lördag 12 augusti 2017
MÖRDEGSKAKOR MED ÄPPELMOS 35 ST.
HEJSAN !
Dessa är smältande goda, mm...
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin,
½ dl socker ,
1 msk grädde ,
2 ½ - 3 dl Extra fint vetemjöl,
GARNERING :
äppelmos
hackade hasselnötter.
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader.
BLANDA samman alla ingredienserna till
mördegen .
Rulla ut degen till längder och lägg dem
på bakplåtspapper.
Tryck ut degen på mitten till en fördjupning
och lägg äppelmoset i en rand på mitten.
STRÖ över de hackade nötterna och grädda
i ugnen i ca 10 minuter .
SKÄR längderna i sneda bitar .
LYCKA TILL !
ÄPPEL- OCH RUSSINBULLAR 40 ST.
HEJSAN !
Något att göra tillsammans, innan skolorna börjar igen .
När ändå regnet öser ner, mer än solen skiner.
Det här blir härliga mellanmålsbullar med
äpple och russin.
HÄR ÄR RECEPTET:
5 dl mjölk ,
100 g smör/margarin,
50 g jäst,
1 dl socker ,
1/2 tsk salt,
1 dl russin,
1-2 dl syrliga äppeltärningar,
ca 14 dl vetemjöl, - BERTE KVARN
PENSLING OCH GARNERING :
ägg,
pärlsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret i en kastrull och tillsätt
mjölken.
Värm blandningen till 37 grader.
HÄLL blandningen i en degbunke och
smula ner jästen .
Tillsätt sockret och saltet samt russinen
och äppeltärningarna.
Arbeta in mjölet och arbeta till en
smidig deg .
Låt jäsa i ca 45 minuter.
TA UPP degen på bakbordet och arbeta
den smidig .
Forma till runda bullar och ställ dem på
bakplåtspapper .
LÅT bullarna jäsa i ca 25 minuter.
Sätt ugnen på 250 GRADER.
PENSLA med det uppvispade ägget och
strö över pärlsockret .
Ställ in plåten i ugnen och SÄNK värmen
till 225 grader .
GRÄDDA bullarna i ca 10 minuter eller
tills de fått lagom färg .
Hoppas på trevlig bakstund !
LYCKA TILL !
RÖKT SIK MED ROMSÅS 5-6 PORTIONER.
HEJSAN !
Här är en klassisk lättlagad förrätt som
faller de flesta i smaken .
HÄR ÄR RECEPTET :
RÖKT SIK, urbenad
och skinnfri, ca 50 g / person
ROMSÅS :
2 dl CREME Fraiche,
1/2 hackad gul lök,
1-2 msk klippt dill,
dillkvistar,
saften av 1/2 citron,
2 - 3 msk sikrom eller
stenbitsrom,
salt
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA CREME Fraiche med lök,
klippt dill och citronsaft .
RÖR ner rommen och avsmaka med
salt.
FÖRDELA bitar av rökt, urbenad sik
på assietter .
Lägg en sked av rom-såsen över varje
portion, dekorera med dillkvist .
Hoppas att det smakar !
LYCKA TILL !
TANT TEKLAS ÄPPELKAKA . 6-8 BITAR
HEJSAN !
Nu var det längesen , så vi börjar väl med att fika !
Smaka gärna denna supergoda ÄPPELKAKA .
HÄR ÄR RECEPTET :
3 äpplen
DEG :
4 ägg,
1 dl fruktsocker ,
100 g malda hasselnötter,
1 dl DINKELMJÖL,
1/2 dl majsstärkelse,
1 tsk bakpulver,
2 tsk kanel ,
UGN : 175 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och ta bort kärnhus och skär
äpplet i klyftor .
Lägg dem i en smord ugnsfast form.
DELA äggen och vispa äggulor och
fruktsocker vitt och pösigt.
Blanda samman hasselnötter, DINKELMJÖL,
majsstärkelse, bakpulver och kanel och rör
ner i äggsmeten .
VISPA äggvitorna till hårt skum och vänd
försiktigt ner i äggsmeten .
BRED smeten över äpplena .
Ställ formen i ugn 175 grader och grädda
i ca 30 minuter.
mmm.... LYCKA TILL !
söndag 30 juli 2017
KRUSBÄR I ROMLAG 1 SATS.
HEJSAN !
Vi provar det här också, när vi ändå är igång !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter KRUSBÄR,
2 1/2 dl vatten,
2 1/2 dl socker,
1 krm NATRIUMBENSOAT ,
2 msk rom .
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ och rensa bären .
Mät upp vattnet och sockret i en kastrull .
Ge lagen ett uppkok .
LÄGG ner bären i omgångar och sjud en
kort stund, helst utan att Krusbären spricker .
Ta upp bären med hålslev och lägg dem i
en varm, väl rengjord burk .
När alla bären ligger i burken, ge lagen ett
uppkok .
TA kastrullen från värmen .
Rör ut NATRIUMBENSOATEN i lite av den
heta lagen och rör ner .
Häll den heta lagen över bären nästan ända
upp till kanten .
SKEDA rommen över inläggningen som nu
bör fylla burken ända upp till kanten.
Förslut genast väl med lock .
Gott !
LYCKA TILL !
KRUSBÄRS- CHUTNEY .
HEJSAN !
KRUSBÄR , - Ja, vad ska man göra av dem ? -förutom kräm !
Jag hittade ett recept i gamla gömmor, - sen 2002.
Vi provar det .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter KRUSBÄR,
1 gul lök,
1 vitlöksklyfta,
2 tomater,
2 1/2 dl vitvinsvinäger,
3 dl brun farin,
1 tsk salt,
1 tsk malen ingefära,
2 stjärnanis,
1 krm cayennepeppar,
1 krm NATRIUMBENSOAT,
SÅ HÄR GÖR DU :
RENSA och skölj KRUSBÄREN .
Skala den gula löken och skär i klyftor .
Skala även vitlöksklyftan .
Skär tomaterna i mindre bitar .
LÄGG bären och grönsakerna i en matberedare
eller använd en mixer .
Kör alltsammans till en pure' .
HÄLL moset i en tjockbottnad kastrull och tillsätt
övriga ingredienser förutom konserveringsmedlet .
Värm upp och låt Chutneyn småkoka UTAN lock
tills den tjocknar, ca 1 timme.
TA KASTRULLEN FRÅN VÄRMEN.
Rör ut NATRIUMBENSOATEN i lite av den heta
massan och rör ner .
HÄLL upp Chutneyn på en varm, väl rengjord,
vidhalsad flaska .
Förslut väl .
LYCKA TILL !
lördag 29 juli 2017
BASILIKAOLJA .
HEJSAN !
DETTA får du inte missa !
Gör din egen ört-olja och ringla den
över eller runt maten .
Det förhöjer smaken på maten och
ser läckert ut .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 liten kruka färsk basilika ,
5 dl olivolja .
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG bladen i en mixer och tillsätt olja.
Kör till en jämn grön olja .
Häll upp den på flaska och låt den stå i
rumstemperatur någon dag .
SMAKLIG MÅLTID .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)