måndag 10 juli 2017
NEAPOLITANSK SÅS 4 PORT.
HEJSAN !
DENNA VAR INTE DUM ALLS, SOM JAG BLEV BJUDEN PÅ !
SMAKA DU OCKSÅ !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 gul lök,
1 morot,
2 palsternackor,
½ liten rotselleri,
1 vitlök,
½ dl tomatpure,
1 burk krossade tomater,
1 msk basilika,
svartpeppar,
1 tsk salt,
½ dl olja eller 3 msk margarin,
½ - 1 dl riven ost,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och hacka löken och vitlöken . Skala och skär
rotsakerna i mycket små tärningar . Fräs grönsakerna
försiktigt i oljan eller margarinet . Tillsätt tomater och
tomatpure samt kryddorna .
Koka såsen 8- 10 minuter.
SERVERA såsen till pasta och strö över den rivna osten.
LYCKA TILL !
SPARRIS- & OSTPAJ 4-6 PORT.
HEJSAN !
PRIMÖRPAJ för finsmakare .
Värm den eventuellt lite inför
serveringen om Du har gräddat
pajen i förväg.
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG:
3 dl kärnvetemjöl,
100 g smör/margarin,
2- 3 msk kallt vatten,
FYLLNING :
250 g grön sparris,
2 dl riven lagrad ost,
ÄGGSTANNING :
3 ägg,
3 dl grädde,
1 tsk salt,
1 krm vitpeppar,
GARNERING :
sparrisknoppar ,
UGN :175 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
ARBETA samman ingredienserna till pajdegen
i en matberedare eller för hand.
Kavla eller tryck ut degen i en pajform med
löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Nagga degen och låt stå kallt ca 20 min.
ANSA och skär sparrisen i cm- stora bitar men
behåll delen med knoppen lite större .
Lägg sparrisen i kokande, saltat vatten och
KOKA 1 MINUT. Låt rinna av ordentligt.
FÖRGRÄDDA pajskalet ca 10 minuter.
Vispa samman ingredienserna till äggstanningen.
FÖRDELA osten i pajskalet och sparrisbitarna
ovanpå, spara knopparna till garnering.
Häll över äggstanningen .
Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter.
GARNERA pajen med sparrisknopparna .
LYCKA TILL !
mmm....himla gott !
söndag 9 juli 2017
LAGA LÄCKERT OCH GE BORT- HIMMELSK MOROTSKAKA.
HEJSAN !
Den här är himmelsk, den fullkomligt
smälter på tungan . Prova själv !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 ägg,
3 dl socker,
2 dl rapsolja,
4 dl grovt rivna morötter,
3 dl vetemjöl,
3tsk bakpulver,
2 dl russin,
2 dl valnötter, grovt hackade
1 1/2 tsk kanel,
2 tsk vaniljsocker,
lite peppar, salt och muskot
SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM UGNEN TILL 180 GRADER.
Vispa olja och socker.
Tillsätt ägg och morötter.
Blanda ordentligt.
RÖR i de övriga ingredienserna och
häll upp i en smord kakform .
Ställ kakan i ugnen minst en timme
och låt den kallna under bakduk .
STRÖ över florsocker precis innan
kakan ska serveras .
LYCKA TILL !
lördag 8 juli 2017
LUFTIGT HALLONSKUM.1 PORT. eller flera...
HEJSAN !
Detta måste Du prova , så himla gott !
För 1 portion vispar Du 3/4 dl grädde till skum.
Blanda ner 1 dl färska eller frysta hallon och
1 dl krossade maränger .
Lägg upp i ett coupeglas och garnera med
hallon och citronmeliss .
mmm...så mumsigt !
LYCKA TILL !
RÄKOR MED 2 ENKLA SÅSER, 6 PORT.
HEJSAN !
FRÄSCHT & ENKELT !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 kg räkor med skal,
LIMEAIOLI :
2 äggulor,
1 1/2 dl rapsolja ,
2 pressade vitlöksklyftor,
1 tsk rivet limeskal,
1 tsk pressad limesaft,
1 krm salt,
RHODE ISLANDSÅS :
1 1/2 dl majonnäs,
3 msk chilisås,
1 tsk curry,
1 krm salt,
1 1/2 dl vispgrädde,
1/2 msk sherry,
SÅ HÄR GÖR DU :
AIOLI : VISPA äggulorna kraftigt och
droppa i oljan under vispning .
Pressa i vitlöken och smaka av med lime
och salt .
RHODE ISLANDSÅS : BLANDA
majonnäs och chilisås med curry och salt.
Vispa grädden och blanda ner den och
sherry i såsen.
SERVERA räkorna med såserna, bröd
och rund vitmögelost och färska körsbär.
LYCKA TILL !
Så enkelt och snabbt att duka fram , ...mmm ...himla gott !
SKALDJURSSALLAD MED MELON .4 PORT .
HEJSAN !
Detta är en fräsch sallad med melon ,....mmm...
himla god !
HÄR ÄR RECEPTET :
750 g räkor med skal,
2 dl matvete ,
4 hårdkokta ägg,
½ gurka,
½ honungs- eller CANTALOUPEMELON,
250 g körsbärstomater,
4 salladslökar,
100 g mozzarella, gärna i småbollar ,
SÅS :
2 dl CREME Fraiche,
2 tsk salladskrydda
1 msk chilisås,
1 tsk SAMBAL OELEK,
2 krm salt,
GARNERING :
1 knippe dill ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA räkorna .
Koka matvetet i 12 minuter.
SKALA och skär äggen i klyftor eller halvor.
Skär gurkan och melonen i bitar .
Dela tomaterna .
BLANDA salladen och såsen .
Garnera med dill .
SERVERA salladen med sås och bröd.
LYCKA TILL !
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
PERSIKOTARTE 8- 10 PERS.
HEJSAN !
DETTA ÄR EN LÄTTLAGAD OCH SÖT PAJ
SOM ÄR VACKER ATT SERVERA TILL KAFFET.
DEN SER VERKLIGEN INBJUDANDE UT -
OCH ÄR DET OCKSÅ .
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG :
100 g smör/margarin ,
2 msk socker ,
2 ½ dl vetemjöl -BERTE QVARN,
1 äggula,
FYLLNING :
200 g sötmandel ,
75 g smör/margarin,
1 ½ dl socker,
3 ägg,
1 äggvita,
ca 4 färska persikor,
SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA snabbt samman alla ingredienserna till pajdegen.
Tryck ut den jämt i en smord pajform, ca 24 cm i diameter.
Ställ kallt i 30 minuter .
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
Mal mandeln.
RÖR matfett och socker smidigt .Tillsätt äggen ett i taget
och rör smeten slät mellan varje. Rör även ner äggvitan .
VÄND sist ner den malda mandeln och rör smeten slät .
Bre ut mandelsmeten jämt i pajskalet .
DELA och kärna ur persikorna . Skär varje halva i ca 3
klyftor och tryck ner lätt i smeten till ett vackert mönster.
GRÄDDA pajen i nedre delen av ugnen i ca 20- 25 min.
SERVERA, gärna pajen med lättvispad grädde
eller vaniljglass .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)