söndag 23 juli 2017
RABARBER- OCH FLÄDERMARMELAD.
HEJSAN !
Detta är en mycket lättgjord och god marmelad .
HÄR ÄR RECEPTET :
500 G RABARBER ,
5 DL SYLTSOCKER ,
1 DL KONCENTRERAD
FLÄDERSAFT.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR rabarbern i mindre bitar .
Blanda med syltsocker och
flädersaft i en kastrull .
Sjud på svag värme 10 minuter
tills rabarbern mjuknat .
HÄLL upp på rengjorda glasburkar
och förslut .
jättegott på rostat bröd !
LYCKA TILL !
BROCCOLI- OCH RÖDLÖKSPAJ CA 10 BITAR.
HEJSAN !
Den här är god att servera både ljummen och kall
på BUFFEBORDET.
Gärna förskuren i fina tårtbitar .
HÄR ÄR RECEPTET :
100 G SMÖR, KALLT
3 DL VETEMJÖL,
1/2 TSK SALT ,
1 ÄGGULA,
FYLLNING :
1 BROCCOLISTÅND,
1 1/2 RÖDLÖK,
3 ÄGG,
1 1/2 DL VISPGRÄDDE,
1 1/2 DL MJÖLK,
1/2 TSK SALT,
1 KRM VITPEPPAR,
40 G RIVEN OST.
SÅ HÄR GÖR DU :
ARBETA ihop smör, vetemjöl och salt till en smulig deg .
Tillsätt äggulan och samla ihop till en smidig pajdeg .
Låt den vila i kylen 30 minuter.
SÄTT ugnen på 175 grader .
Kavla ut degen och fodra* en pajform 24 cm i diameter.
Nagga botten och förgrädda 10 minuter .
DELA broccolin i små buketter och koka dem ett par
minuter i lättsaltat vatten .
Ta upp och lägg i en skål med isvatten .
Skär rödlöken i klyftor .
VISPA ihop ägg, grädde, mjölk , salt och peppar .
Varva rödlök och broccoli i pajskalet .
Häll på äggstanningen och strö över osten .
GRÄDDA pajen ca 30 minuter .
* fodra = smörja .
LYCKA TILL !
lördag 22 juli 2017
VAD ÄR EN NYPA ?
HEJSAN !
TIPS !
En nypa salt, hur mycket är det ?
Jo, precis så mycket som kan tas mellan
två fingrar, i regel tummen och pekfingret.
Motsvarar 1/2 - 1 mg !
TACK !
NYTTIGT I OLJA .
HESAN !
TIPS !
Även om burktonfisk i vatten innehåller 1/3 kalorier
mindre än den i olja , så behåller tonfisk i olja mycket mer
av de nyttiga omega-3 fett- syrorna.
Så om du kanske inte äter fisk i vanliga fall , så kan Du
gott unna Dig denna om Du gillar Tonfisk .
TACK !
MANGO-SALSA 4 PERS.
HEJSAN !
ISTÄLLET FÖR EN TRADITIONELL SALLAD ,
KAN DET VARA GOTT MED EN SALSA.
MANGO är frisk och god i smaken och passar
perfekt till grillat kött.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 mango,
1 röd paprika ,
1 gul paprika,
1 rödlök,
3 msk finhackad persilja,
eller korianderblad,
1 tsk salt,
1 krm svartpeppar,
3 msk olivolja,
GARNERING :
Färska örtkryddor,
klyftor av mango,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA kärna ur och tärna mangon.
Skölj, kärna ur och hacka paprikorna.
Skala och finhacka löken.
FÖRDELA grönsakerna i en skål eller
bunke och krydda med salt, peppar och
örtkryddor.
Tillsätt olivoljan och rör om.
LYCKA TILL !
SOMMAR - TZATZIKI 4 PERS.
HEJSAN !
TZATZIKI - har vi väl alla smakat , men jag brukar ha i persilja också !
HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 gurka ,
2 dl matlagningsyoghurt ,
1 vitlöksklyfta ,
1/2 dl persilja ,
1 tsk salt ,
1 tsk basilika ,
SÅ HÄR GÖR DU :
RIV gurkan på den grövsta delen
av rivjärnet .
Pressa eller krama noga ur all vätska.
RÖR samman yoghurt, pressad vitlök,
persilja, salt och basilika .
Vänd ner gurkan och rör om.
TZATZIKIN ska serveras sval och bör förvaras
övertäckt i kyl fram till serveringen .
LYCKA TILL !
SOMMARSALLAD 4 PERS.
HEJSAN !
DEN HÄR SALLADEN MÅSTE NI GÖRA ! mmm....
HÄR ÄR RECEPTET :
1 salladshuvud ,
1 medelstor melon av valfri sort,
100 g lufttorkad skinka i små rullar,
100 g brieost skuren i bitar,
ca 10 halverade jordgubbar,
DRESSING :
2 msk matolja, typ rapsolja
1-2 msk balsamvinäger,
ca 1 krm av vardera salt, socker
och nymalen svartpeppar.
SÅ HÄR GÖR DU :
BOTTNA en skål med salladsbladen.
Skär melonköttet i kuber eller gröp
ur med KULJÄRN till bollar.
Lägg melon, skinka, brieost och jord-
gubbar ovanpå salladen.
VISPA samman ingredienserna till
dressingen och servera den till .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)