tisdag 2 maj 2017

GLASSIG KAFFEKICK . 2 PERS.



            HEJSAN !

Bjud Dig själv eller en vän på söt-kallt kaffe efter maten.
Ät med sked eller sörpla smält glass med sugrör .

Prova,

HÄR ÄR RECEPTET :

1 GLAS,
2 dl vatten ,
2 tsk snabbkaffe ,
2 kulor vaniljglass ,
1 krm kakao ,

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA  upp vattnet .
Blanda det med kaffepulvret i ett glas.
Låt svalna ca 10 minuter.
LÄGG i glasskulorna .
Sikta  över kakao genom en sil och servera genast.

LYCKA TILL !

måndag 1 maj 2017

FISK MED KNAPRIGT TÄCKE 4 PORT.


           HEJSAN !

MUSLIMIX  med mandel säljs på påse, men Du kan välja mandel bara
om Du gillar det bättre.
Underbart god är rätten i alla fall.

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g fryst FISKFILE', t ex kummel eller HOKI.
2 dl bulgur eller couscous, helst fullkorn,
1 grönsaksbuljong+ 4 dl vatten,
2 msk MUSLIMIX (135 g),
eventuellt 1 granatäpple,
250 g champinjoner ,
1 gul lök,
1 äpple med skal,
1 msk smör ,
2 krm salt ,
1 krm nymalen svartpeppar,
½ dl hackad bladpersilja,

VITLÖKSSÅS :
2 dl Turkisk yoghurt,
1-2 pressade vitlöksklyftor,
(1 tsk riven ingefära) , mm...så gott!
1-2 kläm av flytande Akacia honung,

SÅ HÄR GÖR DU :
SJUD fisken i stora bitar 5 min. i saltat vatten .
KOKA  BULGUREN  med vatten och grönsaksbuljong ca 10 min .

VITLÖKSSÅS :
BLANDA  alla ingredienser .
RULLA  granatäpplet  hårt mot köksbänken ,
för att få kärnorna att släppa .
Halvera  granatäpplet och lösgör kärnorna  i en skål
med vatten - då flyter de beska hinnorna upp till ytan
och kan enkelt plockas bort .
Sila av kärnorna .
ANSA  och skiva svampen .
Skala och skiva lök och äpple.
Stek svamp, lök och äpple  i smöret ca 3 min.
Salta och peppra .
BLANDA  bulgur, svamp , äpple och persilja .
Strö granatäppelkärnorna över.
STRÖ MUSLI- Blandningen  över fisken.

SERVERA  den med bulgur och vitlökssås.

SMAKLIG MÅLTID ,  och  LYCKA TILL !

lördag 29 april 2017

SPENAT- & RICOTTARULLAR 4 PORT.



            HEJSAN !
mmm... Med färdig tomatsås blir spenat och RICOTTARULLARNA
hur lättgjorda som helst .

HÄR ÄR RECEPTET :
300 g fryst bladspenat ,
½ tsk salt ,
2 krm nymalen svartpeppar ,
50 g parmesanost ,
1 burk RICOTTAOST  (250 g)
250 g färska lasagneplattor ,
1 burk färdig tomatsås
t ex med basilika , 400 g

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen på 225 grader.
TINA spenaten i mikron eller i en kastrull .
Salta och peppra .
FINRIV  parmesanosten, spara 1/3.
Blanda resten med  RICOTTA  och spenat
i en bunke .
SKÄR lasagnen i dm - breda bitar.
Lägg 2 msk av spenat- och RICOTTA-röran
på varje bit och rulla ihop.
Spara 1/3 av röran .
LÄGG  rullarna i en smord ugnssäker form.
Häll över tomatsåsen och bre på den sparade
oströran .
GRÄDDA  mitt  i ugnen  15  min.
Servera med den sparade parmesanosten .

RICOTTA är en mager italiensk ost som används
i både varmrätter, såser och desserter.

LYCKA TILL !

QUINOA - OCH HALLOUMISALLAD 4 PERS.


           HEJSAN !

mmm... himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET:

2 dl okokt QUINOA av valfri färg,
1 burk kikärter ,
1 röd paprika,
1 påse blandad sallad, ca 200 g
150 g HALLOUMI,
olivolja till stekning,

DRESSING :
2 msk röd eller vit vinäger,
1 tsk honung,
½ tsk rivet citronskal ,
3 msk olivolja,
salt och svartpeppar ,

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA QUINOAN  enligt anvisningarna på förpackningen
och låt svalna .
Låt  kikärterna rinna av och strimla paprikan.
BLANDA  QUINOA, sallad, kikärter och paprika på ett stort fat.

DRESSING :
VISPA ihop ingredienserna och krydda med salt och peppar.
DELA HALOUMIN på längden och skär i skivor.
Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och stek på medelhög
värme osten gyllenbrun på bägge sidor.
Fördela HALLOUMIN över salladen, ringla över dressingen
och  servera .

LYCKA  TILL  !



måndag 24 april 2017

FISK I HUMMERSÅS... 2 PERS.



     HEJSAN !

Denna  fest - sås  kan  med  fördel  lagas i förväg .
Himla  go !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g vit FISKFILE',
100 g  LAXFILE' ,
4  krm salt,
10 skalade  räkor,

HUMMERSÅS :
1 dl torrt vitt vin  eller  1 dl vatten + 2 tsk pressad citron.
2 dl mjölk ,
1 msk  koncentrerad  hummerfond,
1 msk vetemjöl eller maizena ,
1 pressad vitlöksklyfta ,
svartpeppar,
färsk timjan ,

TILLBEHÖR :
3 dl kokt ris ,
200 g kokt purjolök & paprika,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  fisken i bitar  och salta den .
Vispa  ihop  vin, mjölk, hummerfond, mjöl och vitlök
i en kastrull .
Låt koka  upp  under vispning.
Peppra.
LÄGG i  fisken och låt den sjuda på svag värme under
lock ca 5 minuter .
Lägg i räkorna  och strö över färsk timjan.

SERVERA  med kokt ris och kokta grönsaker.

SMAKLIG MÅLTID ,   LYCKA  TILL !

TORSK I ÖRTAGÅRDSSÅS.. 2 PERS.



            HEJSAN !

Detta är en fin kryddkombination som smakar speciellt gott till fisk .
Blanda gärna färska och torkade kryddor.
Färska kryddor kan Du ta dubbla mängden av.

HÄR ÄR RECEPTET :
300 g TORSKFILE',
½ tsk salt ,

ÖRTAGÅRDSSÅS :
2 tsk vetemjöl,
2 dl mjölk,
½ fiskbuljongtärning,
2 tsk pressad citron,
2 krm dragon,
2 krm körvel,
2 krm rosmarin,

TILLBEHÖR :
100 g kokt purjolök,
150 g kokta morötter,
3 dl kokt ris,

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ut mjölet i mjölken i en liten kastrull.
Tillsätt buljongtärning, citron och kryddor .
Låt såsen koka upp.
SALTA fisken, vik ihop den om FILE'EN
är tunn och lägg ner den i såsen.
Koka fisken på svag värme under lock  ca 5 min.

SERVERA  med kokta grönsaker och ris.

SMAKLIG MÅLTID  och   LYCKA TILL !

fredag 21 april 2017

RÖDBETSFRALLOR 16 ST.


             HEJSAN !

De här är lika goda till frukosten som
till kvällsmaten !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 medelstor rödbeta,
50 g smör,
6 dl mjölk,
50 g jäst,
1 msk salt,
13 dl vetemjöl,
DESSUTOM BEHÖVS:
mjölk till pensling,

SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA och fin- riv rödbetan.
Smält smöret och blanda med mjölken i en bunke.
Lös jästen i vätskan .
Rör i RÖDBETSRIV, salt och mjöl.
Blanda  till en jämn deg och låt jäsa övertäckt i 1 tim.
STJÄLP  ut  degen  på mjölat  bakbord  och  dela  i 16 bitar.
FORMA till bullar  och  lägg  på  bakpappersklädd plåt.
Låt jäsa i 30 minuter.
VÄRM  ugnen  till  225  grader.
Pensla bullarna  med  mjölk eller vatten och grädda i 15 min.
LÅT  bullarna  svalna  på  galler  under  bakduk .

LYCKA  TILL !