söndag 4 juni 2017

GRILLAD FLÄSKFILE' MED GRÖNPEPPARSMÖR ...4 PERS.



         HEJSAN !

D et här är gott !

FLÄSKFILE'  är enkelt att tillaga på spett och får en
alldeles extra god smak på grillen.
Servera med fräscha sommargrönsaker och ett läckert
ädelost- och grönpepparsmör som får smälta på det
ny- grillade  köttet.

HÄR ÄR RECEPTET :
800 g  FLÄSKFILE',
salt och peppar,
GRÖNPEPPARSMÖR :
Ca 100 g  normal saltat 
rums  tempererat  smör,
2 msk grönpeppar ,
50 g ädelost,
½ dl finhackad blad persilja,
1 msk saft  av citron eller
vitvinsvinäger ,
1 tsk salt,
 SERVERING :
Grillade valfria grönsaker,
t ex paprika, tomat, sparris, salladslök,
små bakade potatisar,
färska  örter,  t ex  dragon, persilja, timjan.

SÅ HÄR GÖR DU :

PUTSA  rent  köttet  från  fett  och  senor.
Dela  det  i  2 cm  tjocka  medaljonger .
Salta  och  peppra  runt  om.
Täck  och  låt  det  stå  och  dra  i rumstemperatur .

GRÖNPEPPARSMÖR :
LÄGG  alla  ingredienser  i  en  matberedare  och
kör  runt  några  varv  .
Klicka  smöret  på  ett  ark  plastfolie  och  rulla 
den  tätt  till  en  rulle  och  frys  ner .

lördag 3 juni 2017

ITALIENSK PASTASALLAD 8 PERS.



                HEJSAN !

mmm... ,
SMAKA på denna, så himla go' med mycket smaker.

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g pasta ,
ca 2 dl PIMENTOFYLLDA  gröna oliver ,
ca 3 dl svarta oliver ,
1 squash ,
6 skalade, urkärnade tomater ,
2 stora vitlöksklyftor ,
4 msk kapris ,
½ knippa hackad bladpersilja ,
1 färsk pepparfrukt ,
½ - 2 dl olivolja ,
8 - 12 tunna skivor av vardera mortadella , (italiensk korv)
italiensk skinka  och salami .
½ kruka färsk oregano,

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA gröna oliver  och 2 dl av de svarta
oliverna .
Blanda hacket med lite olivspad .
Hacka tomaterna och blanda i dem .
SKÄR squashen i små tärningar .
Lägg ner tärningarna i kokande vatten
och koka ca 20 SEKUNDER.
Spola av kallt och blanda dem med oliverna.
Blanda i krossad vitlök, kapris, hackad persilja ,
finskuren pepparfrukt och olivolja och låt blandningen
stå och dra några timmar i rumstemperatur.
KOKA pastan enligt grundreceptet, blanda med
olivröran och låt svalna .
SKÄR korv, salami och skinka i mindre bitar och
blanda med salladen, färsk oregano och
hela svarta oliver .

VARSÅGODA !

LYCKA TILL !
oliverna .


PASTASALLAD MED LAX 8 PERS.



               HEJSAN !

mm... ,
VISST är det väl jättegott med pasta !
Då blev det den här, ett tappert försök att LYXA
till det lite .

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g  pasta,
ca 8 dl strimlad eller tärnad rökt lax ,
2 schalottenlökar ,
5- 6 msk citronsaft ,
salt,
nymalen peppar ,
1 ½ dl olja ,
2- 3 dl finskuren dill + dillkvistar,

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA pastan enligt grundreceptet och
låt svalna .
Hacka schalottenlöken och blanda med citronsaft,
salt, peppar, olja och dill .
Vänd ner i pastan.
TOPPA med laxen och dillkvistar .

ENKELT OCH GOTT !

LYCKA TILL !

onsdag 31 maj 2017

HUMMUS 6 PERS.

 


               HEJSAN !

SÅ himla gott på surdegsbröd, - till grönsaker
och vad  Du vill !
Så här gör jag !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 burk kikärtor, 400 g sköljda
1-3 vitlöksklyftor, skalade
3-4 msk citronsaft,
½ tsk paprikapulver,
3 msk sesampasta, tahini
2 msk olivolja, extra jungfru
salt , peppar
1 persiljekvist

SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA  kikärtor, vitlök, paprikapulver, citronsaft
sesampasta och 1 msk olivolja i en matberedare
till en fin, jämn massa .
Tillsätt eventuellt lite vatten .
Smaksätt med salt och peppar.
LÄGG  upp röran i en skål, droppa resten av olivoljan
över och garnera med persilja .

LYCKA TILL !

tisdag 30 maj 2017

MOROTSSALLAD MED PINJENÖTTER 2-3 PERS.



                HEJSAN !

SMAKA PÅ DENNA FÄRGGRANNA  SALLAD !

HÄR ÄR RECEPTET :

25 g skalade pinjenötter ,
1 apelsin,
50 g russin , sköljda
1 krm spiskummin ,
250 g morötter ,
1 msk vinäger ,
3 msk olivolja ,
(extra jungfru)
peppar, salt
1 msk finhackad persilja.

SÅ HÄR GÖR DU :

ROSTA  pinjenötterna gyllenbruna i en
het torr stekpanna .
Låt nötterna svalna på en tallrik .
Tvätta apelsinen och riv 1 msk av det
orange skalet .
PRESSA  saften ur apelsinen .
Koka  upp  saften, det rivna skalet, russin
och spiskummin i en kastrull och låt koka
tills nästan all vätska kokat in .
SKRUBBA  eller skala  morötterna  och 
riv dem, eventuellt i en matberedare .
Vispa ihop vinäger, olivolja, salt och peppar
i en skål till en dressing och blanda den med
morötterna  och  pinjeblandningen.
STRÖ  persilja och de rostade pinjenötterna
över.
GOTT TILL GRILLAT KÖTT OCH GRYTOR.

LYCKA  TILL !

















































































































































































































fredag 26 maj 2017

OST MED MELONSALSA 4 PORT.



              HEJSAN !

mmm...så go'.

SALT OST OCH SÖT FRUKT SAMSAS I EN
MEDELHAVSINSPIRERAD FÖRRÄTTSSALLAD.

VARSÅGODA !

150 g APETINA vit ost
50 g rucola

MELONSALSA :
1 klyfta vattenmelon,
ca 300 g
1 bit gurka, ca 10 cm
1 salladslök,
rivet skal av ½ citron,
1 msk flytande honung,
1 tsk SAMBAL OELEK,
1 krm salt ,
svartpeppar.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och kärna ur melon och gurka.
Skär dem i små bitar och strimla salladslöken.
BLANDA  med övriga ingredienser till salsan.
SKÄR osten i skivor.
Lägg rucola på 4 tallrikar.
Lägg på osten och toppa med salsan och
nymald svartpeppar .

SMAKLIG MÅLTID !

måndag 22 maj 2017

SALLAD MED KASSLER OCH ÄDELOST 4 PERS.



             HEJSAN !

FÖRSOMMARFRÄSCH  SALLAD, 
prova  att  göra  den  !

HÄR ÄR RECEPTET :
8  skivor  kassler,
ett  par  olika  sorters  sallad ,
4  kalla  potatisar ,
1  päron ,
1  knippe  rädisor ,
50  g  ädelost ,
2  msk  valnötter ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKÄR  eller  bryt  salladen  i  bitar.
Skär  också  potatis  och  päron  i  bitar .
Skiva  rädisorna.
Blanda  samman  det  på  fat  eller  i  en  skål.
Lägg  på  en  skiva  ädelost.
SKVÄTT  över  rapsolja  och  vinäger,  en 
nypa  salt  och  peppar.

SERVERA  med  bröd  och  varm  eller  kall kassler.

LYCKA  TILL !