lördag 1 juli 2017

RÄK- OCH LAXCHEESECAKE 6- 12 PERS.



            HEJSAN !

Allt  för  Din  SOMMARFEST !

Dags att  samla  vänner  och  familj
för  en  av  årets  bästa  tider - SEMESTERN  !

VARFÖR  inte  bjuda  denna  läckra  CHEESEKAKE
med  varmrökt  lax  och  räkor .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1 kavring , ca  550 g
50 g smör/margarin,
FYLLNING :
250 g  skalade räkor,
250 g varmrökt lax,
200 g färskost ,
t ex Philadelphia ,
1 dl vispgrädde ,
1 msk dijonsenap,
salt å peppar ,
tabasco,
SERVERING :
Valfri fiskrom,
10- 12 hand- skalade  räkor,
och några vippor dill.

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader.
Skär bort kanterna på kavringen och fin-smula
i en bunke.
Smält smöret, rör ihop med kavringen och tryck
ut i en pajform med löstagbar kant.
Grädda i 15 minuter.  Låt svalna.
KÖR ingredienserna till fyllningen i en matberedare
tills Du får en slät massa.
Smaka av med salt , peppar och några droppar tabasco.
HÄLL fyllningen i formen , släta till ytan, täck
och ställ kallt över natten.
BRE fiskrommen  FÖRSIKTIGT över kakan.

GARNERA MED RÄKOR  OCH DILL.

LYCKA  TILL !
OCH
TREVLIG SOMMAR!

SESAMKYCKLING MED ROTFGRUKTSMOS. 2 PORT.



              HEJSAN !

Det här var gott tyckte alla ,  prova Du också  - jag
tror att de flesta gillar denna rätt !

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g kycklingben,
½ dl soja,
3/4 dl sesamfrö.
ROTFRUKTSMOS :
400 g potatis ,
250 g persiljerot,
eller rotselleri,
3/4 dl kokande mjölk,
1 tsk olivolja,
salt å peppar,
SERVERA MED :
sallad,
UGN :200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG kycklingbenen i en smord ugnsfast form,
Häll på soja och strö över sesamfrö.
Tillaga mitt i ugnen, ca 40 minuter.
Kontrollera att köttsaften är ofärgad.
ROTFRUKTSMOS :
SKALA och tärna potatis och persiljerot och koka
mjukt i lättsaltat vatten, ca 25 minuter.
Häll av vattnet och mosa med en potatisstöt eller
elvisp.
TILLSÄTT  mjölk och olja.
Smaka av med salt och peppar .
SERVERA med sallad.

SMAKLIG MÅLTID,   LYCKA TILL !

FILOKNYTEN MED FETA OCH SPENAT 6 PERS..



                 HEJSAN !

mmm...Det  här  var  jättegott !
Prova Du  också !

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g fetaost,
1 påse babyspenat, 50 g
2 tsk grovkrossad svartpeppar,
4 ark  FILODEG,
1 ägg till pensling,

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  UGNEN PÅ   200 GRADER.
Smula  ner  osten  i  en  skål.
Grovhacka  spenaten  och  rör  ihop  med  osten.
Smaka  av  med  peppar  och  blanda  väl.
LÄGG  FILODEGSARKEN  två och två ovanpå
varandra .
SKÄR  ut  12  fyrkanter  och  lägg  1  msk  fyllning
på  varje .
Pensla  kanterna  med  ägg  och  vik  ihop  dem  tätt
till  små  rullar .
PLACERA  rullarna  på  en  bakpappersklädd plåt.
Pensla  med  ägg  och  baka  mitt  i  ugnen  i  ca 15
minuter  eller  tills  de  får  gyllenbrun  färg.

Ha gärna en god sallad till .

LYCKA  TILL !

onsdag 28 juni 2017

SALLAD MED FETA OCH QUINOA 4 PERS.



                HEJSAN !

Matig  sallad  med  QUINOA ,  krispiga  grönsaker , fetaost
och  en  fräsch  dressing !
Det  här  får  Du  inte  missa !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4 portioner QUINOA ,
3 tomater ,
2 gröna  paprikor ,
150 - 200 g  blandade salladsblad
från  påse,
200 g fetaost

DRESSING :
1 liten citron ,
½ msk japansk soja ,
4 msk raps eller olivolja,
salt å peppar.

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA  QUINOAN  enligt  anvisningarna på paketet.

DRESSING :
FINRIV  så  mycket  citronskal att  det  blir  en  knapp  tesked.
Pressa  ur  saften.
Vispa  eller  skaka  ihop  alla  ingredienserna  till  dressingen.
Smaka  av  med  salt å peppar.
SKÄR  tomater  och  paprika  i  jämnstora  bitar.
Skär  löken  i  tunna  klyftor.
Blanda  grönsakerna  med  den  kokta  QUINOAN  och  sallads-
bladen.
Tärna  fetaosten  och  strö  över.
RINGLA  ÖVER  DRESSINGEN  OCH  SERVERA .

LYCKA  TILL !

tisdag 27 juni 2017

UGNSBAKAD TORSK MED RÖDBETOR , 4 PERS.



               HEJSAN !

Smaka  på  denna  supergoda  rätt , med  syrligt  äpple  och  riven  pepparrot.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
600 g  TORSKFILE' ,
eller  annan  fisk ,
salt ,
lite socker = en nypa,
ca  8 - 10 små  rödbetor ,
1  litet  spetskålshuvud ,

SERVERING & GARNERING :
1  syrligt  strimlat  äpple ,
riven  pepparrot ,
färska  dillvippor ,
olivolja,
eventuellt  peppar,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  torsken  i  bitar .
Krydda  med  lite  salt  och  en  nypa  socker.
KOKA  rödbetorna  mjuka  i  lättsaltat  vatten
ca  20  minuter .
Kontrollera  med  sticka  att  de  är  klara .
Häll  bort  vattnet  och  dra  av  skalet .
SÄTT  ugnen  på  150  grader .
Skär  spetskålen  i  4  klyftor  och  koka  i  lättsaltat  vatten
ca  4  minuter .
Låt  rinna  av  ordentligt .
STEK  snittytorna  på  spetskålsklyftorna  i  lite  olivolja  i
en  stekpanna .
Stek  på  medelvärme ,  ca  3  minuter  på  var  sida .
LÄGG  torsken  i  en  lättsmord ,  eldfast  form  och
baka  i  ugnen  i  ca  12  minuter .
Tryck  lite  försiktigt  på  fiskbitarna  för  att  kolla  att
de  är  färdiga ,  lamellerna  ska  gå  lätt  att  dela .
LÄGG  upp  fisken  på  tallrikar  tillsammans  med  spets-
kålen , rödbetor  och  strimlat  äpple .

GARNERA :
med  färsk  riven  pepparrot ,  färska  dillvippor  och  timjan .
DROPPA  över  lite  god  olivolja  och  krydda  med  lite  peppar.

SMAKLIG  MÅLTID  och   LYCKA  TILL !

måndag 26 juni 2017

CHOKLADRULLTÅRTA MED JORDGUBBAR 14-16 SKIVOR.


        
             HEJSAN !

Denna  är  ett  måste  på  sommaren,  så  himla  god !

LYXIG  kräm  med  jordgubbar  gör  den  här  rulltårtan  extra  god !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3 ägg,
1 ½  dl strösocker ,
1 dl potatismjöl ,
3 msk kakao ,
1 tsk bakpulver,
FYLLNING :
75 g mjukt smör/margarin,
75 g färskost ,
2 dl florsocker ,
2 tsk vaniljsocker ,
1 äggula ,
ca 150 g hackade jordgubbar ,
UGN 225 GRADER.

SÅ  HÄR GÖR DU :
VISPA  ägg och  socker  riktigt  pösigt .
Sikta  samman  potatismjöl, kakao  och  bakpulver .
Vänd  ner  det  i  äggsmeten .
BRED  ut  smeten  på  ett  bakplåtspapper  i  en  långpanna
ca  30 x 40 cm .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  i  5 - 7  minuter .
STJÄLP  upp  kakan  på  ett  sockrat  bakplåtspapper .
Ta  bort  pappret  som  rulltårtan  gräddats  på .
Låt  svalna  under  långpannan  eller  under  en  fuktig  handduk.

FYLLNING :
VISPA  ihop  alla  ingredienser  utom  jordgubbarna .
Bred  krämen  på  rulltårtan .
Strö  över  jordgubbarna .
Rulla  samman  .
Ställ  rullen  kallt  .
Skär  i  skivor  före  servering .

HOPPAS ATT NI GILLAR DEN !

LYCKA  TILL  !

söndag 18 juni 2017

SOMMARTÅRTA MED JORDGUBBAR till MÅNGA .



             HEJSAN !

MIDSOMMARTÅRTA ,  en  mycket  saftig  mandelbotten
som  bakas  lätt  och  snabbt  av  färdig  mandelmassa och ägg.
Apelsinskalet  är  fin  krydda  till  jordgubbarna .

HÄR ÄR RECEPTET :

300 g  mandelmassa ,
3  ägg ,
rivet skal av 1  apelsin,
GARNERING :
Vaniljkräm  eller  vispad  grädde ,
skivade  och  hela  jordgubbar .

SÅ HÄR GÖR DU :

RIV  mandelmassan  grovt  på  rivjärn .
Blanda  de  med  äggen  och  rivet  apelsinskal
och  vispa  till  en  slät  smet.
HÄLL  den  i  en  smord,   bröad  form,  ca  1 ½ liter.
och  grädda  i  175  grader  35- 40  minuter .
LÄGG  ett  lager  skivade  jordgubbar  på  den  kalla
kakan,  därpå  ett  lager  vaniljkräm  eller  vispad  grädde
och  stick  ner  tätt  med  hela  jordgubbar.

DEKORERA  gärna  fatet,  runtom  med  jordgubbar.

LYCKA  TILL !

                            TREVLIG  MIDSOMMAR !