lördag 10 juni 2017

SKALDJURSPANNA 4 PORT.



            HEJSAN !

mmm..... !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
500 g  räkor  med  skal,
1  ask  kräftstjärtar  i  lag ,
2 schalottenlökar ,
250 g  champinjoner ,
3 dl  grädde ,
2 msk  hummerfond ,
(1 msk konjak)
salt ,
kajennpeppar , stänk, - prova Dig fram
dill,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  räkorna  och  låt  kräftstjärtarna rinna  av .
Skala  löken  och  hacka  den .
Ansa  och  skiva  svampen .
FRÄS  lök  och  svamp  i  lite  matfett  tills  vätskan
har  kokat  in  och  svampen  har  fått  lite  färg.
TILLSÄTT  grädde  och  hummerfond .
Låt  allt  koka  upp  och  sjuda  några  minuter.
Smaka  av  med  (konjak)  salt  och  kajennpeppar.
RÖR  ner  skaldjuren  och  låt  allt  bli  genomvarmt
men  INTE  KOKA .
Strö  över  hackad  dill .
BJUD  luftigt  nykokt Jasminris eller bara  gott  bröd  till .

VARSÅGODA !
                                 LYCKA  TILL !

onsdag 7 juni 2017

SALLAD MED FÄRSKA FIKON 4 PERS.



                   HEJSAN !

I Denna  sallad  har  Du  förutom fikon även
päron  och  ädelost,  underbart  gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
SALLAD  med  färska  fikon  och  ädelost .
Fördela  ca  4  dl  mixad  sallad  på  ett  fat.
SKÄR   1  grönt  päron  i  skivor .
Skär  4  fikon  i  klyftor .
BLANDA  päron  och  fikon  med  salladen.
Smula  över  ca  100  g  ädelost .
Skvätt  över  aningen  olja .
Krydda  med  salt  och  peppar -  gärna  från  kvarn .

SERVERA  MED  FULLKORNSBRÖD .

LYCKA  TILL !



tisdag 6 juni 2017

SMOOTHIES MED SOMMARKÄNSLA , 2 GLAS.



                 HEJSAN !

Smaka  på  denna ! God  och  mättande .....
Kanel  och  jordgubbar  smakar  härligt  tillsammans !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
MIXA  2 dl  frysta  tinade  jordgubbar ,
3 krm  kanel,
2  dl  jordgubbsyoghurt ,
och  ½  dl  mjölk ,
och  häll  upp  i  glas .

Nu  var  det  klart !

LYCKA  TILL !

MILANOSTÄNGER ...., 30 ST.



               HEJSAN !

Å.... , DE

GODASTE AV DE GODA !
De  är  väl  värda  att  baka !

HÄR ÄR RECEPTET :

MÖRDEG :
4  ½  dl  vetemjöl ,
200  g  smör ,
3/4  dl  strösocker ,
1  äggula ,
FYLLNING :
200  g  mandelmassa ,
3  äggvitor ,
PENSLING & GARNERING :
äggvita ,
socker ,
35  g  mandelspån ,
UGN :200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
MÖRDEG:
Arbeta  snabbt  ihop  mjöl, socker,  och  äggula
till  en  deg .
Lägg  degen  i  plast  några  timmar  i  kylen.
FYLLNING :
RIV   mandelmassan  och  tillsätt  äggvitorna .
Blanda  samman  till  en  smidig  massa .
DELA  degen  i  2  lika  stora  delar  och  kavla ut
varje  del  till  2  plattor , ca  10 cm  breda.
SPRITSA  ut  fyllningen  som  en  sträng  i  mitten
på  plattorna .
Rulla  därefter  ihop  längderna  från  LÅNGSIDORNA,
så  att  skarven  hamnar  neråt .
DELA  varje  längd  i  15  bitar  och  placera  bitarna
på  bakpappersklädda  plåtar .
Pensla  kakorna  med  uppvispad  äggvita ,  strö  över
lite  socker  och  mandelspån.
GRÄDDA  tills  kakorna  fått  fin  färg , ca  10 min.

TIPS !
KAVLA  gärna  mördegen  mellan
plastfolie  eller  bakplåtspapper .

LYCKA  TILL !


VÅRAN JÄTTEGODA FISKSÅS . . . 4 PERS.




              HEJSAN !

DEN HÄR SÅSEN ÄTER DU MED SKED  !

Nej , skämt åsido !
-  Den är så underbart  god , att det går också !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

1 BURK CREME FRAICHE,
1 TÄRNING  FISKBULJONG ,
RIVET SKAL AV 1 CITRON ,
CITRONSAFT = 2 KLÄM  PÅ  CITRONEN ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
LÄGG   alltsammans  i  en  kastrull ,
rör  ihop  och  låt  såsen
SJUDA TILLS FÖRSTA BUBBLAN .

Och  det  bästa  av  allt ,
  DU   kan även  ha  såsen
till  GRILLAT  KÖTT !

VARSÅGODA !

LYCKA  TILL !

söndag 4 juni 2017

GRILLAD FLÄSKFILE' MED GRÖNPEPPARSMÖR ...4 PERS.



         HEJSAN !

D et här är gott !

FLÄSKFILE'  är enkelt att tillaga på spett och får en
alldeles extra god smak på grillen.
Servera med fräscha sommargrönsaker och ett läckert
ädelost- och grönpepparsmör som får smälta på det
ny- grillade  köttet.

HÄR ÄR RECEPTET :
800 g  FLÄSKFILE',
salt och peppar,
GRÖNPEPPARSMÖR :
Ca 100 g  normal saltat 
rums  tempererat  smör,
2 msk grönpeppar ,
50 g ädelost,
½ dl finhackad blad persilja,
1 msk saft  av citron eller
vitvinsvinäger ,
1 tsk salt,
 SERVERING :
Grillade valfria grönsaker,
t ex paprika, tomat, sparris, salladslök,
små bakade potatisar,
färska  örter,  t ex  dragon, persilja, timjan.

SÅ HÄR GÖR DU :

PUTSA  rent  köttet  från  fett  och  senor.
Dela  det  i  2 cm  tjocka  medaljonger .
Salta  och  peppra  runt  om.
Täck  och  låt  det  stå  och  dra  i rumstemperatur .

GRÖNPEPPARSMÖR :
LÄGG  alla  ingredienser  i  en  matberedare  och
kör  runt  några  varv  .
Klicka  smöret  på  ett  ark  plastfolie  och  rulla 
den  tätt  till  en  rulle  och  frys  ner .

lördag 3 juni 2017

ITALIENSK PASTASALLAD 8 PERS.



                HEJSAN !

mmm... ,
SMAKA på denna, så himla go' med mycket smaker.

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g pasta ,
ca 2 dl PIMENTOFYLLDA  gröna oliver ,
ca 3 dl svarta oliver ,
1 squash ,
6 skalade, urkärnade tomater ,
2 stora vitlöksklyftor ,
4 msk kapris ,
½ knippa hackad bladpersilja ,
1 färsk pepparfrukt ,
½ - 2 dl olivolja ,
8 - 12 tunna skivor av vardera mortadella , (italiensk korv)
italiensk skinka  och salami .
½ kruka färsk oregano,

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA gröna oliver  och 2 dl av de svarta
oliverna .
Blanda hacket med lite olivspad .
Hacka tomaterna och blanda i dem .
SKÄR squashen i små tärningar .
Lägg ner tärningarna i kokande vatten
och koka ca 20 SEKUNDER.
Spola av kallt och blanda dem med oliverna.
Blanda i krossad vitlök, kapris, hackad persilja ,
finskuren pepparfrukt och olivolja och låt blandningen
stå och dra några timmar i rumstemperatur.
KOKA pastan enligt grundreceptet, blanda med
olivröran och låt svalna .
SKÄR korv, salami och skinka i mindre bitar och
blanda med salladen, färsk oregano och
hela svarta oliver .

VARSÅGODA !

LYCKA TILL !
oliverna .