söndag 23 juli 2017

RABARBER- OCH FLÄDERMARMELAD.



                  HEJSAN !

Detta  är  en  mycket  lättgjord  och  god  marmelad .

HÄR ÄR RECEPTET :

500 G  RABARBER ,
5  DL  SYLTSOCKER ,
1  DL  KONCENTRERAD
FLÄDERSAFT.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  rabarbern  i  mindre  bitar .
Blanda  med  syltsocker  och 
flädersaft  i  en  kastrull .
Sjud  på  svag  värme  10  minuter
tills  rabarbern   mjuknat .
HÄLL  upp  på  rengjorda  glasburkar
och  förslut .

jättegott  på  rostat  bröd !

LYCKA  TILL !

BROCCOLI- OCH RÖDLÖKSPAJ CA 10 BITAR.



               HEJSAN !

Den  här  är  god  att  servera  både  ljummen  och  kall
på  BUFFEBORDET.
Gärna  förskuren  i  fina  tårtbitar .

HÄR ÄR RECEPTET :

100 G  SMÖR, KALLT
3  DL  VETEMJÖL,
1/2  TSK  SALT ,
1 ÄGGULA,

FYLLNING :
1 BROCCOLISTÅND,
1 1/2 RÖDLÖK,
3 ÄGG,
1 1/2  DL VISPGRÄDDE,
1 1/2 DL MJÖLK,
1/2 TSK SALT,
1 KRM  VITPEPPAR,
40 G  RIVEN  OST.

SÅ HÄR GÖR DU :
ARBETA  ihop  smör, vetemjöl  och  salt  till  en  smulig  deg .
Tillsätt  äggulan  och  samla  ihop  till  en  smidig  pajdeg .
Låt  den  vila  i  kylen  30  minuter.
SÄTT  ugnen  på  175  grader .
Kavla  ut  degen  och  fodra*  en  pajform  24  cm  i  diameter.
Nagga  botten  och  förgrädda  10  minuter .
DELA  broccolin  i  små  buketter  och  koka  dem  ett  par
minuter  i  lättsaltat  vatten .
Ta  upp  och  lägg  i  en  skål  med  isvatten .
Skär  rödlöken  i  klyftor .
VISPA  ihop  ägg,  grädde,  mjölk ,  salt  och  peppar .
Varva  rödlök  och  broccoli  i  pajskalet .
Häll  på  äggstanningen  och  strö  över  osten .
GRÄDDA  pajen  ca  30  minuter .
* fodra = smörja .

LYCKA  TILL !

lördag 22 juli 2017

VAD ÄR EN NYPA ?


                HEJSAN !

TIPS !
            En  nypa  salt,  hur  mycket  är  det ?
Jo, precis  så mycket  som  kan  tas  mellan
två  fingrar,  i  regel  tummen  och  pekfingret.
Motsvarar  1/2 - 1 mg !


TACK !

NYTTIGT I OLJA .



             HESAN !

TIPS !
            Även  om  burktonfisk  i  vatten  innehåller  1/3  kalorier
mindre  än  den  i  olja ,  så  behåller  tonfisk  i  olja  mycket  mer
av  de  nyttiga  omega-3 fett- syrorna.
Så  om  du  kanske  inte  äter  fisk  i  vanliga  fall ,  så  kan  Du 
gott  unna  Dig  denna  om Du  gillar  Tonfisk .

TACK !

MANGO-SALSA 4 PERS.


                         
                    HEJSAN !

ISTÄLLET  FÖR  EN  TRADITIONELL  SALLAD ,
KAN  DET  VARA  GOTT  MED  EN  SALSA.

MANGO  är  frisk  och  god  i  smaken  och  passar 
perfekt  till  grillat  kött.

HÄR ÄR RECEPTET :
1  mango,
1  röd  paprika ,
1  gul  paprika,
1  rödlök,
3  msk  finhackad  persilja,
eller  korianderblad,
1 tsk  salt,
1 krm  svartpeppar,
3  msk  olivolja,

GARNERING :
Färska  örtkryddor,
klyftor  av  mango,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  kärna  ur  och  tärna  mangon.
Skölj, kärna  ur  och  hacka  paprikorna.
Skala  och  finhacka  löken.
FÖRDELA  grönsakerna  i  en  skål  eller
bunke  och  krydda  med  salt,  peppar  och
örtkryddor.
Tillsätt  olivoljan  och  rör  om.

LYCKA  TILL !

SOMMAR - TZATZIKI 4 PERS.


                  HEJSAN !

TZATZIKI -  har  vi  väl  alla  smakat , men  jag  brukar  ha  i  persilja  också !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

1/2  gurka ,
2  dl  matlagningsyoghurt ,
1  vitlöksklyfta ,
1/2  dl  persilja ,
1  tsk  salt ,
1  tsk  basilika ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
RIV gurkan  på  den  grövsta  delen
av  rivjärnet .
Pressa  eller  krama  noga  ur  all  vätska.
RÖR  samman  yoghurt,  pressad  vitlök,
persilja,  salt  och  basilika .
Vänd  ner  gurkan  och  rör  om.

TZATZIKIN  ska  serveras  sval  och  bör  förvaras 
övertäckt  i  kyl  fram  till  serveringen .

LYCKA  TILL !

SOMMARSALLAD 4 PERS.



                 HEJSAN !

DEN HÄR SALLADEN  MÅSTE NI GÖRA  ! mmm....

HÄR ÄR RECEPTET :

1 salladshuvud ,
1 medelstor  melon  av  valfri  sort,
100 g  lufttorkad  skinka  i  små  rullar,
100 g  brieost  skuren  i  bitar,
ca 10 halverade  jordgubbar,
DRESSING :
2 msk  matolja, typ rapsolja
1-2 msk balsamvinäger,
ca 1 krm  av  vardera  salt, socker
och  nymalen svartpeppar.

SÅ HÄR GÖR DU :
BOTTNA  en  skål  med  salladsbladen.
Skär  melonköttet  i  kuber  eller  gröp 
ur  med  KULJÄRN  till  bollar.
Lägg  melon, skinka, brieost  och  jord-
gubbar  ovanpå  salladen.

VISPA  samman  ingredienserna  till 
dressingen  och  servera  den  till  .

LYCKA  TILL !