torsdag 27 juli 2017
FRIDAS PEPPARKAKA .
HEJSAN !
Nu bakar jag FRIDAS PEPPARKAKA .
Det är en gammaldags mjuk pepparkaka med många kryddor
och lite lingonsylt - precis som förr.
Den håller sig saftig och är heller inte så dyr .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 ÄGG ,
1 1/2 DL FILMJÖLK ,
1 TSK INGEFÄRA ,
1 TSK STÖTT KARDEMUMMA ,
1/2 TSK MALDA NEJLIKOR ,
1 TSK KANEL ,
3 DL VETEMJÖL ,
1 TSK BIKARBONAT ,
50 G SMÖR ,
1/2 DL LINGONSYLT,
SÅ HÄR GÖR DU:
VISPA ägg och socker pösigt, tillsätt filen ,
kryddor och mjölet blandat med bikarbonaten.
RÖR sist ner det smälta smöret och lingonsylten.
HÄLL smeten i en smord, bröad/mjölad rund
form, rymd ca 1 liter, och GRÄDDA i ca 45 minuter
eller tills kakan känns torr .
OBS!
ISTÄLLET FÖR ALLA KRYDDOR , KAN DU TA
2,5 TSK PEPPARKAKSKRYDDA .
jag tycker det är lättare .
LYCKA TILL !
onsdag 26 juli 2017
OSTBOLLAR 24 ST.
HEJSAN !
Vad ska jag ta med mig på KNYTKALAS ?
Jag gjorde dessa , - en lyckad variant !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 G FÄRSKOST NATURELL/SMAKSSATT
1 LITEN MYCKET FINT HACKAD, ORANGE PAPRIKA
30-40 G FINHACKADE VALNÖTTER ,
FÄRSKA FIKON OCH FÄRSKA ÖRTER.
SÅ HÄR GÖR DU :
MED lätt hand formas ostmassan till små bollar.
Rulla hälften av bollarna i paprikahack och
hälften av bollarna i valnötshack .
LÄGG dem på ett vackert fat, ställ i kyl för
att stelna .
DEKORERA fatet med färska örter och fikon-
klyftor innan servering .
LYCKA TILL !
Å, Du, förresten om Du rullar några bollar
i ört-hack så blir det en fin färgkomposition.
måndag 24 juli 2017
GLUTENFRI JORDGUBBSRULLE .8 BITAR.
HEJSAN !
Å , smaka på den här , mmm.... len å go'.
HÄR ÄR RECEPTET :
3 DL KOKOSFLINGOR ,
3/4 DL POTATISMJÖL ,
1 1/2 TSK BAKPULVER ,
3 ÄGG ,
1 1/2 DL STRÖSOCKER ,
FYLLNING och GARNERING :
2 1/2 DL VISPGRÄDDE ,
250 G JORDGUBBAR , (färska eller tinade)
UGN : 250 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
KLÄ en liten långpanna, 20x 30 cm
med bakplåtspapper.
Blanda kokosflingor, potatismjöl
och bakpulver.
VISPA äggen med sockret till en
riktigt tjock och pösig smet , gärna
med elvisp .
BLANDA de torra ingredienserna
med äggmassan och bred ut smeten
i formen .
GRÄDDA kakan direkt mitt i ugnen
ca 10 minuter .
Stjälp upp på ett sockrat papper .
Låt kakan svalna med formen över
i ca 45 minuter.
VISPA grädden och ta undan 1/3 .
Ta också undan jordgubbar att skiva
till garneringen, och mosa resten med
en gaffel .
BLANDA det mesta av grädden med
de mosade jordgubbarna och bred ut
fyllningen på kakan .
Rulla ihop till en rulle .
TÄCK rullen med resten av grädden
och garnera med skivade jordgubbar.
BJUD som dessert eller till kaffet .
LYCKA TILL !
BRIEOST MED TOPPING 4 PERS.
HEJSAN !
Snabba ryck, och jättefestligt !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 G BRIEOST ,
1 PÄRON ,
2 PLOMMON ,
10 PHYSALIS ,
10 VALNÖTTER ,
SÅ HÄR GÖR DU :
Låt osten få rumstemperatur och
lägg den på ett fat .
Toppa med päron och plommon
i klyftor, physalis och valnötter.
LYCKA TILL !
söndag 23 juli 2017
RABARBER- OCH FLÄDERMARMELAD.
HEJSAN !
Detta är en mycket lättgjord och god marmelad .
HÄR ÄR RECEPTET :
500 G RABARBER ,
5 DL SYLTSOCKER ,
1 DL KONCENTRERAD
FLÄDERSAFT.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR rabarbern i mindre bitar .
Blanda med syltsocker och
flädersaft i en kastrull .
Sjud på svag värme 10 minuter
tills rabarbern mjuknat .
HÄLL upp på rengjorda glasburkar
och förslut .
jättegott på rostat bröd !
LYCKA TILL !
BROCCOLI- OCH RÖDLÖKSPAJ CA 10 BITAR.
HEJSAN !
Den här är god att servera både ljummen och kall
på BUFFEBORDET.
Gärna förskuren i fina tårtbitar .
HÄR ÄR RECEPTET :
100 G SMÖR, KALLT
3 DL VETEMJÖL,
1/2 TSK SALT ,
1 ÄGGULA,
FYLLNING :
1 BROCCOLISTÅND,
1 1/2 RÖDLÖK,
3 ÄGG,
1 1/2 DL VISPGRÄDDE,
1 1/2 DL MJÖLK,
1/2 TSK SALT,
1 KRM VITPEPPAR,
40 G RIVEN OST.
SÅ HÄR GÖR DU :
ARBETA ihop smör, vetemjöl och salt till en smulig deg .
Tillsätt äggulan och samla ihop till en smidig pajdeg .
Låt den vila i kylen 30 minuter.
SÄTT ugnen på 175 grader .
Kavla ut degen och fodra* en pajform 24 cm i diameter.
Nagga botten och förgrädda 10 minuter .
DELA broccolin i små buketter och koka dem ett par
minuter i lättsaltat vatten .
Ta upp och lägg i en skål med isvatten .
Skär rödlöken i klyftor .
VISPA ihop ägg, grädde, mjölk , salt och peppar .
Varva rödlök och broccoli i pajskalet .
Häll på äggstanningen och strö över osten .
GRÄDDA pajen ca 30 minuter .
* fodra = smörja .
LYCKA TILL !
lördag 22 juli 2017
VAD ÄR EN NYPA ?
HEJSAN !
TIPS !
En nypa salt, hur mycket är det ?
Jo, precis så mycket som kan tas mellan
två fingrar, i regel tummen och pekfingret.
Motsvarar 1/2 - 1 mg !
TACK !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)