torsdag 13 april 2017
KLASSISK TORSDAGSSILL 4 PERS.
HEJSAN !
SILL & STRÖMMING...
är samma fisk fast från olika delar av landet .
Den som fångas i Östersjön heter strömming,
den som fångas på Västkusten och Skåne
heter sill .
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g rensad sill/ strömming , eller 1 kg orensad )
salt ,
dillkvistar ,
rågmjöl ,
smör/margarin till stekning ,
gröna ärter,
POTATISMOS :
ca 1 kg potatis ,
2- 2½ dl varm mjölk ,
2 msk smör/margarin,
salt, peppar
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA, skiva och koka potatisen mjuka.
Rensa och skölj sillen/ strömmingen .
Ta bort ryggben och fenor, salta.
Lägg dillkvistar på köttsidorna och vik ihop
sillarna till börsar .
VÄND fisken i rågmjöl och stek dem i smör/
margarin 3-4 min på var sida .
MOSA potatisen, tillsätt den varma mjölken
stegvis tills Du får önskad konsistens,
rör ner smöret/margarinet .
Salta och peppra .
SERVERA sill och mos med ärter,
garnera med dillkvist .
(hela vinterhalvåret har vi mer eller mindre ätit ärtsoppa ,
nu blir det TORSDAGSSILL eller annan fisk )
LYCKA TILL !
måndag 10 april 2017
RÖDKÅLSSALLAD 4 PERS.
HEJSAN !
Gillar Ni sallader ?
Då provar vi denna - jag gillar den, men
vad tycker Du ?
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g rödkål ,
2 syrliga äpplen , ca 250 g
3 msk matolja ,
2 msk citronsaft,
salt,
1 dl valnötter ,
4 ananasskivor , osötade
SÅ HÄR GÖR DU :
RIV rödkålen eller strimla den ytterst fint.
Skala äpplena, tag bort kärnhuset, och skär
dem i tunna strimlor .
Blanda rödkål, äpplen, citronsaft och olja väl.
LÅT blandningen stå kallt ca ½ timme innan
den serveras .
GARNERA med valnötter och ananasskivor.
Salladen är mycket god till kokt skinka .
LYCKA TILL !
lördag 8 april 2017
ANANASKASSLER 4 PERS.
HEJSAN !
Smaka på det här, himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
LÄGG 8 kasslerskivor i en smord form .
Smaksätt med 1 tsk mejram .
Häll över 1 burk krossad ananas .
Skiva 2 tomater och lägg dem ovanpå
ananasen .
Smaksätt med salt och peppar .
STRÖ över 6 msk riven ost .
Sätt in i 225 graders ugn i 10 minuter.
SERVERA med ris och sallad .
LYCKA TILL !
fredag 7 april 2017
FRASGRATINERADE FYLLDA KOTLETTER 4 PERS.
HEJSAN !
Det här måste Du prova !
mm... det är så gott , och ser frestande ut .
HÄR ÄR RECEPTET :
4 kotletter utan ben ,
ca 2 cm tjocka ,
salt och peppar ,
4 skivor rökt skinka,
4 tsk färskost med örter,
FRASGRATINERING :
½ dl riven parmesanost ,
½ dl ströbröd ,
1 dl hackad persilja ,
2 vitlöksklyftor ,
3 msk olivolja,
UGN : 225 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR en djup ficka i varje kotlett .
Lägg i 1 skiva skinka och 1 tsk ost .
Fäst med tandpetare .
Bryn kotletterna på varje sida, salta och peppra.
Lägg kotletterna i en smord form.
HACKA persilja, tillsätt parmesanost, ströbröd
och vitlök .
Häll i olja och rör till gröna smulor .
Fördela röran över kotletterna .
GRATINERA mitt i ugnen , ca 10 min.
LYCKA TILL !
SMÖRDEGSINBAKAD KASSLER MED NÄSSLOR , 4 PORT.
HEJSAN !
Snart kan Du plocka nässlor, förväll och frys in
och bjud på denna primör hela försommaren .
HÄR ÄR RECEPTET :
8 skivor benfri kassler ,
4 djupfrusna smördegsplattor ,
NÄSSELSTUVNING :
ca 400 g förvällda och hackade nässlor ,
2 msk vetemjöl ,
1 dl mjölk ,
2 krm salt ,
½ krm svartpeppar ,
ägg till pensling ,
UGN :200 GRADER.
SALLAD :
majs, gurka, cocktailtomater,
SÅ HÄR GÖR DU :
Börja med STUVNINGEN : VÄRM nässlorna.
Rör ut mjölet i mjölken och häll detta under
omrörning i nässlorna .
Koka upp och sjud ca 3- 5 minuter .
Smaka av med salt och peppar .
DELA de tinade smördegsplattorna i 2 delar .
Kavla ut dem till dubbel storlek .
LÄGG en kasslerskiva på varje platta,
fördela stuvningen ovanpå och vik till paket.
Lägg dem på en plåt med skarven nedåt.
(hit går rätten att förbereda .)
PENSLA paketen med ägg och grädda dem i
ca 35-40 minuter i mitten av ugnen .
SERVERA med en härlig sallad .
Vill Du ha en dressing till salladen är en
vanlig vinägrett bäst .
LYCKA TILL !
torsdag 6 april 2017
HEMLAGAD CASSATAGLASS 6 PORT.
HEJSAN !
mmm....himla god !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg,
1 dl florsocker ,
1 påse kaktärningar, ca 50 g
½ dl kokosflingor ,
1 dl hasselnötter ,
2-3 msk koncentrerad apelsinjuice
eller punsch ,
4 dl vispgrädde ,
GARNERING :
apelsinskivor, druvor, citronmeliss
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och florsocker pösigt .
Blanda i kaktärningar, kokos, nötter och
juice eller punsch .
VISPA grädden och blanda ner den i äggsmeten .
Häll glassmeten i en form och ställ den i frysen
1 timme, rör om och frys i ytterligare 2 timmar.
STJÄLP upp glassen och garnera .
LYCKA TILL !
tisdag 4 april 2017
FRASIG PIZZA 4 PORT .
HEJSAN !
Kanske passar den här underbart goda Pizzan till helgen ?
mmm....jättegod !
HÄR ÄR RECEPTET :
8 tomater ,
2 msk olivolja ,
1 pkt fryst smördeg , ca 400 g
200 g mozzarellaost ,
1 ägg ,
200 g lufttorkad skinka ,
TILLBEHÖR :
basilika och sallad.
UGN 200 GRADER
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR tomaterna i skivor, ringla över olivolja .
Lägg på en plåt med BAKPAPPER och ställ
in i ugnen i 10 minuter .
LÄGG ut och kavla ihop smördegsplattorna
till en platta, rulla in en liten kant runtom .
Lägg på en annan plåt med BAKPAPPER .
SKIVA mozzarellan .
Varva tomater och mozzarellaost på degen .
Pensla kanten med lätt uppvispat ägg .
Strimla skinkan, strö över den och ställ in
i ugn ca 15 minuter .
GARNERA med färsk basilika .
SERVERA med blandad grönsallad.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)