torsdag 13 april 2017

KLASSISK TORSDAGSSILL 4 PERS.



                 HEJSAN !

SILL  &  STRÖMMING...
är  samma  fisk  fast  från  olika  delar  av  landet .
Den  som  fångas  i  Östersjön  heter  strömming,
den  som  fångas  på  Västkusten  och  Skåne
heter  sill .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
600 g  rensad  sill/ strömming ,  eller 1 kg orensad )
salt ,
dillkvistar ,
rågmjöl ,
smör/margarin till stekning ,
gröna  ärter,
POTATISMOS :
ca  1 kg potatis ,
2- 2½ dl varm mjölk ,
2 msk smör/margarin,
salt, peppar

SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA,  skiva  och  koka  potatisen  mjuka.
Rensa  och  skölj  sillen/ strömmingen .
Ta bort ryggben  och fenor, salta.
Lägg dillkvistar på köttsidorna  och vik ihop
sillarna  till börsar .
VÄND  fisken i rågmjöl  och stek dem i smör/
margarin  3-4 min på var sida .
MOSA  potatisen,  tillsätt den varma mjölken
stegvis  tills Du  får  önskad konsistens,
rör  ner  smöret/margarinet .
Salta och peppra .
SERVERA  sill och mos med ärter,
garnera med dillkvist .

(hela vinterhalvåret har vi mer eller mindre ätit ärtsoppa ,
nu blir det TORSDAGSSILL  eller annan fisk )

LYCKA  TILL !

måndag 10 april 2017

RÖDKÅLSSALLAD 4 PERS.


         HEJSAN !

 Gillar Ni  sallader ?
 Då  provar  vi  denna -  jag  gillar den, men
 vad  tycker Du ?

 HÄR  ÄR  RECEPTET :
 500 g  rödkål ,
 2 syrliga  äpplen ,  ca  250 g
 3 msk  matolja ,
 2 msk  citronsaft,
 salt,
 1 dl  valnötter ,
 4  ananasskivor ,  osötade

 SÅ HÄR GÖR  DU :
 RIV  rödkålen  eller  strimla  den  ytterst  fint.
 Skala  äpplena,  tag  bort  kärnhuset,   och  skär 
 dem  i  tunna  strimlor .
 Blanda  rödkål, äpplen, citronsaft  och  olja  väl.
 LÅT  blandningen  stå  kallt  ca ½  timme innan
den  serveras .
GARNERA  med  valnötter och  ananasskivor.
Salladen  är  mycket  god  till  kokt  skinka .

LYCKA  TILL !

lördag 8 april 2017

ANANASKASSLER 4 PERS.


                          HEJSAN !

Smaka  på  det  här,   himla  gott !

HÄR ÄR  RECEPTET :

LÄGG  8  kasslerskivor  i  en  smord  form  .
Smaksätt  med  1 tsk  mejram .
Häll  över  1  burk  krossad  ananas .
Skiva  2  tomater  och  lägg  dem  ovanpå
ananasen .
Smaksätt  med  salt  och  peppar .
STRÖ  över 6  msk  riven  ost .
Sätt  in  i  225 graders  ugn  i  10  minuter.

SERVERA  med  ris  och  sallad .

LYCKA  TILL !

fredag 7 april 2017

FRASGRATINERADE FYLLDA KOTLETTER 4 PERS.



             HEJSAN !

Det  här måste Du prova !
mm... det är så gott ,  och ser frestande ut .

HÄR ÄR RECEPTET :
4  kotletter  utan  ben ,
ca  2 cm  tjocka ,
salt och peppar ,
4 skivor rökt  skinka,
4 tsk  färskost med örter,

FRASGRATINERING :
½  dl riven parmesanost ,
½ dl ströbröd ,
1 dl hackad persilja ,
2 vitlöksklyftor ,
3 msk olivolja,

UGN :  225 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  en  djup  ficka  i  varje  kotlett .
Lägg  i  1 skiva  skinka  och  1  tsk ost .
Fäst  med  tandpetare .
Bryn  kotletterna  på  varje  sida,  salta  och  peppra.
Lägg  kotletterna  i  en  smord  form.
HACKA  persilja, tillsätt  parmesanost, ströbröd
och  vitlök .
Häll  i  olja  och  rör  till  gröna  smulor .
Fördela  röran  över  kotletterna .

GRATINERA  mitt i ugnen ,  ca  10 min.

LYCKA  TILL !

SMÖRDEGSINBAKAD KASSLER MED NÄSSLOR , 4 PORT.



         HEJSAN !

Snart  kan  Du  plocka  nässlor,  förväll  och  frys in
och  bjud  på  denna  primör  hela  försommaren .

HÄR ÄR RECEPTET :
8 skivor benfri kassler ,
4 djupfrusna smördegsplattor ,

NÄSSELSTUVNING :
ca  400 g  förvällda  och hackade nässlor ,
2 msk vetemjöl ,
1 dl mjölk ,
2 krm salt ,
½ krm svartpeppar ,
ägg till pensling ,

UGN :200 GRADER.

SALLAD :
majs, gurka, cocktailtomater,

SÅ HÄR GÖR DU :
Börja med  STUVNINGEN :  VÄRM  nässlorna.
Rör  ut  mjölet  i  mjölken  och  häll  detta  under 
omrörning  i  nässlorna .
Koka  upp  och  sjud  ca  3- 5 minuter .
Smaka  av  med  salt  och  peppar .
DELA  de  tinade  smördegsplattorna  i  2  delar .
Kavla  ut  dem  till  dubbel  storlek .
LÄGG  en  kasslerskiva  på  varje  platta, 
fördela  stuvningen  ovanpå  och  vik  till  paket.
Lägg  dem  på  en  plåt  med  skarven  nedåt.
(hit går rätten att förbereda .)
PENSLA  paketen  med  ägg  och  grädda  dem  i
ca  35-40  minuter  i  mitten  av  ugnen .
SERVERA   med  en  härlig  sallad .

Vill Du  ha  en  dressing  till  salladen  är  en
vanlig  vinägrett  bäst .

LYCKA  TILL !





torsdag 6 april 2017

HEMLAGAD CASSATAGLASS 6 PORT.



         HEJSAN !

mmm....himla  god !

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
3 ägg,
1 dl florsocker ,
1 påse kaktärningar, ca 50 g
½ dl kokosflingor ,
1 dl hasselnötter ,
2-3 msk  koncentrerad apelsinjuice
eller  punsch ,
4 dl vispgrädde ,
GARNERING :
apelsinskivor, druvor, citronmeliss

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
VISPA  ägg  och  florsocker  pösigt .
Blanda  i  kaktärningar, kokos, nötter  och 
juice  eller  punsch .
VISPA  grädden  och  blanda  ner  den  i  äggsmeten .
Häll  glassmeten  i  en  form  och  ställ  den  i  frysen
1  timme,  rör  om  och  frys  i  ytterligare  2  timmar.
STJÄLP  upp  glassen  och  garnera .

LYCKA  TILL !

tisdag 4 april 2017

FRASIG PIZZA 4 PORT .



                HEJSAN !

Kanske  passar  den här underbart goda Pizzan  till helgen  ?
mmm....jättegod !

HÄR ÄR RECEPTET :
8  tomater ,
2  msk olivolja ,
1  pkt fryst  smördeg , ca 400 g
200  g mozzarellaost ,
1  ägg ,
200  g lufttorkad skinka ,
TILLBEHÖR :
basilika  och  sallad.
UGN  200 GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  tomaterna  i  skivor,  ringla  över  olivolja .
Lägg  på  en  plåt  med  BAKPAPPER  och  ställ 
in  i  ugnen  i  10  minuter  .
LÄGG  ut  och  kavla  ihop  smördegsplattorna
till  en  platta,  rulla  in  en  liten  kant  runtom .
Lägg  på  en  annan  plåt  med  BAKPAPPER .
SKIVA   mozzarellan .
Varva  tomater  och  mozzarellaost  på  degen .
Pensla  kanten  med  lätt  uppvispat  ägg .
Strimla  skinkan,  strö  över  den  och  ställ  in
i  ugn  ca  15  minuter .
GARNERA  med  färsk  basilika .
SERVERA  med  blandad  grönsallad.

LYCKA  TILL !