tisdag 2 maj 2017
GLASSIG KAFFEKICK . 2 PERS.
HEJSAN !
Bjud Dig själv eller en vän på söt-kallt kaffe efter maten.
Ät med sked eller sörpla smält glass med sugrör .
Prova,
HÄR ÄR RECEPTET :
1 GLAS,
2 dl vatten ,
2 tsk snabbkaffe ,
2 kulor vaniljglass ,
1 krm kakao ,
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp vattnet .
Blanda det med kaffepulvret i ett glas.
Låt svalna ca 10 minuter.
LÄGG i glasskulorna .
Sikta över kakao genom en sil och servera genast.
LYCKA TILL !
måndag 1 maj 2017
FISK MED KNAPRIGT TÄCKE 4 PORT.
HEJSAN !
MUSLIMIX med mandel säljs på påse, men Du kan välja mandel bara
om Du gillar det bättre.
Underbart god är rätten i alla fall.
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g fryst FISKFILE', t ex kummel eller HOKI.
2 dl bulgur eller couscous, helst fullkorn,
1 grönsaksbuljong+ 4 dl vatten,
2 msk MUSLIMIX (135 g),
eventuellt 1 granatäpple,
250 g champinjoner ,
1 gul lök,
1 äpple med skal,
1 msk smör ,
2 krm salt ,
1 krm nymalen svartpeppar,
½ dl hackad bladpersilja,
VITLÖKSSÅS :
2 dl Turkisk yoghurt,
1-2 pressade vitlöksklyftor,
(1 tsk riven ingefära) , mm...så gott!
1-2 kläm av flytande Akacia honung,
SÅ HÄR GÖR DU :
SJUD fisken i stora bitar 5 min. i saltat vatten .
KOKA BULGUREN med vatten och grönsaksbuljong ca 10 min .
VITLÖKSSÅS :
BLANDA alla ingredienser .
RULLA granatäpplet hårt mot köksbänken ,
för att få kärnorna att släppa .
Halvera granatäpplet och lösgör kärnorna i en skål
med vatten - då flyter de beska hinnorna upp till ytan
och kan enkelt plockas bort .
Sila av kärnorna .
ANSA och skiva svampen .
Skala och skiva lök och äpple.
Stek svamp, lök och äpple i smöret ca 3 min.
Salta och peppra .
BLANDA bulgur, svamp , äpple och persilja .
Strö granatäppelkärnorna över.
STRÖ MUSLI- Blandningen över fisken.
SERVERA den med bulgur och vitlökssås.
SMAKLIG MÅLTID , och LYCKA TILL !
lördag 29 april 2017
SPENAT- & RICOTTARULLAR 4 PORT.
HEJSAN !
mmm... Med färdig tomatsås blir spenat och RICOTTARULLARNA
hur lättgjorda som helst .
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g fryst bladspenat ,
½ tsk salt ,
2 krm nymalen svartpeppar ,
50 g parmesanost ,
1 burk RICOTTAOST (250 g)
250 g färska lasagneplattor ,
1 burk färdig tomatsås
t ex med basilika , 400 g
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader.
TINA spenaten i mikron eller i en kastrull .
Salta och peppra .
FINRIV parmesanosten, spara 1/3.
Blanda resten med RICOTTA och spenat
i en bunke .
SKÄR lasagnen i dm - breda bitar.
Lägg 2 msk av spenat- och RICOTTA-röran
på varje bit och rulla ihop.
Spara 1/3 av röran .
LÄGG rullarna i en smord ugnssäker form.
Häll över tomatsåsen och bre på den sparade
oströran .
GRÄDDA mitt i ugnen 15 min.
Servera med den sparade parmesanosten .
RICOTTA är en mager italiensk ost som används
i både varmrätter, såser och desserter.
LYCKA TILL !
QUINOA - OCH HALLOUMISALLAD 4 PERS.
HEJSAN !
mmm... himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET:
2 dl okokt QUINOA av valfri färg,
1 burk kikärter ,
1 röd paprika,
1 påse blandad sallad, ca 200 g
150 g HALLOUMI,
olivolja till stekning,
DRESSING :
2 msk röd eller vit vinäger,
1 tsk honung,
½ tsk rivet citronskal ,
3 msk olivolja,
salt och svartpeppar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA QUINOAN enligt anvisningarna på förpackningen
och låt svalna .
Låt kikärterna rinna av och strimla paprikan.
BLANDA QUINOA, sallad, kikärter och paprika på ett stort fat.
DRESSING :
VISPA ihop ingredienserna och krydda med salt och peppar.
DELA HALOUMIN på längden och skär i skivor.
Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och stek på medelhög
värme osten gyllenbrun på bägge sidor.
Fördela HALLOUMIN över salladen, ringla över dressingen
och servera .
LYCKA TILL !
måndag 24 april 2017
FISK I HUMMERSÅS... 2 PERS.
HEJSAN !
Denna fest - sås kan med fördel lagas i förväg .
Himla go !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g vit FISKFILE',
100 g LAXFILE' ,
4 krm salt,
10 skalade räkor,
HUMMERSÅS :
1 dl torrt vitt vin eller 1 dl vatten + 2 tsk pressad citron.
2 dl mjölk ,
1 msk koncentrerad hummerfond,
1 msk vetemjöl eller maizena ,
1 pressad vitlöksklyfta ,
svartpeppar,
färsk timjan ,
TILLBEHÖR :
3 dl kokt ris ,
200 g kokt purjolök & paprika,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR fisken i bitar och salta den .
Vispa ihop vin, mjölk, hummerfond, mjöl och vitlök
i en kastrull .
Låt koka upp under vispning.
Peppra.
LÄGG i fisken och låt den sjuda på svag värme under
lock ca 5 minuter .
Lägg i räkorna och strö över färsk timjan.
SERVERA med kokt ris och kokta grönsaker.
SMAKLIG MÅLTID , LYCKA TILL !
TORSK I ÖRTAGÅRDSSÅS.. 2 PERS.
HEJSAN !
Detta är en fin kryddkombination som smakar speciellt gott till fisk .
Blanda gärna färska och torkade kryddor.
Färska kryddor kan Du ta dubbla mängden av.
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g TORSKFILE',
½ tsk salt ,
ÖRTAGÅRDSSÅS :
2 tsk vetemjöl,
2 dl mjölk,
½ fiskbuljongtärning,
2 tsk pressad citron,
2 krm dragon,
2 krm körvel,
2 krm rosmarin,
TILLBEHÖR :
100 g kokt purjolök,
150 g kokta morötter,
3 dl kokt ris,
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ut mjölet i mjölken i en liten kastrull.
Tillsätt buljongtärning, citron och kryddor .
Låt såsen koka upp.
SALTA fisken, vik ihop den om FILE'EN
är tunn och lägg ner den i såsen.
Koka fisken på svag värme under lock ca 5 min.
SERVERA med kokta grönsaker och ris.
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
fredag 21 april 2017
RÖDBETSFRALLOR 16 ST.
HEJSAN !
De här är lika goda till frukosten som
till kvällsmaten !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 medelstor rödbeta,
50 g smör,
6 dl mjölk,
50 g jäst,
1 msk salt,
13 dl vetemjöl,
DESSUTOM BEHÖVS:
mjölk till pensling,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och fin- riv rödbetan.
Smält smöret och blanda med mjölken i en bunke.
Lös jästen i vätskan .
Rör i RÖDBETSRIV, salt och mjöl.
Blanda till en jämn deg och låt jäsa övertäckt i 1 tim.
STJÄLP ut degen på mjölat bakbord och dela i 16 bitar.
FORMA till bullar och lägg på bakpappersklädd plåt.
Låt jäsa i 30 minuter.
VÄRM ugnen till 225 grader.
Pensla bullarna med mjölk eller vatten och grädda i 15 min.
LÅT bullarna svalna på galler under bakduk .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)