måndag 24 april 2017
FISK I HUMMERSÅS... 2 PERS.
HEJSAN !
Denna fest - sås kan med fördel lagas i förväg .
Himla go !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g vit FISKFILE',
100 g LAXFILE' ,
4 krm salt,
10 skalade räkor,
HUMMERSÅS :
1 dl torrt vitt vin eller 1 dl vatten + 2 tsk pressad citron.
2 dl mjölk ,
1 msk koncentrerad hummerfond,
1 msk vetemjöl eller maizena ,
1 pressad vitlöksklyfta ,
svartpeppar,
färsk timjan ,
TILLBEHÖR :
3 dl kokt ris ,
200 g kokt purjolök & paprika,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR fisken i bitar och salta den .
Vispa ihop vin, mjölk, hummerfond, mjöl och vitlök
i en kastrull .
Låt koka upp under vispning.
Peppra.
LÄGG i fisken och låt den sjuda på svag värme under
lock ca 5 minuter .
Lägg i räkorna och strö över färsk timjan.
SERVERA med kokt ris och kokta grönsaker.
SMAKLIG MÅLTID , LYCKA TILL !
TORSK I ÖRTAGÅRDSSÅS.. 2 PERS.
HEJSAN !
Detta är en fin kryddkombination som smakar speciellt gott till fisk .
Blanda gärna färska och torkade kryddor.
Färska kryddor kan Du ta dubbla mängden av.
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g TORSKFILE',
½ tsk salt ,
ÖRTAGÅRDSSÅS :
2 tsk vetemjöl,
2 dl mjölk,
½ fiskbuljongtärning,
2 tsk pressad citron,
2 krm dragon,
2 krm körvel,
2 krm rosmarin,
TILLBEHÖR :
100 g kokt purjolök,
150 g kokta morötter,
3 dl kokt ris,
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ut mjölet i mjölken i en liten kastrull.
Tillsätt buljongtärning, citron och kryddor .
Låt såsen koka upp.
SALTA fisken, vik ihop den om FILE'EN
är tunn och lägg ner den i såsen.
Koka fisken på svag värme under lock ca 5 min.
SERVERA med kokta grönsaker och ris.
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
fredag 21 april 2017
RÖDBETSFRALLOR 16 ST.
HEJSAN !
De här är lika goda till frukosten som
till kvällsmaten !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 medelstor rödbeta,
50 g smör,
6 dl mjölk,
50 g jäst,
1 msk salt,
13 dl vetemjöl,
DESSUTOM BEHÖVS:
mjölk till pensling,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och fin- riv rödbetan.
Smält smöret och blanda med mjölken i en bunke.
Lös jästen i vätskan .
Rör i RÖDBETSRIV, salt och mjöl.
Blanda till en jämn deg och låt jäsa övertäckt i 1 tim.
STJÄLP ut degen på mjölat bakbord och dela i 16 bitar.
FORMA till bullar och lägg på bakpappersklädd plåt.
Låt jäsa i 30 minuter.
VÄRM ugnen till 225 grader.
Pensla bullarna med mjölk eller vatten och grädda i 15 min.
LÅT bullarna svalna på galler under bakduk .
LYCKA TILL !
torsdag 20 april 2017
KÖTTKORV MED ROTMOS 3 PORT.
HEJSAN !
Detta har en del av oss ätit i urminnestider ,
- fast då var det med fläsklägg .
Nu provar vi detta .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 köttkorv, ca 300 g (pricka korven med en gaffel så den inte spricker när Du kokar den)
EV. köttbuljong av fond eller tärning
till kokning + 2 kryddpepparkorn.
ROTMOS :
400 g kålrot,
200 g potatis,
av mjölig sort,
1 morot, 50 g
1 msk matfett,
1 dl kokvatten,
eller mjölk,
salt å peppar,
SERVERA MED ;
kokt broccoli ,
senap.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKIVA korven och lägg lite omlott runt kanten
på en tallrik och värm i mikron under lock, på 650w
i 2 - 3 minuter.
ELLER värm korven i köttbuljong + 2 kryddpepparkorn
i en kastrull på spisen , ca 10 minuter.
ROTMOS :
SKIVA och skala kålroten .
Skala och skiva potatis och morot .
Koka kålrot, potatis och morot riktigt mjuka i en gryta
med lättsaltat vatten, ca 15 minuter.
HÄLL av vattnet men spara 1 dl om Du inte använder mjölk
till rotmoset .
Stöt potatis och rotfrukter med en potatisstöt .
Tillsätt matfett och kokvattnet eller mjölk och vispa till ett
luftigt mos med ballongvisp eller el-visp.
SMAKA av med salt och peppar .
SERVERA med broccoli och senap .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
FRUKOSTSMOOTHIE 2 PORT.
HEJSAN !
JÄTTEGOTT !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl björnbär,
1 dl jordgubbar,
4 dl vaniljyoghurt,
GARNERA MED :
jordgubbar,
björnbär,
SÅ HÄR GÖR DU :
RENSA bären .
Lägg ingredienserna i en mixer
och kör till en slät dryck .
Häll upp i glas och garnera med
en jordgubbe och ett björnbär
på ett spett .
SERVERA .
Lägg spettet över glaset, glöm inte sugrör.
LYCKA TILL !
tisdag 18 april 2017
ROTFRUKTSSOPPA 6 PERS. + FRÖIGT KNÄCKEBRÖD.
HEJSAN !
Här är ett gott recept på soppa, med många godsaker i.
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g morot ,
200 g palsternacka ,
150 g rotselleri ,
200 g kålrot ,
250 g purjolök ,
50 g färsk ingefära ,
2 citrongräs ,
1 ½ liter vatten ,
2 buljongtärningar,
200 g sparrisbroccoli ,
½ tsk HARISSAPASTA= Afrikansk kryddblandning,
finns i hyllan för utländsk mat.
2 tsk gurkmeja ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och tärna morötter, palsternacka ,selleri och kålrot.
Skölj, ansa och skiva purjolöken .
Skala ingefära och skiva tunt, ta bort de yttersta bladen på
citrongräset .
LÄGG alla ingredienser i en kastrull med vatten och buljong-
tärning .
Sjud under lock ca 15 minuter tills grönsakerna mjuknat .
Ansa och skölj sparrisbroccoli och låt sjuda med de sista
minuterna.
Smaka av med harissa och gurkmeja .
Tänk på att harissa är starkt .
SERVERA soppan med hembakat knäckebröd.
HÄR ÄR RECEPTET : PÅ FRÖIGT KNÄCKEBRÖD ;
2 ½ dl majsmjöl,
½ dl solrosfrön ,
½ dl pumpafrön ,
½ dl sesamfrön ,
½ dl linfrön ,
½ dl olivolja ,
2 ½ dl varmt vatten ,
FLINGSALT.
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Blanda samman alla ingredienser utom saltet.
PLATTA ut degen tunt på plåt med bakplåtspapper,
sätt gärna en plastpåse på handen så går det lättare .
Strö sist över FLINGSALT.
GRÄDDA brödet 1 timme .
HOPPAS PÅ SMAKLIG MÅLTID !
LYCKA TILL !
TERIYAKIMARINERADE BIFFSPETT 4 PERS.
HEJSAN !
Inte heller dumt !
TERIYAKIMARINAD finns att köpa på flaska
och används också som sås .
HÄR ÄR RECEPTET :
4 - 6 skivor lövbiff ,
1 dl TERIYAKIMARINAD ,
SALLAD :
1 fänkål ,
1 knippa rädisor ,
3 msk hackad persilja ,
salt, peppar ,
1 - 2 msk olivolja ,
SÅ HÄR GÖR DU :
DELA köttskivorna på längden och blanda med marinaden
i en skål.
Låt dem marineras 5 - 10 minuter.
TRÄ upp köttet på dubbla spett av metall eller
blötlagda träspett .
SKIVA fänkål och rädisor tunt .
Blanda med persilja i en skål.
Salta och peppra och ringla över olivoljan.
GRILLA eller stek spetten i lite rapsolja ½ - 1 minut
på varje sida .
SERVERA med salladen och lite mer TERIYAKIMARINAD
som sås vid sidan om.
HIMLA GOTT !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)