måndag 24 april 2017

FISK I HUMMERSÅS... 2 PERS.



     HEJSAN !

Denna  fest - sås  kan  med  fördel  lagas i förväg .
Himla  go !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g vit FISKFILE',
100 g  LAXFILE' ,
4  krm salt,
10 skalade  räkor,

HUMMERSÅS :
1 dl torrt vitt vin  eller  1 dl vatten + 2 tsk pressad citron.
2 dl mjölk ,
1 msk  koncentrerad  hummerfond,
1 msk vetemjöl eller maizena ,
1 pressad vitlöksklyfta ,
svartpeppar,
färsk timjan ,

TILLBEHÖR :
3 dl kokt ris ,
200 g kokt purjolök & paprika,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  fisken i bitar  och salta den .
Vispa  ihop  vin, mjölk, hummerfond, mjöl och vitlök
i en kastrull .
Låt koka  upp  under vispning.
Peppra.
LÄGG i  fisken och låt den sjuda på svag värme under
lock ca 5 minuter .
Lägg i räkorna  och strö över färsk timjan.

SERVERA  med kokt ris och kokta grönsaker.

SMAKLIG MÅLTID ,   LYCKA  TILL !

TORSK I ÖRTAGÅRDSSÅS.. 2 PERS.



            HEJSAN !

Detta är en fin kryddkombination som smakar speciellt gott till fisk .
Blanda gärna färska och torkade kryddor.
Färska kryddor kan Du ta dubbla mängden av.

HÄR ÄR RECEPTET :
300 g TORSKFILE',
½ tsk salt ,

ÖRTAGÅRDSSÅS :
2 tsk vetemjöl,
2 dl mjölk,
½ fiskbuljongtärning,
2 tsk pressad citron,
2 krm dragon,
2 krm körvel,
2 krm rosmarin,

TILLBEHÖR :
100 g kokt purjolök,
150 g kokta morötter,
3 dl kokt ris,

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ut mjölet i mjölken i en liten kastrull.
Tillsätt buljongtärning, citron och kryddor .
Låt såsen koka upp.
SALTA fisken, vik ihop den om FILE'EN
är tunn och lägg ner den i såsen.
Koka fisken på svag värme under lock  ca 5 min.

SERVERA  med kokta grönsaker och ris.

SMAKLIG MÅLTID  och   LYCKA TILL !

fredag 21 april 2017

RÖDBETSFRALLOR 16 ST.


             HEJSAN !

De här är lika goda till frukosten som
till kvällsmaten !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 medelstor rödbeta,
50 g smör,
6 dl mjölk,
50 g jäst,
1 msk salt,
13 dl vetemjöl,
DESSUTOM BEHÖVS:
mjölk till pensling,

SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA och fin- riv rödbetan.
Smält smöret och blanda med mjölken i en bunke.
Lös jästen i vätskan .
Rör i RÖDBETSRIV, salt och mjöl.
Blanda  till en jämn deg och låt jäsa övertäckt i 1 tim.
STJÄLP  ut  degen  på mjölat  bakbord  och  dela  i 16 bitar.
FORMA till bullar  och  lägg  på  bakpappersklädd plåt.
Låt jäsa i 30 minuter.
VÄRM  ugnen  till  225  grader.
Pensla bullarna  med  mjölk eller vatten och grädda i 15 min.
LÅT  bullarna  svalna  på  galler  under  bakduk .

LYCKA  TILL !

torsdag 20 april 2017

KÖTTKORV MED ROTMOS 3 PORT.



                 HEJSAN !

Detta har en del av oss ätit i urminnestider , 
- fast då var det med  fläsklägg .
Nu provar vi detta .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 köttkorv, ca 300 g  (pricka korven med en gaffel så den inte spricker när Du kokar den)
EV. köttbuljong av fond eller tärning
till kokning  + 2 kryddpepparkorn.
ROTMOS :
400 g kålrot,
200 g potatis,
av mjölig sort,
1 morot, 50 g
1 msk matfett,
1 dl kokvatten,
eller mjölk,
salt å peppar,
SERVERA MED ;
kokt broccoli ,
senap.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKIVA korven  och lägg lite omlott runt kanten
på en tallrik och värm i mikron under lock, på 650w
i 2 - 3 minuter.
ELLER  värm korven i köttbuljong + 2 kryddpepparkorn
i en kastrull på spisen , ca 10 minuter.
ROTMOS :
SKIVA  och skala  kålroten .
Skala och skiva potatis och morot .
Koka kålrot, potatis och morot riktigt mjuka  i en gryta
med lättsaltat vatten, ca 15 minuter.
HÄLL av vattnet men spara 1 dl om Du inte använder mjölk
till rotmoset .
Stöt potatis och rotfrukter med en potatisstöt .
Tillsätt matfett och  kokvattnet eller mjölk och vispa till ett
luftigt mos med ballongvisp eller el-visp.
SMAKA  av med salt och peppar .

SERVERA med  broccoli och senap .

SMAKLIG MÅLTID   och   LYCKA  TILL !




























FRUKOSTSMOOTHIE 2 PORT.



             HEJSAN !

JÄTTEGOTT !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl björnbär,
1 dl jordgubbar,
4 dl vaniljyoghurt,
GARNERA  MED :
jordgubbar,
björnbär,

SÅ HÄR GÖR DU :
RENSA bären .
Lägg ingredienserna i en mixer
och kör till en slät dryck .
Häll upp i glas och garnera med
en jordgubbe och ett björnbär
på ett spett .
SERVERA .
Lägg spettet över glaset, glöm inte sugrör.

LYCKA  TILL !

tisdag 18 april 2017

ROTFRUKTSSOPPA 6 PERS. + FRÖIGT KNÄCKEBRÖD.




              HEJSAN !

Här är ett gott recept  på soppa, med många godsaker i.

HÄR ÄR RECEPTET :
300 g morot ,
200 g palsternacka ,
150 g rotselleri ,
200 g kålrot ,
250 g purjolök ,
50 g färsk ingefära ,
2 citrongräs ,
1 ½ liter vatten ,
2 buljongtärningar,
200 g sparrisbroccoli ,
½ tsk HARISSAPASTA= Afrikansk  kryddblandning,
finns i hyllan för utländsk mat.
2 tsk gurkmeja ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  och  tärna  morötter, palsternacka ,selleri  och  kålrot.
Skölj, ansa och skiva purjolöken .
Skala ingefära  och  skiva  tunt, ta bort de yttersta bladen på
citrongräset .
LÄGG  alla ingredienser i en kastrull med vatten och buljong-
tärning .
Sjud  under lock ca 15 minuter tills grönsakerna mjuknat .
Ansa och skölj  sparrisbroccoli  och låt sjuda med de  sista
minuterna.
Smaka av med harissa och gurkmeja .
Tänk på att harissa är starkt .

SERVERA  soppan med  hembakat  knäckebröd.

HÄR ÄR RECEPTET :   PÅ  FRÖIGT  KNÄCKEBRÖD ;
2 ½ dl majsmjöl,
½ dl solrosfrön ,
½ dl pumpafrön ,
½ dl sesamfrön ,
½ dl linfrön ,
½ dl olivolja ,
2 ½ dl varmt vatten ,
FLINGSALT.

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen på 175 grader .
Blanda samman  alla  ingredienser  utom  saltet.
PLATTA  ut  degen  tunt  på  plåt  med  bakplåtspapper,
sätt  gärna  en  plastpåse  på  handen  så  går  det  lättare .
Strö  sist  över   FLINGSALT.
GRÄDDA  brödet  1  timme .

HOPPAS  PÅ  SMAKLIG  MÅLTID !

LYCKA  TILL !

TERIYAKIMARINERADE BIFFSPETT 4 PERS.



             HEJSAN !

Inte heller dumt !
TERIYAKIMARINAD  finns att köpa på flaska
och används också som sås .

HÄR ÄR RECEPTET :
4 - 6 skivor lövbiff ,
1 dl  TERIYAKIMARINAD ,

SALLAD :
1 fänkål ,
1 knippa rädisor ,
3 msk hackad persilja ,
salt, peppar ,
1 - 2 msk olivolja ,

SÅ HÄR GÖR DU :
DELA köttskivorna på längden och blanda med marinaden
i en skål.
Låt  dem  marineras  5 - 10 minuter.
TRÄ  upp  köttet  på  dubbla  spett  av  metall  eller 
blötlagda träspett .
SKIVA  fänkål  och  rädisor  tunt .
Blanda  med  persilja  i  en  skål.
Salta  och  peppra  och  ringla  över  olivoljan.
GRILLA  eller  stek  spetten  i  lite rapsolja ½ - 1 minut
på  varje  sida .
SERVERA  med  salladen  och  lite  mer  TERIYAKIMARINAD
som  sås  vid  sidan  om.

HIMLA  GOTT !

LYCKA  TILL !