fredag 21 juli 2017

MITT MELLANMÅL 1 PERS.



          HEJSAN !

mmm... så  njutbart !
MELON  OCH  PERSIKA.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
300  g  vattenmelon  i  skivor,
1  persika ,  skuren  i  tärningar .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  frukterna  i  en  skål  och  njut
det  som  en  sallad  .

LYCKA  TILL !

TOMAT- OCH MOZZARELLASALLAD 1-2 PERS.



              HEJSAN !

mmm...Krispigt  och  frasigt , 
man känner sig  riktigt  NYTTIG !

HÄR ÄR RECEPTET :
150  g  tomater,
150  g  squash,
100  g  sallad,
50  g  mozzarella,
1  msk  kapris,
färsk  basilika,
balsamvinäger,
citronsaft,
1  tsk  olivolja,
salt,  peppar

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SKÖLJ  salladen  och  dela  den  i  mindre  bitar.
Skiva  tomat ,  squash  och  mozzarella .
Blanda  kapris,  finhackad  basilika,  vinäger,
citronsaft  och  olivolja.
SMAKSÄTT  med  salt  och  peppar.
Häll  dressingen  över  salladen .

HOPPAS ATT NI GILLAR DEN !

LYCKA  TILL !


KALL APRIKOSSOPPA 2 PERS.



              HEJSAN !

Nu är jag  igång  igen !

DETTA  VAR  RIKTIGT  PASSANDE  IDAG,
NÄR DET ÄR SÅ VARMT,  -  EN  RIKTIGT
GOD KALL SOPPA !

HÄR ÄR RECEPTET :
300 g aprikoser,
150 g  vattenmelon,
100 g  kesella,
1 tsk  rivet  citronskal,
1 msk  hackad  citronmeliss.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR aprikoser  och  melon i  små  bitar
och  mixa  merparten  av  dem  till  en  slät
soppa .
Spara  några  bitar  att  dekorera  med  .
HÄLL  soppan  i  portionstallrik,
klicka  i  kesella.
Lägg  i  de  sparade  fruktbitarna i soppan
så att  den  blir  lite  "tuggig".
Hacka  citronmelissen  och  dekorera 
med  den .

LYCKA  TILL !


lördag 15 juli 2017

MELON- OCH HALLOUMISALLAD 4 PERS.



                      HEJSAN !

DEN  HÄR  ÄR  ETT  GOTT  TILLBEHÖR  TILL  GRILLAT !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4  msk  solrosfrön,
2 krm salt,
200 g  HALLOUMIOST,  original
2 tsk flytande honung,
1 msk olivolja,
1 msk hackad mynta,
1/4 honungsmelon ,
250 g hallon ,
2 tsk balsamvinäger ,

SÅ HÄR GÖR DU :
ROSTA solrosfrön i torr  stekpanna .
Salta  och  låt  svalna  på  lite  hushållspapper.
GRILLA  HALLOUMIN  och  skär  i  bitar.
Blanda  honung, olivolja  och  mynta  och  vänd
ner  HALLOUMIOSTEN.
Skala  och  skär  melonen  i  bitar .
Blanda  hallon,  melon  och  ost .
Droppa  över  balsamvinäger  och  strö  över  mynta
och  saltrostade  solrosfrön.

LYCKA  TILL  !

LAX MED BACON- OCH STENBITSROM 4 PERS.



              HEJSAN !

Laga  något  enkelt ,  färgglatt  och  riktigt
sommargott  till  middag !
Så  det  här  får  DU  inte  missa !
Så  himla  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

4 portionsbitar  LAX, ca 600 g
salt å peppar,
½  purjolök ,
smör  att  steka  i,
½  paket  bacon ,
1 liten  burk  STENBITSROM ,
dillvippor ,

RUCOLASÅS :
25 g  rucolablad ,
2 dl  Turkisk  yoghurt ,
1 dl  majonnäs ,
1 tsk  honung ,
1 msk  svensk  senap ,
salt å peppar ,

SERVERING :
Kokt  potatis ,
stekt  sparris,

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT  UGNEN  PÅ  175  GRADER.
RUCOLASÅS :
Mixa   rucolabladen  med  stavmixer  i   en  ganska  liten  skål
med  höga  kanter,  t ex  ett  litermått.
Blanda  med  yoghurt,  majonnäs, honung, senap,  salt  och  peppar.
Ställ  såsen  kallt  tills  det  är  dags  att  servera .

LÄGG  laxbitarna  i  en  smord  ugnsform,  salta  och  peppra.
Stek  laxen  mitt  i  ugnen  ca  12  min.
Ansa  och  strimla  purjolöken,  stek  den  mjuk  och  glansig  i  smöret.
Lägg  åt  sidan .
SKÄR  baconet  i  bitar   och   stek  dem,  låt  rinna  av  på  hushålls-
papper .
LÄGG  purjolök , bacon  och  STENBITSROMEN  ovanpå den
varma  laxen .
GARNERA  med  lite  dill .

SERVERA  med kokt  potatis ,  rucolasås  och  stekt  sparris .

LYCKA  TILL !

fredag 14 juli 2017

PLOMMONBRÖD MED HASSELNÖTTER. 2 ST.



               HEJSAN !
FRUKOST  är  viktigt  -  har  Du  fastnat  i  gamla  frukostvanor ?
Varför  inte  prova  detta  supergoda frukostbröd - som Du kan rosta om Du vill !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

50 g jäst,
5 dl ljummet Vatten, 37 grader
1 dl kallpressad  Rapsolja,
2 tsk  Salt,
1/2 dl  Brödsirap,
250 g  Kesella , 10 %
150 g  mycket  grovhackade  Hasselnötter,
1 dl  gula  Russin ,
15  hackade  Katrinplommon ,
16 - 17  dl  DINKELMJÖL, fullkorn

PENSLING  OCH  GARNERING :
1 uppvispat Ägg ,
2 msk  Pumpafrön,

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
SMULA  jästen i en bunke och häll över  vattnet.
Rör  tills  jästen  löser  sig.
TILLSÄTT  olja, salt, sirap, kesella ,nötter , russin
och  katrinplommon.
RÖR i  det  mesta  av  mjölet, spara lite  till  utbakningen.
Arbeta  degen  kraftigt  tills  den  känns  smidig  och 
släpper  bunkens  kanter .
Jäs  under  bakduk  ca  30  minuter.
KLÄ  två  avlånga  brödformar  ca  1 1/2  liter med  bak-
plåtspapper.
STJÄLP  upp  degen  på  mjölat  bakbord.
Dela  i  två  delar  och  forma  till  limpor  som Du lägger
i  formarna.
SÄTT  UGNEN  PÅ  250  GRADER.
Låt  bröden  jäsa  under  bakduk ca 20  minuter.
PENSLA  med  Ägg  och  strö  över  Pumpafrön.
GRÄDDA  i  nedre  delen  av  ugnen  i  10  minuter,
sänk  till  175  grader och  grädda  ytterligare  ca  30  minuter.
Täck  med  folie  eller  bakplåtspapper  om  de  blir  mörka .
Låt  bröden  svalna  på  galler  under  bakduk .

TREVLIG  FRUKOST  !

LYCKA  TILL !

HARRIETS ÄPPELKAKA - upp å ner !



                      HEJSAN !

Det  är  inte  alltid  framsidan som  är  den  bästa !
Den  här  goda  äppelkakans  finess  ligger  i  att 
smördegsskalet,  som  läggs  på  toppen,  hamnar
i  botten  när  kakan  stjälps  upp .
Varför  inte  prova - himla go'.

HÄR ÄR RECEPTET :

1 Rund  färdigkavlad  Smördeg, ca 32 cm i diam.

FYLLNING :
4-6 Äpplen ,
1 1/2 dl Socker ,
1 msk  malen  Kanel,
2  msk  Maizena  stärkelse,
50  g  Smör,

TILL  SERVERING :
Vispad Grädde  eller Vaniljglass ,

UGN :  225  GRADER.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA   Äpplena, ta  bort  kärnhusen och skär  äpplena  i  tunna  klyftor.
Lägg  klyftorna  i  en  lätt  smord  pajform ,  strö  över  socker  och  kanel
och  klicka  över  smöret .
Stek  Äppelklyftorna  knappt  mjuka  i  ugn , ca 15 min.
Ta  ut  dem  och  strö  över  Maizena Stärkelse.
Låt  dem  svalna.

PICKA  Smördegen  med  en  gaffel  och  gör  ett  litet  hål  i  mitten
där  ångan  kan  ta  sig  ut.
Lägg  Smördegen  - enklast  med  pappret  kvar-  över  pajformen.
Ta  bort  pappret  och  vik  in  kanten  runt  om  fyllningen .
GRÄDDA  pajen   ca  20  minuter.

LÅT  SVALNA  INNAN  PAJEN  STJÄLPS  UPP .

LYCKA  TILL !

DU  ångrar  Dig  inte  .