söndag 9 juli 2017

LAGA LÄCKERT OCH GE BORT- HIMMELSK MOROTSKAKA.



               HEJSAN !

Den här är himmelsk, den fullkomligt
smälter på tungan .   Prova själv !

HÄR ÄR RECEPTET :

4 ägg,
3 dl socker,
2 dl rapsolja,
4 dl grovt rivna morötter,
3 dl vetemjöl,
3tsk bakpulver,
2 dl russin,
2 dl valnötter, grovt hackade
1 1/2 tsk kanel,
2 tsk vaniljsocker,
lite peppar, salt och muskot

SÅ HÄR GÖR DU :

VÄRM UGNEN TILL 180 GRADER.
Vispa olja och socker.
Tillsätt  ägg  och  morötter.
Blanda  ordentligt.
RÖR  i  de  övriga  ingredienserna  och
häll  upp  i  en  smord  kakform .
Ställ  kakan  i  ugnen  minst  en  timme
och  låt  den  kallna  under  bakduk .
STRÖ  över  florsocker  precis  innan
kakan  ska  serveras .

LYCKA  TILL !


               




lördag 8 juli 2017

LUFTIGT HALLONSKUM.1 PORT. eller flera...

 

     HEJSAN !

Detta  måste  Du  prova , så himla gott !

För 1 portion vispar Du  3/4 dl grädde till skum.
Blanda ner 1 dl färska  eller frysta  hallon  och
1 dl  krossade  maränger .
Lägg upp i ett coupeglas och garnera med
hallon och citronmeliss .

mmm...så mumsigt !

LYCKA TILL !

RÄKOR MED 2 ENKLA SÅSER, 6 PORT.



                  HEJSAN !

FRÄSCHT & ENKELT !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 kg  räkor med skal,

LIMEAIOLI :
2 äggulor,
1 1/2 dl rapsolja ,
2 pressade vitlöksklyftor,
1 tsk rivet limeskal,
1 tsk pressad limesaft,
1 krm salt,

RHODE ISLANDSÅS :
1 1/2 dl majonnäs,
3 msk chilisås,
1 tsk curry,
1 krm salt,
1 1/2 dl vispgrädde,
1/2 msk sherry,

SÅ HÄR GÖR DU :
AIOLI :  VISPA äggulorna kraftigt och
droppa i oljan under vispning .
Pressa i vitlöken och smaka av med lime
och salt .
RHODE  ISLANDSÅS :  BLANDA
majonnäs  och chilisås med curry och salt.
Vispa grädden och blanda ner den och
sherry i såsen.
SERVERA  räkorna med  såserna, bröd
och rund  vitmögelost  och färska körsbär.

LYCKA TILL !

Så enkelt och snabbt att duka fram ,  ...mmm ...himla gott !

SKALDJURSSALLAD MED MELON .4 PORT .



               HEJSAN !
Detta är en fräsch sallad med melon ,....mmm...
himla god !

HÄR ÄR RECEPTET :

750 g räkor med skal,
2 dl  matvete ,
4 hårdkokta ägg,
½ gurka,
½ honungs- eller  CANTALOUPEMELON,
250 g körsbärstomater,
4 salladslökar,
100 g mozzarella, gärna i småbollar ,

SÅS :
2 dl CREME Fraiche,
2 tsk salladskrydda
1 msk chilisås,
1 tsk SAMBAL OELEK,
2 krm salt,
GARNERING :
1 knippe dill ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA räkorna .
Koka matvetet i 12 minuter.
SKALA och skär äggen i klyftor eller halvor.
Skär gurkan och melonen i bitar .
Dela tomaterna .
BLANDA salladen och såsen .
Garnera med dill .
SERVERA salladen med sås och bröd.

LYCKA TILL !

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

PERSIKOTARTE 8- 10 PERS.



             HEJSAN !

DETTA ÄR EN LÄTTLAGAD OCH SÖT PAJ 
SOM ÄR VACKER  ATT SERVERA TILL KAFFET.
DEN SER VERKLIGEN INBJUDANDE UT -
OCH ÄR DET OCKSÅ .

HÄR ÄR RECEPTET :

PAJDEG :
100 g smör/margarin ,
2 msk socker ,
2 ½ dl vetemjöl -BERTE QVARN,
1 äggula,
FYLLNING :
200 g sötmandel ,
75 g smör/margarin,
1 ½ dl socker,
3 ägg,
1 äggvita,
ca 4 färska persikor,

SÅ HÄR GÖR DU :

HACKA snabbt samman  alla ingredienserna till pajdegen.
Tryck ut den jämt i en smord pajform, ca 24 cm i diameter.
Ställ kallt i 30 minuter .
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
Mal mandeln.
RÖR  matfett och socker smidigt .Tillsätt äggen ett i taget
och rör smeten slät mellan varje. Rör även ner äggvitan .
VÄND sist ner den malda mandeln och rör smeten slät .
Bre ut mandelsmeten jämt i pajskalet .
DELA  och kärna ur persikorna . Skär varje halva i ca 3
klyftor och tryck ner lätt i smeten till ett vackert mönster.
GRÄDDA pajen i nedre delen av ugnen i ca 20- 25 min.

SERVERA, gärna pajen med lättvispad grädde
eller vaniljglass .

LYCKA  TILL !


fredag 7 juli 2017

RISFYLLD SQUASH MED BIFF OCH KRYDDSMÖR. 4 PORT.

 


              HEJSAN !

Grönsaksblandningen  består  av  :
ungefär lika delar  bladspenat , hackad röd paprika,
och sockerärter.
Som DU kan fräsa  samman .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2 Squasher ,
olivolja ,
4 port. ris, valfri sort,
400 g av grönsaksblandningen ,

SERVERING :
4  Biff eller Entrecoteskivor ,
valfritt  kryddsmör ,
sallad ,

UGN :225 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
KLYV squasherna på längden .
Gröp ur fruktköttet med en sked så att skalet blir
ca  ½  cm tjockt .
Hacka  fruktköttet  och   lägg  åt sidan .
PENSLA  squashhalvornas  insida  med  olivolja,
salta och peppra .
Lägg sedan på bakpappersklädd  plåt och låt dem
steka  mitt  i  ugnen  15 - 20  minuter .
KOKA  riset  enligt anvisningar på förpackningen.
Stek  grönsaksblandningen  .
Lägg  i  squash-hacket  och låt det fräsa  med  på  slutet.
Smaka av med salt och peppar .
BLANDA  ris  och grönsaker .
Fyll  squashhalvorna  med  ris- blandningen .
Håll dem  varma  på  eftervärme  i  ugnen  tills  de  ska
serveras.
STEK  köttet .  Salta och  strö  över  nymalen  svartpeppar .
SERVERA  direkt  med  squash, kryddsmör  och  sallad.

HIMLA GOTT !
                          LYCKA  TILL !

MAMMAS FAVORIT . 12 BITAR .



               HEJSAN !

SÖT och SAFTIG CITRUS-SYRLIG -
en klassisk  AMBROSIAKAKA  brukar
alltid vara välkommet  vika-sällskap .

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin,
3 ägg ,
2 ½ dl strösocker ,
2 ½ dl vetemjöl (BERTE QVARN)
1 tsk bakpulver ,
GLASYR :
3 dl florsocker ,
2 msk pressad apelsin ,
50 g syltat apelsinskal ,
UGN :  175 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret och låt det svalna .
Spänn fast ett bakplåtspapper över bottnen i en form
med avtagbar  kant,  ca 24 cm i diameter .
Pensla papper och kant med smör och bröa formen .
VISPA ägg och socker vitt och pösigt.
Vänd ner mjöl, bakpulver och smör och rör varsamt
till en jämn smet .
Häll smeten i formen .
Grädda kakan i nedre delen av ugnen tills den är genom-
gräddad och ytan har fått fin färg 30- 40 minuter.
LÅT kakan svalna lite.
Stjälp upp den på galler och låt kallna under bakduk .
Dra av pappret och placera kakan på serveringsfatet,
eller förpacka lufttätt om kakan ska frysas in .
GLASYR :
Blanda florsocker och saft till en slät glasyr .
Bred glasyren på kakan och strö på de syltade apelsin-
skalen .
LÅT GLASYREN STELNA.

LYCKA  TILL !