måndag 10 juli 2017

NEAPOLITANSK SÅS 4 PORT.



                HEJSAN !

DENNA VAR INTE DUM ALLS, SOM JAG BLEV BJUDEN PÅ !
SMAKA DU  OCKSÅ !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 gul lök,
1 morot,
2 palsternackor,
½ liten  rotselleri,
1 vitlök,
½ dl tomatpure,
1 burk krossade  tomater,
1 msk basilika,
svartpeppar,
1 tsk salt,
½ dl olja  eller  3  msk  margarin,
½ - 1 dl riven ost,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  och  hacka  löken  och  vitlöken .  Skala  och  skär
rotsakerna  i  mycket  små  tärningar .  Fräs  grönsakerna
försiktigt  i  oljan  eller  margarinet .  Tillsätt  tomater  och
tomatpure  samt  kryddorna .
Koka  såsen  8- 10 minuter.

SERVERA  såsen till pasta och strö över den rivna osten.

LYCKA  TILL !

SPARRIS- & OSTPAJ 4-6 PORT.



                HEJSAN !

PRIMÖRPAJ  för finsmakare .
Värm den eventuellt lite inför
serveringen om Du har gräddat
pajen i förväg.

HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG:
3 dl kärnvetemjöl,
100 g smör/margarin,
2- 3 msk kallt vatten,

FYLLNING :
250 g  grön sparris,
2 dl riven lagrad ost,

ÄGGSTANNING :
3 ägg,
3 dl grädde,
1 tsk salt,
1 krm vitpeppar,

GARNERING :
sparrisknoppar ,

UGN :175 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
ARBETA  samman  ingredienserna  till  pajdegen
i  en  matberedare  eller  för  hand.
Kavla  eller  tryck  ut  degen  i  en  pajform  med
löstagbar  kant,  ca  24  cm i diameter.
Nagga  degen  och  låt  stå  kallt  ca 20  min.
ANSA  och  skär  sparrisen  i  cm- stora  bitar  men
behåll  delen  med  knoppen  lite  större .
Lägg  sparrisen  i  kokande,  saltat  vatten  och 
KOKA 1 MINUT.  Låt  rinna  av  ordentligt.
FÖRGRÄDDA  pajskalet  ca  10  minuter.
Vispa  samman  ingredienserna  till  äggstanningen.
FÖRDELA  osten  i  pajskalet  och  sparrisbitarna
ovanpå,  spara  knopparna  till  garnering.
Häll  över  äggstanningen  .
Grädda  mitt  i  ugnen  ca  35  minuter.
GARNERA  pajen  med  sparrisknopparna .

LYCKA  TILL !

mmm....himla  gott !

söndag 9 juli 2017

LAGA LÄCKERT OCH GE BORT- HIMMELSK MOROTSKAKA.



               HEJSAN !

Den här är himmelsk, den fullkomligt
smälter på tungan .   Prova själv !

HÄR ÄR RECEPTET :

4 ägg,
3 dl socker,
2 dl rapsolja,
4 dl grovt rivna morötter,
3 dl vetemjöl,
3tsk bakpulver,
2 dl russin,
2 dl valnötter, grovt hackade
1 1/2 tsk kanel,
2 tsk vaniljsocker,
lite peppar, salt och muskot

SÅ HÄR GÖR DU :

VÄRM UGNEN TILL 180 GRADER.
Vispa olja och socker.
Tillsätt  ägg  och  morötter.
Blanda  ordentligt.
RÖR  i  de  övriga  ingredienserna  och
häll  upp  i  en  smord  kakform .
Ställ  kakan  i  ugnen  minst  en  timme
och  låt  den  kallna  under  bakduk .
STRÖ  över  florsocker  precis  innan
kakan  ska  serveras .

LYCKA  TILL !


               




lördag 8 juli 2017

LUFTIGT HALLONSKUM.1 PORT. eller flera...

 

     HEJSAN !

Detta  måste  Du  prova , så himla gott !

För 1 portion vispar Du  3/4 dl grädde till skum.
Blanda ner 1 dl färska  eller frysta  hallon  och
1 dl  krossade  maränger .
Lägg upp i ett coupeglas och garnera med
hallon och citronmeliss .

mmm...så mumsigt !

LYCKA TILL !

RÄKOR MED 2 ENKLA SÅSER, 6 PORT.



                  HEJSAN !

FRÄSCHT & ENKELT !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 kg  räkor med skal,

LIMEAIOLI :
2 äggulor,
1 1/2 dl rapsolja ,
2 pressade vitlöksklyftor,
1 tsk rivet limeskal,
1 tsk pressad limesaft,
1 krm salt,

RHODE ISLANDSÅS :
1 1/2 dl majonnäs,
3 msk chilisås,
1 tsk curry,
1 krm salt,
1 1/2 dl vispgrädde,
1/2 msk sherry,

SÅ HÄR GÖR DU :
AIOLI :  VISPA äggulorna kraftigt och
droppa i oljan under vispning .
Pressa i vitlöken och smaka av med lime
och salt .
RHODE  ISLANDSÅS :  BLANDA
majonnäs  och chilisås med curry och salt.
Vispa grädden och blanda ner den och
sherry i såsen.
SERVERA  räkorna med  såserna, bröd
och rund  vitmögelost  och färska körsbär.

LYCKA TILL !

Så enkelt och snabbt att duka fram ,  ...mmm ...himla gott !

SKALDJURSSALLAD MED MELON .4 PORT .



               HEJSAN !
Detta är en fräsch sallad med melon ,....mmm...
himla god !

HÄR ÄR RECEPTET :

750 g räkor med skal,
2 dl  matvete ,
4 hårdkokta ägg,
½ gurka,
½ honungs- eller  CANTALOUPEMELON,
250 g körsbärstomater,
4 salladslökar,
100 g mozzarella, gärna i småbollar ,

SÅS :
2 dl CREME Fraiche,
2 tsk salladskrydda
1 msk chilisås,
1 tsk SAMBAL OELEK,
2 krm salt,
GARNERING :
1 knippe dill ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA räkorna .
Koka matvetet i 12 minuter.
SKALA och skär äggen i klyftor eller halvor.
Skär gurkan och melonen i bitar .
Dela tomaterna .
BLANDA salladen och såsen .
Garnera med dill .
SERVERA salladen med sås och bröd.

LYCKA TILL !

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

PERSIKOTARTE 8- 10 PERS.



             HEJSAN !

DETTA ÄR EN LÄTTLAGAD OCH SÖT PAJ 
SOM ÄR VACKER  ATT SERVERA TILL KAFFET.
DEN SER VERKLIGEN INBJUDANDE UT -
OCH ÄR DET OCKSÅ .

HÄR ÄR RECEPTET :

PAJDEG :
100 g smör/margarin ,
2 msk socker ,
2 ½ dl vetemjöl -BERTE QVARN,
1 äggula,
FYLLNING :
200 g sötmandel ,
75 g smör/margarin,
1 ½ dl socker,
3 ägg,
1 äggvita,
ca 4 färska persikor,

SÅ HÄR GÖR DU :

HACKA snabbt samman  alla ingredienserna till pajdegen.
Tryck ut den jämt i en smord pajform, ca 24 cm i diameter.
Ställ kallt i 30 minuter .
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
Mal mandeln.
RÖR  matfett och socker smidigt .Tillsätt äggen ett i taget
och rör smeten slät mellan varje. Rör även ner äggvitan .
VÄND sist ner den malda mandeln och rör smeten slät .
Bre ut mandelsmeten jämt i pajskalet .
DELA  och kärna ur persikorna . Skär varje halva i ca 3
klyftor och tryck ner lätt i smeten till ett vackert mönster.
GRÄDDA pajen i nedre delen av ugnen i ca 20- 25 min.

SERVERA, gärna pajen med lättvispad grädde
eller vaniljglass .

LYCKA  TILL !