lördag 3 juni 2017

ITALIENSK PASTASALLAD 8 PERS.



                HEJSAN !

mmm... ,
SMAKA på denna, så himla go' med mycket smaker.

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g pasta ,
ca 2 dl PIMENTOFYLLDA  gröna oliver ,
ca 3 dl svarta oliver ,
1 squash ,
6 skalade, urkärnade tomater ,
2 stora vitlöksklyftor ,
4 msk kapris ,
½ knippa hackad bladpersilja ,
1 färsk pepparfrukt ,
½ - 2 dl olivolja ,
8 - 12 tunna skivor av vardera mortadella , (italiensk korv)
italiensk skinka  och salami .
½ kruka färsk oregano,

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA gröna oliver  och 2 dl av de svarta
oliverna .
Blanda hacket med lite olivspad .
Hacka tomaterna och blanda i dem .
SKÄR squashen i små tärningar .
Lägg ner tärningarna i kokande vatten
och koka ca 20 SEKUNDER.
Spola av kallt och blanda dem med oliverna.
Blanda i krossad vitlök, kapris, hackad persilja ,
finskuren pepparfrukt och olivolja och låt blandningen
stå och dra några timmar i rumstemperatur.
KOKA pastan enligt grundreceptet, blanda med
olivröran och låt svalna .
SKÄR korv, salami och skinka i mindre bitar och
blanda med salladen, färsk oregano och
hela svarta oliver .

VARSÅGODA !

LYCKA TILL !
oliverna .


PASTASALLAD MED LAX 8 PERS.



               HEJSAN !

mm... ,
VISST är det väl jättegott med pasta !
Då blev det den här, ett tappert försök att LYXA
till det lite .

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g  pasta,
ca 8 dl strimlad eller tärnad rökt lax ,
2 schalottenlökar ,
5- 6 msk citronsaft ,
salt,
nymalen peppar ,
1 ½ dl olja ,
2- 3 dl finskuren dill + dillkvistar,

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA pastan enligt grundreceptet och
låt svalna .
Hacka schalottenlöken och blanda med citronsaft,
salt, peppar, olja och dill .
Vänd ner i pastan.
TOPPA med laxen och dillkvistar .

ENKELT OCH GOTT !

LYCKA TILL !

onsdag 31 maj 2017

HUMMUS 6 PERS.

 


               HEJSAN !

SÅ himla gott på surdegsbröd, - till grönsaker
och vad  Du vill !
Så här gör jag !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 burk kikärtor, 400 g sköljda
1-3 vitlöksklyftor, skalade
3-4 msk citronsaft,
½ tsk paprikapulver,
3 msk sesampasta, tahini
2 msk olivolja, extra jungfru
salt , peppar
1 persiljekvist

SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA  kikärtor, vitlök, paprikapulver, citronsaft
sesampasta och 1 msk olivolja i en matberedare
till en fin, jämn massa .
Tillsätt eventuellt lite vatten .
Smaksätt med salt och peppar.
LÄGG  upp röran i en skål, droppa resten av olivoljan
över och garnera med persilja .

LYCKA TILL !

tisdag 30 maj 2017

MOROTSSALLAD MED PINJENÖTTER 2-3 PERS.



                HEJSAN !

SMAKA PÅ DENNA FÄRGGRANNA  SALLAD !

HÄR ÄR RECEPTET :

25 g skalade pinjenötter ,
1 apelsin,
50 g russin , sköljda
1 krm spiskummin ,
250 g morötter ,
1 msk vinäger ,
3 msk olivolja ,
(extra jungfru)
peppar, salt
1 msk finhackad persilja.

SÅ HÄR GÖR DU :

ROSTA  pinjenötterna gyllenbruna i en
het torr stekpanna .
Låt nötterna svalna på en tallrik .
Tvätta apelsinen och riv 1 msk av det
orange skalet .
PRESSA  saften ur apelsinen .
Koka  upp  saften, det rivna skalet, russin
och spiskummin i en kastrull och låt koka
tills nästan all vätska kokat in .
SKRUBBA  eller skala  morötterna  och 
riv dem, eventuellt i en matberedare .
Vispa ihop vinäger, olivolja, salt och peppar
i en skål till en dressing och blanda den med
morötterna  och  pinjeblandningen.
STRÖ  persilja och de rostade pinjenötterna
över.
GOTT TILL GRILLAT KÖTT OCH GRYTOR.

LYCKA  TILL !

















































































































































































































fredag 26 maj 2017

OST MED MELONSALSA 4 PORT.



              HEJSAN !

mmm...så go'.

SALT OST OCH SÖT FRUKT SAMSAS I EN
MEDELHAVSINSPIRERAD FÖRRÄTTSSALLAD.

VARSÅGODA !

150 g APETINA vit ost
50 g rucola

MELONSALSA :
1 klyfta vattenmelon,
ca 300 g
1 bit gurka, ca 10 cm
1 salladslök,
rivet skal av ½ citron,
1 msk flytande honung,
1 tsk SAMBAL OELEK,
1 krm salt ,
svartpeppar.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och kärna ur melon och gurka.
Skär dem i små bitar och strimla salladslöken.
BLANDA  med övriga ingredienser till salsan.
SKÄR osten i skivor.
Lägg rucola på 4 tallrikar.
Lägg på osten och toppa med salsan och
nymald svartpeppar .

SMAKLIG MÅLTID !

måndag 22 maj 2017

SALLAD MED KASSLER OCH ÄDELOST 4 PERS.



             HEJSAN !

FÖRSOMMARFRÄSCH  SALLAD, 
prova  att  göra  den  !

HÄR ÄR RECEPTET :
8  skivor  kassler,
ett  par  olika  sorters  sallad ,
4  kalla  potatisar ,
1  päron ,
1  knippe  rädisor ,
50  g  ädelost ,
2  msk  valnötter ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKÄR  eller  bryt  salladen  i  bitar.
Skär  också  potatis  och  päron  i  bitar .
Skiva  rädisorna.
Blanda  samman  det  på  fat  eller  i  en  skål.
Lägg  på  en  skiva  ädelost.
SKVÄTT  över  rapsolja  och  vinäger,  en 
nypa  salt  och  peppar.

SERVERA  med  bröd  och  varm  eller  kall kassler.

LYCKA  TILL !


söndag 21 maj 2017

HALLÄNDSK LAXPUDDING, 4 PORT.


               HEJSAN !

DEN HÄR  ÄR  INTE  ATT  FÖRGLÖMMA !
mmm....

HÄR  ÄR  RECEPTET :
350  g  lättrimmad  LAXFILE' ,
8 - 10  kokta  kalla  potatisar ,
1  gul  lök ,
3  msk  finhackad  dill ,
4  ägg ,
4  dl  mjölk ,
1 krm vitpeppar ,
UGN : 210 GRADER.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
STRIMLA  LAXFILE'N  och  skiva  potatisen .
Skala  och  finhacka  löken .
Fräs  den  mjuk  och  glansig  i  lite  smör  utan
att  den  tar  färg.
VARVA  POTATIS,  lök,  hackad  dill  och  lax
i  en  smord  form.
Börja  och  sluta  med  potatis .
VISPA  samman  äggen  med  mjölk  och  vitpeppar.
Häll  äggstanningen  över  potatisen .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  30- 35 minuter eller  tills
äggstanningen  har  fin  färg  och  stelnat .

LYCKA  TILL !