fredag 7 april 2017

FRASGRATINERADE FYLLDA KOTLETTER 4 PERS.



             HEJSAN !

Det  här måste Du prova !
mm... det är så gott ,  och ser frestande ut .

HÄR ÄR RECEPTET :
4  kotletter  utan  ben ,
ca  2 cm  tjocka ,
salt och peppar ,
4 skivor rökt  skinka,
4 tsk  färskost med örter,

FRASGRATINERING :
½  dl riven parmesanost ,
½ dl ströbröd ,
1 dl hackad persilja ,
2 vitlöksklyftor ,
3 msk olivolja,

UGN :  225 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  en  djup  ficka  i  varje  kotlett .
Lägg  i  1 skiva  skinka  och  1  tsk ost .
Fäst  med  tandpetare .
Bryn  kotletterna  på  varje  sida,  salta  och  peppra.
Lägg  kotletterna  i  en  smord  form.
HACKA  persilja, tillsätt  parmesanost, ströbröd
och  vitlök .
Häll  i  olja  och  rör  till  gröna  smulor .
Fördela  röran  över  kotletterna .

GRATINERA  mitt i ugnen ,  ca  10 min.

LYCKA  TILL !

SMÖRDEGSINBAKAD KASSLER MED NÄSSLOR , 4 PORT.



         HEJSAN !

Snart  kan  Du  plocka  nässlor,  förväll  och  frys in
och  bjud  på  denna  primör  hela  försommaren .

HÄR ÄR RECEPTET :
8 skivor benfri kassler ,
4 djupfrusna smördegsplattor ,

NÄSSELSTUVNING :
ca  400 g  förvällda  och hackade nässlor ,
2 msk vetemjöl ,
1 dl mjölk ,
2 krm salt ,
½ krm svartpeppar ,
ägg till pensling ,

UGN :200 GRADER.

SALLAD :
majs, gurka, cocktailtomater,

SÅ HÄR GÖR DU :
Börja med  STUVNINGEN :  VÄRM  nässlorna.
Rör  ut  mjölet  i  mjölken  och  häll  detta  under 
omrörning  i  nässlorna .
Koka  upp  och  sjud  ca  3- 5 minuter .
Smaka  av  med  salt  och  peppar .
DELA  de  tinade  smördegsplattorna  i  2  delar .
Kavla  ut  dem  till  dubbel  storlek .
LÄGG  en  kasslerskiva  på  varje  platta, 
fördela  stuvningen  ovanpå  och  vik  till  paket.
Lägg  dem  på  en  plåt  med  skarven  nedåt.
(hit går rätten att förbereda .)
PENSLA  paketen  med  ägg  och  grädda  dem  i
ca  35-40  minuter  i  mitten  av  ugnen .
SERVERA   med  en  härlig  sallad .

Vill Du  ha  en  dressing  till  salladen  är  en
vanlig  vinägrett  bäst .

LYCKA  TILL !





torsdag 6 april 2017

HEMLAGAD CASSATAGLASS 6 PORT.



         HEJSAN !

mmm....himla  god !

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
3 ägg,
1 dl florsocker ,
1 påse kaktärningar, ca 50 g
½ dl kokosflingor ,
1 dl hasselnötter ,
2-3 msk  koncentrerad apelsinjuice
eller  punsch ,
4 dl vispgrädde ,
GARNERING :
apelsinskivor, druvor, citronmeliss

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
VISPA  ägg  och  florsocker  pösigt .
Blanda  i  kaktärningar, kokos, nötter  och 
juice  eller  punsch .
VISPA  grädden  och  blanda  ner  den  i  äggsmeten .
Häll  glassmeten  i  en  form  och  ställ  den  i  frysen
1  timme,  rör  om  och  frys  i  ytterligare  2  timmar.
STJÄLP  upp  glassen  och  garnera .

LYCKA  TILL !

tisdag 4 april 2017

FRASIG PIZZA 4 PORT .



                HEJSAN !

Kanske  passar  den här underbart goda Pizzan  till helgen  ?
mmm....jättegod !

HÄR ÄR RECEPTET :
8  tomater ,
2  msk olivolja ,
1  pkt fryst  smördeg , ca 400 g
200  g mozzarellaost ,
1  ägg ,
200  g lufttorkad skinka ,
TILLBEHÖR :
basilika  och  sallad.
UGN  200 GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  tomaterna  i  skivor,  ringla  över  olivolja .
Lägg  på  en  plåt  med  BAKPAPPER  och  ställ 
in  i  ugnen  i  10  minuter  .
LÄGG  ut  och  kavla  ihop  smördegsplattorna
till  en  platta,  rulla  in  en  liten  kant  runtom .
Lägg  på  en  annan  plåt  med  BAKPAPPER .
SKIVA   mozzarellan .
Varva  tomater  och  mozzarellaost  på  degen .
Pensla  kanten  med  lätt  uppvispat  ägg .
Strimla  skinkan,  strö  över  den  och  ställ  in
i  ugn  ca  15  minuter .
GARNERA  med  färsk  basilika .
SERVERA  med  blandad  grönsallad.

LYCKA  TILL !



måndag 3 april 2017

BLOMKÅLS-KAKA MED YOGHURT- GRÄDDE.



         HEJSAN !

Här hade jag ett halvt blomkålshuvud, ca 175 g i  kylen .
Kan jag göra något annat än att koka ?
Jajamensan, då hittade jag ett recept på Blomkålskaka ,
så nu gör jag den !

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
2  ägg,
2  dl  strösocker (rörsocker fick det bli, fanns inget annat)
50 g  smör ,
1 1/4 dl mjölk ,
1  citron , finrivet skal
3 dl vetemjöl ,
1 ½ tsk bakpulver ,
ca 175 g blomkål (råriven)

YOGHURTGRÄDDE :
2 ½  dl vispad  grädde ,
4  msk  grekisk  yoghurt ,
3 msk  flytande  honung.

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.
Smörj och bröa  en  form.
VISPA  ägg  och  socker  pösigt .
Smält  smöret  och  häll  i  mjölken .
Tillsätt  blandningen  till  de  vispade  äggen  och  sockret .
Riv  citronskalet  fint  och  tillsätt .
Blanda  mjölet  med  bakpulvret och  tillsätt , slutligen
den  rivna  blomkålen .
Rör  om .
HÄLL  smeten  i  formen  och  grädda  i  nedre  delen
av  ugnen  ca 35 - 40 minuter.
Känn  med  en  sticka  att  det  inte  är  kladdigt .
VISPA  grädden  och  rör  ner  grekisk  yoghurt och 
smaksätt  med  honung .
SERVERA  kakan  ljum  med  ringlad  honung  och
yoghurtgrädde  bredvid .

LYCKA  TILL !

söndag 2 april 2017

SOJAMARINERAD LAX 4 PERS.



               HEJSAN !

SMAKA PÅ DETTA !

30  minuters  marinering
och  15  minuter i ugnen .

HÄR ÄR RECEPTET :
400 - 500 g  LAXFILE' ,
1 msk  kinesisk  soja ,
2 morötter ,
200 g  blomkål ,
1 liten purjolök ,
8 rädisor ,
200 g sockerärter ,
2 msk matolja ,
1 tsk ingefära ,
½ tsk salt ,
½ krm peppar ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  laxen i  4  skivor .
Pensla  skivorna  med  soja .
Låt  dem  ligga  i  30  min.
Stek  i  200  grader  i 10- 15 min, stektiden beror  på  tjockleken .
SKÄR  morötterna  i  tunna  skivor,  bryt  blomkålen i små buketter,
skär  purjolöken  och  rädisorna  i skivor  och  sockerärterna i bitar.
Fräs  morötter  och  blomkål  i  oljan  på  svag  värme,  ca  5  min.
LÄGG  i  övriga  grönsaker  och  låt  dem  fräsa  med  ett  par  minuter.
Smaksätt  med  ingefära,  salt  och  peppar .
Himla  gott !
SMAKLIG  MÅLTID ,
och  LYCKA  TILL !

ROSTBIFFSSTRUTAR 4 PERS.



            
                 HEJSAN !

DET  HÄR  ÄR  GOTT  TILL  LUNCH  ELLER SOM  KVÄLLSRÄTT !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

4  Tortillas ,
4  dl  blandad  sallad ,
4  kokta  potatisar ,
12  skivor  rostbiff ,
2  tomater ,
4  msk  rostad  lök ,
remouladsås ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
LÄGG  en  hög  med  sallad  på  varje  övre  hälft
av  tortillan,  därpå  potatis  skuren  i  klyftor,
några  skivor  rostbiff,  skivad  tomat  och  en 
nypa  rostad  lök .
VIK  upp  nedre  delen  av  tortillan  till 1/3  och
därefter  höger  och  vänster  sida  in  mot  mitten .
HÄLL  remouladsås  över  fyllningen  och  strö 
över  lite  mer  lök .

SMAKLIG  MÅLTID !