fredag 5 maj 2017

TACOLÖVBIFF MED GUACAMOLE, 4 PORT.




               HEJSAN !

Prova detta,  mmm... !

HÄR ÄR RECEPTET .

400 g lövbiff,
1 broccoli-huvud,
½ rödlök,
1 vitlöksklyfta,
1 liten squash,
100 g färsk grön sparris,
100 g sockerärter,
1 msk rapsolja,
1 påse tacokryddor,
150 g PÄRLTOMATER.

GUACAMOLE :
2 mogna AVOKADOR,
1 vitlöksklyfta,
½ lime,

SÅ HÄR GÖR DU :
Gör först GUACAMOLEN  genom att dela på AVOCADORNA
och ta bort skal och kärnor.
Lägg AVOKADOKÖTTET i en matberedare tillsammans med
vitlöken och  limesaften .
Mixa till en jämn röra . SMAKA av med salt och peppar. STÄLL kallt.
STRIMLA  köttet och  strö  på salt och peppar.
Skär  broccolin i buketter .
Skala och skiva rödlöken .
Finhacka vitlöksklyftan .
Skär squashen i skivor och dela sparrisen i mindre bitar.
HETTA  upp en wokgryta med olja och woka alla grönsakerna
i någon minut.
Tillsätt  köttet och tacokryddan .
Stek i ytterligare någon minut.
Dela tomaterna och blanda ner före servering.
SERVERA  med guacamole .

LYCKA TILL !

onsdag 3 maj 2017

INKOKT LAX MED RÄKTOPP 8 PORT.



            HEJSAN !


mmm.... detta säger allt !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 kg  LAXFILE',

LAG :
1 gul lök , 1 liter vatten, 2 lagerblad, 10 vitpepparkorn,
2 msk salt, 2 msk ättikssprit, 12%, ½dl strösocker.
RÄKTOPP :
1 ½  dl gräddfil, 2 msk majonnäs, 1 msk chilisås, 2 msk hackad rödlök,
2 msk dill, salt, peppar, 200 g skalade räkor, 500 g oskalad vikt,
spara några till garnering .
GARNERA MED :
räkor, citronklyftor, dill.

UGN :100 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
LAG : SKALA och skiva löken .
Koka  ihop vatten, lök, lagerblad, pepparkorn, salt,
ättikssprit och socker i 5 minuter.
LÄGG  laxen i en ugnsfast form och häll på den
varma lagen .
Tillaga i ugnen  tills laxen  är klar ca 30 minuter.
Låt laxen kallna i lagen .
RÄKTOPP :
RÖR  ihop gräddfil, majonnäs, chilisås, rödlök
och dill .  Salta och peppra .
Vänd i räkorna, spara några till garnering.
TA UPP  laxen och lägg på ett fat .
Toppa med  RÄKRÖRA  och garnera med räkor,
citronklyftor och dill .

Så himla go '  Du gör den om och om igen !

LYCKA TILL !

tisdag 2 maj 2017

GLASSIG KAFFEKICK . 2 PERS.



            HEJSAN !

Bjud Dig själv eller en vän på söt-kallt kaffe efter maten.
Ät med sked eller sörpla smält glass med sugrör .

Prova,

HÄR ÄR RECEPTET :

1 GLAS,
2 dl vatten ,
2 tsk snabbkaffe ,
2 kulor vaniljglass ,
1 krm kakao ,

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA  upp vattnet .
Blanda det med kaffepulvret i ett glas.
Låt svalna ca 10 minuter.
LÄGG i glasskulorna .
Sikta  över kakao genom en sil och servera genast.

LYCKA TILL !

måndag 1 maj 2017

FISK MED KNAPRIGT TÄCKE 4 PORT.


           HEJSAN !

MUSLIMIX  med mandel säljs på påse, men Du kan välja mandel bara
om Du gillar det bättre.
Underbart god är rätten i alla fall.

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g fryst FISKFILE', t ex kummel eller HOKI.
2 dl bulgur eller couscous, helst fullkorn,
1 grönsaksbuljong+ 4 dl vatten,
2 msk MUSLIMIX (135 g),
eventuellt 1 granatäpple,
250 g champinjoner ,
1 gul lök,
1 äpple med skal,
1 msk smör ,
2 krm salt ,
1 krm nymalen svartpeppar,
½ dl hackad bladpersilja,

VITLÖKSSÅS :
2 dl Turkisk yoghurt,
1-2 pressade vitlöksklyftor,
(1 tsk riven ingefära) , mm...så gott!
1-2 kläm av flytande Akacia honung,

SÅ HÄR GÖR DU :
SJUD fisken i stora bitar 5 min. i saltat vatten .
KOKA  BULGUREN  med vatten och grönsaksbuljong ca 10 min .

VITLÖKSSÅS :
BLANDA  alla ingredienser .
RULLA  granatäpplet  hårt mot köksbänken ,
för att få kärnorna att släppa .
Halvera  granatäpplet och lösgör kärnorna  i en skål
med vatten - då flyter de beska hinnorna upp till ytan
och kan enkelt plockas bort .
Sila av kärnorna .
ANSA  och skiva svampen .
Skala och skiva lök och äpple.
Stek svamp, lök och äpple  i smöret ca 3 min.
Salta och peppra .
BLANDA  bulgur, svamp , äpple och persilja .
Strö granatäppelkärnorna över.
STRÖ MUSLI- Blandningen  över fisken.

SERVERA  den med bulgur och vitlökssås.

SMAKLIG MÅLTID ,  och  LYCKA TILL !

lördag 29 april 2017

SPENAT- & RICOTTARULLAR 4 PORT.



            HEJSAN !
mmm... Med färdig tomatsås blir spenat och RICOTTARULLARNA
hur lättgjorda som helst .

HÄR ÄR RECEPTET :
300 g fryst bladspenat ,
½ tsk salt ,
2 krm nymalen svartpeppar ,
50 g parmesanost ,
1 burk RICOTTAOST  (250 g)
250 g färska lasagneplattor ,
1 burk färdig tomatsås
t ex med basilika , 400 g

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen på 225 grader.
TINA spenaten i mikron eller i en kastrull .
Salta och peppra .
FINRIV  parmesanosten, spara 1/3.
Blanda resten med  RICOTTA  och spenat
i en bunke .
SKÄR lasagnen i dm - breda bitar.
Lägg 2 msk av spenat- och RICOTTA-röran
på varje bit och rulla ihop.
Spara 1/3 av röran .
LÄGG  rullarna i en smord ugnssäker form.
Häll över tomatsåsen och bre på den sparade
oströran .
GRÄDDA  mitt  i ugnen  15  min.
Servera med den sparade parmesanosten .

RICOTTA är en mager italiensk ost som används
i både varmrätter, såser och desserter.

LYCKA TILL !

QUINOA - OCH HALLOUMISALLAD 4 PERS.


           HEJSAN !

mmm... himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET:

2 dl okokt QUINOA av valfri färg,
1 burk kikärter ,
1 röd paprika,
1 påse blandad sallad, ca 200 g
150 g HALLOUMI,
olivolja till stekning,

DRESSING :
2 msk röd eller vit vinäger,
1 tsk honung,
½ tsk rivet citronskal ,
3 msk olivolja,
salt och svartpeppar ,

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA QUINOAN  enligt anvisningarna på förpackningen
och låt svalna .
Låt  kikärterna rinna av och strimla paprikan.
BLANDA  QUINOA, sallad, kikärter och paprika på ett stort fat.

DRESSING :
VISPA ihop ingredienserna och krydda med salt och peppar.
DELA HALOUMIN på längden och skär i skivor.
Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och stek på medelhög
värme osten gyllenbrun på bägge sidor.
Fördela HALLOUMIN över salladen, ringla över dressingen
och  servera .

LYCKA  TILL  !



måndag 24 april 2017

FISK I HUMMERSÅS... 2 PERS.



     HEJSAN !

Denna  fest - sås  kan  med  fördel  lagas i förväg .
Himla  go !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g vit FISKFILE',
100 g  LAXFILE' ,
4  krm salt,
10 skalade  räkor,

HUMMERSÅS :
1 dl torrt vitt vin  eller  1 dl vatten + 2 tsk pressad citron.
2 dl mjölk ,
1 msk  koncentrerad  hummerfond,
1 msk vetemjöl eller maizena ,
1 pressad vitlöksklyfta ,
svartpeppar,
färsk timjan ,

TILLBEHÖR :
3 dl kokt ris ,
200 g kokt purjolök & paprika,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  fisken i bitar  och salta den .
Vispa  ihop  vin, mjölk, hummerfond, mjöl och vitlök
i en kastrull .
Låt koka  upp  under vispning.
Peppra.
LÄGG i  fisken och låt den sjuda på svag värme under
lock ca 5 minuter .
Lägg i räkorna  och strö över färsk timjan.

SERVERA  med kokt ris och kokta grönsaker.

SMAKLIG MÅLTID ,   LYCKA  TILL !