 225 grader i vanliga ugnen i ca 10 minuter eller
tills fiskytan fått färg och osten börjat smälta och fisken är fast och vit.
GARNERA MED :
Dill och servera med pressad potatis och spenat .
SMAKLIG MÅLTID !
KRYDDIG GRÖNSAKSGRYTA 4-5 PERS.
HEJSAN !
Denna gillar jag - den är verkligen kryddstark,
smaka Du också !
HÄR ÄR RECEPTET:
3 morötter, ca 400 g
2 squasher, ca 400 g
1 aubergine, ca 400 g
lite matolja ,
2 msk riven kokos ,
1 tsk curry ,
1 tsk mald koriander,
½ tsk mald fänkål ,
1 kanelstång ,
5 dl grönsaksbuljong ,
3 dl kokta linser, gärna gröna
röda eller gula ,
salt , cayennepeppar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva eller tärna morötterna .
Tärna squash och aubergine .
Hetta upp oljan i en gryta och fräs kokosen
tillsammans med kryddorna på medelstark värme
några minuter tills kokosen är gyllengul .
TILLSÄTT grönsakerna och buljongen .
Sjud under lock ca 20 minuter tills grönsakerna
mjuknat. Lägg i linserna och smaksätt med salt
och cayennepeppar .
Ett surdegsbröd är gott till .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)